ועד עובדים פנימי שהוקם בניגוד לעמדת ההסתדרות ייחשב לארגון עובדים - כך קובע פסק דין תקדימי שניתן אתמול (ב') על-ידי השופטת מיכל נעים-דיבנר ונציגי הציבור בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב.
● באיחור של שנה: זה נוהל הגילוי מרצון שצפויה להעביר רשות המסים
● הפסיקה הדרמטית של בית הדין לעבודה שיכולה לשנות את עולם הוועדים
ביום שאחרי, גלי ההדף של ההחלטה מורגשים היטב בקרב המעסיקים, ועדי העובדים והמומחים לדיני עבודה. חלקם, המייצגים מעסיקים ועובדים עצמאיים, רואים בפסק הדין סנונית ראשונה להכרה בוועדים פנימיים נוספים. מנגד, אלה המלווים ארגוני עובדים גדולים צופים כי בית הדין הארצי יהפוך את ההחלטה.
ברקע המחלוקת ניטש עימות חריף שפרץ לפני יותר משנה בין קבוצות עובדים בחברת נוקיה ישראל - חברה פרטית בבעלות נוקיה העולמית, המעסיקה כ-150 עובדים.
בנובמבר 2023 הניעו שלושה מעובדי חטיבת השיווק והמכירות בנוקיה, ובהם קלמן גואטה, מהלך להתאגדות העובדים במסגרת ההסתדרות. כחודש לאחר מכן כבר נערכו אסיפות עובדים ופעילויות הסברה. עד דצמבר חתמו 42 עובדים על בקשת הצטרפות להסתדרות, וארבעה עובדים נוספים היו כבר חברים בארגון.
במקביל, החלו עובדים מחטיבת הפיתוח לפעול נגד ההצטרפות להסתדרות. הם ערכו אסיפות ופעלו לשכנע כי המהלך יסב נזק. "היריבות בין ה'מחנות' הייתה לעתים מרה ותוקפנית", כך לפי פסק הדין.
בסוף דצמבר הודיע נציג המתנגדים להסתדרות, שרון סספורטה, על הקמת "ארגון עובדי הפיתוח בנוקיה ישראל". לארגון הצטרפו 57 עובדים, והוא החל במגעים עם ההנהלה. בינואר 2024 הכירה נוקיה בארגון כמייצג את העובדים, אך באפריל דרשה ההסתדרות כי נוקיה תפתח איתה במשא-ומתן קיבוצי.
סספורטה דחה את הודעת ההסתדרות וקבע כי לא הצטרפו אליה שליש מעובדי נוקיה, כנדרש בחוק. לעומת זאת, טען, הוועד הפנימי מייצג מחצית מעובדי החברה. ההסתדרות פנתה לבית הדין וטענה כי נוקיה מתערבת באופן פסול בהתאגדות העובדים לטובת הוועד הפנימי.
בתחילה טענה ההסתדרות כי מנכ"ל נוקיה, אריק טל, אמר לנציגיה ש"התנאים שהם מציבים אינם ריאליים, כי נוקיה העולמית לא תסכים לכך, וכי התאגדות עובדים לא תשרת את החברה".
עוד טענה ההסתדרות כי סמנכ"ל הטכנולוגיות, שלומי אנג'י, היה מעורב מטעם ההנהלה בהתנגדות להסתדרות. אנג'י כונה על-ידי ההסתדרות "יד-ימינו ואיש אמונו של המנכ"ל". נוקיה, לדברי ההסתדרות, בחרה "לרקום מזימות מאחורי גבם" של חברי הוועד מטעמה.
אלא שבהמשך חזרה בה ההסתדרות מהטענות. זאת, לאחר שהעובדים אשר הניעו את ההתארגנות העידו כי טל כלל לא ניסה להתערב נגדה. אחד העובדים העיד כי הדיון עם טל היה "שיח פתוח, שיח חברי... זה היה שיח בכלל לא חד-צדדי או איזה שיח מאיים, לא בקריצה ולא ברמיזה וגם לא בחיוכים".
עדויות העובדים אף הפריכו את טענות ההסתדרות כלפי אנג'י, ובית הדין קבע כי זו הציגה את מעורבותו "באופן מגמתי ושגוי". גואטה אישר בעדותו כי אנג'י כלל אינו חבר הנהלה. בתצהיר שהגיש אנג'י הוא הבהיר כי לא קיבל כל פנייה מהמנכ"ל לגבי התארגנות העובדים, וכי תפקידו הוא בכלל של Account Manager.
בהסתדרות מתכוונים לערער
בית הדין דחה אפוא את הטענה כי נוקיה התערבה בהליכי ההתאגדות של העובדים. "אין חולק שהארגון מהווה התארגנות עובדים אותנטית המשקפת את רצון העובדים שהצטרפו אליו", נכתב בפסק הדין.
בית הדין האזורי אימץ גישה מקילה כלפי הוועד הפנימי בשאלות כגון האם מדובר בארגון קבוע, האם מטרתו להגיע להסכם קיבוצי, האם נקבע לו תקנון, והאם ההצטרפות אליו היא וולונטרית. לפי פסק הדין, מדובר ב"ארגון עובדים חדש, המורכב כולו מעובדי החברה, אנשים חסרי ניסיון בתחום, בוודאי ביחס למוסד ותיק ומבוסס כמו ההסתדרות".
השופטים כתבו: "התרשמנו בבירור כי עובדי נוקיה מעדיפים להתאגד בדרך של איגוד עובדים פנימי. הארגון שלפנינו הוא ארגון עצמאי מכל תלות בהנהלה. חבריו החליטו להקים יש מאין ארגון עובדים, במענה לצורך שקם מבין שורות עובדי החברה, ואליו הם התוודעו רק בעקבות ניסיונות ההתאגדות על-ידי ההסתדרות. התרשמנו מרצינותם של חברי הארגון ומכוונותיהם הענייניות, כמו גם מנחישותם להמשיך ולפעול בדרך שהתוו לעצמם. אנו סבורים כי יש מקום לכבד את רצונם של עובדי נוקיה להתאגד במסגרת הארגון".
כעת, המשא-ומתן בין ההנהלה לוועד הפנימי - אשר נפתח, כאמור, אחרי שהאחרון הקדים את ההסתדרות והכריז על עצמו כיציג - צפוי להימשך. עם זאת, בהסתדרות מתכוונים לערער על ההחלטה לבית הדין הארצי. זה יצטרך להכריע לא רק האם הוועד הפנימי הוא אכן ארגון עובדים, אלא גם מי מבין שני הארגונים - הפנימי או ההסתדרות - ייצג את עובדי נוקיה.
עורכות הדין שייצגו את הוועד הפנימי, עינת כרמי-ברק ומורן לנטוש ממשרד עמית, פולק, מטלון (APM), מכנות את פסק הדין "אמיץ ותקדימי". לדבריהן, "לראשונה ועד עובדים פנימי הוכר כארגון עובדים לגיטימי הכשיר לייצג את עובדי החברה, כחלופה לארגוני העובדים הגדולים, המוכרים והוותיקים. בית הדין פתח את הדלת בעבור ציבור העובדים במקום העבודה להשמיע את קולם באופן ישיר ללא מתווך, כי לרוב, העובדים הם אלה שמכירים יותר טוב מכל את הצרכים הייחודיים שלהם בתוך מקום העבודה".

עוה''ד עינת כרמי ברק / צילום: שהם שלמה
"לא ישנה באמת את המצב המשפטי הקיים"
עורכי הדין הדס רקח-דביר ורועי גוטמן, שייצגו את נוקיה, מבהירים כי "עד היום כל הניסיונות שהיו להקים ארגון עובדים פנימי לא דרך ההסתדרות - כשלו. היה מקרה בודד שהכירו בארגון פנימי, אבל ההסתדרות משכה את טענתה ליציגות. אף פעם, עד היום, בית הדין לא הכיר בארגון עובדים כשר שעומד במבחנים שנקבעו בפסיקה".
מנגד, עו"ד גדעון רובין, המלווה ארגוני עובדים גדולים, מעריך כי קיים סיכוי גבוה ששופטי הארצי יהפכו את ההחלטה. זאת לנוכח מקרי עבר, שבהם נשללה ההכרה בוועדים פנימיים בחברות מנורה ואמדוקס. לדבריו, בית הדין הארצי רואה יתרונות בארגוני העובדים ה"מנוסים והוותיקים".

עו''ד גדעון רובין / צילום: ליבי פאר
עו"ד רובין אף מטיל ספק בכך שהוועד הפנימי מחויב באופן אותנטי להשגת הסכם קיבוצי ולא רק להגנה על חוזים אישיים, ובכך שהוועד עומד בדרישה להצטרפות שליש לפחות מעובדי החברה.
רובין צופה כי "פסק הדין לא ישנה באמת את המצב המשפטי הקיים, לא יביא להכרה בריבוי התארגנויות מפעליות ולא יחליש את כוחה של ההסתדרות. בית הדין הארצי לא יהיה שותף למדיניות המקילה של האזורי".
עו"ד אוהד גלעדי, שותף במשרד נ. פינברג, המייצג מעסיקים, מסכים כי "לאורך שנים בית הדין הארצי העדיף לרכז את הכוח בידי ארגון עובדים אחד, גדול, מרכזי, קבוע ומנוסה". גלעדי צופה כי אם בית הדין הארצי ירצה להפוך את ההחלטה, הוא יעשה זאת על-ידי הקשחת התנאים להכרה בארגון עובדים.

אוהד גלעדי / צילום: אופיר אייב
אלא שלדברי גלעדי, מהלך כזה יחייב "התעלמות מרצון העובדים שאינם מעוניינים בהסתדרות בעניין שאמור להיות מודרך על-ידי הרצון הוולונטרי וההליך הדמוקרטי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.