עיקר התקווה בסלולר: באי.בי.אי צופים שנה חיובית לשוק התקשורת ב-2025

לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר באי.בי.אי, מעריך ש-2025 תהיה שנת מפנה בתחום הסלולר • בעתיד הרחוק יותר – פריסת הסיבים תאפשר שירותים שייצרו לחברות הכנסות חדשות: "בתים חכמים, ערים חכמות, שירותי אחסון בענן ושירותים עסקיים יכולים להוות מינוף להכנסות; פוטנציאל המוניטיזציה אינסופי"

ניר דוד, אבי גבאי, אלי אדדי, אילן סיגל, טל גרנות גולדשטיין / צילום: אלעד גוטמן, ינאי יחיאל, רמי זרנגר, אוהד רומנו
ניר דוד, אבי גבאי, אלי אדדי, אילן סיגל, טל גרנות גולדשטיין / צילום: אלעד גוטמן, ינאי יחיאל, רמי זרנגר, אוהד רומנו

עד אמצע השנה היה נראה שמניות סקטור התקשורת נמצאות בדרך לעוד שנה של תשואות חסר וירידות במניות, אך בהמשך המגמה השתנתה, ומניות שלוש החברות הגדולות בסקטור מסיימות את 2024 עם תשואות בשיעור דו-ספרתי. התשואה הטובה ביותר מגיעה מכיוון סלקום , שעלתה ב-36.9%, פרטנר  התחזקה ב-26.5% ובזק  הסתפקה בעלייה צנועה יותר, של 12%. לשם השוואה, מדד ת"א 125 בו נכללות החברות עלה ב-29%, כך שסלקום ופרטנר הציגו תשואות יתר עליו.

המניה שעשתה קאמבק וזו שהמריאה ב-140%. סיכום שנה בשוק ההון 
מה יקרה לתשואה שלכם אם תמכרו מניות כשהשוק יקר ותקנו בזול? התשובה תפתיע אתכם  

עם זאת, בהסתכלות על השנתיים האחרונות, העלייה במניות לאחרונה לא מספיקה לבזק ופרטנר שמציגות תשואה שלילית חד-ספרתית, וסלקום רשמה בשנתיים האלה תשואה של כ-12% - פחות מהשוק הכללי.

מה קורה היום בשוק ומה צפוי לו בשנת 2025, והאם המניות אטרקטיביות היום להשקעה? לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר ב-IBI בית השקעות, ממליץ על המניות בהמלצה חיובית, "תשואת יתר", ומעריך שבתמחור הנוכחי יש מקום להצפת ערך.

לדבריו, 2024 בסקטור התקשורת הייתה "שנה שהתחילה עם המון ציפיות לשיפור בתוצאות, ביצועים בינוניים במחצית הראשונה וסיום שנה מאוד אופטימי, או בקיצור - רכבת הרים". להערכתו, דבר אחד אפשר לומר בוודאות: השוק התפכח. "הבעלים של החברות הניחו בצד את הקרבות על נתח שוק, שהביאו לירידה בשיעורי הנטישה ובעלויות גיוס הלקוח, והפלא ופלא - השוק מצא איזון חדש ברמות מחיר נוחות יותר לכולם. נכון שפעילות הסלולר רחוקה מלהיות פרת מזומנים, אבל היא גם לא מתכווצת ובשנה האחרונה גם הצליחה להחזיר למשקיעים את האופטימיות לצמיחה", כותב לובלין.

שוק הסיבים יקפיץ את הסקטור

שוק הסיבים נמצא לדבריו בשלבים אחרונים של פריסה (סיבים אופטיים, שהחברות פורסות, נועדו לאפשר גלישה באינטרנט במהירויות גבוהות) ורוב ההשקעות בתחום הסתיימו או יסתיימו בקרוב, מה שיוריד את ההוצאות ההוניות של החברות.

לדבריו, החזר ההשקעה על פרויקטי סיבים הוא פונקציה של מספר הלקוחות שיתחברו, אך גם על שירותים נוספים שבעתיד "ירכבו" על רשת הסיבים, ופה ראינו רק את קצה הקרחון להערכתו. "בתים חכמים, ערים חכמות, שירותי אחסון בענן ושירותים עסקיים מוצעים כבר היום ברחבי העולם ויכולים להוות מינוף להכנסות של חברות התקשורת על בסיס תשתיות שכבר נפרסו וההשקעה בגינן כבר נרשמה. פוטנציאל המוניטיזציה של הרשת הוא אינסופי ויהווה קפיצת מדרגה עבור הסקטור כולו".

על שוק הטלוויזיה אומר לובלין שמוצר "רזה" ככל שיהיה, אינו רווחי אם מספר המנויים נמוך. הוא מציין שיש 4 ספקיות מרכזיות (הוט, יס, סלקום ופרטנר), שירותי סטרימינג בינלאומיים ו-FreeTV, ולהערכתו, "אין מקום לכל כך הרבה חברות בתחום ונדרשת גישה שונה להתמודדות עם ההפסדים שהטלוויזיה מייצרת - וזה בדיוק מה שהחברות מנסות לעשות". לדבריו, שיתופי הפעולה פרטנר-יס וסלקום-הוט מצמצמים למעשה את מספר השחקנים הגדולים בשוק ל-2, מהלך שלהערכתו "יעצור את הדימום" בגזרת הטלוויזיה וישפר את התזרים החופשי של החברות.

התקווה הגדולה: שוק הסלולר

דווקא שוק הסלולר מהווה להערכתו את עיקר התקוות לטווח הקצר. זאת, בשל השינויים בבעלויות על החברות השונות שגיבשו קבוצות "רציונליות" שהורידו את עוצמת התחרות. "כל החברות עדכנו את המחירים כלפי מעלה גם במחיר של אובדן לקוחות, וחבילות דור 5 נמכרות בפרמיה על חבילות דור 4 (בין 5-10 שקלים)", כותב לובלין ומעריך שעליית המע"מ הקרובה תאפשר לחברות לנצל את המצב להביא לעליית מחירים נוספת. "החלק החסר בפאזל הוא הכנסות הרומינג (שירותי נדידה, כלומר חבילות לגלישה בחו"ל) שב-2024 הפכו לשוליות.

תחת ההנחה שהטיסות לחו"ל יחזרו אנו מעריכים כי 2 שקלים נוספים יתווספו ל-ARPU (הכנסה חודשית ממוצעת ממנוי) ומכאן שאחרי שנים של זהירות בציפיות לעליות מחירים, אנו סבורים כי 2025 תהיה שנת מפנה (לראשונה מ-2007)".

לובלין מתייחס גם לנושאים רגולטוריים בשוק שעומדים על הפרק, ביניהם עדכון תעריפי השוק הסיטונאי, ביטול ההפרדה המבנית בבזק ואישור שיתופי הפעולה בטלוויזיה.

האפסייד הגדול נמצא במניית בזק

על רקע כל אלה, לדבריו, "סיום שנת 2024 הייתה חלומית למניות התקשורת ונראה שהקפיץ שנמתח מתחילת השנה סוף סוף השתחרר. האם בתמחור הנוכחי יש עוד מקום להצפת ערך? התשובה היא כן. אנחנו סבורים שחלק מהתהליכים שהגיעו להבשלה ב-2024 יימשכו גם ב-2025 וביניהם הירידה בהיקפי ההשקעות, ריסון התחרות האגרסיבית ובזהירות הנדרשת ניתן לומר שגם עליית מחירים היא כבר לא מילה גסה".

להערכתו האפסייד הגדול ביותר נמצא במניית בזק, אך גם בפרטנר ובסלקום יש פוטנציאל תשואה מרשים תחת תרחיש של עליית מחירים וחזרת שירותי הנדידה. "אם היינו צריכים לבחור רק מניה אחת להשקעה בסקטור התקשורת זו הייתה בזק. קצב חיבור הסיבים ומגמת הצמיחה אותה מציגה החברה הן נקודת אור חיובית בשוק התקשורת. גם המגמות התפעוליות בבזק נראות מצוין. הירידה הצפויה בהיקפי ההשקעות לקראת 2026 תהיה הטריגר להצפת ערך בחברה, עם פוטנציאל תשואת תזרים דו-ספרתי ותשואת דיבידנד חד-ספרתית גבוהה. הסיפור העיקרי שמייחד את בזק ביחס לחברות האחרות הוא היציבות", הוא כותב, ומזכיר שהחברה גם מחלקת כדיבידנד 70% מהרווח לשנה.

כאמור שלוש המניות מומלצות באי.בי.אי בהמלצות "תשואת יתר". מחיר היעד לבזק הוא 6.9 שקל, שמשקף פרמיה של 33% על מחיר השוק. מחירי היעד לפרטנר וסלקום הם 26 ו-25 שקל בהתאמה, פרמיה של 14% בפרטנר ושל 22% בסלקום.