איום מסתמן על ביטקוין: הסיכון לפריצת קוונטום

חוקרים מזהירים כי מתקפת מחשוב קוונטי על מטבעות קריפטוגרפיים עלולה לגרום להפסדים בשווי טריליוני דולרים

ביטקוין / צילום: Shutterstock
ביטקוין / צילום: Shutterstock

הראלי של ביטקוין ניצב בפני סיכון שאינו נמצא על הרדאר של רוב המשקיעים בקריפטו: מחשוב קוונטי.

הטכנולוגיה המתפתחת, שמשכה החודש תשומת לב לאחר שגוגל הכריזה על פריצת דרך עם שבב המחשוב הקוונטי החדש שלה בשם Willow , עלולה לאפשר בעתיד להאקרים לפרוץ את ההצפנה ששומרת על אבטחת הביטקוין. פריצה כזו עלולה למוטט את שווי הביטקוין, בכך שתאפשר לגנבים לשדוד מטבעות מארנקים דיגיטליים שנחשבים מאובטחים.

קבוצת דלק של תשובה מתקרבת להשתלטות על ישראכרט: "עסקה עדיפה"
מנהל ההשקעות שבטוח: הסקטור שייתן תשואה עודפת בבורסה בשנה הבאה, בתנאי אחד

חוקרים טוענים שמכשיר קוונטי שחזק מספיק כדי לפרוץ ביטקוין, צפוי להופיע רק בעוד יותר מעשור. עם זאת, התקדמות הטכנולוגיה מהווה סיכון לטווח הארוך, אלא אם כן קהילת המפתחים המפולגת של הביטקוין, תחזק את הטכנולוגיה שלה בפיתוח שאורך זמן רב.

מתקפה מבוססת מחשוב קוונטי על ביטקוין עלולה לגרום להשפעות מזיקות שיזלגו אל השווקים הפיננסיים המסורתיים, מזהירים אנליסטים.

"מה שיש כאן זו פצצת זמן שמחכה להתפוצץ, אם וכאשר מישהו ישיג את היכולת לפרוץ באמצעות מחשב קוונטי ויחליט להשתמש בזה כדי לתקוף מטבעות קריפטוגרפיים", אמר ארתור הרמן, עמית בכיר במכון הדסון, מכון מחקר הממוקם בוושינגטון, ארה"ב.

הפסדי עתק עד כדי מיתון

מחקר של מכון הדסון משנת 2022 העריך כי פריצת קוונטום לביטקוין תגרום להפסדים בשווי של יותר מ-3 טריליון דולר בשוק הקריפטו ובשווקים נוספים, ותוביל למיתון חמור. הרמן ציין כי העלויות הצפויות של פריצת קוונטית עלו מאז פורסם המחקר, מכיוון שהביטקוין טיפס לשווי של 100 אלף דולר והפך לנכס השקעה שהולך ונעשה יותר מיינסטרים.

הנשיא הנבחר דונלד טראמפ הבטיח ליצור רזרבה אסטרטגית עבור אחזקות הביטקוין של הממשלה, מעין "פורט נוקס" דיגיטלי (הכוונה לבסיס צבאי שבו מתקן מאובטח לאחסון זהב של ממשלת ארה"ב).

מחשוב קוונטי עלול לאפשר לגנבים לפרוץ ל"פורט נוקס" הזה. בניגוד למחשבים רגילים, שבהם כל הנתונים מיוצגים באופן בסיסי כ-0 או 1, מחשבים קוונטיים משתמשים בתכונות המוזרות של חלקיקים תת-אטומיים כדי לייצג נתונים ב"קיוביטים", שיכולים להתקיים במצב המשולב של 0 ו-1.

היכולת הזו מאפשרת למחשבים קוונטיים לבצע משימות במהירות שבה מחשבים רגילים יזדקקו לחיי אדם שלמים כדי לפתור. משימות כאלו עשויות לכלול גילוי תרופות חדשות, חיזוי מזג אוויר - או חלילה פריצה להצפנה המשמשת להגנה על נתונים רגישים.

לדוגמה, אחת משיטות ההצפנה הנפוצות כוללת שימוש במספרים גדולים מאוד הנקראים מפתחות ציבוריים, שהם כפולות של שני מספרים ראשוניים גדולים. שני המספרים הראשוניים יכולים ליצור את מה שנקרא מפתח פרטי. נתונים יכולים להיות מוצפנים באמצעות המפתח הציבורי ולהיות מפוענחים באמצעות המפתח הפרטי. כפי שמרמזים השמות, המשתמשים שומרים על המפתחות הפרטיים שלהם בסוד, אך המפתחות הציבוריים עשויים להיות משותפים.

החוזק של שיטה זו הוא שהיא מצריכה ממחשב רגיל כמות עצומה של זמן בשביל לגזור את המפתח הפרטי מהמפתח הציבורי, בשל הקושי של פירוק לגורמים - זיהוי המספרים הראשוניים שיכולים להיות מוכפלים כדי להניב את המפתח הציבורי.

"המטבע יהפוך למטרה נרדפת"

מחשוב קוונטי הופך את הפירוק לגורמים לקל בהרבה. אלגוריתם שפותח על ידי מתמטיקאי אמריקאי בשנת 1994 מאפשר לפרק מספרים גדולים מאוד תוך דקות, בתנאי שיש ברשותך מחשב קוונטי חזק מספיק.

פריצת דרך כזו תהווה איום לא רק על ביטקוין אלא גם על המערכת הפיננסית המסורתית, שכן מערכות בנקאיות מקוונות רבות משתמשות בגרסאות של הצפנה המבוססת על מפתחות ציבוריים. עם זאת, ביטקוין עשוי להיות מטרה מפתה במיוחד לגנבים קוונטיים, מזהירים מומחי אבטחה.

"ביטקוין לחלוטין יהפוך למטרה נרדפת", אמר סקיפ סנזרי, מייסד-שותף של QuSecure , סטארט-אפ המתמחה באבטחת סייבר עמידה לקוונטום. "לבנקים יש רגולציה מסוימת, מנגנוני הגנה ויכולת לכסות את הלקוחות שלהם, בעוד שביטקוין הוא 'מערב פרוע'. הארנק שלך לא יפצה אותך אם הביטקוין שלך ייגנב".