התנודות בבורסה | ירידה של 20% בשוק המניות אפשר לספוג. טלטלה באג"ח זה סיפור אחר
שוק המניות סגר את אחד השבועות הדרמטיים בהיסטוריה, לא פחות. הכול התחיל בשבוע שעבר, עם הצגת תוכנית המכסים של טראמפ, שהייתה אגרסיבית בהרבה מכפי שכולם ציפו. הבורסות הגיבו מיידית עם ירידות שלא נראו מזה עשורים, התחזיות למיתון התגברו והפאניקה שלטה.
טראמפ לא עשה סימנים של עצירה אפילו כשאחד התומכים הגדולים שלו בקמפיין, המיליארדר ביל אקמן, יצא נגדו פומבית. ההפך: בכל פעם שצצו דיווחים על פשרה או דחייה, טראמפ ואנשיו הדגישו שאין מה לבנות על זה.
ביום רביעי התמונה השתנתה. הצעדים על סין נותרו, אך המכסים על יתר המדינות הוקפאו לשלושה חודשים. המדדים בוול סטריט טסו ושברו שיאים שלא נראו מאז מלחמת העולם השנייה. מה גרם לפניית הפרסה של טראמפ? הטיעון הרשמי היה כי "זו הייתה האסטרטגיה מלכתחילה, ואפשר אפילו לומר שהוא דחף את סין למצב גרוע. הם הגיבו. הם הראו לעולם שהם השחקן הרע". כך אמר מזכיר האוצר סקוט בסנט עם הודעת ההקפאה. אחריו התייצב טראפ עצמו בפני המצלמות והודה כי ישנה סיבה נוספת, והיא קשורה למשקיעים באג"ח הממשלתיות: "הם נהיו מפוחדים".
טראמפ התייחס לשינוי הקיצוני בתשואות האג"ח הארוכות. בסוף השבוע שעבר, לאחר ההכרזה שלו, הביקוש ל"נכס הבטוח בעולם" זינק והתשואה לאג"ח לעשר שנים הגיעה ל-3.9%; כעבור שבוע זה נראה אחרת. בתוך יומיים התשואה קפצה ל-4.5%. מה עומד מאחורי הקפיצה, שמשקפת בריחה מהנכס? יש כמה הערכות, בהם כאלה שהאשימו את הסינים, שמחזיקים במעל 750 מיליארד דולר של אג"ח אמריקאיות.
לפי דיווחים בארה"ב, הטלטלה בשוק החוב הלחיצה את הממשלה והייתה גורם מרכזי לנסיגה. היסטורית, כששוק המניות נופל, המשקיעים מחפשים מקלט באג"ח. אבל כשהם לא עושים זאת, והתשואות עולות יחד עם עלויות גיוס החוב של הממשל - זה כבר יכול להיות איום ממשי על יציבות הכלכלה ולהפיל ממשלה. נשמע מופרך? הקדנציה הקצרצרה של ליז טראס בבריטניה מוכיחה בדיוק את זה.
בר לביא
פיטורי ראש השב"כ | בג"ץ דחה את הקץ, אבל בסוף יצטרך לדבר ברור
בתום דיון סוער שנמשך קרוב ל-11 שעות - במהלכו נאלצו השופטים לפנות את הקהל מהאולם כדי שיצליחו לדון בכלל - הוצא צו ביניים המונע את פיטורי ראש השב"כ. השופטים ביקשו להימנע מקבלת החלטה והעבירו את הכדור לממשלה והיועמ"שית, שיגיעו ביניהם להסכמה יצירתית. לא תרחיש סביר במיוחד.
השופטים סברו כי הליך הפיטורים לא היה תקין - לבר לא הוצגו העובדות המבססות את העילה לפטרו, ולא ניתנה לו הזכות להגיב. הם ציינו גם כי ההחלטה לא עברה את הוועדה למינוי בכירים, כפי שהייתה אמורה. מזכיר הממשלה יוסי פוקס, שנכח בדיון, ביקש להבהיר כי ההצעה שהוועדה תבחן את המהלך היא בעייתית, כי הוועדה חסרה ויש קושי לאייש אותה. מבחינת הממשלה, מצב כזה עשוי להשאיר את בר בתפקידו בחודשים הקרובים.
בינתיים השופטים דוחים את הקץ, מקווים לנס עד הדד ליין שיחול ב-20 באפריל. באמצע כמובן יש חג, אבל גם בלעדיו, התרחיש שהממשלה תגיע להסכמה עם היועצת המשפטית על החלפתו של בר, בעוד חקירת קטארגייט מרחפת מעל ומקימה ניגוד עניינים, הוא פחות סביר בלשון המעטה.
התרחיש הסביר יותר הוא שבג"ץ יהיה זה שיצטרך להכריע. זה גם יכריח אותו להביע עמדה על הסוגיה החשובה בסיפור הזה: האם הכפיפות של ראש השב"כ לממשלה אומרת שהוא גם לא יכול להתנגד למהלכים שלה.
ניצן שפיר
עסקים בשבת | המאבק לסגירת עסקים בשבת: ביג משנה את התמונה
רבע מיליון שקל קנס שהטיל משרד העבודה על חנות בקניון שבעת הכוכבים בהרצליה, העלה את הרף במאבק לסגירת עסקים בשבת. מצד אחד, לא משרד העבודה קובע את גובה הקנס, ובחנות המדוברת נמצאו הפרות נוספות מלבד העסקת עובדים יהודים בשבת, כמו אי-הפרשת פנסיות.
מצד שני, הפרסום יצא דווקא בתקופה הזו, כשחוק הגיוס מעורר אמוציות מטורפות משני הצדדים, וכשהסערה סביב ביג גלילות בשיאה.
אי אפשר להתעלם גם מתזמון הפרסום, חודש לאחר פתיחת מתחם ביג פאשן גלילות. אף שבמשרד העבודה שוללים קשר, ברור שהעובדה שביג הכריזו מלכתחילה על פתיחת המתחם בשבת מציבה את המהלך הנוכחי כתמרור אזהרה - אתם הבאים בתור.
הכותרות שמדגישות את הפדיונות הגבוהים של חלק ניכר מהחנויות במתחם החדש לא רק הוסיפו דלק למדורה, אלא הציתו שריפה של ממש, והתוצאה - לא מעט ניסיונות לגרום לביג להודיע על סגירת המתחם בשבת. ואם זה לא יילך באמצעות מכתבים או קנסות קטנים, הציפייה היא אולי שהכסף הגדול ירתיע.

ביג גלילות. תמרור אזהרה / צילום: טלי בוגדנובסקי
אם ביג היו עושים את הפדיונות בשבתות בשקט, לא הייתה פורצת מהומת אלוהים שכזו. לא מעט קניונים ומרכזים פתוחים בשבתות כבר שנים - ירכא, שפיים, ביג אשדוד, בילו סנטר, שבעת הכוכבים וחוצות המפרץ - ואלה לא עוררו אמוציות דומות. אבל כשמפלצת כמו ביג קובעת סמן, הפחד הוא שמתחרותיה יחשבו מסלול מחדש, וכדי להישאר רלוונטיות יחליטו גם הן לפתוח בשבתות, וזה בדיוק מה שהחרדים לא רוצים.
אגב, החוק שאוסר על העסקת יהודים בשבת, למעט חריגים, אולי נועד להגן על עובדים, אבל כיום לא מעט עובדים יהודים מבקשים לעבוד בשבתות כדי להגדיל הכנסות, בעיקר נוכח הגזירות שנפלו עלינו בחודשים האחרונים. כמו לא מעט חוקים, אולי הגיע הזמן לשנות גם אותו ולאפשר חופש בחירה אמיתי.
שירה ספיר
תמונת השבוע

אפיית מצות שמורות לפסח, קוממיות, השבוע / צילום: Reuters, Amir Cohen
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.