בדיקה טכנולוגית
איך ניתן לשפר שירותים דיגיטליים? אילו מוצרים חדשים יש היום בשוק, ומה איכותם לעומת המתחרים? כיצד פותרים בעיות טכנולוגיות? מדי שבוע המדור ינסה לענות על שאלות אלה ודומות להן. אם נתקלתם בתקלות ואתם זקוקים לעזרה, או שאתם מעוניינים שנסקור מוצרים מסוימים, אתם מוזמנים לפנות למייל: nevo-t@globes.co.il
המודל העסקי של הרשתות החברתיות כולל איסוף כמה שיותר מידע על המשתמשים, כדי להשתמש בו אחר כך לטרגט אתכם בפרסומות. עם זאת, יש בחשבונות הגדרות שכדאי להכיר, שיכולות לצמצם את חשיפת המידע שלכם - הן לרשת החברתית עצמה והן לאנשים זרים באינטרנט.
● בדיקה טכנולוגית | ביצועים שלא מותאמים למחיר: הסמארטפון החדש של שיאומי
● WSJ | הם ארבו במשך שנים, חיכו לרגע המתאים ואז החליטו לתקוף
הגדרות חשבון פתוח או סגור
ההמלצה המרכזית היא להיכנס לאזור הפרטיות המצוי בהגדרות בכל אחת מהרשתות החברתיות, ולראות מה מציעים שם. באפליקציות שונות יוצגו דברים שונים, אבל תוכלו להגדיר מי יכול להגיב לכם בפוסטים, או כל הגדרה אחרת של נגישות לחשבון שלכם. תוכלו להגדיר גם שאנשים לא יוכלו לראות את הלייקים שקיבלתם או את רשימת העוקבים שלכם.
אחת ההגדרות החשובות בקטגוריית הפרטיות היא האם החשבון יהיה "פתוח" או "סגור". משמע, האם החשבון שלכם ברשתות החברתיות יהיה נגיש לכל מי שרוצה, או שיהיה נעול, כך שרק חברים או עוקבים שלכם יוכלו לראות את התכנים שתפרסמו.
מי מחובר ומיקום שלא יבלשו אחריכם
ברשתות החברתיות ובאפליקציות העברת מסרים כמו וואטסאפ אפשרות ברירת המחדל לעיתים מאפשרת לראות מי מחובר לאפליקציה בזמן אמת. באזור ההגדרות, תחת לשונית פרטיות, ניתן לבטל זאת, כך שתוכלו להיות מחוברים לאפליקציה מבלי שאנשים שאתם עוקבים אחריהם יידעו.
בכל האפליקציות, כאמור, ישנן הגדרות פרטיות. ראשית, מומלץ לעבור על ההגדרות השונות שישנן שם. אבל בצורה יותר נקודתית - תוכלו לראות כל מיני הרשאות שאתם סיפקתם לאפליקציה. לדוגמה, אחת האפשרויות שטיקטוק או רשתות אחרות מבקשות, היא המיקום שלכם. כך החברה יכולה לטרגט אתכם בפרסומות רלוונטיות. לכן, חשוב לשים לב להגדרות האלו שיכולות לשנות את כל החוויה שלכם.
הודעות שלא כולם יהיו יכולים
פיצ'ר נוסף שכדאי להכיר הוא הגדרה שמונעת מאנשים מסוימים לשלוח לכם הודעות פרטיות. בהתאם לרשת החברתית, תוכלו להגדיר שכולם, או רק חברים ספציפיים, או כל חבר, יוכלו לשלוח אליכם הודעות פרטיות. ההגדרה הזו תהיה רלוונטית במיוחד כשמדובר בילדים, שם נרצה למנוע גישה אליהם מצד תוקפים ברשת, אבל היא רלוונטית גם לבגירים שרוצים לנהל את הרשתות שלהם בצורה אחראית וטובה.
מעקב מחוץ לרשתות אפשר לבטל
אחד השינויים המרכזיים שעוררו סערה בתחום הפרטיות היה כשאפל התחילה להתריע למשתמשים שפייסבוק "עוקבת" אחריהם מחוץ לאפליקציה. ככה האפליקציות יודעות שנכנסתם למשל לאמזון ורציתם לקנות מוצר מסוים, ולפתע הוא מוצג אינספור פעמים ברשת החברתית.
בהגדרות של המכשיר, גם של אפל וגם גוגל, תחת לשונית הפרטיות, יש אפשרות הקרויה "מעקב", שם אפשר לראות אילו אפליקציות "בולשות" אחריכם מחוץ לאפליקציה. המשמעות של ביטול האפשרות הזו היא שאותן אפליקציות לא יוכלו לדעת מה אתם עושים מחוץ לשירות שלהן.
שליטה על המידע מה יודעים עליכם
במסגרת העלאת המודעות לפרטיות, וגם הקשיחות של האיחוד האירופי בנושא, הרשתות החברתיות מאפשרות למשתמשים לבדוק מה המידע שהן יודעות עלינו. המידע שתקבלו יהיה כל מה שאתם העליתם, כמו אנשי קשר, הודעות, תגובות, תמונות וסרטונים.
פיצ'ר חשוב נוסף קשור לחשבונות של אנשים שהלכו לעולמם. מטא (אינסטגרם ופייסבוק) מאפשרת לכל אדם לרשום משתמש נאמן, ובמקרה הצורך אותו נאמן יכול להתחיל תהליך ולקבל גישה לרשת החברתית. יהיה אפשר לסמן את החשבון כחשבון זיכרון, ויהיה אפשר לשמור על המידע שלא ילך לאיבוד. עם זאת, הרשתות החברתיות יאפשרו לכם למחוק את החשבונות - במקרה של מטא בעזרת אדם שמאושר כחבר משפחה, ובמקרה של טיקטוק בעזרת פנייה לחברה.
הורים וילדים ההגדרות שצריך להכיר
הקטגוריה הזו יכולה למלא כתבה נפרדת, אבל בתוך ההקשר של הרשתות החברתיות, יש כמה אפשרויות עיקריות: ראשית, יש אפליקציות כלליות כמו Google Family Link, שמאפשרת להורים לשלוט על זמן המסך של הילדים ולאפשר דברים נוספים.
הרשתות מאפשרות להגדיר שימושים גם באפליקציה עצמה. כך לדוגמה, בטיקטוק יש אזור מיוחד שנקרא Family Pairing, שם אפשר לשלוט על ההגדרות של הילדים - מזמן מסך יומי, דרך מעקב אחרי הזמן ש"בוזבז" באפליקציה, השתקת התראות, פילטרים למילים, מצב מוגבל למניעת תכנים בעייתיים ועוד.
אבטחה חשוב במיוחד
אם אתם רוצים לשמור על החשבונות שלכם באינטרנט, אתם צריכים לוודא שאתם גם מאבטחים אותו כמו שצריך. ראשית, שימוש בתוכנות ניהול סיסמאות. זה שירות טוב שלרוב עולה כסף (אלא אם משתמשים בחינמי של גוגל או אפל), שם השירותים האלו יודעים לשמור לכם את כל הסיסמאות, ומייצרים לכם סיסמאות קשות לפי מה שאתם צריכים.
שנית, אימות דו שלבי. לא מספיק רק סיסמה לחשבונות האלו, אלא צריך גם לעשות שכבת הגנה נוספת. לאחר שתכניסו סיסמה, תישלח לכם הודעה לטלפון או תצטרכו לפתוח אפליקציה אחרת לקבלת קוד ואימות, כדי לשמור עוד על המכשיר שלכם. זה מסרבל את הכניסה, אבל לפחות זה מוודא שאתם אלו שרוצים להיכנס.
לבסוף, נמליץ לכם לבדוק את אזורי הפרטיות והאבטחה בחשבונות שלכם, שם לרוב יש מבדקי אבטחה כדי לבחון את מצב החשבון שלכם. המשמעות היא שהחשבון יבדוק את המוגנות שלכם מול האקרים או איומים אחרים - וזה יכול לסייע לכם לשמור על עצמכם יותר ברשתות החברתיות.
השורה התחתונה אפשר לשמור על הפרטיות
קל לאבד מעקב אחר הדברים שאנחנו משתפים ברשתות החברתיות, אבל גם המודעות לסכנות יכולה להיות בהתאם. שמירה על הפרטיות בעידן הדיגיטלי של היום היא קריטית - שכן תוקפים חכמים יכולים לקחת את המידע הרב שאנחנו מפרסמים, ולבצע גניבת זהות דיגיטלית. כל פיסת מידע שאנחנו משתפים יכולה לשמש ליצירת פרופיל מפורט עלינו. ולא רק לתרחיש קיצוני כמו גניבת זהות, אלא גם הונאות ומתקפות סייבר ממוקדות.
הכלים שהובאו כאן יכולים לעזור לכם להשתמש בצורה חכמה יותר ברשתות החברתיות. כל עוד עוקבים אחרי הגדרות פרטיות, זה ישים ומומלץ. ובלי קשר, תזכרו, לפני כל פרסום חשבו מה אתם מפרסמים, והאם אתם אולי פוגעים בפרטיות שלכם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.