במסגרת מלחמת הסחר המתהווה בין סין לארה"ב, פועלת הראשונה בשני מישורים: במישור הדיפלומטי מנסה המעצמה ממזרח להשפיע על מדינות נוספות להתנגד למדיניות המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ; בנוסף ביצעה סין מספר מהלכים מאורגנים ברשתות החברתיות - הכוללים קמפייני ההשפעה ברשת - כך מפרסמת סוכנות רויטרס.
● בתגובה למכסי טראמפ: ממשלת סין הורתה להקפיא קבלת מטוסי בואינג
● לסין יש נשק כלכלי רב־עוצמה נגד ארה"ב, האם היא תעשה בו שימוש?
לפי הדיווח, סין הורתה לפקידי ממשל אזרחיים בבייג'ינג לפעול מסביב לשעון כדי לעודד מדינות אחרות להתנגד למדיניות המכסים. מהפרסום עולה כי פקידי תעמולה של המשטר מילאו תפקיד מוביל בניסוח התגובה הרשמית של סין, וכי דוברים מטעם הממשל העלו לאוויר סרטונים מתריסים נגד טראמפ ברשתות החברתיות. כך למשל, באחד סרטונים שפורסמו ברשתות נראה יו"ר המפלגה הקומוניסטית של סין המנוח, מאו דזה־דונג, אומר: "לעולם לא ניכנע".
בסרטון שפורסם בפלטפורמת X (טוויטר לשעבר), נראה מאו בנאום מ־1953, הפעם האחרונה שארה"ב וסין היו בסכסוך צבאי ישיר במהלך מלחמת קוריאה. מאו אומר בנאומו כי השלום תלוי באמריקאים: "לא משנה כמה זמן המלחמה הזו תימשך, לעולם לא ניכנע. זה תלוי במי שיהיה נשיא ארה"ב. נלחם עד שננצח לחלוטין". האנלוגיה לימינו אנו ברורה.
זמינות 24/7
ברויטרס חשפו גם כי הממשל הסיני נתן הוראה לפקידי משרד החוץ והמסחר לבטל את חופשותיהם ולהשאיר את הניידים פועלים גם מעבר לשעות העבודה. כמו כן, מחלקות בממשל שעוסקות בארה"ב תוגברו.
עוד דווח כי משרד החוץ של סין זימן רבים מראשי השגרירויות שלו בחו"ל בחזרה לבייג'ינג להתייעצויות כדי לתאם את תגובת המדינה. סין אף שלחה מכתבים רשמיים לפקידי ממשל של מדינות שונות על־מנת להפעיל לחץ כדי שאלו ישתתפו בדיונים ובמשא־ומתן לגיבוש עמדה מול תוכניתו של הנשיא האמריקאי. המכתבים הללו הביאו את עמדה הסינית ואת הצורך בעמידת המדינות יחדיו; וכן ביקורת על ארה"ב.
הממשל הסיני אף פנה לכמה מממשלות ה־G20 בבקשה לפרסם הכרזה משותפת על תמיכה במערכת הסחר הרב־צדדית. ברויטרס מתארים כיצד פקידים בבייג'ינג ניהלו את האינטראקציה עם ממשלות אחרות סביב מכסי טראמפ - כולל שליחת מכתבים והבקשה לשיתוף־פעולה.
דוגמה נוספת להתערבות הסינית היה אפשר לראות גם בתחילת השנה - כשרשת טיקטוק הושלכה למערכה בין שתי המעצמות, עת ניצבה בפני איום על הפסקת פעילות בארה"ב. כשמשתמשים בארה"ב הבחינו בסרטונים עם כותרות כגון: "ארה"ב מנסה לסגור לנו את טיקטוק"; וכן בקמפיין מגויס ברשת החברתית - נגד הממשל האמריקאי על ההחלטה הזו.
על־פי הדיווח ברויטרס, בחודשים האחרונים ניסו בסין לפעול כדי להקים ערוץ ישיר מול טראמפ, ויש מי שהיו אופטימיים מספיק - כדי להאמין שיצליחו להוביל להסכם סחר וכן להסדר בנוגע לטיקטוק.
להוביל את דעת הקהל
הפרקטיקה של קמפייני השפעה בין מדינות היא עניין שכיח - וכלי אפקטיבי להוביל לתוצאה רצויה "מבלי לכלכך את הידיים". כך לדוגמה, ניתן לראות קמפייני השפעה שונים, כמו הפצת פייק ניוז או מסרים מאורגנים על־ידי מספר גבוה של משתמשים לא אמיתיים - דרך ערוצי יוטיוב וחשבונות ברשתות החברתיות כמו X ופייסבוק, המפרסמים מסרים ממוקדים הקשורים זה בזה - על־מנת להוביל את דעת הקהל למקום מסוי ורצוי.
בשנה שעברה אף פורסם ברויטרס כי טראמפ הורה ב־2019 ל־CIA להפעיל קמפיין השפעה נגד סין - קמפיין אמריקאי ראשון מסוג זה שנחשף. לפי הדיווח אז, ב־CIA הקימו צוות קטן שפתח חשבונות מזויפים והפיץ באמצעותם את המידע השלילי על סין. סביב סוגיית המכסים לא פורסם כי נעשה שימוש בחשבונות מזויפים והדלפות לכלי התקשורת כדי להשפיע על דעת הקהל בסין נגד המפלגה הקומוניסטית - וכדי לערער את השלטון של הנשיא שי ג'ינפינג.
מנגד, בחודש אוקטובר, בבלוג הרשמי של מיקרוסופט ורגע לפני הבחירות בארה"ב, פורסם כי רוסיה, איראן וסין מוכנות להשיק קמפייני השפעה. אז פרסמו במיקרוסופט את מאמצי ההשפעה שזיהו במדינות אלה כדי "לערער את התהליכים הדמוקרטיים בארה"ב". בבלוג אף פורסם כיצד ממשל ארה"ב נקט פעולות שונות כדי לחשוף פעילות סייבר והשפעה מצד יריבים שקשורים לבחירות ב־2024.
לבלום את המהלך
בנוסף, מעת לעת גם הרשתות החברתיות, ענקיות הטכנולוגיה ואף חברות סייבר חושפות רשתות של בוטים וקמפייני השפעה שניסו להוביל לתוצאה מסוימת - וכן מנסות לבלום את המהלכים האלה. כך לדוגמה, מטא הודיעה על הסרת חשבונות מזויפים שמנסים לקדם תכנים בצורה לא אותנטית ועל ניסיון לבצע מניפולציות על משתמשים אחרים.
לפי הדיווחים, כעת לא אותרו חוות בוטים או יכולות דומות להשפעה ברשת, אבל כפי שעולה מהפרסום ברויטרס - סין פועלת ככל שהיא יכולה כדי לבלום את המהלך שמטיל אחוז גבוה במיוחד של מכסים עליה, והיא מוכנה לפעול במישורים שונים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.