שישה ביום אחד: מאחורי ההתפטרות ההמונית מדירקטוריון ננו דיימנשן

המהפך הושלם: כל חברי הדירקטוריון הוותיקים בחברת הדפסות התלת-ממד מישראל עזבו, ונותרו בו רק מי שהוצעו על־ידי קרן מרצ'ינסון מקנדה • מוקדם יותר, הצליחה הקרן להדיח גם את המנכ"ל יואב שטרן מכהונתו בדירקטוריון

יואב שטרן, מנכ''ל ננו דיימנשן / איור: גיל ג'יבלי
יואב שטרן, מנכ''ל ננו דיימנשן / איור: גיל ג'יבלי

טלטלה בדירקטוריון ננו דיימנשן: כל חברי הדירקטוריון הוותיקים, ששה במספר,  תפטרו מתפקידם באופן מיידי, ובהם גם היו"ר ד"ר יואב ניסן-כהן ומפקד חיל האוויר לשעבר איתן בן-אליהו. במקביל, בעקבות פסיקת בית משפט בישראל, מונו באופן מיידי שני דירקטורים חדשים, ששימשו קודם לכן כמשקיפים - ד"ר יהושע רוזנצוויג וקנת טראוב.

הישראלית שקפצה ב-11% בעקבות דרמה באסיפת בעלי המניות
המנכ"ל הוותיק מול הטייקון בעל התיאבון: המאבק על ישראכרט

בכך, למעשה, כל ארבעת חברי הדירקטוריון המכהנים כעת הם אנשים שהוצעו על־ידי קרן מרצ'ינסון מקנדה, שניהלה עד כה מאבק שליטה ממושך מול הנהלת ננו דיימנשן.  ככל הנראה, החברה תידרש למנות כעת דירקטורים נוספים. מטעם הדירקטוריון החדש נמסר כי "אנחנו מחויבים לממשל תאגידי חזק ולביצוע תוכניות שיביאו למקסימום את הערך ארוך הטווח לבעלי המניות".

ננו דיימנשן, המנוהלת על־ידי יואב שטרן, עוסקת בתחום הדפסות התלת-ממד. החברה נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 485 מיליון דולר, נמוך משווי המזומנים שבקופתה שעומד על 761 מיליון דולר. זאת אחרי שמנייתה נחלשה ב-8% מתחילת השנה וב-87% ממחיר השיא בו נסחרה בפברואר 2001.

מוקדם יותר החודש, באסיפה כללית של בעלי המניות, הצליחה מרצ'ינסון (המחזיקה כ-7% מהון החברה) להביא להדחת המנכ"ל שטרן מכהונתו בדירקטוריון, לצד דירקטור נוסף שכהונתו לא הוארכה, ולקבל רוב להצעתה לבחור שני דירקטורים חדשים, אופיר בהרב ורוברט פונס.

בהרב (56) כיהן בעבר כיו"ר ננו דיימנשן בשנים 2019-2021, והוא ישמש בתפקיד זה גם עכשיו, עם פרישת היו"ר ניסן-כהן. נזכיר, שאחת הטענות שהעלתה מרצ'ינסון בעבר הייתה שדירקטוריון ננו דיימנשן מורכב ממקורבים של המנכ"ל שטרן, טענה שהחברה הכחישה. שטרן שהודח מהדירקטוריון הוא עדיין מנכ"ל החברה, וייתכן שהמשמעות תהיה אי-הסכמות בין ההנהלה והדירקטוריון החדש.

המאבק בין מרצ'ינסון לננו דיימנשן

לפני קרוב לשנתיים, במרץ 2023, זימנה מרצ'ינסון אסיפה ובה ביקשה להדיח שלושה דירקטורים ולמנות במקומם את טראוב ורוזנצוויג. הקרן הקנדית טענה אז כי החברה מציגה ביצועי חסר ולה ממשל תאגידי "נוראי". באסיפה התקבל רוב גורף להצעות, אך ננו דיימנשן התכחשה לאסיפה וטענה שאינה חוקית. עם זאת, לאחר מאבק משפטי, בית המשפט קבע כי האסיפה התקיימה כדין. לננו דיימנשן לא נותר אלא לקבל את החלטת האסיפה ולצרף לדירקטוריון את טראוב ורוזנצוויג.

ננו דיימנשן, נזכיר, ניצלה את תקופת השיא במניות הטכנולוגיה (2020-2021) וגייסה במספר הנפקות  סכום של 1.5 מיליארד דולר, למרות פעילות עסקית דלה שהסבה לה הפסדים כבדים עד אז. הכסף שגייסה החברה יועד לרכישות, אך עד שנמצאו כאלה, ובמקביל כששוויה של ננו דיימנשן ירד, נוצר מצב שהסכום הגדול בקופה הפך אותה ליעד אטרקטיבי לניסיון השתלטות.

הקרן הקנדית מרצ'ינסון, שהיא בעלת מניות אקטיביסטית, פנתה בספטמבר 2022 בניסיון לרכוש את ננו דיימנשן ב-995 מיליון דולר, הצעה שנדחתה ע"י הדירקטוריון. במקביל למאבק עם מרצ'ינסון, ניסתה ננו דיימנשן עצמה לרתום את קופת המזומנים שלה כדי להשתלט על חברת הדפסות תלת-ממד ישראלית אחרת, סטרטסיס, שהתנגדה למהלך והצליחה להדוף אותו.