אגף תקציבים: החלטת משרד האנרגיה בעניין הגגות הסולאריים תייקר משמעותית את החשמל

אחרי ששר האנרגיה אלי כהן הודיע על תוכניתו ל-"100 אלף גגות סולאריים", באגף התקציבים תוקפים: מדובר במהלך יקר במיוחד שיביא לעלות עודפת של עד מיליארד שקל בשנה • לשכת שר האנרגיה בתגובה: "המדיניות של שר האנרגיה וגם ההמלצות המקצועיות של רשות החשמל היא לקדם מסלולי תמרוץ מבלי להעמיס על תעריף החשמל וכך יהיה"

שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן / צילום: שלומי אמסלם
שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן / צילום: שלומי אמסלם

שר האנרגיה אלי כהן הודיע במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר על תוכניתו ל-"100 אלף גגות סולאריים", במסגרתה יינתנו מסלולי מימון מיוחדים, הקלות בהיטל השבחה והרחבת ההסברה לציבור. עם זאת, על פי אגף תקציבים במשרד האוצר, מדובר במהלך יקר במיוחד שיביא לעלות עודפת של עד מיליארד שקל בשנה, מה שיתגלגל באופן ישיר לחשבון החשמל של כל אחד ואחת מאיתנו. האוצר מאשימים את משרד האנרגיה גם בהצגה לציבור לפני התייעצות עם גורמי המקצוע.

האוצר בוועדת חוץ וביטחון: עלות אברך למדינה מגיעה לעד 1.5 מיליון שקל עד גיל 46 
מבקר המדינה: ליקויים מסוכנים בשכונות שהוקמו עבור מפוני עוטף עזה 

המכתב פונה אל יו"ר רשות החשמל, אמיר שביט, ומוחה על "מסיבת העיתונאים, בהשתתפותך, במסגרתה השר הכריז על הקמת 100 אלף גגות סולאריים" לפני שהתקבלה החלטה רשמית ברשות החשמל. לדבריו, זה מהלך ש"פוגע בעצמאותה של הרשות. מהלך זה מייתר את מליאת רשות החשמל, ומרוקן מתוכן את החלק בהליך קבלת ההחלטות, כמו גם את תגובות הציבור, שכן בפועל כבר הוסכם בין יו"ר הרשות לבין השר". משכך, האוצר עוברים מדיון במליאה לשליחת מכתב פומבי.

העניים יממנו את העשירים

לגופו של עניין, אומרים אגף תקציבים באוצר - מדובר במדיניות יקרה. שהרי, מטרתה אינה להחליף ייצור בשדות סולאריים (שלא יגדיל את הייצור באנרגיות מתחדשות) אלא לבוא על חשבון ייצור אנרגיה קונבנציונלי (בדלקים פוסיליים). והתעריף שיוצע למייצרים אנרגיה סולארית על הגגות (48 אגורות לקוט"ש) גבוה בהרבה מהתעריף הפוסילי הרגיל שמגיע לסביבות ה-20 אגורות לקוט"ש. עלויות אלו, אומרים באגף התקציבים באוצר, יושתו בצורה רגרסיבית על הציבור, כך שהעניים יממנו את העשירים. זאת מכיוון שמי שיהנה יהיו בעיקר בעלי בתים פרטיים עם גגות נרחבים, ומי שישלם את המחיר יהיו כלל הציבור לפי צריכת החשמל.

העלות העודפת שתתגלגל לצרכני החשמל, על פי האוצר, מגיעה לכמיליארד שקל בשנה. להשוואה, נכון לשנת 2025, העלות העודפת מייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות עומד על כ-2.85 מיליארד שקל. כך שמדובר על תוספת משמעותית שתתגלגל לא רק לצרכנים הפרטיים, אלא גם לעלויות הייצור בישראל. בנוסף, אומרים באוצר, התקנה נוספת של אנרגיה סולארית על גגות מפחיתה את היעילות של המערכת כולה בכך שהיא מרחיקה עוד את פערי הייצור בין השיא לשפל.

אגף תקציבים באוצר מבקש, אם כן, שרשות החשמל "תמליץ לשר באופן חד משמעי להימנע מקביעת יעדי מדיניות לקידום מתקנים פוטו-וולטאים על גגות ותפחית את התשואה המובטחת במסלולים השונים", במטרה להביא לאיזון ולצמצם את העלות העודפת של המתחדשות על צרכני החשמל.

לשכת שר האנרגיה: "רשות החשמל הינה גוף מקצועי ומוערך שהוכיח את עצמו בפתיחה היסטורית של השוק לתחרות ובקידום יעדי הממשלה באנרגיה מתחדשת. המדיניות של שר האנרגיה וגם ההמלצות המקצועיות של הרשות היא לקדם מסלולי תמרוץ וזאת מבלי להעמיס על תעריף החשמל וכך יהיה".