המכרז האחרון של מחיר מטרה? 1.2 מיליארד שקל בלב אזור הביקוש

המכרז האחרון לעת עתה של תוכנית הדיור הממשלתית, שכולל יותר מ־1,500 יחידות דיור, שווק בהצלחה • וגם: השכונה החדשה בדליית אל כרמל שתכלול כ־7,000 יח"ד • חדשות השבוע בנדל"ן

רעננה / צילום: Shutterstock
רעננה / צילום: Shutterstock

מכרזים

מכרז מחיר מטרה הראשון ברעננה שווק בהצלחה תמורת כ־1.2 מיליארד שקל

מכרז מחיר מטרה הראשון בעיר רעננה - והאחרון לעת עתה - שווק השבוע בהצלחה. כל 1,542 יחידות הדיור שבו שווקו לחברות בולטות בשוק הנדל"ן, בהן רמי שבירו, רם אדרת, שי־חי יזמות, ארזי הנגב, אפי קפיטל ועוד.

שמאים מעריכים: כמה תעלה דירה בשדה דב
צובעים את הדירה לפסח? העובדים נעלמו, ומחירי השיפוצים מזנקים

הסכום הכולל שישלמו החברות הוא יותר מ־1.2 מיליארד שקל, כולל הוצאות הפיתוח, אך הוא מעט מטעה, שכן המחיר הממוצע של קרקע לכל יח"ד הוא פחות מ‏־800 אלף שקל, פחות מהממוצע במכרז ברמת גן עבור 146 דירות שנסגר השבוע, במחיר ממוצע של כמיליון שקל על קרקע לכל יחידת דיור, וכמובן הרחק מאחורי ממוצעי המכרזים בשדה דב, כ־1.6 מיליון שקל בממוצע על קרקע לכל יח"ד, שגם הם בעצמם מבטאים ירידה משמעותית במחירי הקרקעות.

המחיר הנמוך יחסית נובע, ראשית כול, מהעובדה שמדובר במכרז מחיר מטרה המיועד לשמש "מאגר" דירות לתוכנית הממשלתית המציעה דירות במחיר מסובסד. מכרזים אלו מעצם קיומם מכוונים למחירי קרקעות נמוכים, כדי לאפשר הצעה של מחירי דירות נמוכים יחסית. אך עניין נוסף שוודאי שיחק כאן תפקיד הוא חוסר הוודאות לגבי המשכה של תוכנית מחיר מטרה, והדרך שבה תימשך אם וכאשר - מה שעשוי לסכן את מימושו של המכרז בפועל. הוויכוח בין משרד האוצר למשרד הבינוי והשיכון בנושא נמשך, ובינתיים אין הסכמה בעניין.

עניין נוסף המשחק כאן תפקיד, כך נראה, הוא ריחוקן של הקרקעות במכרז זה ממרכז העיר רעננה, ומתוך כך המרחק הגדול עד למימוש הבנייה. התוכנית נמצאת ממערב לדרך הפארק ולפארק רעננה, ולמעשה מנותקת יחסית מהעיר - ומניסיון העבר, הפיתוח והמימוש של בניית שכונות המנותקות מהעיר אורכים שנים רבות. כך נכון למשל לגבי שכונת חבצלת בצפון נתניה, שהקרקעות בה שווקו לפני כשלוש שנים, אך הפיתוח מתרחש רק עכשיו, והדירות הראשונות יימסרו לכל המוקדם בשנת 2028.

מסחר

תהפוך לירכא החדשה? הופקדה תוכנית חדשה בדליית אל כרמל עם יותר מ־175 אלף מ"ר לתעסוקה ומסחר

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה חיפה החליטה השבוע להפקיד תוכנית להקמת שכונת מגורים חדשה, "ואדי אל פאש", בדרום־מזרח דליית אל כרמל שעל הר הכרמל. התוכנית מציעה קרוב ל־7,000 יח"ד, ולצד זה - גם 75,233 מ"ר של שטחי מסחר, וכ־100 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה. לשם השוואה, "מעצמת המסחר" בירכא שבגליל מציעה כ־55 אלף מ"ר של שטחי מסחר במרכזים המסחריים הגדולים והמבוקשים שלה.

במינהל התכנון מציינים כי מדובר בתוכנית הגדולה ביותר שקודמה עד היום ביישוב, וכי היא מקודמת ביוזמת משרד הבינוי והשיכון והמועצה המקומית דליית אל כרמל, על שטח כולל של כ-1,500 דונם.

יו"ר הוועדה המחוזית, רות שורץ־חנוך, ציינה כי "מדובר בתוכנית חשובה עבור היישוב, שתאפשר פיתוח שכונת מגורים גדולה וכן הסדרה של בנייה קיימת, תוך מתן מענה לצורכי היישוב בנושאים שונים. עם קידומה של תוכנית זו, רוב השטח בתחום היישוב דליית אל כרמל הוא בתכנון מפורט".

שר הפנים, משה ארבל: ״מדובר בצעד משמעותי לחיזוק היישוב דלית אל כרמל, מתוך הכרה עמוקה בקשר שבין העדה הדרוזית לבין מדינת ישראל. תוכנית הענק שאושרה היא ביטוי למחויבות להעניק שוויון אמיתי גם בתכנון ובפיתוח, ולוודא שכל אזרח במדינת ישראל, יזכה להזדמנויות שוות בדיור, תעסוקה ואיכות חיים״.

התוכנית נערכה על ידי אדריכלית דפנה דורפמן ממשרד אבירם אדריכלים.