מפעל הפיס | בלעדי

המועמד של דרעי נבלם, ודליה איציק צפויה להתמנות ליו"ר מפעל הפיס

לגלובס נודע כי השרה לשעבר צפויה להתמנות לתפקיד ולא איציק לארי, שהיה המועמד המועדף על יו"ר ש"ס • המהלך נעשה בעידוד לשכת רה"מ, לפי גורמים המעורים בפרטים

דליה איציק / צילום: אסנת רום
דליה איציק / צילום: אסנת רום

על ראשות מפעל הפיס התמודדו באופן לא רשמי שניים: מנכ"ל עיריית ירושלים, איציק לארי, והשרה לשעבר דליה איציק. התפקיד נחשב לנחשק במיוחד והוא צפוי להתפנות בחודש יוני לאחר שאביגדור יצחקי יסיים את כהונתו. ועדת האיתור, שתחת אחריות יו"ר ש"ס אריה דרעי, תכריע מי יהיה היו"ר הבא - שיהיה אחראי על מחזור הכנסות של מיליארדי שקלים וקשר עמוק עם ראשי רשויות מקומיות. עד כה גורמים בממשלה צפו שהתפקיד בידיו של לארי שקודם על ידי דרעי, אך כעת נראה שיש שינוי מגמה. גורם ששוחח עם גלובס אף טען שלארי "נחסם" ודרכה של דליה איציק לתפקיד נסללה, במעורבותה של לשכת ראש הממשלה.

דירקטוריון התעשייה האווירית החליט: פרופ' גבי סרוסי ימונה ליו"ר
לראשונה: לוחמי מילואים יקבלו נקודות זיכוי ממס לפי היקף השירות

איציק, שמועמדותה טרם הוגשה רשמית, לא הכחישה או אישרה את הפרטים ומסרה כי "כמעט כל שבוע אני שומעת שאני מועמדת למשהו. אני בהדסה ואני עושה שם דברים חשובים ומספקים".

בשבוע האחרון התקיים בירושלים טקס פתיחת הארכות הקו האדום בירושלים. הנוכחים לא יכלו שלא להתרשם מהשבחים שהרעיפה שרת התחבורה מירי רגב וראש הממשלה בנימין נתניהו על איציק, שמכהנת כיו"ר הדירקטוריון של המרכז הרפואי הדסה שבו התקיים הטקס. הקרבה בין איציק לראש הממשלה לא חדשה וגורמים מדברים על התחממות ביחסים בשנים האחרונות, שבאה לידי ביטוי גם בראיונות שהעניקה איציק.

עמדה לצד נתניהו

איציק החלה את דרכה הפוליטית במפלגת העבודה ונבחרה לכנסת בשנת 1992. היא כיהנה כיו"ר ועדת החינוך והתרבות, יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה, כיהנה כשרה להגנת הסביבה בממשלתו של אהוד ברק ולאחר הבחירות הישירות לראשות הממשלה, בהן ניצח אריאל שרון, היא מונתה לשרת התעשייה והמסחר. ב־2005 היא עזבה את מפלגת העבודה, הצטרפה למפלגת קדימה ונבחרה פה אחד לתפקיד יו"ר הכנסת. בשנת 2012 פרשה איציק מהחיים הפוליטיים והחלה להשתלב בדירקטוריונים של חברות רבות.

בראיונות שהעניקה בשנים האחרונות, היא הרבתה להתייצב לצדו של נתניהו. כך לדוגמה, בתקופת הקורונה היא ביקרה את החלטת היועמ"ש דאז שלא להגביל את ההפגנות מול מעון ראש הממשלה בירושלים. בשנת 2021 אמרה כי יש רדיפה פוליטית נגד נתניהו ותקפה את נשיא המדינה דאז ראובן ריבלין.

נרמול הימורים

הקשר של מפעל הפיס לרשויות המקומיות והמחזור הכספי הגדול הם שהופכים את תפקיד היו"ר לכה יוקרתו בקרב שרי הממשלה. אולם, על מפעל הפיס - וביסוס ההימורים החוקיים דרכו - נמתחה ביקורת ציבורית בשנים האחרונות. בשנת 2022 לדוגמה, מרכז המחקר והמידע של הכנסת פרסם דוח שהציג כי הכנסות מפעל הפיס עומדות על יותר מ־10 מיליארד שקל בשנה. עוד צוין בדוח כי הריכוז הגבוה ביותר של תחנות מכירה לנפש הוא באזורים המדורגים באשכולות חברתיים־כלכליים 3־4, הנחשבים לנמוכים.

בדוח נכתב גם כי במחקרים שנעשו בעולם עולה שההוצאה על הימורים היא רגרסיבית ושיעור ההוצאה על הימורים מכלל ההכנסה גבוה יותר ככל שההכנסה נמוכה יותר. במחקר שבו נבחנו הכנסות תחנות המכירה של מפעל הפיס עלה שהן גבוהות יותר בימים שבהם משולמת קצבת הבטחת הכנסה.

מינוי נוסף על הפרק

בתוך כך, מינוי נוסף מתחמם והוא לתפקיד יו"ר חברת חוצה ישראל, וזאת לאחר שהיו"ר הקודם רוני מילוא סיים את כהונתו. לגלובס נודע כי רגב מקדמת את מועמדותו של יוסי שרעבי לתפקיד. שרעבי כיהן כמנכ"ל משרד התרבות והספורט תחת רגב מיולי 2015 ועד יוני 2020 וכיהן כמנכ"ל ההתאחדות לכדורגל ממאי 2021. הוא גם היה אחראי על ארגון הטקסים הממלכתיים תחת רגב.

אולם, בחודש שעבר נחשפה בגלובס כי בכוונת רשות החברות הממשלתיות בראשות רועי כחלון לאחד את חברת חוצה ישראל לתוך חברת נתיבי איילון ובכך לחסוך עשרות מיליוני שקלים בשנה. לכן, לא ברור כיצד תסתיים סאגת המינוי משום שאם החברה בין כה תכנס תחת חברת נתיבי איילון, אין צורך למנות לה יו"ר ומאבק עשוי להתפתח בין שרת התחבורה לשר האחראי על החברות הממשלתיות, דוד אמסלם. אם המיזוג ייצא לפועל, הרי שהדירוג של חברת נתיבי איילון יעלה ותפקיד היו"ר הפנוי שנותר בה יוכל לקרוץ למועמדים מטעם הפוליטיקאים.