גברו הסיכויים לאישור תקציב המדינה לשנת 2025 בכנסת - כך מעריכים גורמים בסביבת האוצר בעקבות פגישת המנהיגים בוושינגטון.
● סנקציות כקלף מיקוח? טראמפ חותר להסכם גרעין חדש עם איראן
● כבר לא חשאי: המפגש שמסמן התקרבות בין ישראל לקטאר
● יואב קרני, פרשנות | טראמפ מסיר טאבו בן כמעט 70 שנה וחושף תוכנית שאפתנית
התוכנית השאפתנית שהציג טראמפ להפיכת רצועת עזה לאזור בשליטה אמריקאית, לצד תמיכתו המוצהרת בעמדות ישראל בסוגיות אזוריות, עשויה לגמד מכשול פוליטי מרכזי שעמד עד כה בפני אישור התקציב: התנגדות הציונות הדתית בראשות בצלאל סמוטריץ' ועוצמה יהודית בראשות איתמר בן-גביר להפסקת הלחימה בעזה במסגרת עסקת החטופים.
בן גביר התפטר מהממשלה וסמוטריץ' איים במהלך דומה, אבל החזון האמריקאי לרצועת עזה מספק להם מענה אידיאולוגי שעשוי לאפשר את הישרדות הקואליציה. לראיה, בן גביר הגיב לדברי טראמפ בריאיון לגלי ישראל ש"גברו הסיכויים שעוצמה יהודית תחזור לממשלה", וסמוטריץ' הפיץ הודעה המתגאה בכך שצדק כאשר "החלטתי להישאר בממשלה למרות התנגדותי לעסקה".
האיום עוד מרחף
ההצהרות של טראמפ בנוגע לנורמליזציה עם סעודיה, ללא דרישה למדינה פלסטינית, מחזקות את מעמדו של נתניהו ומקלות עליו לנווט בין הדרישות המנוגדות של שותפיו. החבילה המדינית הכוללת שטראמפ הציע מקטינה את האטרקטיביות של פיזור הכנסת מבחינת נתניהו, שכן היא מקטינה עבורו את הלחצים הקואליציוניים מימין ובנוסף מספקת לו הישגים מדיניים לקטוף בפני הבוחרים בעתיד, לקראת הבחירות המתוכננות לאוקטובר 2026.
עם זאת, את האתגר המרכזי הנוסף בדרך לאישור התקציב אפילו טראמפ יתקשה לפתור - דרישת המפלגות החרדיות לקשור את העברת התקציב בחקיקת מתווה גיוס מקל לתלמידי הישיבות. המתווה המתגבש נתקל בהתנגדות משפטית, ואף סמוטריץ' עצמו איים שלא יתמוך בו. המגעים בנושא זה צפויים להימשך עד הרגע האחרון, כשברקע מרחף האיום בפיזור הכנסת אם התקציב לא יאושר במועד. על פי חוק, אם לא יאושר התקציב עד ה־31 במרץ תצא ישראל לבחירות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.