1סמטה ללא מוצא
בשני קצוות מרוחקים של העולם התבהרו השבוע ליקויי המשילות של השיטה הנשיאותית. צרפת וקוריאה הדרומית נקלעו למשבר מערכתי חמור, כאשר הרשות המבצעת והרשות המחוקקת חדלו לשתף פעולה. בצרפת נפלה הממשלה בהצבעת אי־אמון לאחר שנדחתה הצעת התקציב שלה. בקוריאה הגיעו הדברים עד ניסיון הפיכה צבאית של הנשיא.
● כותרות העיתונים בעולם | הרמטכ"ל הבריטי משבח את ביצועי טייסות ה-F-35 הישראליות
● תוהו ובוהו פוליטי וכלכלי בצרפת: הממשלה שמינה מקרון הודחה
● מלחמת AI ומאבק על צמיחה: שלושה מחקרים מעריכים מה יעמוד מאחורי המרוץ הכלכלי של 2025
ההפיכה הקוריאנית לא החזיקה מעמד אפילו שש שעות, אבל המערכת הפוליטית נמצאת בסמטה ללא מוצא. הפרלמנט עומד להצביע על הדחת הנשיא, אבל גם אם יודח יידרשו חודשים רבים לפני שתוכל לקום ממשלה מתפקדת.
שש מפלגות אופוזיציה בפרלמנט הקוריאני מגישות הצעה להדיח את הנשיא (בעיתון העסקים ׳מיי׳)
בצרפת, הימין הקיצוני והשמאל הקיצוני עשו יד אחת כדי להפיל ממשלת מיעוט שרצתה להקטין את החוב הלאומי העצום. מטרתם היא לשתק את הנשיא מקרון באמצעות ואקום חסר תקדים. למאקרו יש סמכויות, אבל מה הן שוות אם אין תקציב
׳המלך ערום׳ מכריז עיתון במרסיי על רקע צילום של מקרון, עקב נפילת הממשלה
2הנשיא והרכבת
הנשיא ג'ו ביידן - עדיין נשיא, עם כל הסמכויות - גנב השבוע את ההצגה מעצמו. ביידן העניק חנינה גורפת לבנו האנטר על עבירות ידועות ועל עבירות לא ידועות, ימים לפני שעמד להינתן גזר הדין במשפט על העלמות מס ועל רכישה לא חוקית של כלי נשק.
החנינה הסיחה את הדעת ממסעו ההיסטורי של הנשיא לאנגולה, הארץ הענקית ועתירת המחצבים בדרום מערב אפריקה. המסע לא היה רק אקט פרידה סמלי. נודעה לו חשיבות מעשית: הוא חלק מקרב הבלימה שארה"ב מנהלת נגד התפשטות השפעתה הפוליטית והכלכלית של סין באפריקה. ביידן השתתף בטקס החנוכה של מסילת ברזל, במימון אמריקאי, אשר תקשר את נמל לוביטו באנגולה עם אזורי המכרות העשירים של קונגו ושל זמביה. היא תאפשר יצוא של מתכות נדירות מאפריקה לארה"ב.
ביקור ביידן באנגולה / צילום: ap, Ben Curtis
כיום המערב תלוי במידה רבה בסין. ואף אמנם, ביום שבו ביידן הגיע לאנגולה, סין הטילה איסור על יצוא מתכות נדירות לארה"ב. הן משמשות בין השאר בייצור מערכות נשק מתקדמות לצד אין ספור מוצרי אלקטרוניקה, כולל רכב חשמלי.
3מאה אלף
העלייה המדהימה בערכו של הביטקוין ממחישה את גודל הציפיות שדונלד טראמפ מעורר אצל מי שהיו פעם בשוליים המטורפים של הפיננסים, של החברה ושל התרבות.
ביטקוין פרץ השבוע את מחסום מאה אלף הדולר. ערכו הוכפל השנה. זה קרה בזכות הודעת טראמפ על מינוי חסיד נלהב של ביטקוין ליושב ראש הרשות האמריקאית לניירות ערך. טראמפ עצמו שינה את דעתו על ביטקוין: ממתנגד תקיף הוא הפך למליץ יושר, הרוצה להפוך את ארה"ב ל"מעצמת־על של ביטקוין".
המינוי מתיישב עם מינויים אחרים בממשלו. בתחילת השבוע למשל הוא הודיע שיעמיד בראש ה־FBI עורך דין רדיקלי, שהבטיח לסגור את משרדי FBI בוושינגטון ביום עבודתו הראשון.
4אלגוריתם רומני
טיקטוק מוסיפה להכתיב את הקצב במערכות בחירות בכל העולם. השבוע, מועמד שכמעט איש לא שמע מקודם את שמו ניצח בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות ברומניה. הביון של רומניה מאשים, כי "מדינה זרה" עומדת מאחורי מערכת הטיקטוק שאיפשרה את נצחונו. הוא קיבל 22%, ואין כל ודאות שינצח בסיבוב השני.
אף כי הרומנים אינם נוקבים בשמה של המדינה, ברור בהחלט שהם מתכוונים לרוסיה. המנצח, קאלין ג'ורג'סקו, כופר בזכות הקיום של אוקראינה, ומבטיח לסיים את כל הסיוע הרומני, ולאסור יצוא של דגנים אוקראיניים דרך רומניה.
קאלין ג'ורג'סקו, מועמד הימין הקיצוני לבחירות ברומניה. ניצח בסבב הראשון / צילום: ap, Vadim Ghirda
התערבות רוסית, גם דרך טיקטוק, כמעט העלתה באוקטובר מועמד פרו־רוסי לשלטון במולדובה הקטנה, שכנתה דוברת הרומנית של רומניה.
5הטילה ביצה
השבוע שמענו כי הציפור הקשישה ביותר בעולם (על פי הידוע לנו) הטילה ביצה באי קטן באוקיינוס השקט.
אלבטרוס ששמה 'חוכמה' (wisdom) היא בערך בת 74. הביולוגים נתקלו בה בפעם הראשונה ב־1956, וקבעו אז שהיא בת חמש. תוחלת החיים של האלבטרוסים נעה בין 12 ל־40, אבל היא שוברת את השיאים ועדיין עומדת על זכותה לפרות ולרבות. את ביצתה היא הטילה במידוויי, הארכיפלג הנמצא בערך 1,600 ק"מ מאיי הוואי. קרב ימי מפורסם, שניטש שם ב־1942, שינה את פני מלחמת העולם השנייה. 'חוכמה' עדיין לא נולדה, אבל יתכן שהוריה היו עדי ראייה.
וויזדום (wisdom), הציפור הקשישה ביותר בעולם / צילום: ap, Bob Peyton
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.