שר הבריאות, אריאל בוסו, חתם השבוע על תקנות המגבילות מעבר רופאים בין קופות החולים, כך נודע לגלובס. ביוני האחרון דיווחנו על פרסום טיוטת התקנות, שנועדו למנוע מקרים בהם קופות החולים מושכות אליהן רופאים מקופות אחרות ומקבעות אותם בהסכמי בלעדיות, כשהמטרה האמיתית היא להעביר אליהן גם את המטופלים של אותם רופאים.
● מחקר חדש מצא: 93% מהישראלים חושבים על גורל החטופים באופן יומיומי
● בלעדי | ארבע אוניברסיטאות יפתחו בקרוב תואר חדש. אם חלמתם להיות רופאים כדאי לכם לקרוא
מדובר במקרים בהם, בדרך כלל ביישוב קטן או בשכונה לא נגישה, קיימת קופת חולים ותיקה ובה רופא משפחה אחד או שניים. קופת חולים שרוצה להתחיל להתחרות באותו אזור, במקום להקים קופה נוספת ולגייס רופא נוסף, מה שהיה מגביר את התחרות, מפתה את הרופאים במשכורות גבוהות במיוחד כך שיעברו לעבוד אצלה.
גורם במשרד הבריאות שהיה שותף למהלך הסביר בעבר לגלובס כי: "מטופלים מתעוררים בוקר אחד ומגלים כי רופא המשפחה שלהם עבר לקופה אחרת, ואין עוד רופא משפחה ביישוב או בשכונה. הם צריכים לבחור בין נסיעה ארוכה לרופא אחר' ולרוב מדובר באוכלוסייה ללא רכב' או לעבור קופה כשהמשמעות היא להחליף גם את הרופאים המקצועיים שכבר מכירים אותו, או אם מדובר נניח בחולה כליות, אפילו את מכון הדיאליזה שלו. אנשים חולים הם לרוב מבוגרים וקשה להם עם שינויים".
"אנחנו רואים אירוע כזה כל כמה חודשים", אמר הגורם ממשרד הבריאות, "וראינו אפילו מקרים בהם רופא החליף קופה ומטופליו נאלצו להיגרר אחריו כמה פעמים תוך כמה שנים. אין לנו טענות לרופא, אלא לקופות החולים שבמקום להקים מרפאות חדשות, מגייסות רופאים בסכומים מפתים". במקרה אחד, הוא אומר, שולמה לרופאה שעברה קופה, משכורת של 80 אלף שקל לחודש.
יוגבלו הסכמי הבלעדיות
לעתים הקופות חתמו עם רופאים עצמאיים, שהיו יכולים לעבוד עם כמה קופות, הסכמי בלעדיות אטרקטיביים שלמעשה צמצמו את שירותי הרפואה ביישוב. "נוצרו מקרים בהם רופאים ביישוב שמשווע לשירותי רפואה עבדו 5-4 שעות ביום, התפרנסו יפה אבל לרוב המטופלים באותו היישוב לא ניתן שירות. "הסכם הבלעדיות גזל מן המערכת שעות רופא, שהן משאב במחסור, כשהם בעצם שילמו לרופא יותר בשביל שלא יעבוד", אמר הגורם.
לכן משרד הבריאות, בראשותו של שר הבריאות אוריאל בוסו מש"ס, החליט על ארבע תקנות. הראשונה: מעבר של רופא מקופה לקופה ביישוב של עד 10,000 איש, ידרוש אישור של משרד הבריאות. השנייה: הגבלת הסכמי הבלעדיות, וזאת דרך איסור על הסכמים שבהם ניתנת הבטחת הכנסה לרופא עצמאי ללא תלות במספר המטופלים שהוא מקבל. האיסור הזה הוא לא גורף אלא דיפרנציאלי. הוא יוחל למשל במקרים בהם קופה כבר עובדת עם אותו רופא (יחד עם קופה אחרת) והיא מנסה לשריין אותו כך שיעבוד רק אצלה. הוא לא יוחל במקרים בהם קופה רוצה לפתוח ביישוב מסוים שירות חדש עם רופא חדש, והיא חייבת לשלם בלעדיות כדי לשכנע את אותו רופא להגיע ליישוב. כמו כן, לא יידרש אישור אם במרפאה החדשה יש תוספת של 35 שעות רפואה מקצועית בשבוע, וזאת במטרה לעודד הרחבת שירותי הרפואה היועצת, שנמצאים במחסור.
תקנה שלישית, קשורה ולא קשורה לנושא הזה, והיא מונעת מהקופה לעבוד דרך קבלני משנה. הכוונה היא שהקופה יכולה להתקשר ישירות עם רופאים, אך לא עם יזם (אפילו אם גם הוא רופא), שהוא המעסיק של אותם רופאים. זאת כדי לא לבזבז משאבים על גורם ביניים, ולא לפזר את האחריות על המטופל, אלא להשאיר את כולה בידי גורם אחד, קופת החולים. התקנה לא תחול על מזרח ירושלים, שם הקושי בהפעלת שירותי בריאות והשגת כלל השירותים הנלווים, מצדיק עבודה עם גורם מקומי.
"התקנות החדשות מבטאות את מחויבותנו להעניק שירות רפואי שוויוני לכל אזרחי ישראל, ללא תלות במקום מגוריהם, באזור הגיאוגרפי או בגודל היישוב בו הם נמצאים", אמר היום (ה') שר הבריאות אוריאל בוסו, "צמצום הפערים בתחום הבריאות ודאגה לכך שכל אזרח יקבל מענה רפואי הולם וראוי, הם ערכים יסודיים במערכת הבריאות שלנו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.