על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● "בגידה ביהודים": זעם באוסטרליה אחרי תמיכה בהצעה נגד ישראל באו"ם
● למרות המלחמה: מספר המיליארדרים בישראל עלה, ומה ההשקעה המעודפת עליהם?
1הרמטכ"ל הבריטי מספק פרטים על המתקפה הישראלית באיראן
הרמטכ"ל הבריטי שיבח בהרצאה פומבית את התקיפה האווירית הישראלית על איראן בסוף אוקטובר, והשתמש בה כדי להדגים לקהל השומעים את עוצמתם של מטוסי קרב "מהדור החמישי" כמו ה-F-35; כך מדווחת סוכנות הידיעות ביזנס אינסיידר.
"ישראל השתמשה בכ-100 מטוסים, שנשאו פחות מ-100 חימושים, כאשר אף מטוס לא מתקרב יותר מ-100 מייל (160 ק"מ) למטרה שלו בגל הראשון, והצליחה לחסל כך את כל מערכות ההגנה האווירית האיראניות", אמר ראש מטה ההגנה הבריטי, אדמירל טוני רדאקין. לדבריו, "ישראל הרסה את יכולת הייצור של טילים בליסטיים של איראן לשנה והותירה את טהרן עם דילמה אסטרטגית כיצד להגיב". הוא הוסיף: "זו העוצמה של מטוסי קרב מהדור החמישי, ביחד עם בחירת מטרות מעולה ומודיעין יוצא-דופן באיכותו, וכל זה בוצע באמצעות גיחה אחת". לפי הדיווח, הרקע לדברים הוא בין היתר השמצות מצד יזם הטכנולוגיה אילון מאסק לגבי תוכנית ה-F-35, עלותה והיעילות של מטוסים אלו.
מאת ג'ייק אפשטיין, מתוך ביזנס אינסיידר. לקריאת הכתבה המלאה.
2מאחורי הניסיון הסודי "להפוך" את אסד ולשים קץ לברית עם איראן
ארה"ב ומדינות המפרץ ניסו בחודשים האחרונים "להפוך" את נשיא סוריה בשאר אל-אסד, ולגדוע את הברית האסטרטגית שכרת עם איראן באמצעות דיפלומטיה, בעוד ישראל מתקיפה מטרות במדינה ומפעילה לחץ צבאי; כך מגלה היום הניו יורק טיימס, בדיווח המסתמך על שיחות עם בכירים באזור.
"זו הייתה גישה בעלת שתי דרכי-פעולה, סודית, שנועדה ללחוץ על אסד לנטוש את הברית שלו עם חיזבאללה ועם איראן", נכתב בדיווח. אך כעת, לפי העיתון, האיום של המורדים הסוניים להשתלט על חלקים מהמדינה עשוי לטרפד את הרצון הסורי לשנות גישה, אם היה, ולהסתמך שוב על חיזבאללה ואיראן כדי להציל את המשטר. החשיבות של סוריה, לפי הדיווח, היא בציר שהיא יוצרת בין עיראק ואיראן ללבנון, גם מבחינת גיאוגרפית וגם מבחינת השפעה איראנית. מומחה אמריקאי אמר כי המרד הנוכחי בצפון המדינה, שכלל השתלטות מהירה על חאלב, עשוי לטרפד את המהלכים המערביים. "איך אסד יכול לשנות מדיניות בנסיבות הנוכחיות", אמר, "הרי איראן עכשיו יותר חשובה להישארותו בשלטון מאשר אי-פעם".
מאת אריקה סלומון, רונן ברגמן ואדם רגסון. מתוך הניו יורק טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.
3המודיעין האמריקאי: חיזבאללה כבר החל לגייס לוחמים חדשים
למרות המכות הקשות שספג, חיזבאללה כבר התחיל במאמצי התעצמות במטרה לשוב ולהיות "כוח המאיים על ישראל וארה"ב בטווח הארוך"; כך מדווחת הבוקר סוכנות הידיעות רויטרס, על סמך שיחות עם בכירים במערך המודיעין האמריקאי. בדיווח שהיא מגדירה כ"בלעדי", נכתב כי חיזבאללה "כבר החל לגייס לוחמים חדשים, וניסה למצוא דרכים להתחמש מחדש באמצעות ייצור פנימי והברחת חומרים מסוריה".
הסכם הפסקת האש אמנם אוסר על חיזבאללה לייצר או לייבא חלקי נשק, אבל לא ברור לדברי גורמי המודיעין עד כמה הארגון מציית להתחייבות זו, אם בכלל. "חיזבאללה עדיין לא נהרס כליל", נכתב בדיווח, "יש לו עדיין אלפי רקטות לטווח קצר בלבנון, והוא צפוי לנסות ולהיבנות מחדש בעזרת מפעלים במדינות סמוכות בעלות נתיבי תחבורה ללבנון", לפי המקורות המודיעיניים. מחוקק אמריקאי שתודרך על ידי גורמי מודיעין אמר לסוכנות כי חיזבאללה "קיבל מכה קשה", אך כי הוא נועד להתגבר על משברים כמו אלו. מקורות בלבנון, לעומת זאת, אמרו כי העדיפות של חיזבאללה בשלב הנוכחי היא לבנות מחדש את הבתים בעבור השיעים, אחרי שישראל הפציצה חלקים מהדאחייה וכפרים בדרום לבנון.
מאת ארין באנקו. מתוך רויטרס. לקריאת הכתבה המלאה.
4נשיא צרפת מקרון שוקל להכיר במדינה פלסטינית בוועידה בינ"ל ביוני
נשיא צרפת עמנואל מקרון, ביחד עם יורש העצר הסעודי מחמוד בין-סלמאן, יוזמים ועידה בינלאומית בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני וכן המלחמה בלבנון, שתתקיים בניו יורק ביוני הקרוב; כך הודיעו שני המנהיגים בתום ביקור של מקרון בסעודיה, לפי העיתון הצרפתי לה מונד.
לפי הדיווח, הוועידה תוביל ל"מפת דרכים ליציאה מהקונפליקט הקיים", ושני המנהיגים יעמדו במשותף בראש הוועידה. לפי הדיווחים, ייתכן כי היא תשמש את צרפת כדי להכיר במדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל, צעד ממנו נמנעה עד כה. מקרון אמר כי ישנו רצון צרפתי להכיר במדינה פלסטינית אך "הדבר צריך להיעשות בתזמון הנכון, כך שהוא יתניע צעדים דומים ויהיה בעל אפקט חיובי". כמה מדינות אירופיות כבר הכירו במדינה פלסטינית בחודשים האחרונים. "אני לא פוסל שום צעד, ונחכה לראות מה המצב בשטח", הבהיר מקרון לפי הדיווח ב"לה מונד".
מאת הלן סלון. מתוך לה מונד. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.