בתום ישיבה בת יומיים בוושינגטון, החליטו חברי ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב, כצפוי, להותיר את הריבית ללא שינוי, 4.5%. החלטת הפד היום (ד') היא הפעם השנייה ברציפות שהוא מותיר את הריבית ולאחר שלוש הורדות ריבית רצופות, החל מספטמבר 2024, שהסתכמו בהורדה של אחוז שלם בשלושה חודשים עד דצמבר, מ-5.5% ל-4.5%.
● פרשנות | מעבר למשכורות ולמסים: הכוח האמיתי של תעשיית הסייבר בכלכלה הישראלית
● האנליסטים התלהבו, השוק קצת פחות: מה חושבים בבתי ההשקעות על מניית אנבידיה?
"הטיול הזה" בריביות של ארה"ב החל בגל בן 11 העלאות הריבית ממרץ 2022 והיה החד והמהיר ביותר בהיסטוריה - מרמה של 0% עד 5.25%-5.5% שנקבעה ביולי 2023, הרמה הכי גבוהה בארה"ב מזה 23 שנה. השינוי הגיע באוגוסט האחרון עת בישר יו"ר הבנק ג'רום פאוול על שינוי כיוון כשאמר: "הגיע הזמן לבחון מחדש את המדיניות המוניטרית", כך עשה בין ספטמבר לדצמבר. כניסת טרמאפ לבית הלבן שיבשה לפד את התוכניות, טראמפ הכניס איתו אי ודאות כלכלית ואינפלציונית גדולה. בעקבות זאת, עצר הבנק המרכזי את תהליך הורדת הריבית.
אף אחד לא מופתע - מאז ההחלטה האחרונה, בכירי הפד חזרו והדגישו כי מדיניות המכסים של טראמפ מעלה את רמת האי ודאות. יתרה מכך, בשבועות האחרונים התפרסמו מספר נתונים המצביעים על האטה בכלכלה ועל חולשת הצרכנים בארה"ב. על פי המדד של אוניברסיטת מישיגן, אמון הצרכנים צנח ב-22% מאז חודש דצמבר והציפיות לאינפלציה מתוך הסקר הצביעו לאחרונה על עלייה ניכרת, לטווח קצר לרמות של קרוב ל-5%, וחשוב מכך לטווחים הבינוני-ארוך לרמות של כ-4%, הרמה הגבוהה ביותר בשני העשורים האחרונים.
הצמיחה תרד והאינפלציה תעלה
הוועדה הפחיתה את התחזית הכוללת שלה לצמיחה הכלכלית והעלתה מעט את תחזית האינפלציה. כעת, גורמים רשמיים צופים שהכלכלה תצמח בקצב של 1.7% בלבד השנה, ירידה של 0.4 נקודת אחוז מהתחזית האחרונה בדצמבר.
באשר לאינפלציה, המחירים הליבתיים צפויים לעלות בקצב שנתי של 2.8%, עלייה של 0.3 נקודת אחוז מההערכה הקודמת.
על פי "גרף הנקודות" המציג את תחזיות הריבית של בכירי הפד, הגישה כלפי הריבית הפכה לנצית יותר בהשוואה לדצמבר. בעוד שבפגישה הקודמת רק משתתף אחד צפה היעדר שינויים בריבית ב-2025, כעת המספר עלה לארבעה.
הגרף הציג ציפיות ריבית ללא שינוי לעתיד בהשוואה לדצמבר, כאשר שתי הורדות ריבית צפויות ב-2026, ועוד הורדה אחת ב-2027, לפני שהתשואה על הריבית הפדרלית תתייצב לטווח הארוך סביב 3%.
למרות ההשפעה הלא ודאית של מכסי הנשיא דונלד טראמפ, כמו גם מדיניות פיסקלית שאפתנית של הפחתות מסים והסרת רגולציה, גורמים רשמיים ציינו כי הם עדיין צופים ירידה נוספת של חצי נקודת אחוז בריבית עד 2025.
פאוול: אפשר להמתין
במהלך מסיבת העיתונאים הסביר יו"ר הפד, ג'רום פאוול כי התנאים הכלכליים בארה"בנותרו איתנים, אך צפוייה האטה ברבעון הקרוב, בייחוד בצריכה הפרטית. גם בשוק התעסוקה התנאים נותרו יציבים, עם שיעור אבטלה של 4.1%. פאוול הדגיש כי חברי הפד לא רואים סיכונים אינפלציוניים מצד שוק התעסוקה.
פאוול אמר במסיבת העיתונאים שעקבה את פרסום החלטת הריבית שנתונים על האינפלציה בטווח של מספר חודשים קדימה מצביעים על עלייה ומסמנים כי הסיכונים מגיעים מהמכסים של טראמפ, אך הדגיש שבטווח הרחוק האינפלציה עדיין עומדת להתכנס ליעד של הפד. עוד אמר בשיחה עם כתבים בוושינגטון כי אין צורך למהר לשנות את מדיניות הריבית, והפד נמצא בעמדה בה הוא יכול להמתין על מנת לראות בבהירות את מצב הכלכלה האמריקאית.
במהלך שאלה שעסקה בהשפעת המכסים על האינפלציה פאוול רמז כי לפי התרחיש הבסיסי של הפד, למדיניות של טראפ לא תהייה השפעה ארוכת טווח על האינפלציה. עם זאת, הוא ציין שקשה להעריך במדוייק את השפעת המכסים על האינפלציה.
בהקשר לסיכונים למיתון בארה"ב, פאוול ציין כי אמנם הסיכונים למיתון בארה"ב עלו מעט, אך הם לא גבוהים במיוחד. כסייג, הוא הסביר שבכל רגע נתון קיים סיכון למיתון העומד על כ-25% ולא מדובר באלמנט שבפד מנתחים בצורה שוטפת.
האיזון העדין של הפד
לקראת פרסום התחזית הכלכלית של הפד ותחזית חברי הפד לריבית (דוט פלוט), הכלכלנים צפו שפאוול יוריד את תחזית הצמיחה ויעלה את תחזית האינפלציה, וכך היה. בבלומברג ציינו השבוע שיו"ר הפד מתמודד עם איזון עדין. מצד אחד, עליו להרגיע את המשקיעים שהכלכלה נותרה איתנה, כך שאין צורך להפחית את עלויות ההלוואות, במיוחד נוכח אינפלציה עיקשת. מצד שני, עליו לשדר שמקבלי ההחלטות מוכנים להתערב במקרה שהכלכלה תידרדר.
פאוול ציין לפני שבועיים כי הכלכלה מפגינה עמידות, אך זה לא הרגיע את השווקים לנוכח החרפת מלחמת הסחר של הנשיא טראמפ. והסימנים נראים בשטח: תשואת אג"ח לשנתיים, הרגישה ביותר למדיניות הפד, ירדה בכמעט 60 נקודות בסיס מאז השיא בינואר, והגיעה לשפל של 3.83%, הרמה הנמוכה ביותר מזה חמישה חודשים. מדד S&P 500 התאושש אמנם ביום שישי האחרון אך רק לאחר ירידות חדות שהובילו אותו לטריטוריית תיקון (צניחה של 10% מהשיא) ומדד הפחד של וול סטריט (VIX) הגיע בשבוע שעבר לרמות הגבוהות ביותר מאז אוגוסט.
"פאוול צריך לאותת שהפד עוקב אחרי ההתפתחויות", אמר דומיניק קונסטם, ראש אסטרטגיית המאקרו במיזוהו. הוא הוסיף כי למרות שפאוול כנראה יבהיר שהפד לא מכוון את מדיניותו לפי שוק המניות, הוא גם לא יכול להתעלם מהמפולת האחרונה.
בבנק אוף אמריקה צופים שהפד לא יוריד בכלל השנה את הריבית - "או אפילו בשנה הבאה". "לדעתנו, הפד מתמודד עם בעיה שבה, גם אם נראה האטה בצמיחה, ככל הנראה נראה אינפלציה גבוהה יותר. הם מאזנים בין שני היעדים שלהם, וסביר להניח שלא ירגישו בנוח לחתוך ריבית במהירות", אמר סטפן ג’ונאו, כלכלן בכיר בבנק. "לכן, לדעתנו, הפד והכלכלה הכללית יתמכו ברמות הריבית הנוכחיות, והפד לא יזוז, כי האינפלציה תישאר סביב 2.5%-3%, הצמיחה תהיה חיובית - אולי באזור ה-1%, אבל כנראה קרוב יותר ל-2% - וזה יאפשר לפד להישאר בהמתנה עד סוף השנה.
"מה שיכול לגרום לשינוי בתרחיש הזה הוא אם הסיכונים השליליים, שעליהם מדובר רבות, יתממשו ויגרמו לפעילות הכלכלית להיחלש. אם שיעור האבטלה יעלה מהר יותר, רק אז הפד עשוי לפעול מהר יותר ולבצע הפחתות ריבית גדולות יותר ממה שהשוק מתמחר כרגע".
גם ילנה מאלייב, כלכלנית בכירה ב-KPMG, חושבת שלא צפויה הורדת ריבית בטווח הנראה לעין. "הפד יצטרך להיות סבלני מאוד, כיוון שהוא לא רוצה לפעול מוקדם מדי לפני שמתקבלות החלטות על מכסים או שיבושים בשרשראות האספקה. בשנים קודמות, הוא הראה יותר נכונות להמתין ולראות כיצד שיבושים כאלה משפיעים, ולכן אנחנו מאמינים שהפד יישאר בהמתנה עד סוף השנה, אלא אם תהיה מיתון כלכלי משמעותי או משבר שיאלץ אותו להפחית ריבית השנה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.