להקת הנח"ל לפני נועה קירל ועומר אדם? גלית דיסטל אמרה - וצדקה

ח"כ גלית דיסטל־אטבריאן ייחסה לתאגיד השידור הציבורי "פריווילגיה שמאלנית לבנה" וטענה כי "ברשימת השידור של התאגיד, נועה קירל לא נמצאת ב־100 המקומות הראשונים". בדקנו • המשרוקית של גלובס

ח''כ גלית דיסטל־אטבריאן, הליכוד (מליאת הכנסת, 10.4.25) / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
ח''כ גלית דיסטל־אטבריאן, הליכוד (מליאת הכנסת, 10.4.25) / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

להגדרות הציונים לחצו כאן

נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד

את מי משמיעים הכי הרבה ברדיו? לאחרונה ח"כ גלית דיסטל־אטבריאן העלתה את השאלה לדיון: בנאום במליאת הכנסת היא ייחסה לתאגיד השידור הציבורי (כאן) "פריווילגיה שמאלנית לבנה", והוסיפה כי "ברשימת השידור (של התאגיד), נועה קירל לא נמצאת ב־100 המקומות הראשונים" - לעומת "אריק איינשטיין, חוה אלברשטיין ונורית גלרון" ש"נמצאית בעשירייה הראשונה". לאחר שדבריה זכו לגיחוך, היא התעקשה ברשת X שהיא עומדת מאחורי הנתונים. אבל מהם בעצם? בדקנו.

המשרוקית | ישראל ניתקה את קו החשמל האחרון לרצועת עזה. מה המשמעות?
המשרוקית | האם 41% ממשרתי המילואים פוטרו ממקום עבודתם?

פנינו תחילה לתאגיד וביקשנו את נתוני ההשמעות. שם אמרו לנו שהם לא מחזיקים בכלל בנתונים האלה. אי לכך, פנינו לאגודת קומפוזיטורים מחברים ומו"לים למוזיקה בישראל - או בשמה היותר קליט, אקו"ם. אחד מתפקידי האגודה הוא לאסוף את התמלוגים על שירים ולחלקם ליוצרים הזכאים לכך, ולפיכך עליה לאסוף נתוני השמעות.

במענה לפנייתנו, אקו"ם העבירה לנו את 99 הזמרים המושמעים ביותר בכלל תחנות הרדיו של התאגיד לשנים 2022-2024, אך אנו סבורים כי גם אם נועה קירל הגיעה רק למקום 100, הדבר לא מספיק כדי להפוך את הטיעון של דיסטל־אטבריאן כולו ללא תקף (עם זאת, נדגיש, אין בכך גם כדי להראות ששיקולי עורכי המוזיקה של התאגיד היו לא ענייניים). אז מה המסקנה?

בגדול, הצדק עם דיסטל־אטבריאן. בשלוש השנים האלה, קירל לא נכנסה כלל לרשימה. זמרים אחרים שהוזכרו בנאום וזכו לפחות תשומת־לב - איתי לוי, אושר כהן ורותם כהן - לא נכנסו לרשימה גם הם. עומר אדם, שהוזכר כמי שהגיע רק למקום "נמוך", אכן לא העפיל גבוה בהשמעות: הוא הגיע למקום ה־73 ב־2022 וב־2024, ולמקום ה־87 בלבד ב־2023.

ומי בראש הרשימה? גם כאן דיסטל־אטבריאן קלעה. בשלוש השנים הנ"ל אריק איינשטיין תמיד הגיע למקום הראשון, ושלמה ארצי למקום השני. יהודית רביץ, אביתר בנאי ואהוד בנאי התברגו, בקומבינציות שונות, בארבעת המקומות שלאחר מכן.

הזמרים המושמעים בתאגיד השידור בשנת 2024 - לרשימה המלאה לחצו כאן

1. איינשטיין אריק

2. ארצי שלמה

3. רביץ יהודית

4. בנאי אביתר

5. בנאי אהוד

6. כספי מתי

7. חנוך שלום

8. אלברשטיין חוה

9. אלאל קורין

10. אריאל מאיר

11. אמדורסקי אסף

12. קינן רונה

13. גוב גידי

14. ספקטור דניאלה

15. גלרון נורית

16. בנאי מאיר

17. פוליקר יהודה

18. סחרוף ברי

19. גאון יהורם

20. ברוזה דוד

21. ריבו ישי

22. עטרי גלי

23. ג'יין בורדו

24. משינה

25. אולארצ'יק אלון

26. לביא אריק

27. חזה עפרה

28. לוי אושיק

29. נינט

30. קרולינה

31. סיני אריק

32. אנקרי אתי

33. ריטה

34. בן ארי חנן

35. מסיקה מירי

36. בשן יגאל

37. שרעבי בועז

38. שבן שלומי

39. ליטני דני

40. קראוס שמוליק

41. דיין יובל

42. הפרברים

43. משה חיים

44. ארגוב זוהר

45. ברגר דנה

46. בנאי יוסי

47. טסה דודו

48. החצר האחורית

49. אשדות יזהר

50. דדון אמיר

51. זילבר אריאל

52. מוניקה סקס

53. החברים של נטשה

54. לוי שם טוב

55. שבת שלומי

56. גל ריקי

57. אילנית

58. בניון עמיר

59. לולה מארש

60. תורג'מן עקיבא

61. גפן אביב

62. עמדי עידן

63. אלון גבע

64. רנד שולי

65. לידר עברי

66. צור ערן

67. החלונות הגבוהים

68. כנסיית השכל

69. חדד שרית

70. פריד אברהם

71. כוורת

72. אדם עומר

73. רובס דני

74. צברי שי

75. שביט סיון

76. הפרויקט של עידן רייכל

77. קליינשטיין רמי

78. ארזי ירדנה

79. טיפקס

80. רכטר יוני

81. רוז אביגייל

82. צוות זהו זה

83. גולן אייל

84. דוכין ארקדי

85. יובל חנן

86. להקת הנחל

87. צליל מכוון

88. הנשמות הטהורות

89. רזאל יונתן עדי

90. בלומין מארינה

91. צנעני מרגלית

92. עדר אלון

93. בית הבובות

94. מועלם יסמין

95. לוי ישי

96. חביב עידן

97. טסי פאר

98. רוקפור

99. תומר ישעיהו

* מקור: אקו"ם

 

וכיצד מסבירים בתאגיד השידור הציבורי את הבחירות האלה? "תאגיד השידור הישראלי לא מפעיל רק רשת רדיו שמשמיעה מוזיקה פופולרית ובה כוכבי הפופ העכשוויים", נמסר לנו, "אלא שמונה תחנות רדיו שונות שפונות למגוון רחב של קהלי יעד וצרכים של ציבור המאזינים". כך, למשל, הם מסבירים, גם אם ברשת גימל נועה קירל הגיעה גבוה, בגלל שיעור הופעות זניח יותר בתחנות אחרות של התאגיד שמיועדות לקהל אחר, הדבר פוגע במיקומה.

למעשה, לפי התאגיד, קירל בהחלט זוכה להוקרה: "למשל 'יוניקורן', השיר שנשלח על־ידי תאגיד השידור לייצג את ישראל באירוויזיון, זכה כ'שיר השנה' בשנת 2023, ובאותה השנה זכתה מבצעת השיר, נועה קירל, בתואר 'זמרת השנה' של רשת גימל (בפעם השלישית ברציפות!)".

בשורה התחתונה: דברי דיסטל־אטבריאן נכונים. לפי נתוני אקו"ם, נועה קירל לא נכנסה ל־99 המקומות הראשונים בהשמעות תאגיד השידור הציבורי בשלוש השנים האחרונות. יצוין כי הדבר עשוי לנבוע מההבדלים בין התחנות השונות.

תחקיר: יובל אינהורן

לבדיקה המלאה לחצו כאן

שם: גלית דיסטל־אטבריאן
מפלגה: הליכוד
מקום פרסום: מליאת הכנסת
ציטוט: "ברשימת השידור (של התאגיד), נועה קירל לא נמצאת ב־100 המקומות הראשונים"
תאריך: 10.4.25
ציון: נכון

לאחרונה ח"כ גלית דיסטל־אטבריאן קיימה ראיון בכאן ב', שאותו היא בחרה לקטוע כאות מחאה על המראיינים. לאחר מכן דיסטל־אטבריאן נשאה נאום בכנסת, בו תקפה את תאגיד השידור, לו היא ייחסה "פריווילגיה שמאלנית לבנה".

כראיה לכך, דיסטל־אטבריאן שלפה נתון: "ברשימת השידור (של התאגיד), נועה קירל לא נמצאת ב־100 המקומות הראשונים" - לעומת "אריק איינשטיין, חוה אלברשטיין ונורית גלרון" ש"נמצאות בעשירייה הראשונה".

על נאום זה נמתחה ביקורת, אך דיסטל־אטבריאן הוציאה פרסום ברשת X, בו הבהירה כי היא עומדת מאחורי הנתונים. בדקנו את הנתונים.

מהו תאגיד השידור הישראלי? לפי אתר התאגיד, תאגיד השידור הישראלי נולד ב־2015, כתוצאה מחקיקת חוק השידור הציבורי הישראלי ב־2014, וכיום הוא מוכר תחת המותג "כאן". בנוסף לשידורי הטלוויזיה (בערוצי כאן 11, כאן חינוכית ומכאן), תאגיד השידור מפעיל גם תחנות רדיו: כאן ב', כאן גימל, כאן 88, כאן תרבות (שהחליפה את רשת א'), קול המוזיקה, כאן מורשת ו־REKA כאן (תחנה שמשדרת בשפות זרות).

אם כן, פנינו לתאגיד השידור, אך בתאגיד אמרו לנו כי אין להם כלל נתונים בעניין. לכן, פנינו לאקו"ם - אגודת קומפוזיטורים מחברים ומו"לים למוזיקה בישראל. לפי אתר האגודה, אקו"ם נוסדה בשנת 1936 על־ידי היוצרים הבולטים בתקופתם, ביניהם: משה וילנסקי, לאה גולדברג, אברהם שלונסקי, אלכסנדר פן ומרדכי זעירא, במטרה לגבות תמלוגים עבור השימוש ביצירות והעברתם ליוצרים. הצורך בשמירה ובהגנה על קניין היצירה הרוחנית, קידום מעמדו החוקי של היוצר והשגת יעדים חשובים ליוצרים הם שהובילו להתארגנות קולקטיבית של כל היוצרים בישראל באקו"ם.

האגודה, לדבריה, שומרת על זכויות היוצרים של למעלה מ־2 מיליון יצירות ומייצגת מיליוני יוצרים - מלחינים, פזמונאים, משוררים, סופרים, מו"לים למוזיקה, מעבדים ומתרגמים בארץ ובעולם. המטרה של אקו"ם, כפי שהיא מגדירה זאת, היא לפעול לקבלת תמלוגים ראויים והוגנים עבור השימוש ביצירות ולחלקם ליוצרים.

באקו"ם הסבירו לנו כי איסוף הנתונים שלהם מתבצע על־ידי "מערכת אקו"ם און אייר" שמנטרת את כל שידורי הרדיו. כל היצירות מוטמעות במערכת, והמערכת מזהה כל יצירה ויצירה. המערכת פותחה על־ידי חברת BMAT, ולדברי אקו"ם, מרבית האגודות בעולם משתמשות בטכנולוגיה הזו על־מנת לקלוט המידע במדויק כדי לתרגם אותו אחר־כך לתמלוגים.

מי שאחראי באקו"ם על המערכת הוא עובד של יחידת המחשב של האגודה. אותו עובד מכניס שאילתא למערכת, מגדיר תקופה, תחנה וכל נתון רלוונטי אחר - ואז מקבל נתוני גלם. על נתוני הגלם נערך סינון - ואז מאחדים את הנתונים לפי ההשמעות.

לבקשתנו, באקו"ם העבירו לנו את הנתונים על 99 הזמרים המושמעים בכלל תחנות הרדיו של התאגיד השידור בשלוש השנים האחרונות, 2022-2024. ומה אומרים הנתונים?

ובכן, דיסטל־אטבריאן צודקת. באף לא אחת מהשנים, נועה קירל התברגה לרשימת 99 הזמרים המושמעים בתאגיד באף לא אחת משלוש השנים האחרונות. גם זמרים מפורסמים אחרים שאותם הזכירה דיסטל־אטבריאן - איתי לוי, אושר כהן ורותם כהן - אכן לא נכנסו לרשימה באף לא אחת מהשנים. עומר אדם, שגם אותו דיסטל־אטבריאן הזכירה כמי ש"זכה" במיקום נמוך, דורג ב־2024 במקום ה־73, ובשנתיים הקודמות במקום ה־87 (2023) וה־73 (2022)

ומי מוביל את הרשימה? גם כאן דיסטל־אטבריאן צדקה: בשלוש השנים האחרונות, היה זה אריק איינשטיין. אחריו במקום השני ניצב שלמה ארצי. ב־2024 יהודית רביץ התמקמה במקום השלישי, ואחריה אביתר בנאי ואהוד בנאי. חמשת הזמרים הללו היו בששת המקומות הראשונים גם בשנתיים הקודמות.

איך אפשר להבין את הנתונים הללו? להלן ההתייחסות של תאגיד השידור הישראלי: "תאגיד השידור הישראלי לא מפעיל רק רשת רדיו שמשמיעה מוזיקה פופולרית ובה כוכבי הפופ העכשוויים, אלא שמונה תחנות רדיו שונות שפונות למגוון רחב של קהלי יעד וצרכים של ציבור המאזינים - בהם רשת למורשת ישראל, רשת לעולים, רשת בשפה הערבית, רשת מוזיקה קלאסית, רשת אקטואליה ורשתות כאן גימל וכאן 88 שמתמקדות בעולמות מוזיקליים ובז'אנרים שונים.

"כפועל יוצא מכך, מגוון ההשמעות בתאגיד רחב מאוד וממוקד לפי אופיה של כל רשת - העורכים מתאימים כל שיר לשעת השידור, לתוכן העוטף, ולאופי התחנה ומאזיניה.

"יש להבין שברשימות האמנים המושמעים ביותר שמוצגת פה משוקללות כל ההשמעות מכל התחנות. לכן, אמן שזכה להשמעות רבות בשעות שיא בתחנה אחת כמו כאן גימל, למשל, עשוי להופיע פחות ברשימות הללו לעומת אמנים שיצירתם משתרעת על פני מספר עשורים, והיא עשויה להתאים למגוון רחב של שעות שידור, בשורת תחנות או ז'אנרים.

"יש לציין כי הרשימה שהועברה מתייחסת לאמנים ולא לתמהיל ז'אנרים או לשירים - למשל 'יוניקורן', השיר שנשלח על־ידי תאגיד השידור לייצג את ישראל באירוויזיון, זכה כ'שיר השנה' בשנת 2023, ובאותה השנה זכתה מבצעת השיר, נועה קירל, בתואר 'זמרת השנה' של גימל (בפעם השלישית ברציפות!).

"תאגיד השידור מחויב לגיוון גם בשידורי המוזיקה שלו, ואנו פועלים ללא הרף להרחבת הקולות החדשים, לצד שמירה על נכסי צאן ברזל תרבותיים ישראלים - ושינוי זה ניכר כל העת בשידורינו".

לסיכום, לפי נתוני אקו"ם, נועה קירל אכן לא נמצאת בין 100 המקומות הראשונים בשלוש השנים האחרונות. מי שהוביל את הרשימה בשנים 2022-2024 הוא אריק איינשטיין. לכן דבריה של דיסטל־אטבריאן נכונים.

היות שמצאנו שטענתה של ח"כ דיסטל־אטבריאן נכונה, לא פנינו אליה לבקשת תגובה.