סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
23:00
לאחר יומיים של רגיעה, המסחר בוול סטריט ננעל הלילה בירידות חדות וזאת בעקבות האזהרה החמורה של אנבידיה שהרעידה את מגזר הטכנולוגיה הגלובלי, ובשל חששות שהביע יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, בנוגע להשפעות הכלכליות של המכסים.
מדד דאו ג'ונס ירד ב- 1.7%. מדד S&P 500 צנח ב-2.2%, בהובלת מגזר הטכנולוגיה. מדד נאסד"ק ב-3.3% ומתקרב לטריטוריית שוק דובי ו"מדד הפחד" או ה-VIX, זינק ב-12% לרמה של 34 נקודות, לאחר שלושה ימים רצופים של ירידות, אך נזכיר שהוא כבר זינק בשבוע שעבר לכ-60.
במוקד היום היו מניות השבבים, ובעיקר אנבידיה שדיווחה אתמול כי מגבלה חדשה של ממשל ארה"ב על יצוא שבבים לסין, צפויה לגרום לה לפגיעה בהיקף של כ-5.5 מיליארד דולר ברבעון. המניה נפלה בכ-7%, השילה כ-180 מיליארד דולר משוויה וגררה את כל מניות השבבים - מדד השבבים של פילדלפיה (SOX) נפל במעל 4%.
בשורה רעה נוספת למניות השבבים באה מ-AMD . החברה צופה פגיעה כספית משמעותית בעקבות הגבלות חדשות מצד ארה"ב על ייצוא שבבי בינה מלאכותית לסין , והודיעה כי ייתכן שתיאלץ לרשום הפחתה של עד 800 מיליון דולר.
בנוסף, ענקית ציוד השבבים הדנית ASML פרסמה את דוחותיה הכספיים לרבעון הראשון, ופספסה את תחזיות האנליסטים - מה שמעיד על האטה פוטנציאלית בביקוש למוצריה.
במקביל, הבוקר פרסמה ענקית השבבים TSMC כי היא מעלה ב-30% את המחיר שהיא מציעה ללקוחותיה במפעלים בארה"ב. TSMC היא מונופול שמייצר את רוב השבבים המתקדמים של אנבידיה, אפל, אמזון וקוואלקום - כך שעליית מחירים חדה שכזו עשויה להדהד בעולם.
וגם הדווח בבלומברג לפיו סין פתוחה לקיים שיחות עם ארה"ב, בתנאי שממשל טראמפ יראה יותר כבוד כלפיה לא עזר.
שמן למדורה הוסיף הנאום היום בשיקגו של יו"ר הבנק המרכזי ג'רום פאוול. הוא הביע דאגה מכך שהבנק המרכזי עלול להיקלע לדילמה בין שליטה באינפלציה לבין תמיכה בצמיחה הכלכלית. על רקע אי-הוודאות הגוברת בנוגע להשפעת המכסים של הנשיא דונלד טראמפ, אמר פאוול כי הוא מצפה לעלייה באינפלציה ולירידה בצמיחה - אך לא ברור עדיין על מה הבנק נדרש להתמקד יותר.
"ייתכן שנמצא את עצמנו בתרחיש מאתגר שבו מטרות המדיניות הכפולה שלנו נמצאות במתח ביניהן," אמר פאוול בדברים מוכנים מראש בפני מועדון הכלכלה של שיקגו. "אם זה יקרה, נבחן עד כמה הכלכלה רחוקה מכל יעד, ואת פרקי הזמן השונים הצפויים לסגירת הפערים הללו." פאוול לא רמז לאן הוא רואה את שהריבית נוטה אך ציין: "נכון לעכשיו, אנו נמצאים בעמדה טובה להמתין לבהירות רבה יותר לפני שנשקול התאמות כלשהן במדיניות שלנו".
בחיפוש אחר נכס חסר סיכון, המשקיעים פונים זה זמן מה אל הזהב. החוזים עתידיים על זהב עלו היום לשיא כל הזמנים של 3,334 דולר, כאשר משקיעים מעדיפים נכסים בטוחים על רקע היחלשות הדולר האמריקאי (DXY) והאי-ודאות בנוגע למכסים. ירידת ערך הדולר מוזילה את הזהב עבור משקיעים זרים - מה שמגביר את הביקוש ומעלה אף יותר את המחיר.
בשוק האג"ח בניגוד למגמה בימים האחרונים תשואות האג"ח ירדה בכ-3 נקודות בסיס. תשואת האג"ח לשנתיים ירדה ל-3.79% ותשואת האג"ח ל-10 שנים ל-4.29%. למרות זאת כדאי לשים לפער התשואות, 14% שנמצא ברמתו הגבוהה ביותר מזה כחמש שנים מה שאומר שהמשקיעים דורשים פיצוי גבוה יותר על סיכון בטווח הארוך - אולי בגלל חוב ממשלתי גבוה, גרעון, או חוסר יציבות עתידית, או שהם צופים עלייה באינפלציה.
באסיה יפתחו בעוד כמה שעות הבורסות ואלה מן הסתם צפויות לרדת בחדות, בעיקר הבורסה מוטת הטכנולוגיה של הונג קונג, אך גם הבורסה של טוקיו ושל דרום קוריאה.
מחר בבורסה בתל אביב, צפויה להיות גם כן מגמה שלילית, למרות שהבורסה הפגינה בשבועיים האחרונים עמידות יחסית לנפילות החדות מעבר לים. על המסחר צפויות להעיב בעיקר המניות הדואליות ובראשן מניות השבבים, נובה , קמטק וטאואר , גם נייס וטבע שירדו בחדות היום בוול סטריט ויסחרו מחר בת"א בירידות.
22:21
הירידות בוול סטריט הולכות ומחריפות בעקבות האזהרה החמורה של אנבידיה שהרעידה את מגזר הטכנולוגיה הגלובלי, ובשל חששות שהביע יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, בנוגע להשפעות הכלכליות של המכסים - מה שהעלה את רמת הדריכות בקרב משקיעים.
מדד דאו ג'ונס ירד ב-864 נקודות, או 2.1%. מדד S&P 500 צנח ב-3%, בהובלת מגזר הטכנולוגיה. מדד נאסד"ק ב-4.3%, מתקרב לטריטוריית שוק דובי (bear market). "מדד הפחד" או ה-VIX, מזנק ב-13% לרמה של 34 נקודות, לאחר שלושה ימים רצופים של ירידות, אך נזכיר שהוא כבר זינק בשבוע שעבר לכ-60.
החוזים עתידיים על זהב עלו היום לשיא כל הזמנים של 3,334 דולר, כאשר משקיעים מעדיפים נכסים בטוחים - על רקע היחלשות הדולר האמריקאי (DXY) והאי-ודאות בנוגע למכסים.
בניגוד למניות או מטבעות, זהב לא מניב תשואה אך שומר על ערכו לאורך זמן, ולכן משמש כ"מקלט" בתקופות של סערה.
היחס ההפוך בין הדולר למחיר הזהב מוסבר בזה שהזהב מתומחר בדולרים, כשהדולר נחלש (כמו שקורה עכשיו), הזהב זול יותר עבור משקיעים זרים - מה שמגביר את הביקוש ומעלה את המחיר. גם אי-ודאות כלכלית - כמו מכסים מעלה את הביקוש, כאשר נשיא ארה"ב מטיל מכסים או מייצר מתיחות סחר, זה יוצר אי-ודאות בשווקים לגבי צמיחה, אינפלציה ושרשראות אספקה. מצב כזה מעודד משקיעים לחפש ביטחון - ושוב, הזהב נכנס לתמונה. בנוסף המכסים גורמים לעלייה במחירים (כי עלות היבוא עולה), מה שעלול להוביל לאינפלציה. זהב נתפס גם ככלי גידור נגד אינפלציה, ולכן משקיעים פונים אליו בתקופות כאלו.
בשוק האג"ח בניגוד למגמה בימים האחרונים תשואות האג"ח יורדות בכ-3 נקודות בסיס. תשואת האג"ח לשנתיים יורדת ל-3.79% ותשואת האג"ח ל-10 שנים ל-4.29%. למרות זאת כדאי לשים לפער התשואות, 14% שנמצא ברמתו הגבוהה ביותר מזה כחמש שנים מה שאומר שהמשקיעים דורשים פיצוי גבוה יותר על סיכון בטווח הארוך - אולי בגלל חוב ממשלתי גבוה, גרעון, או חוסר יציבות עתידית, או שהם צופים עלייה באינפלציה.
נזכיר שבשבוע שעבר בין ההכרזה על תוכנית המכסים (תחילת אפריל) הדרמטית לבין ההקפאה בשבוע שעבר, תשואות האג"ח של ארה"ב לטווח ארוך עברו ממגמת ירידה, המשקפת ירידה בסיכון של החוב הממשלתי (ועליית המחיר), לזינוק חד. בתוך ארבעה ימים התשואה ל־10 שנים קפצה מ־3.9% ל־4.5% - מזה זמן רב לא נרשמה עליה חדה כל כך בזמן קצר כל כך. לא ברור אם מדובר בהערכה של המשקיעים לסיכוי גובר למיתון בארה"ב או שהיו אלה הסינים והיפנים שמכרו אג"ח בסיטונאות כדי להבהיל את הבית הלבן. הסינים מחזיקים ביותר מ־750 מיליארד דולר של אג"ח אמריקאיות. סכום שבהחלט יכול לטלטל את השוק.
21:25
לאחר כמה ימים של רגיעה, מלחמת הסחר שוב מסלימה והמדדים בוול סטריט בירידות חדות.
מדד S&P 500 יורד ב-2.2%, בעוד מדד נאסד"ק יורד ב-3.4%, כאשר מניות הטכנולוגיה סופגות את המכה הקשה ביותר, לאחר שהבית הלבן הטיל מגבלות חדשות על יצוא השבבים של חברת אנבידיה לסין. מניית החברה נופלת בשיעור של כ-8.5% לאחר שהזהירה מהפחתות שווי (writedowns) בהיקף של 5.5 מיליארד דולר, הקשורות למלאי ולהתחייבויות של השבב מסוג H20. AMD יורדת בשיעור דומה.
מניית חברת השכרת הרכב הגלובלית הרץ גלובל הולדינגס מזנקת בכ-20% לאחר שקרן Pershing Square Holdings, בראשות המשקיע האקטיביסט ביל אקמן, חשפה השקעה בגובה 46.5 מיליון דולר בחברה - השקעה הכוללת מעל 12.7 מיליון מניות.
20:34
בנאום שנשא היום, הביע יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, דאגה מכך שהבנק המרכזי עלול להיקלע לדילמה בין שליטה באינפלציה לבין תמיכה בצמיחה הכלכלית. על רקע אי-הוודאות הגוברת בנוגע להשפעת המכסים של הנשיא דונלד טראמפ, אמר פאוול כי הוא מצפה לעלייה באינפלציה ולירידה בצמיחה - אך לא ברור עדיין לאן על הבנק להתמקד יותר.
"ייתכן שנמצא את עצמנו בתרחיש מאתגר שבו מטרות המדיניות הכפולה שלנו נמצאות במתח ביניהן," אמר פאוול בדברים מוכנים מראש בפני מועדון הכלכלה של שיקגו. "אם זה יקרה, נבחן עד כמה הכלכלה רחוקה מכל יעד, ואת פרקי הזמן השונים הצפויים לסגירת הפערים הללו."
פאוול לא רמז לאן הוא רואה את שהריבית נוטה אך ציין: "נכון לעכשיו, אנו נמצאים בעמדה טובה להמתין לבהירות רבה יותר לפני שנשקול התאמות כלשהן במדיניות שלנו."
19:59
המדדים בוול סטריט יורדים יחד עם הדולר, ושוברים תקופה קצרה של רגיעה במכירת הנכסים האמריקאיים, כאשר המתיחות סביב המכסים צפה מחדש.
איגרות החוב הממשלתיות עולות, לקראת אירוע בשיקגו היום שבו צפוי יו"ר הפדרל ריזרב להתייחס לתחזיות הכלכליות. התשואה על אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים יורדת ב-2 נקודות בסיס ל-4.31%.
מדד S&P 500 יורד ב-1.3%, בעוד מדד נאסד"ק יורד ב-2.1%, כאשר מניות הטכנולוגיה סופגות את המכה הקשה ביותר, לאחר שהבית הלבן הטיל מגבלות חדשות על יצוא השבבים של חברת אנבידיה לסין. מניית החברה נופלת בשיעור של כ-7.5% לאחר שהזהירה מהפחתות שווי (writedowns) בהיקף של 5.5 מיליארד דולר, הקשורות למלאי ולהתחייבויות של השבב מסוג H20.
גם חברת ASML Holding NV תרמה לאווירה השלילית, לאחר שדיווחה על הזמנות נמוכות מהמצופה.
19:22
בוול סטריט הירידות החדות לא דועכות - נאסד"ק במינוס 2%, S&P 500 יורד ב-1.2% ודאו ג'ונס ב-0.5%.
במוקד היום מניות השבבים, ובעיקר אנבידיה שדיווחה אתמול כי מגבלה חדשה של ממשל ארה"ב על יצוא שבבים לסין, צפויה לגרום לה לפגיעה בהיקף של כ-5.5 מיליארד דולר ברבעון. המניה נופלת בכ-6% כעת וגוררת את כל מניות השבבים - מדד השבבים של פילדלפיה (SOX) נופל במעל 3%.
בשורה רעה נוספת למניות השבבים באה מ-AMD . החברה צופה פגיעה כספית משמעותית בעקבות הגבלות חדשות מצד ארה"ב על ייצוא שבבי בינה מלאכותית לסין , והודיעה כי ייתכן שתיאלץ לרשום הפחתה של עד 800 מיליון דולר.
בנוסף, ענקית ציוד השבבים הדנית ASML פרסמה את דוחותיה הכספיים לרבעון הראשון, ופספסה את תחזיות האנליסטים - מה שמעיד על האטה פוטנציאלית בביקוש למוצריה.
במקביל, הבוקר פרסמה ענקית השבבים TSMC כי היא מעלה ב-30% את המחיר שהיא מציעה ללקוחותיה במפעלים בארה"ב. TSMC היא מונופול שמייצר את רוב השבבים המתקדמים של אנבידיה, אפל, אמזון וקוואלקום - כך שעליית מחירים חדה שכזו עשויה להדהד בעולם.
הדווח בבלומברג כי סין פתוחה לקיים שיחות עם ארה"ב, בתנאי שממשל טראמפ יראה יותר כבוד כלפיה לא עוזר.
18:48
ישראליות בוול סטריט:
חברת האדטק פריון נטוורק מזנקת בכ-10% לאחר שפרסמה תוצאות ראשוניות מהרבעון הראשון, שעוקפות את תחזיות השוק. החברה צופה הכנסות של כ-88 מיליון דולר ו-EBITDA מתואם של 1.5 מיליון דולר. מנכ"ל החברה, טל יעקובסון, מסר כי "התוצאות המקדמיות גבוהות מהציפיות שלנו ומשקפות את התנופה המתמשכת ואת העוצמה של מנועי הצמיחה המרכזיים שלנו". החברה תפרסם דוחות ב-13 במאי.
מנגד, שתי חברות השבבים הדואליות נובה וקמטק יורדות ב-7% וב-5% בהתאמה בעקבות הירידה החדה במניות השבבים היום.
לאחר שנסחרו בירידות חדות ברוב שעות המסחר, בורסות אירופה ננעלו הערב בירידות קלות בלבד - בורסת פרנקפורט ננעלה ללא שינוי, פריז ירדה ב-0.3% ולונדון עלתה ב-0.1%.
18:05
הדולר נסחר גם היום בירידה ומדד הדולר DXY יורד ב-0.5% ל-99.5% ומשלים ירידה של כ-4% בחודש האחרון ו-9% מתחילת השנה.
כלכלני יוליוס בר כתבו היום שהדולר האמריקאי מאבד ממעמדו כנכס חוף מבטחים. "המדיניות המסחרית התנודתית והגישה הפיסקלית הבלתי יציבה שחקו את המעמד הייחודי של ארה״ב ומערערות את מעמדו של הדולר האמריקאי כנכס חוף מבטחים (safe haven asset). אנו סבורים כי בטווח הנראה לעין הדולר צפוי להיסחר בטווחים נמוכים יותר. בהתאם לכך, עדכנו את תחזיתנו ל־EUR/USD לשער של 1.12 בטווח של שלושה חודשים ו־1.15 בטווח של 12 חודשים".
"שוקי המטבע חווים טלטלה מאז הכרזתו של טראמפ על חבילת מכסים מרחיקת לכת. התנודתית עלתה גם המודעות למצב הפיסקלי הלא יציב של ארה״ב, מה שפגע באמון המשקיעים בנכסים אמריקאיים והוביל להערכה מחודשת של מעמדו של הדולר כמטבע הגלובלי המוביל".
"כתוצאה מכך, גברה הספקולציה כנגד הדולר ונכסים אמריקאיים אחרים, כולל אג״ח ממשלתיות. בימים האחרונים נרשמה היחלשות של הדולר במקביל לעלייה בתשואות האג״ח. נראה כי חוסר הוודאות בזירת הסחר ובתחום הפיסקלי שחק את המעמד הייחודי של הכלכלה האמריקאית, בייחוד לאור הגירעון התקציבי המופרז שמגביל את יכולת המדינה להתמודד עם סיכוני האטה בצמיחה".
17:16
בשוק מתמודדים עם זעזוע נוסף או אי הבנה חדשה עקב בלבול סביב המכסים, וזאת לאחר שהבית הלבן פרסם במהלך הלילה דף מידע שבו נכתב כי סין מתמודדת כעת עם מכס של עד 245% על יבוא של מוצרים מסוימים לארצות הברית.
לפי הוול סטריט ג'ורנל, נראה שסכום זה חל רק על שני סוגי מוצרים - רכבים חשמליים ומזרקים - והוא אינו חדש.
המספר 245% נובע מהוספת מכסי היבוא של טראמפ לתקופת כהונתו השנייה - בשיעור של 145% - למכסים שהיו קיימים עוד קודם לכן. בתקופת כהונתו הראשונה, טראמפ הטיל 25% מכס על רכבים חשמליים מסין, ומאוחר יותר הנשיא ג'ו ביידן העלה את המכס ל־100% בשנה שעברה, והטיל מכס זהה גם על מזרקים סיניים.
לכן, סך של 245% אינו מציין מכס חדש , אלא רק את המכסים המרביים הקיימים כיום. לדברי גורם רשמי בבית הלבן: "פשוט החלטנו עכשיו לסכם את כל המכסים יחד".
רוב המוצרים הסיניים מיובאים עם מכסים נמוכים יותר, אם כי הם עדיין גבוהים בהרבה בהשוואה לעשורים קודמים. חלק מהמכסים הקיימים עתידים לעלות בשנה הבאה - למשל על כפפות גומי רפואיות , שצפויות להיות חייבות במכסים מצטברים של 245% החל מינואר .
17:07
הירידות בוול סטריט מתגברות כעת כשנאסד"ק כבר במינוס 2.2%, S&P 500 ב-1.5% ודאו ג'ונס ב-0.6%.
בשורה רעה נוספת למניות השבבים באה מ-AMD : בדומה לאנבידיה , גם AMD צופה פגיעה כספית משמעותית בעקבות הגבלות חדשות מצד ארה"ב על ייצוא שבבי בינה מלאכותית לסין , והודיעה כי ייתכן שתיאלץ לרשום הפחתה של עד 800 מיליון דולר.
הגבלות הייצוא חלות על שבבי MI308 של החברה, וייתכן שיגרמו להפסדים הקשורים ל- מלאי, התחייבויות רכש ועתודות נוספות, כך נמסר מ־AMD. כזכור, אתמול בערב, אנבידיה הזהירה גם היא מפני הפסדים של עד 5.5 מיליארד דולר בעקבות הגבלות דומות שהוטלו על מעבדי H20 שלה. AMD ציינה כי בכוונתה להגיש בקשות לרישיון ייצוא , אך הזהירה כי "אין כל ודאות שהרישיונות יאושרו."
16:30
לאור החדשות האחרונות במלחמת הסחר, וול סטריט נפתחה בירידות - נאסד"ק ב-1.6%, S&P 500 ב-0.9% ודאו ג'ונס ב-0.2%.
15:47
על רקע התחזיות למיתון בארה"ב בהשפעת המכסים של טראמפ, הנה נתון סותר במשהו: היום פורסם שהמכירות הקמעונאיות עלו בארה"ב במרץ ב-1.4%, הזינוק הגבוה ביותר מאז ינואר 2023, וזאת לעומת צפי של 1.3% ו-0.2% בפברואר. בחישוב שנתי מדובר בעלייה של 4.6% לעומת 3.1% בחודש הקודם. ועדיין, למרות הנתון המעודד, ההשפעה של מכסי טראמפ מאז "יום השחרור" בתחילת אפריל, טרם באה במלואה לידי ביטוי.
בנוסף חלק ניכר מהצמיחה במכירות בחודש שעבר נבעה מזינוק של 5.3% במכירות המכוניות, ללא הזינוק הזה, נמדדה עלייה של 0.5% במכירות הקמעונאיות. מכסי היבוא הגלובליים בשיעור של 25% על מכוניות ומשאיות, שהטיל טראמפ, נכנסו לתוקף בתחילת אפריל, כאשר אנליסטים בתעשייה ויצרנים מזהירים שהמכסים יעלו משמעותית את מחירי כלי הרכב. יצרני כלי רכב דיווחו על זינוק חד במכירות רכבים בחודש מרץ, אשר יוחס על ידי חלק מהגורמים למה שמכונה "מרוץ של הקונים לנסות להקדים את המכסים".
צרכנים גם מצטיידים במוצרים מיובאים נוספים. נתוני אשראי וחיובים בכרטיסי בנק מצביעים על כך שההוצאה ממשיכה להיות מונעת על ידי משקי בית בעלי הכנסה גבוהה, בעוד שצרכנים בעלי הכנסה נמוכה מתקשים. ישנה ירידה בהוצאות הפנאי, אשר מתמקדות בעיקר בשירותים - מנוע הצמיחה העיקרי של הכלכלה.
15:30
חברת האדטק פריון נטוורק פרסמה תוצאות ראשוניות מהרבעון הראשון, שעוקפות את תחזיות השוק. החברה צופה הכנסות של כ-88 מיליון דולר ו-EBITDA מתואם של 1.5 מיליון דולר. מנכ"ל החברה, טל יעקובסון, מסר כי "התוצאות המקדמיות גבוהות מהציפיות שלנו ומשקפות את התנופה המתמשכת ואת העוצמה של מנועי הצמיחה המרכזיים שלנו". החברה תפרסם דוחות ב-13 במאי.
15:15
בוול סטריט ג'ורנל דווח כי מדינת קליפורניה מגישה תביעה פדרלית המאתגרת את מדיניות המכסים של הנשיא טראמפ, בטענה שאין לו סמכות לכפות הטלת מכסים באופן גורף. מושל קליפורניה, גאווין ניוסום, אמר היום כי המכסים עושים נזק עצום לקליפורניה: "המכסים הבלתי־חוקיים של הנשיא טראמפ זורעים כאוס במשקי הבית בקליפורניה, בעסקים שלה ובכלכלה שלה", אמר ניוסום. התובעים מבקשים מבית המשפט להכריז על המכסים כבטלים ולעצור את כניסתם לתוקף.
מוקדם יותר השבוע, ביום שני קבוצה של חמישה עסקים קטנים הגישה תביעה נגד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, כחלק מניסיון לחסום מכסים חדשים שהטיל על יבוא ממדינות זרות בשבועות האחרונים. לפי התביעה, שהוגשה לבית הדין האמריקאי לסחר בינלאומי, טראמפ נטל את כוחו של הקונגרס באופן לא-חוקי לטובת הטלת המכסים, על-ידי כך שטען כי הגירעון המסחרי של ארה"ב מול מדינות אחרות מהוות מקרה חירום.
מרכז החירות והצדק, שמייצג את בעלי העסקים התובעים, ציין כי מכסי טראמפ בגובה 10% על יבוא מרוב המדינות "מביאים להרס של עסקים קטנים ברחבי המדינה". "מקרה החירום שהוא טען לו קיים רק בדמיונו: גירעונות מסחריים, שהיו קיימים במשך עשורים מבלי שגרמו לנזק כלכלי, אינם מקרה חירום, ולא מהווים איום חריג ויוצא-ּדופן", נכתב בתביעה. עוד ציין המרכז כי ממשל טראמפ הטיל מכסים גם על מדינות שלארה"ב אין גירעון מסחרי מולן, מה שפוגע בהצדקה שלו לביצוע המהלך.
14:50
ירידות קלות באירופה: הדאקס נסוג בכ-0.3%, הפוטסי יורד בכ-0.2%, הקאק משיל מערכו כ-0.5%.
בוול סטריט ג'ורנל דווח כי הממשל האמריקאי אישר כי ידרוש אישורי יצוא בעבור חלק משבבי הבינה המלאכותית שמייצרות אנבידיה ו-AMD . "מחלקת המסחר קובעת דרישות רישוי חדשות ליצוא שבבי NVIDIA H20, שבבי AMD MI308 ומקביליהם", נכתב בהצהרה מטעם המחלקה. בהודעה נכתב גם כי המחלקה "מחויבת לפעול בהתאם להנחיית הנשיא כדי להגן על ביטחוננו הלאומי והכלכלי".
כאמור, אנבידיה דיווחה אתמול כי מגבלה חדשה של ממשל ארה"ב על יצוא שבבים לסין, צפויה לגרום לה לפגיעה בהיקף של כ-5.5 מיליארד דולר ברבעון. המניה נפלה בכ-6% במסחר המאוחר.
ב-CNBC דווח כי ריביות המשכנתא בארה"ב קפצו בשבוע שעבר לרמתן הגבוהה ביותר מאז פברואר, מה שהוביל לריכוך בביקושים ושלח רוכשי בתים לחפש אחר הלוואות מסוכנות יותר, עם ריביות נמוכות יותר. בסך הכל, נפח הבקשות למשכנתא נפל ב-8.5% בשבוע שעבר, לעומת השבוע שקדם לו - כך לפי המדד המתואם־עונתיות של איגוד בנקאי המשכנתאות בארה"ב.
13:55
ירידות באירופה: מדד הדאקס מאבד כ-0.5%, הפוטסי יורד בכ-0.3% והקאק נסוג בכ-0.5%.
לפי שעה, החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים בירידות: הדאו ג'ונס נסוג בכ-0.2%, ה-S&P 500 נחלש בכ-0.8% והנאסד"ק נופל בכ-1.5%.
בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח נסחרות במגמה מעורבת: התשואה לעשר שנים עולה כעת בנקודת בסיס אחת, ועומדת על 4.33%; התשואה לשנתיים יורדת בנקודת בסיס אחת, ועומדת על כ-3.81%.
מחיר הזהב עולה כעת בכ-2.5%, ועומד על 3,320 דולר לאונקיה. מוקדם יותר היום, הוא שבר את שיא כל הזמנים ועמד על 3,330 דולר. הזהב ברצף של שבירת שיאים בימים האחרונים, על רקע הנהירה של משקיעים לנכסים בטוחים יותר, בתקופה הנוכחית של אי־הוודאות בשווקים.
12:55
הירידות באירופה נמשכות: מדד הדאקס מאבד כ-0.4%, הפוטסי יורד בכ-0.4% והקאק משיל מערכו כ-0.5%.
בעוד ממשל טראמפ שוקל איזה מכס יוטל על ייבוא שבבים מהמזרח - רובן ככולן בטייוואן - ענקית השבבים TSMC כבר העלתה ב- 30% את הצעות המחיר שהיא מנפקת ללקוחותיה במפעלים בארה"ב, כך מדווח הבוקר (רביעי) אתר 'פון ארינה'. TSMC, יצרנית השבבים הגדול בעולם, היא מונופול שמייצר את רוב השבבים המתקדמים של אנבידיה , אפל , אמזון וקוואלקום - כך שעליית מחירים חדה שכזו עשויה להדהד בעולם ולהשפיע על מוצרי אלקטרוניקה מבוקשים כמו מכשירי אייפון, אייפד ומחשבי מק, וכן על שירותי ענן ובינה מלאכותית, המסופקים על־ידי חברות כמו OpenAI או גוגל. ככל שנודע, זו גם העלאת המחירים הדרמטית הראשונה מאז הוכרזה תוכנית המכסים בתחילת החודש שעלולה להשפיע על שיעור האינפלציה בארה"ב.
ממשל טראמפ החריג, לכאורה, את ייבוא השבבים מתוכנית המכסים האגרסיבית שהוכרזה ב- 2 באפריל; אך הבהרות הנשיא ושר המסחר שלו, הווארד לוטניק, הבהירו שהמילה האחרונה עדיין לא נאמרה, וכי בממשל שוקדים על תוכנית מיסוי ייחודית לענף, כמו גם על תרופות, סחורה נוספת שהוחרגה מהמכסים. גם מכשירי הקצה - כמו טלפונים חכמים, מחשבים ניידים ושרתים - הוחרגו בסוף השבוע האחרון מתוכנית המכסים, אך ב- TSMC לא שוקטים על השמרים, וצופים שלושה איומים מרכזיים: התכנות עתידית להטלת מכסים עתידית, טלטלה בשרשראות האספקה בשל תוכנית המכסים שצפויה לפגוע בה בסופו של דבר; ודרישה הולכת וגוברת של ממשל טראמפ מהחברה הטייוואנית לבנות מפעלים חדשים בקצב מוגבר בארה"ב, כמו גם לחץ להתמזג עם חטיבת הייצור של אינטל.
● נערכת למכסים: יצרנית השבבים הגדולה בעולם מקפיצה מחירים
מוקדם יותר היום, פורסם כי הוגשה נגד גוגל בבריטניה תביעה על סך של מעל 6.6 מיליארד דולר בנזקים פוטנציאליים, בטענה כי ענקית הטכנולוגיה ניצלה את "הדומיננטיות הכמעט־מוחלטת" שלה בשוק החיפוש, כדי להקפיץ מחירים. בתביעה, שהוגשה לבית הדין לתחרות בבריטניה, נטען כי גוגל ניצלה את עמדתה כדי להגביל מנועי חיפוש מתחרים, להגדיל את אחיזתה בשוק ולבסס עצמה כמוצר היחיד שנכון להשתמש בו בעבור פרסום באתרי אינטרנט.
מניית ענקית הבירה ההולנדית הייניקן עולה בכ-3%, לאחר שפרסמה דוחות ועקפה את תחזיות האנליסטים. עם זאת, מכירות הבירה רשמו ירידה של כ-2.1%. החברה איששה את תחזיותיה השנתיות, אך הזהירה מפני חוסר־ודאות סביב מדיניות המכסים של ממשל טראמפ.
12:05
ירידות באירופה: הדאקס והפוטסי מאבדים שניהם כ-0.5%, הקאק נסוג בכ-0.8%.
הירידות התמתנו מעט מתחילת יום המסחר, לאחר שלפני שעה קלה, דווח בבלומברג כי סין פתוחה לקיים שיחות עם ארה"ב, בתנאי שממשל טראמפ יראה יותר כבוד כלפיה, וירסן את עצמו ואת אנשיו מפני הערות מזלזלות. תנאים נוספים שצוינו בדיווח הם עמדה יותר עקבית של ארה"ב, וכן נכונות לדון בחששות של סין סביב סנקציות אמריקאיות וסביב טייוואן.
מחירי הנפט רושמים כעת עליות של עד 1%: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד על כ-61.7 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-65.1 דולר.
11:40
הירידות באירופה מתמתנות: הדאקס יורד בכ-0.3%, הפוטסי מאבד מערכו כ-0.3% והקאק משיל מערכו כ-0.5%.
על רקע הבריחה של המשקיעים לנכסים בטוחים יותר, הזהב ממשיך לשבור שיאים. לפני שעה קלה, שבר הזהב את שיא כל הזמנים ומחירו עמד על 3,330 דולר לאונקיה. כעת, מחירו עומד על כ-3,310 דולר.
בשוק הקריפטו, הביטקוין יורד בכ-2.3%, ומחירו נע סביב 83 אלף דולר.
בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות רושמות ירידות: התשואה לעשר שנים יורדת בכ-2 נקודות בסיס ועומדת על 4.3%, בעוד התשואה לשנתיים יורדת בכ-3 נקודות בסיס ועומדת על 3.79%.
11:00
מגמה שלילית באירופה: מדד הדאקס יורד בכ-1.1%, הקאק מאבד כ-1.1% והפוטסי משיל מערכו כ-0.7%.
מניות השבבים נופלות בעקבות הודעת אנבידיה מאתמול, על כך שמגבלה חדשה של ממשל ארה"ב על יצוא שבבים לסין, צפויה לגרום לה לפגיעה בהיקף של כ-5.5 מיליארד דולר ברבעון. המניה נפלה בכ-6% במסחר המאוחר. בגרמניה, מניית אינפיניון יורדת כעת בכ-2.5%.
בנוסף להודעת אנבידיה, ענקית ציוד השבבים הדנית ASML פרסמה את דוחותיה הכספיים לרבעון הראשון, ופספסה את תחזיות האנליסטים - מה שמעיד על האטה פוטנציאלית בביקוש למוצריה. החברה דיווחה על מכירות נטו בגובה 7.74 מיליארד אירו, לעומת צפי למכירות בגובה 7.8 מיליארד אירו. עם זאת החברה עקפה את התחזית לרווח הנקי, ודיווחה על 2.36 מיליארד אירו, לעומת 2.3 מיליארד שצפו האנליסטים.
מניות הרכב בולטות גם הן לשלילה: מרצדס-בנץ גרופ , פולקסווגן ו-BMW עם ירידות של מעל 2%. בצרפת, סטלנטיס מאבדת מעל 3%; ובבריטניה, רולס רויס הולדינגס יורדת בקרוב ל-2%.
בבריטניה, חברת ההפצה בונזל צונחת בכ-25%, לאחר שחתכה את התחזית שלה לשנת 2025, ועצרה תוכנית לרכישת מניותיה בחזרה; זאת, בעקבות סביבת מאקרו לא יציבה וחולשה בביקושים בצפון אמריקה.
10:20
פתיחה שלילית באירופה: מדד הדאקס יורד בכ-0.8%, הפוטסי נסוג בכ-0.3% והקאק מאבד מערכו כ-0.8%.
החוזים העתידיים על וול סטריט ממשיכים לרדת: הדאו ג'ונס מאבד כ-0.6%, ה-S&P 500 נופל בכ-1.3% והנאסד"ק נחלש בכ-2%.
נעילה שלילית במרבית בורסות אסיה: מדד הניקיי ירד בכ-1%, הקוספי איבד מערכו כ-1.2%, כאשר ההנג סנג נופל כעת בכ-1.6%. מנגד, בורסת שנגחאי ננעלה בעלייה של 0.3%.
9:25
החוזים העתידיים על וול סטריט צבועים באדום: מדד הדאו ג'ונס יורד בכ-0.6%, ה-S&P 500 נופל בכ-1.3% והנאסד"ק מאבד מערכו כ-2.2%.
9:10
בשעה זו, הניקיי היפני נופל בכ-1.1%, בורסת שנגחאי מאבדת כ-0.5%, ההנג סנג מאבד כ-2.2% והקוספי משיל מערכו כ-1.3%. בהונג קונג, מניות הטכנולוגיה גוררות את הבורסה מטה: ענקיות המסחר המקוון מייטואן, ג'יי.די.קום ועליבאבא, רושמות ירידות של מעל 4%.
בבריטניה, פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ. האינפלציה השנתית ירדה לרמה של 2.6%, מתחת לתחזיות האנליסטים, שצפו כי תעמוד על 2.7%. ב-CNBC דווח כי השווקים צופים שהבנק המרכזי בבריטניה יוריד ריבית כאשר יתכנס ב-8 במאי, לאחר שבחודש שעבר החליט להשאיר את הריבית על כנה, ברמה של 4.5%. הנימוקים להחלטה היו עלייה חזויה באינפלציה, וכן חוסר־ודאות באשר לצמיחה כלכלית ומסחר גלובלי תחת מדיניות המכסים של ממשל טראמפ.
ענקית ציוד השבבים הדנית ASML פרסמה את דוחותיה הכספיים לרבעון הראשון, ופספסה את תחזיות האנליסטים - מה שמעיד על האטה פוטנציאלית בביקוש למוצריה. החברה דיווחה על מכירות נטו בגובה 7.74 מיליארד אירו, לעומת צפי למכירות בגובה 7.8 מיליארד אירו. עם זאת החברה עקפה את התחזית לרווח הנקי, ודיווחה על 2.36 מיליארד אירו, לעומת 2.3 מיליארד שצפו האנליסטים.
מנכ"ל החברה, כריסטוף פוקה, אמר על התוצאות כי התחזית לביקושים "נותרה חזקה", כאשר תחום הבינה המלאכותית עודנו מנוע צמיחה מרכזי. עם זאת, הוא הוסיף כי "אי־ודאות באשר לחלק מהלקוחות" עלולה לקחת את החברה לטווח הנמוך של תחזית ההכנסות שלה לשנה המלאה. החברה מעריכה לשנת 2025 הכנסות של בין 30 מיליארד אירו ל-35 מיליארד אירו.
בשוק הסחורות, מחירי הנפט רושמים כעת ירידות של כ-1.2%: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד כעת על כ-60.5 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-63.9 דולר.
08:35
בורסות אסיה מוסיפות להתנהל לפי שעה בירידות שערים: הניקיי יורד ב-1.6%, ההאנג סנג מאבד 2.5%, והקוספי יורד ב-1.1%.
הבוקר, החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים בירידות שערים: הדאו ג'ונס יורד בכ-0.7%, ה-S&P 500 נופל בכ-1.3% והנאסד"ק מאבד מערכו כ-2.1%.
07:30
בורסות אסיה נסחרות הבוקר רובן בירידות, לאחר מספר ימים של הפוגה ולאחר ירידות במסחר המאוחר בוול סטריט בצל איומי המכסים של טראמפ ואזהרת רווח של מניית אנבידיה.
מדד האנג סנג של הונג קונג יורד ב-2%, בטוקיו ירידות של 1%, הקוספי בדרום קוריאה מאבד 0.5% ומדד CSI 300 של סין יורד ב-0.84%. כלכלת סין התרחבה בשיעור טוב מהצפוי, של 5.4% ברבעון הראשון, אך איומי המכסים של ארה"ב הניעו את בנקי ההשקעות הגדולים לחתוך את תחזית הצמיחה השנתית של המדינה.
החוזים על וול סטריט אדומים עם ירידות של סביב 1%. מניית אנבידיה נפלה במסחר המאוחר בקרוב ל-6%, לאחר שענקית השבבים דיווחה כי מגבלה חדשה על יצוא שבבים לסין תגרום לה לפגיעה בהיקף של כ-5.5 מיליארד דולר ברבעון.
עוד לפני כן ננעל המסחר בוול סטריט בירידות קלות. נאסד"ק ב-0.1%, דאו ג'ונס ב-0.4% ו-S&P 500 ב-0.2%.