מנכ"ל משרד האוצר, שלומי הייזלר, הודיע לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' על כוונתו לפרוש מתפקידו, לאחר שיאושר תקציב המדינה ל־2025 בוועדת הכספים של הכנסת, בעוד כחודש. הייזלר מכהן בתפקיד זה שנתיים, ורצונו לעזוב מגיע על רקע "נסיבות אישיות דחופות", כלשון ההודעה הרשמית שהפיצה לשכת השר.
● בלעדי | כפי שנחשף בגלובס: מנכ"ל האוצר שלומי הייזלר יפרוש מתפקידו בינואר
● הפסד של אלפי שקלים בשנה: הגזירות שיורגשו כבר בתלוש השכר הראשון של 2025
עוד באוגוסט האחרון, בעת שהתאושש מהליך רפואי שעבר, אמר הייזלר בשיחות סגורות שמטרתו המרכזית היא העברת התקציב, ולאחר מכן ישקול את צעדיו המקצועיים. הדברים נאמרו בימים שבהם הממשלה בלמה את הכנת התקציב, דירוג האשראי של ישראל ירד, והאווירה במשרד הייתה עכורה במיוחד.
העיכובים באותה תקופה הובילו לכך שכיום, ימים ספורים לפני סוף השנה, התקציב ל־2025 טרם אושר והשנה החדשה תיפתח עם תקציב המשכי בלבד. גם לא הוסר סופית החשש באוצר מפני הפלת התקציב ברגע האחרון מסיבות פוליטיות, כמו למשל מאבקים בקואליציה על חוק הגיוס.
נפל הגשר מעל התהום שבין השר לפקידיו | דרור מרמור, פרשנות
"נסיבות אישיות דחופות" הן אכן הסיבה העיקרית והעגומה לעזיבתו של הייזלר. "הבריאות לפני הכל", צייץ השר סמוטריץ'.
יחד עם זאת, כל מי שראה את הייזלר בשנתיים האחרונות יודע עד כמה בריאותו, ואי־בריאותו, היו פועל יוצא של תנאי העבודה המטורללים בניהול משרד האוצר.
כבר עם כניסתו - ימי הרפורמה המשפטית/מהפכה משטרית - משרד האוצר היה מפולג ומלא תככים. הייזלר מצא עצמו תקוע בין האג'נדות של השר לאלה של בכירי המשרד (גם להם יש אג'נדות, לא להתבלבל). כל תוכנית, מינוי חדש, או הצעה לפשרה - זה חשש שהמנכ"ל בא בשם פקידיו, ואלה חששו שהוא יד ימינו הארוכה של השר. עוד לפני הסכסוכים הרבים בין הפקידים לבין עצמם.
קרב יום יומי עם סכין בין השיניים
התסכול הגדול נובע מכך שהייזלר הוא כנראה משרת הציבור האופטימלי. לכן הוא פרח בתפקיד ראש לשכת רישום המקרקעין (ששודרגה פלאים תחתיו). או כשהשרה לשעבר אילת שקד מינתה אותו ליו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה ויו"ר הוועדה לתשתיות לאומיות. מהאנשים האלה שנהנים מעבודה סיזיפית לייעול הסחבת הבירוקרטית.
אבל להיות מנכ"ל משרד אוצר זה סרט אחר לגמרי. תנאי הסף הוא לא שירות ציבורי עם חיוך מלא שיניים, אלא קרב יומיומי עם סכין בין השיניים. גם בימים כתיקונם, כשצריך להושיב תחת קורת גג אחת ערימה של אגואים, אינטרסים והיררכיה לא ברורה הכוללת את המנכ"ל, ראש אגף תקציבים, החשב הכללי, הכלכלן הראשי ואפילו יועץ משפטי מאוד חזק. על אחת כמה וכמה בשנתיים סוערות של 2023-2024.
אם זה לא מספיק, הייזלר גילה מהר מאוד שגם השר שקרא לו לדגל - אף שמהיום הראשון היה ברור שהם לא ינקו מאותו בית מדרש - עבר בעצמו מטמורפוזה אדירה. הפער הלך וגדל בין סמוטריץ' שר התחבורה המוערך לסמוטריץ' שר האוצר. בין איש הציונות הדתית, שבוחריו נלחמים ונופלים במלחמה, לפוליטיקאי שתומך בהשתמטות מגזרית, שתכביד את הנטל על המגזר שבשמו כביכול נשלח.
כעת, גורל הבריאות של כולנו עומד בפני מבחן לא קל. הייזלר הלך, אף אחד לא משמש יותר גשר מעל התהום שבין השר לבכירי המשרד, ושיהיה להם ולנו בהצלחה.
ובכל זאת, בניגוד לתסריטים מוקדמים, התקציב החדש כבר נמצא במסלול חקיקה יציב יחסית בכנסת, עם אישור מוקדם של הצעדים החשובים ביותר לאוצר - חבילת צעדי המיסוי להתכנסות הגירעון. ביממה הקרובה, לאחר מאבקים בין האוצר למגזר העסקי, ועדת הכספים צפויה לאשר את רפורמת הדגל שהגה צוות בראשות הייזלר למיסוי רווחים כלואים.
אישור התקציב הסופי בקריאה שנייה ושלישית צפוי בפברואר, כאשר היעד הסופי שקבוע בחוק לפני פיזור הכנסת הוא סוף מרץ. הייזלר לא ימתין עד לחותמת הסופית, ויפרוש בינואר לאחר שהתקציב יצלח את המכשול המרכזי שנותר, בוועדת הכספים.
קדנציה בלי רגע דל
הייזלר כיהן שנתיים בתפקיד, קדנציה קצרה אך סוערת. כמנכ"ל האוצר רשום על שמו של הייזלר, לאור נסיבות המלחמה, הספק חסר תקדים של הכנת ארבעה תקציבי מדינה בשנתיים. השנה הראשונה התאפיינה במאבקים באוצר סביב השלכות הרפורמה המשפטית שסמוטריץ' היה ממוביליה והדרג המקצועי התנגד לה. ב־7 באוקטובר פרצה המלחמה ומאז המיקוד המרכזי באוצר עבר למימון הזינוק בעלויות הביטחון וניסיון להחזיר את הגירעון לממדים בני־קיימא. להייזלר לא היה רגע דל.
מה נשאר מרפורמת הדגל של האוצר?
המס החדש שיטיל משרד האוצר על רווחים כלואים בחברות צפוי לעבור אישור ביום חמישי בוועדת הכספים של הכנסת.
לאחר כל השינויים שעברה הרפורמה במהלך יותר מעשרה דיונים בוועדה ובלחץ נציגי ארגוני העסקים והלשכות השונות, עולה השאלה מה נותר ממנה - והאם היא עדיין תספק לקופת המדינה את העוגן התקציבי עליו בנו באוצר.
לאחר הפשרות שנעשו לאורך הדרך והשינויים בנוסח החקיקה, באוצר מעריכים כי בשנה הבאה תכניס הרפורמה 9.25 מיליארד שקל. 850 מיליון שקל פחות מההערכות הראשונית. מה שהשתנה זה בעיקר מאין יגיע הכסף. בעוד שבהצעה המקורית של האוצר העריכו כי מרבית הסכום יגיע מעצם המס עצמו, כעת הנוסחה נראית אחרת לגמרי.
איך יפצו על הפער?
באוצר מדברים על כך שכחמישה מיליארד שקל ייכנסו לקופת המדינה כתוצאה מפירוק "חברות ארנק". לאן נעלם הכסף שאמור היה להיכנס במקור? הוא כנראה יתחיל לזרום רק ב־2026, מאחר שיגיע בעיקרו לאחר פרסום הדוחות השנתיים של 2025. הסכום הסופי שמציג האוצר לא השתנה דרמטית, אבל הדרך השתנתה לחלוטין. גורמים בשוק המתנגדים לתוכנית מעריכים כי ההערכות האוצר היו שגויות לאורך כל הדרך, וכי הרפורמה תכניס הרבה פחות ממה שצפו - האומדנים השונים בשוק נעים בין 3־6 מיליארד שקל.
לבקשת חברי הכנסת, הפיץ משרד האוצר חישוב עדכני להכנסות המדינה מהרווחים הכלואים. בעוד שבהצעה המקורית תוכננו הכנסות של 7.5 מיליארד שקל ב־2025 מהטלת מס של 2% על רווחים צבורים, לבסוף צנח הסכום ל־1.6 מיליארד. כדי לפצות על הפער, האוצר מסתמך על הכנסות של 5.2 מיליארד שקל מפירוקי חברות - מקור הכנסה שלא הופיע בתוכנית המקורית.
כדי לתמרץ חלוקת דיבידנדים שתזרים לקופת האוצר הכנסות ממיסים עוד ב־2025, נקבעה הוראת שעה לפירוק חברות. המסלול מאפשר ל"שכירים שהתחפשו לחברה", נותני שירות שהם המעוסקים היחידים או כמעט היחידים בחברה שהקימו, "לחלק את נכסיהם במחירי עלות וללא גילום ערך המוניטין" לפי האוצר. בשילוב עם העלאת מס היסף החל מ-2025 ובצירוף הקלה במסלול חלוקת הדיבידנדים השנתית, מקווים לכסות את הפער שנוצר.
אף שמונה על ידי סמוטריץ', הייזלר לא נתפס במשרד כדמות פוליטית וניסה להתרחק מנושאים כמו חלוקת הכספים הקואליציוניים. בקדנציה שבה שר האוצר מרבה להתכתש מול בכירים כמו הממונה על התקציבים יוגב גרדוס והיועץ המשפטי לאוצר אסי מסינג, נחשב הייזלר בעיקר כגורם מאזן שחתר לפשרות. הביקורת שהושמעה כלפיו בתוך האוצר הייתה שלעיתים היה אף פשרן מדי ולא "דפק על שולחנות" כדי להגן על הדרג המקצועי מפני הנחתות של הדרג הפוליטי. לא תמיד הצליח להתמודד הייזלר בתוך המבנה הניהולי המורכב והייחודי באוצר, שבו ראשי האגפים לא כפופים למנכ"ל אלא שקולים לו, ובפועל אף מחזיקים לעיתים בכלים חזקים יותר משלו. אולם, גם מבקריו החריפים של הייזלר מודים שמדובר באדם ש"הלב שלו נמצא במקום הנכון" ותמיד פעל מתוך כוונות טובות.
האוצר משנה פניו
עדיין לא ברור במי יבחר סמוטריץ' כדי להחליף את הייזלר. לסמוטריץ' היסטוריה של השתהות במינוי בעלי תפקידים בכירים, שעשויה להביא למינוי ממלא מקום זמני. תיאורטית, המועמדים הטבעיים למשבצת ממלא המקום הם המשנה למנכ"ל, ישראל מלאכי, או הסמנכ"ל יוראי מצלאווי. אולם חלק מההערכות במשרד הן שסמוטריץ' יעדיף דמות אחרת.
סמוטריץ' יתקשה לגייס לתפקיד בכיר לשעבר באוצר, כפי שעשה למשל קודמו בתפקיד אביגדור ליברמן, שמינה את ראש אגף התקציבים לשעבר רם בלינקוב למשרת ניהול המשרד. זאת על רקע הביקורת הנרחבת של יוצאי אגף התקציבים על מדיניות הממשלה, שבאה לידי ביטוי בעצומות ומחאות פומביות.
פרישתו של הייזלר מגיעה בשעה שבה הנהלת האוצר משנה את פניה. מסינג צפוי לעזוב בקרוב לאחר שנים ארוכות בתפקיד, בעקבות מהלך שקידם סמוטריץ' לקציבת כהונת היועמ"שים במשרדי הממשלה. דוברת האוצר הוותיקה לילך ויסמן הודיעה גם כן על עזיבה, כשהיא מותירה מאחוריה מערכת יחסים מתוחה מול השר. בנוסף, סמוטריץ' לא טורח להסתיר שהיה מעדיף לראות אדם אחר בראש אגף התקציבים, במקום יוגב גרדוס. לאחר שהציע לו להניח את המפתחות ולהתפטר, השבוע הוסיף סמוטריץ' הצעה לגרדוס "להקים מפלגה משלו".
גרדוס העלה את חמתו של סמוטריץ' בשל עמדתו הנחרצת נגד חוק הגיוס שמקדמת הממשלה, שיפטור הלכה למעשה את רוב הציבור החרדי משירות צבאי. בפן הכלכלי, הפטור יעלה למדינה הון עתק בגיוס אנשי מילואים למשימות שהיו יכולות להיעשות על ידי הרחבת צבא הסדיר בגיוס חרדים. עמדת הייזלר בנושא נחרצת לא פחות משל גרדוס, וייתכן שמדיניות הממשלה בנושא חוק הגיוס השפיעה אף היא על החלטתו, מעבר לנסיבות האישיות. אבל הייזלר, כדרכו, לא יצא במחאות מתוקשרות ומעדיף לשמור את חילוקי הדעות מול השר לעצמו.
בהודעה הרשמית מסר הייזלר כי הוא "מצר על האילוץ לסיים את תפקידי כעת" והוסיף: "לאחר שנתיים, אחרי שהמלחמה העצימה הסתיימה, התושבים יכולים לשוב לבתיהם בצפון ובדרום, ולאחר שהתקציב, כולל רפורמת הרווחים הכלואים עובר בכנסת, בשל נסיבות אישיות, ביקשתי משר האוצר לסיים את תפקידי".
סמוטריץ' הודה להייזלר על כהונתו ומסר: "מדובר באיש מקצוע מהמעלה הראשונה שניהל את משרד האוצר באחת התקופות המאתגרות ביותר שידעה מדינת ישראל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.