להדליק את האור מהמיטה: הכירו את הבית החכם

הפיתוחים החכמים העכשוויים מאפשרים להדליק את המזגן מבחוץ, לשלוט בתאורה מהטלפון וגם לקבל התראה אם מישהו פורץ לכם את הדלת • המחירים, לרוב, עומדים על מאות שקלים בלבד • בדיקה טכנולוגית

הכירו את הבית החכם / צילום: יח''צ
הכירו את הבית החכם / צילום: יח''צ

בדיקה טכנולוגית

איך ניתן לשפר שירותים דיגיטליים? אילו מוצרים חדשים יש היום בשוק, ומה איכותם לעומת המתחרים? כיצד פותרים בעיות טכנולוגיות? מדי שבוע המדור ינסה לענות על שאלות אלה ודומות להן. אם נתקלתם בתקלות ואתם זקוקים לעזרה, או שאתם מעוניינים שנסקור מוצרים מסוימים, אתם מוזמנים לפנות למייל: nevo-t@globes.co.il

כבר שנים שחברות הטכנולוגיה השונות מדברות על הפיכת הבית שלנו לחכם יותר. ובניגוד למה שאולי נהוג לחשוב, מדובר בתהליך פשוט שלא עולה יותר מדי כסף.

הקרן האמריקאית שהסתערה על ההייטק הישראלי
בלעדי | הכוורת נחשפת: זה הצוות ששכר סוצקבר בישראל

אפשר לשלוט על התאורה בבית מהמיטה, אפשר להדליק את המזגן כשאתם עדיין לא בבית, וניתן גם לקבל התראה כשיש לכם פורץ בדלת. אז איך תשפרו את חייכם בבית? הנה כמה אפשרויות.

האב שליטה להתחבר לרמקול החכם

כדי שתוכלו לקבל את השליטה הטובה ביותר, אתם זקוקים לתשתית ולפלטפורמה שתוכל לשלוט בכל המוצרים. בכל הקשור לשליטה בבית החכם יש שלושה "האבים" מובילים - וזה תלוי, כמו הרבה דברים אחרים, בסוג הסמארטפון שלכם.

לאפל יש את הרמקול החכם HomePod שמגיע בשני גדלים מרכזים - רגיל (299 דולר) ומיני (99 דולר). מדובר במוצר שמתפקד כרמקול חכם וגם כהאב ששולט על כל המוצרים ומפעיל את סירי. זאת, כמובן, ככל שתשייכו את המוצרים לאקוסיסטם של השירות הרלוונטי.

רמקולים חכמים של אפל / צילום: יח''צ
 רמקולים חכמים של אפל / צילום: יח''צ

לגוגל יש את Nest, שגם הוא מתפקד כרמקול חכם ששולט בכל המוצרים החכמים בבית. המתחרה השלישית הרלוונטית היא אמזון עם מוצרי Echo שלה, והעוזרת הביתית אלקסה. עם זאת, אפליקציית אלקסה לא זמינה בישראל.

דוגמה נוספת למרכז שליטה מגיעה מכיוון סמסונג. בשנת 2014 רכשה החברה את SmartThings, שמהווה כרגע את פלטפורמת השליטה שלה בעזרת הטלוויזיה. האפליקציה מאפשרת לחבר את המוצרים החכמים בבית, כך שלמשל מכונת כביסה מבית סמסונג תדע להתריע בטלוויזיה על כך שהיא סיימה את עבודתה.

ב-CES האחרון, שבו ביקרנו, סמסונג הכריזה על פיצ'רים נוספים בכל הקשור לבית החכם. כך, למשל, אם האפליקציה מזהה התנהגות חריגה היא מתריעה ואם הילדים עומדים להירדם היא מעמעמת אורות.

ברגע שיש שליטה כזו, ניתן לרשת את הבית עם הרמקולים החכמים, וכך לשלוט בו גם כשנמצאים ליד הרמקול וגם מרחוק. כלומר, בעזרת הפלטפורמות שכל אחת המחברות מציעה, אפשר לשלוט בכל אחד מהמוצרים שמחוברים לרמקול - למשל, בתאורה חכמה ניתן לשלוט בעזרת חיבור ה-Wifi, גם אם אתם לא בבית בכלל.

עם זאת, עליכם לבדוק אם מוצר חדש שאתם קונים מתאים לאקוסיסטם שבבעלותכם, אחרת הוא לא יהיה חלק מההאב.

תאורה הנורות החדשות

אחת הדוגמאות היפות ביותר לבית חכם היא השליטה בתאורה - ואפילו לא צריך לשנות שום דבר במערכת החשמל בבית. כל שעליכם לעשות הוא לקנות נורה או פתרון תאורה חכם אחר (כמו פסי תאורה שאפשר לשים מסביב לטלוויזיה), לחבר אותם לחשמל ולשלוט בהם בעזרת האפליקציה של היצרנית.

לאחר מכן אפשר לחבר את המוצר גם לפלטפורמה של אפל, גוגל או אמזון, ולשלוט בו גם משם. המוצרים המוכרים ביותר שייכים ל-Govee ו-Yeelight, אך יש גם חברות אחרות שאפשר להביא לישראל מחו"ל. נורה אחת בישראל צפויה לעלות באזור ה-100 שקל, ובחו"ל אפשר להשיג את המכשירים במחירים נמוכים יותר.

נורות חכמות של GOVEE / צילום: יח''צ
 נורות חכמות של GOVEE / צילום: יח''צ

איך זה עובד? ברגע שמחברים את הנורה החדשה החכמה למערכות, ניתן לשלוט בה מהאפליקציה או לבקש מהעוזר ברמקול החכם לכבות עבורכם את האור - בלי לקום מהמיטה. יותר מכך: אפשר גם לשלוט בחוזק של האור וגם בצבע שלו.

מוצר נוסף שכדאי להכיר הוא מפסק תאורה, כאשר החלק ה"חכם" נמצא במתג עצמו. ההפעלה תהיה באמצעות הסמארטפון, ויש משטח שמאפשר לשלוט פיזית על התאורה.

פעמון חכם שומרים על הבית

כמעט בכל בית או דירה יש בכניסה פעמון שמרעיש בעת לחיצה. עם זאת, כיום יש פעמונים חכמים שמתחברים לאפליקציות, כמו Anker Eufy Slim, ומוצרים תומכים אחרים. הרעיון הוא שהפעמון משלב מצלמת אבטחה, כך שאם מישהו לוחץ על הכפתור תוכלו לראות מי ממתין בכניסה, ואף לדבר עמו מהמקום שבו אתם נמצאים.

Anker Eufy Slim פעמון חכם של / צילום: יח''צ
 Anker Eufy Slim פעמון חכם של / צילום: יח''צ

המערכת יודעת לזהות תנועה ולהבין אם מדובר בחפץ, בעל חיים או מישהו שעומד מול המצלמה. בנוסף, אפשר לקבל תיעוד של מצלמת הדלת לתוך כרטיס זיכרון במקרה הצורך. גם במקרה הזה, תוכלו להשתמש באפליקציה חכמה או פלטפורמה לניהול בית חכם. מחיר מוצר כזה עומד על כ-700 שקל.

בארה"ב חברה פופולרית במיוחד בתחום היא Ring, אך בבדיקת גלובס מולה עלה כי היא אינה מתחייבת שתתמוך בפעילות מוצריה בישראל.

נציין כי בשוק ישנם גם מנעולים חכמים - משמע, אפשר בעזרת אפליקציה על המנעול, ולפתוח את הבית בעזרת הסמארטפון.

המפסק החדש למזגן ולדוד

יש שני מוצרים בולטים שרובנו מעוניינים בשליטה עליהם עוד לפני שאנחנו בבית. הראשון הוא הדוד. ב-Switcher מציעים מתג חכם לדוד שניתן לשליטה דרך הסמארטפון. המוצר עצמו כ-200 שקל, אבל תצטרכו להזמין טכנאי שיחליף את החיבורים החשמליים.

כמובן, זה מאפשר לשלוט על הדוד מרחוק, וגם לראות מי הפעיל את הדוד ומתי, מה שיכול למנוע ריבים מיותרים בבית. המכשיר עוקב גם אחרי צריכת החשמל, ומאפשר לקבוע לו"ז קבוע של הדלקה וכיבוי.

המוצר השני הוא מזגן. סוויצ'ר, ולא רק היא, מייצרת את המזגנים עם שליטה מהסמארטפון. מי שיש לו מזגן לא מתקדם, יכול לקנות בכ-200 שקל מוצר של Sensibo, שמחליף את השלט ומאפשר לשלוט על כל מה שקורה במזגן בבית - גם מרחוק. בין היתר, אפשר לשלוט בצריכת החשמל, ולעקוב אחרי הטמפרטורה בחדר.

שקע חכם מגוון של שימושים

בישראל יש מתאם שקע תקע מקומי שמופעל בעזרת wifi, וניתן לשליטה דרך אפליקציה. בין המוצרים בשוק ניתן למצוא את 3GEN של smartgrade. המוצר כולל מפסק לשליטה ידנית, ורכיבי מדידת זרם לניטור. המחיר עומד על כ-100 שקל, וניתן לחבר את השקע לכל מוצר רלוונטי.

השורה התחתונה תחכימו את הבית שלכם

בית חכם הוא כבר לא עתיד, אלא מציאות בשטח. כפי שהראינו במדור זה, בשוק יש שלל מוצרי קצה שאפשר לחבר בבית. בשנים הקרובות יהיו שילובים הרבה יותר מתקדמים, כך שניתן יהיה להפעיל מהמיטה או מרחוק כמעט כל דבר בבית.

שימו לב: המוצרים שמוזכרים בטור נמכרים בישראל ברשתות כמו מחסני חשמל, KSP ואייבורי, ואפשר גם להזמין אותם מחו"ל בהתאם לצורך. המחירים אינם גבוהים, ואפשר לצייד את הבית בכל פעם בשיפור חדש. זה רק עניין של זמן עד שהמוצרים האלו כבר לא יהיו 'דבר נחמד בבית' אלא הסטנדרט, וישנו לגמרי את הצורה שבה אנחנו חיים.