אילון מאסק, המיליארדר האמריקאי שצפוי למלא תפקיד מפתח בממשל החדש של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, החליט להתערב ביומיים האחרונים במערכת הפוליטית בגרמניה, שלושה חודשים לפני הבחירות הכלליות במדינה. מאסק התקבל בעבר בכבוד רב על־ידי הממסד הפוליטי בגרמניה, ובמיוחד על־ידי ראשי מדינת המחוז ברנדבורג, בשטחה הקים את המפעל הראשון של "טסלה" באירופה. כעת, ישנן קריאות בגרמניה ובאירופה להטיל סנקציות על רשת X בבעלותו (בעבר טוויטר) ולהגביל את החשיפה שלו.
● בגרמניה נאבקים להבין מה המניע של הרופא שדרס למוות בשוק חג המולד
● מחירי המזון במדינה הזו זינקו ב־30%, והממשלה פתחה את הכיס בלי חשבון
רצף הציוצים של מאסק, שבעבר ביקר את גרמניה על מדיניות הדלת הפתוחה שלה כלפי מהגרים, התחיל כבר ביום שישי האחרון. הוא שיתף ברשת X וידיאו של אחת מהדוברות הפופולריות ביותר של מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" במדינה, משפיענית פוליטית צעירה בשם נעמי זייבט. זייבט השתלחה במפלגה השמרנית (CDU) ומתחה ביקורת על סירובה לאמץ אידיאולוגיה כלכלית ליברטריאנית, בסגנון חוויאר מיליי מארגנטינה או מאסק עצמו. "רק ה-AfD יכולים להציל את גרמניה", כתב מאסק.
המפלגה עצמה היא אחת השנויות ביותר במחלוקת, גם בקרב הימין המתנגד להגירה ההולך וצומח באירופה. היא זוכה לתמיכתם של ניאו-נאצים רבים, כמה מחבריה תועדו בתקריות ניאו-נאציות ובהתבטאויות אנטישמיות וסולקו מהמפלגה, והיא נמצאת תחת השגחה של המשרד להגנת החוקה של גרמניה, בחשד לפעילות לא-דמוקרטית. בכיריה בעבר ובהווה קראו "לשים קץ לתרבות הבושה" הגרמנית, הגדירו את השואה כ"לשלשת ציפורים על דש מקטורן מכובד" שהוא ההיסטוריה הגרמנית, ואף הורשעו באמירות פאשיסטיות.
המדיניות העיקרית של המפלגה היא נגד ההגירה הלא-חוקית לגרמניה, שצברה ממדים אדירים החל מ-2015, ונגד התנאים שמקבלים המהגרים הלא-חוקיים ומבקשי המקלט במדינה. היא ניסתה להושיט יד לקהילה היהודית, שדחתה אותה, וניסתה גם לקשור יחסים טובים עם ישראל. במלחמה הנוכחית בעזה, עם זאת, הפגינה המפלגה עמדות נגד אספקת נשק לישראל, קראה לאיחוד האירופי ולגרמניה לא להתערב או לעמוד לצד ישראל, וקראה "להתחשב בכל קורבנות הסכסוך". בכך, היא יישרה קו עם מוסקבה, אליה המפלגה מקורבת. בקרב תומכיה, הנכונות לסייע צבאית לישראל היא הנמוכה ביותר בגרמניה, לפי סקרים. ברמת הפרלמנט האירופי, המפלגה סולקה מגוש מפלגות הימין שמובילה מרין לה-פן, אחרי שראש המפלגה אמר כי לא כל אנשי האס-אס היו פושעים, וכי דרושות הוכחות קונקרטיות כדי להאשים אותם.
מאסק על אולף שולץ: "טיפש חסר יכולת"
על רקע אוזלת ידן של המפלגות הגדולות, כולל הקואליציה הנוכחית, להתמודד עם ההגירה והשלכותיה, אפילו בנוגע ליכולת לגרש מהגרים שהורשעו בפשעים, המפלגה צברה פופולריות רבה בגרמניה בשנים האחרונות. בשתי מערכות בחירות במדינות מחוז בסתיו האחרון, היא קיבלה כשליש מקולות הבוחרים. כעת, בסקרים שמתפרסמים לקראת הבחירות בפברואר, היא ניצבת במקום השני במדד הפופולריות, עם כ-18%, לעומת כ-30% למפלגה השמרנית. במקום השלישי, נמצאים הסוציאל-דמוקרטים, עם 16%. המפלגה מוקצה מבחינה פוליטית, ואף מפלגה אינה מוכנה לשתף עמה פעולה, בשל עמדות הימין הקיצוני שלה.
אבל מאסק, כאמור, החל בימים האחרונים לקדם את המפלגה באמצעות רשת X שבבעלותו. במיוחד אחרי הפיגוע במגדבורג, שהרקע לו עדיין לא ברור, מאחר שבוצע על־ידי מי שהגדיר את עצמו יריב של האיסלאם, אך גם תומך של פליטים מסעודיה, הגביר מאסק את הקצב. "שולץ צריך להתפטר מיד, הטיפש חסר היכולת", כתב ביום שבת על קנצלר גרמניה, אולף שולץ. לאחר מכן, כתב: "זה הולך להיות הרבה יותר גרוע", על רקע הפיגוע שאירע בשוק חג המולד.
ביום ראשון, הוא האשים את התקשורת הגרמנית בעיוות המניע של הרופא הסעודי שביצע את הפיגוע בשוק חג המולד במגדבורג. החשוד היה פעיל מאוד ברשת X, ופירסם כמה קטעי וידיאו המשבחים את מאסק ומציגים אותו כדוגמה חיובית. "מה לעזאזל התקשורת הגרמנית אומרת?", כתב מאסק אתמול, "רוב התושבים באירופה עדיין חושבים שהתקשורת הוותיקה היא מהימנה, בעוד היא תעמולה טהורה. שלחו להם לינקים ל-X כדי שיידעו מה קורה באמת".
כבעלים של X, יש לציין, מאסק נמצא בעימות מול האיחוד האירופי, שהעביר רפורמה המגבילה רשתות חברתיות, מחייבת אותן לבצע ניטור של תוכן ומטילה עליהן אחריות לגבי פרסומים. בעבר, תקף ישירות את תיירי ברטון, אחד מהנציבים האירופיים שהובילו את המאבק בנושא. הליך משפטי מתנהל נגד X. מחוקקים אירופיים קראו בימים האחרונים לבדוק אם האלגוריתמים של X אכן מבטיחים חשיפה מוגברת למאסק, כפי שדווח בעבר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.