עולם הרכב נכנס למכרזי הנדל"ן: שתי חברות ליסינג זכו בקרקעות למגורים בעשרות מיליונים - והן לא היחידות

חברת הליסינג יורודרייב זכתה בחצי השנה האחרונה בשלושה מכרזי מגורים לבניית 423 יחידות דיור • חברת הליסינג בלו סקאי זכתה בארבעה מכרזים בשנה החולפת, בהם שני מכרזים לבניית 250 יח"ד • בשוק מעריכים: רובן לא יהפכו ליזמיות אלא ימכרו את המגרשים

נוף הגליל. חברת יורודרייב רכשה מגרש לבניית 312 יח''ד תמורת כ־61 מיליון שקל / צילום: אריאל זנדברג לע''מ ודוברות עיריית נוף הגליל
נוף הגליל. חברת יורודרייב רכשה מגרש לבניית 312 יח''ד תמורת כ־61 מיליון שקל / צילום: אריאל זנדברג לע''מ ודוברות עיריית נוף הגליל

מה מחפשות חברות ליסינג, חברות הסעות וחברות ביטוח של כלי רכב במכרזים של רשות מקרקעי ישראל? נראה כי יותר ויותר חברות מעולם הרכב משתתפות בעת האחרונה ואף זוכות במכרזים לחכירת קרקעות מדינה, בהם לא מעט מכרזים להקמת פרויקטי מגורים. מה גורם לחברות להשקיע דווקא בנדל"ן בתקופה זו?

בית המשפט הכריע: מתי שכנים יכולים להתנגד לבניית מרפסת?
הקרקע נרכשה על-ידי האב, אך נרשמה על הבן. למי היא שייכת?

"עברנו בשנים האחרונות משברים מאוד גדולים - הקורונה, עליית הריבית המהירה והמלחמה כמובן", מציין חנן לזרוביץ, בעלי קבוצת ELG, בית השקעות המתמחה בנדל"ן בישראל ובחו"ל. "הרבה מאוד ענפים ירדו משמעותית בהיקפי הפעילות והמכירות, הנדל"ן בעצם היה בין הענפים היחידים שהמשיכו לטפס כלפי מעלה, דווקא במשברים הכי גדולים, ובכל אחד מהם. אני מעריך שהרבה חברות מבינות היום, בעקבות כך, שהמקום לשמר את הכסף ולהשביח אותו הוא נדל"ן".

יותר מ־200 מיליון שקל במכרזי רמ"י

בדיקה שערכנו בגלובס באשר למכרזי רמ"י מתחילת 2024 מגלה פעילות משמעותית של חברות מעולם הרכב, עד כדי השקעה כוללת של יותר מ־200 מיליון שקל. עיקר הפעילות היא מצד שתי חברות ליסינג, יורודרייב ובלו סקאי, אך הן לא היחידות.

כך, חברת יורודרייב של אלי שמריך ושי מסיקה זכתה בשלוש קרקעות למגורים בשלושה מכרזים שנסגרו לאחרונה, בשלושה מקומות שונים: בספטמבר 2024 היא זכתה במגרש אחד מתוך שישה בשכונת נווה שמיר בבית שמש, לבניית 76 יחידות דיור(יח"ד), תמורת כ־33 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח; בסוף דצמבר 2024 זכתה במגרש לבניית 35 יח"ד בשכונת שחמון באילת, תמורת כ־41.7 מיליון שקל; ובסוף ינואר רשמה את הזכייה הגדולה ביותר שלה בעת האחרונה - מגרש לבניית 312 יח"ד בנוף הגליל, תמורת כ־61 מיליון שקל. מדובר על זכיות בסכום של כ־135 מיליון שקל בסך הכול.

הזכיות של יורודרייב נרשמו על שם חברה בת שלה, יורודרייב נכסים והחזקות. החברה האם הוזכרה לאחרונה כמועמדת לרכישה על ידי חברת דלק מוטורס, תמורת 100 מיליון שקל, וייתכן שהזכיות האחרונות שלה במכרזי רמ"י הן חלק מה"נדוניה" שתביא איתה יורודרייב לעסקה.

חברת ליסינג אחרת שמציגה פעילות רבה בעת האחרונה במכרזי רמ"י היא בלו סקאי של גיל שריון, אשר זכתה בארבעה מכרזי מקרקעין בייעודים שונים: באפריל 2024 זכתה החברה בכל ארבעת המגרשים במכרז בייעוד תעשייה ביישוב הבדואי אבו קרינאת שבנגב, תמורת כ־2.7 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח; חודשיים לאחר מכן, ביוני, זכתה במגרש אחד מתוך שלושה בייעוד תעסוקה לא הרחק משם, במרכז האזורי שבתחומי המועצה האזורית רמת נגב, תמורת כ־3.8 מיליון שקל; חודש לאחר מכן זכתה במכרז לבניית 22 יח"ד במעלה אפרים תמורת כ־5.2 מיליון שקל, ובאוגוסט זכתה במכרז עבור בניית 228 יח"דר בגבעת הנשיא פרס שבמעלות תרשיחא, תמורת הסכום הגבוה ביותר מבין המכרזים שבהם זכתה לאחרונה - כ־34.5 מיליון שקל.

סכום הזכייה הכולל של בלו סקאי הוא כ־46.2 מיליון שקל, אך בניגוד ליורודרייב כאן כלל הזכיות רשומות על שם בלו סקאי עצמה.

נציין עוד שתי זכיות מ"משפחה" זו שהתבצעו לאחרונה: חברת מסיעי אריה שאשא זכתה בנובמבר האחרון במכרז ייזום (מכרז שבו היזם הזוכה אחראי בין היתר גם על תכנון הפרויקט) להקמת 15 יח"ד במזכרת בתיה, תמורת כ־12.1 מיליון שקל; מרכז הגליל סוכנות לביטוח, אשר מציעה בעיקר ביטוחים למשאיות ולאוטובוסים, זכתה באוקטובר 2024 במכרז לשטחי מסחר ומשרדים בכפר מנדא שבגליל, תמורת כ־7.15 מיליון שקל. הסכום הכולל של הזכיות שסיקרנו כאן מגיע לכ־201 מיליון שקל.

"הרוב מתכננות למכור בלי לבנות"

"חברות שמגיעות מחוץ לענף הנדל"ן ומתמודדות במכרזים על קרקעות מדינה אינן דבר חדש", אומר לזרוביץ, "ובמנעד רחב. אני בטוח שישנן חברות רכב שפשוט מחפשות קרקע למגרש מכוניות, כלומר לשימושן העצמי, אבל יש הרבה חברות, אני אישית מכיר הרבה כאלו, שמתמודדות במכרזים של רמ"י לא מתוך כוונה לבנות, אלא מתוך כוונה למכור ברווח. יש להן הון זמין, הן מפנות אותו למכרזי הקרקעות, מתמודדות במכרזים, זוכות - ואחרי שנה, לפעמים גם פחות מזה, מציעות את המגרש למכירה. שוק הקרקעות בישראל הוא שוק עולה, ברוב המקרים, ואותן חברות כנראה מבינות שזה המקום הנכון בשבילן.

"ישנן חברות כמו רמי לוי ואחרות, שבשנים האחרונות מפתחות פעילות משלימה בנדל"ן מתוך כוונה לשנות פעילות או להרחיב את זו הקיימת - אלו לרוב חברות גדולות שמקימות חטיבת נדל"ן או זרוע נוספת. אבל זה סיפור אחר.

"החברות הקטנות עושות את זה בדרך כלל למטרות אחרות, ובמקרים רבים זה נעשה ממש כמעין תוכנית עסקית: זכייה בקרקע במסגרת מכרז, ומכירה מאוחר יותר ברווח".

לדעתך מדובר בשיעור חברות גדול מבעבר?
"חד־משמעית כן. אנחנו ב־ELG עוקבים מקרוב אחרי המכרזים ומנתחים אותם, ואנחנו רואים הרבה מאוד חברות לא מהענף שמתמודדות במכרזים בעת האחרונה, יותר ויותר כאלו. ככלל, בחצי השנה האחרונה השוק מתעורר מבחינת עסקאות, ויותר עסקאות יוצאות לשוק - גם מכיוון חברות שבכלל לא קשורות לנדל"ן. אני, למשל, נמצא בימים אלו במשא ומתן עם חברה שיש לה מפעל לדגים, ורוצה למכור מגרש שנמצא בבעלותה".

מהחברות יורודרייב ובלו סקאי לא נמסרה תגובה.