על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● למה השמאל בעולם מפגין נגד ישראל אבל לא נגד רוסיה או איראן?
● שאלות ותשובות | מי עומד מאחורי המורדים, למה הם תקפו ואיך תושפע ישראל?
1אסד נפל. מה הלאה עבור המזרח התיכון?
"הנשיא הסורי הנמלט, משאיר אחריו אי ודאות עצומה לגבי עתיד האזור", נכתב ב-Foreign Policy. "נפילת משטר אסד גרמה לדיפלומטים לעקוב אחר האירועים ולנסות להבין את ההשלכות של הריק הפתאומי בשלטון סוריה, מדינה שבה קבוצות קיצוניות וכוחות זרים נאבקו זמן רב על השפעה", נכתב.
"העדיפות המיידית של הקהילה הבינלאומית תהיה לאבטח את מאגרי הנשק הכימי בסוריה כדי למנוע את נפילתם לידיים של קבוצות חמושות. 'כל מלאי אפשרי של נשק כימי או חומרים קשורים חייב להיות מאובטח', אמר שר החוץ הטורקי הקאן פידאן במסיבת עיתונאים ביום ראשון", נכתב. "טורקיה נתפסת כמי שאישרה את מתקפת המורדים אף שהיא מכחישה כל קשר - לאחר שהתייאשה מסירובו של אסד לשתף פעולה עם אנקרה. הממשלה הטורקית, בעלת ברית עיקרית בקרב כוחות האופוזיציה המנצחים, צפויה למלא תפקיד משמעותי בסוריה בעתיד".
"מצד אחד, זה מדהים ומרשים שאחד מפושעי המלחמה הגדולים ביותר מזה זמן רב ירד מהבמה," אמר צ'ארלס ליסטר, מנהל תוכנית סוריה במכון למזרח התיכון בוושינגטון. "אך מצד שני, זה פתח תיבת פנדורה שאף אחד למעשה אינו יודע איך להתמודד איתה כרגע. דאגה מיידית היא הסבירות שארגון דאעש שבעבר שלט באכזריות על שטחים נרחבים בסוריה ובעיראק, ינצל את המצב, אמר ליסטר". בנוסף, קיימת השאלה האם לכלול את 'היאת תחריר א-שאם' המוגדר כארגון טרור במשא ומתן עתידי.
"אנחנו בנקודה שבה הרבה שחקנים חיצוניים יבחרו מחדש את הצדדים והפרוקסים המועדפים עליהם בקרב הקהילות הסוריות, וזה גם שלב מסוכן", אמר ליסטר ל-Foreign Policy.
שלום ליפנר, יועץ לשעבר של מספר ראשי ממשלות ישראלים, אמר שבישראל יש כנראה אופטימיות זעירה בשל קריסת אסד, אך היא תעקוב מקרוב אחר המירוץ למילוי הוואקום שנותר. "יש כל מיני חששות לגבי מי יכול להשתלט", אמר ליפנר. "אני חושב שזה לא רק עניין ישראלי, אלא עניין בינלאומי".
מתוך ה-Foreign Policy, מאת איימי מקינון. לקריאת הכתבה המלאה.
2מחקר חדש: יהודים וישראלים סובלים מאפליה בשוק העבודה בארה"ב
"ליהודים וישראלים בארה"ב קשה יותר למצוא עבודה, כך על פי מחקר", נכתב ב-USA Today.
"המחקר מראה כי למועמדים יהודים אמריקאים יש סיכוי נמוך בכ-25% לקבל תגובות חיוביות ממעסיקים פוטנציאליים לעומת מועמדים בעלי רקע מערב אירופי. לאמריקאים ישראלים המצב קשה אף יותר, והם נדרשים לשלוח 39% יותר פניות כדי לקבל את אותו מספר תגובות חיוביות כמו עמיתיהם ממוצא מערב אירופי", נכתב.
"הנתונים הללו משמעותיים במיוחד כאשר אנחנו עומדים בפני ממשל חדש, ורואים את התוצאות של האנטישמיות שאינה מטופלת", אמר מנכ"ל הליגה נגד השמצה, ג'ונתן גרינבלט, וקרא לנשיא הנבחר דונלד טראמפ לפעול למאבק באנטישמיות.
סגן נשיא מרכז המחקר של הליגה נגד השמצה, מאט ויליאמס, אמר ל-USA TODAY כי יש צורך באכיפה של חוקי עבודה קיימים כדי לטפל באפליה. "אכיפת חוקים קיימים בנושא אפליה על רקע מוצא לאומי היא קריטית" אמר. "אך האפליה נגד יהודים חורגת מדת בלבד והיא נוגעת גם למנהגים אתניים ותרבותיים".
"סטיבן פיליפס, מייסד קבוצת משאבים לעובדים יהודים (ERG), ציין כי למרות המאמצים של ממשל ביידן לעידוד גיוון, יהודים לעיתים קרובות אינם נכללים במאמצים אלו. טראמפ הבהיר שבממשלו השני, יוזמות לגיוון אינן רצויות. דוברו אמר כי הוא מחויב להילחם באפליה אך רואה את תוכניות ה-DEI (גיוון, שוויון והכלה) כ'בעייתיות ומפלגות'", נכתב.
מתוך ה-USA Today, מאת סם וודורד. לקריאת הכתבה המלאה.
3הפסקת האש של ישראל עם חיזבאללה היא מכה לחמאס
"לתקופה מסוימת היה נראה כי המזרח התיכון בפתחה של מלחמה איזורית רחבה, כעת האפשרות הזו דועכת כאשר ישראל וחיזבאללה הגיעו להפסקת אש, והדגש בלחימה עבר חזרה לרצועת עזה, שבה חמאס על אף שנחלש - נותר כוח משמעותי. כעת, חמאס ניצב בפני בידוד גובר", כך נכתב היום (ב') ב-The Week.
"חמאס מרגיש את הלחץ הנובע מהסכם הפסקת האש עם חיזבאללה", אמר היועץ לביטחון לאומי, ג'ייק סאליבן, בראיון ל-CBS. "חיזבאללה היה 'אחד מהשותפים העיקריים של חמאס', וההפוגה פוגעת באמונה שהמיליציה הלבנונית תישאר לצידם עד הסוף. חמאס קיווה שמלחמה רחבה יותר במזרח התיכון תעזור לו להשיג ניצחון במלחמתו עם ישראל", אמר.
"אבל הפסקת האש של חיזבאללה הותירה את האסטרטגיה הזו הרוסה והסירה את השותף החשוב ביותר של חמאס מהמאבק", נכתב.
"מנהיגי חמאס קיוו בהתחלה כי התפשטות המלחמה ללבנון תוביל את ישראל להסכים להפסקת אש כוללת. העובדה שישראל וחיזבאללה הגיעו להסכם עצמאי מהווה 'מכה' לחמאס, במיוחד בהתחשב בכך שחיזבאללה התעקש קודם לכן שלא יסכים להפסקת אש עד סיום המלחמה בעזה", נכתב.
"אין זה אומר שחמאס מוכן לגנות בפומבי את הסכם הפסקת האש. 'כל הכרזה על הפסקת אש היא מבורכת', אמר חבר הזרוע הפוליטית של חמאס, אסמא חמדאן, בראיון לערוץ אל-מידאין, המזוהה עם חיזבאללה 'חיזבאללה עמד לצד עמנו והקריב קורבנות משמעותיים'", נכתב.
מתוך The Week, מאת רפי שוורץ. לקריאת הכתבה המלאה.
4נאום של עיתונאי פרו-ישראלי נקטע על ידי סטודנטים פרו-פלסטינים
"ג'ונתן סקרדוטי, עיתונאי ופרשן לענייני המזרח התיכון, טוען כי היה קורבן ל'מארב' בשבוע שעבר, כאשר הוזמן לנאום ב-Oxford Union, ארגון הסטודנטים באוניברסיטת אוקספורד והאשים סטודנטים פרו-פלסטינים שצעקו עליו במהלך נאומו", נכתב היום (ב') ב-Daily Express. סקרדוטי הוזמן להתנגד להחלטה המתארת את ישראל כ'מדינת אפרטהייד'.
סקרדוטי דיבר עם ה-Daily Express ותיאר את האירוע כ-'מפחיד' ו-'חסר כבוד באופן קיצוני' באוניברסיטה שבה למד בעבר. "השורות הראשונות בקהל היו מלאות באקטיביסטים אנטי-ישראלים מסוגים שונים, רבים מהם לבשו חיג'אב או ביגוד פרו-פלסטיני. לאחת היו עגילי משולש אדום, שהוא סמל של חמאס שמופיע בסרטונים שלהם כדי לסמן אנשים שאותם הם מתכוונים להרוג", מצוטט סקרדוטי בכתבה.
"כשהתחלתי לדבר, אחת מהן צעקה לעברי 'רוצח עם' ומילות גנאי חמורות באנגלית. לאורך כל הדרך, ההפרעות נמשכו, כולל קללות ועלבונות בערבית. היה מדובר בערב קשה במיוחד ומלא התנהגות בלתי ראויה", אמר סקרדוטי. "הרגשתי שמדובר במארב מתוכנן מראש", אמר.
מארגון הסטודנטים נמסר בתגובה כי "הם מודעים לתגובות העזות ומסרו כי אנשים שהתנהגו באופן לא הולם הורחקו מהאירוע", נכתב.
מתוך ה-Daily Express מאת קירן מגרת. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.