להגדרות הציונים לחצו כאן
נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד
לפני מספר ימים, בג"ץ דחה על הסף עתירות נגד החלטתו של שר האנרגיה אלי כהן להפסיק את מכירת החשמל לרצועת עזה. אבל האם היה בכלל מה להפסיק? לדברי ח"כ גלעד קריב, ההכרזה על הורדת השאלטר היא "פייק ניוז". קריב טען כי בפועל, שר האנרגיה "לא ניתק שום חשמל", וכי "כשהוא הודיע לציבור שהוא ניתק את החשמל, החשמל כבר היה מנותק ממזמן". האם קריב צודק?
● סכום העתק שיעביר האיחוד האירופי לרשות הפלסטינית
● המומחית שבטוחה: קטאר עובדת לטובת חמאס, מצרים נמצאת במקום ההפוך
נעשה קצת סדר. עד המלחמה, צריכת החשמל הכוללת בעזה עמדה על כ־250 מגה־וואט ביום. ישראל סיפקה כמחצית מהם (כ־120 מגה־וואט), והשאר סופקו באמצעות סולר (ששימש את תחנת הכוח של עזה ואלפי גנרטורים קטנים בבתי חולים ובתי עסק) ובאמצעות פאנלים סולאריים על גגות הבתים.
החשמל הישראלי סופק באמצעות עשרה קווי חשמל. בתחילת המלחמה, שר האנרגיה דאז ישראל כ"ץ הורה להפסיק את אספקת החשמל לעזה, ועשרת הקווים הושבתו. ביוני האחרון הוחלט לפתוח שוב קו אחד בלבד שמספק חשמל למתקן התפלת מים בדיר אל־בלח שברצועה. ההחלטה של השר כהן מ־9 במרץ סגרה שוב את אותו קו.
בקו שנסגר כעת עוברים 10מגה־וואט, שהם כ־4% מצריכת החשמל בעזה של לפני המלחמה. זה הרבה או מעט? ד"ר עילי רטיג, מומחה לאנרגיה וביטחון מאוניברסיטת בר־אילן, הסביר לנו כי אומנם "מתקן ההתפלה יכול להמשיך לעבוד גם בלי החיבור הישראלי", אבל "הוא יצטרך הרבה סולר כדי להפעיל את הגנרטורים שלו" - משאב שנמצא כרגע במחסור ברצועה.
לפי רטיג, "כל הרעיון של לחבר חזרה את מתקן ההתפלה לחשמל ישראלי היה למנוע את הצורך להעביר לשם משאיות סולר. גם משום שקשה למשאיות להגיע לשם, וגם עקב החשש שהמשאיות ייגנבו על ידי חמאס, כי סולר הוא דו־שימושי ויכול לשמש גם את הגנרטורים של חמאס מתחת לאדמה. החיבור של המתקן לקו הישראלי נועד לחסוך את הזרימה הבלתי פוסקת של משאיות לאזור".
לכן, רטיג מסיק כי ללא החשמל הישראלי, פעילות מתקן ההתפלה תלויה באישור ישראלי להחזרת משאיות הסולר למקום.
באופן כללי, אומר רטיג, רשת החשמל המרכזית בעזה קרסה עוד לפני המלחמה, והעזתים למדו לא להסתמך עליה. כך שההשפעה של ניתוק הקו האחרון על האזרחים הפרטיים לא תהיה ישירה, אלא תבוא לידי ביטוי בעקיפין ובפגיעה בנגישות למים.
ח"כ קריב מסר בתגובה: "ההכרזה של השר אלי כהן היא שקרית, משום שהוא לא 'הוריד את השאלטר' וניתק את כל החשמל לרצועת עזה, ובפועל מדינת ישראל אפשרה העברת דלקים לטובת הגנרטורים שמפעילים את מפעל התפלת המים ברצועה״.
בשורה התחתונה: דברי קריב לא נכונים ברובם. אף שרוב החשמל הישראלי נותק לרצועה עוד קודם לכן, להחלטה על השבתת קו החשמל למתקן ההתפלה יש משמעות לא זניחה, והיא פוגעת במשק האנרגיה בעזה.
תחקיר: עדין קליין
לבדיקה המלאה לחצו כאן
שם: גלעד קריב
מפלגה: הדמוקרטים
תכנית: "הבוקר הזה"
ציטוט: "הוא (אלי כהן) לא ניתק שום חשמל... החשמל מיוצר בעזה בייצור מקומי. כשהוא הודיע לציבור שהוא ניתק את החשמל, החשמל כבר היה מנותק ממזמן..."
תאריך: 27.3.25
ציון: לא נכון ברובו
ב-9 למרץ, בעקבות חידוש המלחמה בעזה, שר האנרגיה אלי כהן חתם על צו האומר לחברת החשמל להפסיק את אספקת החשמל לעזה. ח"כ גלעד קריב ממפלגת הדמוקרטים טוען כי הצו הוא רק הצהרה סמלית: "הוא (אלי כהן) לא ניתק שום חשמל. זה פשוט ממשלה שחיה על שקרים... החשמל מיוצר בעזה בייצור מקומי. כשהוא הודיע לציבור שהוא ניתק את החשמל, החשמל כבר היה מנותק ממזמן...". האם קריב צודק, והחשמל כבר היה מנותק?
לפני המלחמה ישראל סיפקה לעזה כ־120 מגה־וואט באמצעות עשרה קווי חשמל, כמות השקולה לכמחצית מהחשמל שסופק בעזה, כמו שהראנו בבדיקה קודמת של המשרוקית. שאר החשמל סופק באמצעות תחנת הכוח של עזה שהופעלה באמצעות סולר (דיזל), כמו גם אלפי גנרטורים קטנים בבתי חולים ובתי עסק, ובאמצעות פאנלים סולאריים על גגות הבתים. כך שכמות הכללי שסופק לעזה עמדה על כ־250 מגה־וואט, שהאו"ם שיערה שהיו צריכים כ־500 מגה־וואט.
עם תחילת המלחמה, שר האנרגיה דאז ישראל כ"ץ הורה להפסיק את אספקת החשמל לעזה. בעוד תשעה מהקווים נותרו לא פעילים, אך הוחלט לפתוח שוב קו אחד למתקן התפלת מים ב דיר אל-בלח שבעזה ביוני האחרון.
האם סגירת קו החשמל שוב משפיעה על צריכת החשמל של האנשים בעזה? ד"ר עילי רטיג, מומחה לאנרגיה וביטחון מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר־אילן, מסביר: "הרשת עצמה קרסה מזמן. גם כשהיא עבדה לפני המלחמה, היא סיפקה ארבע שעות חשמל בממוצע. אז אנשים למדו שלא להסתמך על רשת החשמל המרכזית. אלה שיכלו להרשות לעצמם קנו גנרטורים ושמו בחצר, או פאנלים סולאריים על הגג. חלקם אף מכרו חשמל לשכנים. ניתוק החשמל כעת לא משפיע עליהם (מלבד הנושא של המים), בוודאי שלא עבור אלה שכבר לא גרים בבתים אלא נמצאים במחנות אוהלים (שזה חלק ניכר מהאוכלוסייה). במחנות הללו יש גנרטורים מרכזיים שמשמשים להטענת טלפונים, חימום מים ודברים נוספים. יש אפילו אנשים שמחזיקים בפאנל סולארי ומטעינים לאנשים את הטלפון בתשלום".
בכך, מה חשיבותו של צו שר האנרגיה הנוכחי אלי כהן, אם הרשת החשמלית כבר קרסה? השר כהן סגר את הקו האחרון שהופעל למען התפלת מים בעזה. קו זה העביר כ־10 מגה־וואט, לפי הערכות משרד האנרגיה (שמדובר בכ־4% מצריכת החשמל שנצרכה בעזה ביום לפני תחילת המלחמה).
אבל האם מתקן ההתפלה בעזה יכול עדיין לפעול מהגנרטורים המקומיים בעזה? לפי ד"ר רטיג, "מתקן ההתפלה יכול להמשיך לעבוד גם בלי החיבור הישראלי. כך היה מאז תחילת המלחמה (עד שחיברו אותו חזרה). אבל לשם כך הוא יצטרך הרבה דיזל (סולר) כדי להפעיל את הגנרטורים שלו".
"כל הרעיון של לחבר חזרה את מתקן ההתפלה לחשמל ישראלי היה למנוע את הצורך להעביר לשם משאיות דיזל. גם משום שקשה למשאיות להגיע לשם (והן גם לא יכולות בעת לחימה אקטיבית), וגם עקב החשש שהמשאיות ייגנבו על־ידי חמאס, כי דיזל הוא דו־שימוש ויכול לשמש גם את הגנרטורים של חמאס מתחת לאדמה. החיבור של המתקן לקו הישראלי נועד לחסוך את הזרימה הבלתי פוסקת של משאיות לאזור. אם עכשיו מנתקים את החשמל למתקן ההתפלה, אנחנו נצטרך להחזיר את משאיות הדיזל".
ישראל הפסיקה את אספקת הסיוע ההומניטרי לעזה כרגע עם סיום הפסקת האש, ובכך אינה מכניסה משאיות עם דיזל לרצועה (אף שיש הערכות מצה"ל על חידוש הסיוע, נתניהו טוען שזה לא יקרה). בזאת, מתקן ההתפלה יצטרך הרבה דיזל מהגנרטורים כדי לפעול, ובכך למתקן ההתפלה לא יהיה חשמל חדש בלי הכנסת דיזל לעזה או הפעלת קו החשמל מחדש. עם זאת, פחות חשמל יועבר להתפלה, ויהיו פחות מי שתייה עבור האנשים בעזה, דבר הגורם לבעיה הומניטרית גדולה יותר בעזה.
מטעם ח"כ גלעד קריב נמסר בתגובה: "ההכרזה של השר אלי כהן היא שקרית, משום שהוא לא 'הוריד את השאלטר' וניתק את כל החשמל לרצועת עזה, ובפועל מדינת ישראל אפשרה העברת דלקים לטובת הגנרטורים שמפעילים את מפעל התפלת המים ברצועה״.
לסיכום, למרות שרשת החשמל בעזה קרסה ממזמן, סגירת קו החשמל האחרון יכולה לגרום לכך שהגנרטורים יאבדו את כוחם, ולא יהיה מספיק חשמל למען התפלת מים בעזה בלי חידוש אספקת חשמל הישראלי או סיוע הומניטרי. לכן, אי־אפשר להגיד שהצו של אלי כהן אינו משמעותי, ובכך טענתו של קריב היא לא נכונה ברובה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.