בורסות אירופה | סיקור שוטף

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה השלימה ירידה של כ-10% ביומיים

מניית יונייטד הלת' נפלה במעל 20%, וגררה מטה את חברות ביטוח הבריאות • הבנק המרכזי האירופי הוריד את הריבית בגוש האירו ב-25 נ"ב ל-2.25% • טראמפ: "סיום כהונתו של יו"ר הפד פאוול לא יכול להגיע מהר מספיק" • נטפליקס פרסמה את הדוחות הכספיים שלה ועקפה את התחזיות • גם יצרנית השבבים הטייוואנית TSMC עקפה את הצפי ברבעון הראשון • מחר לא יערך מסחר בוול סטריט ובמרבית הבורסות בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock
וול סטריט / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

23:20

נעילה מעורבת בוול סטריט, בסיום שבוע מסחר תנודתי נוסף, במהלכו השתקפו ההשלכות של מדיניות המכסים של דונלד טראמפ, כמו גם מלחמת הסחר שהוא מקיים מול סין. הנאסד"ק ירד בכ-0.1% ה-S&P 500 התקדם בכ-0.2% והדאו ג'ונס נפל בכ-1.4%. בסיכום שבועי, ה-S&P 500 ירד בכ-1.5%, הנאסד"ק נפל בכ-2.6% והדאו ג'ונס נסוג בכ-2.7%.

אנבידיה נעלה את יום המסחר בירידה של כ-3%, וכך השלימה ירידה של כ-10% ביומיים. גם מניות השבבים ברודקום , AMD וסופר מיקרו קמפיוטר ירדו. מניית TSMC סגרה את היום סביב האפס, לאחר שדיווחה על תוצאות כספיות טובות מהצפוי.

סקטור השבבים ממשיך להיחלש, לאחר שאנבידיה דיווחה מוקדם יותר השבוע כי מגבלה חדשה של ממשל ארה"ב על יצוא שבבים לסין, צפויה לגרום לה לפגיעה בהיקף של 5.5 מיליארד דולר ברבעון. גם AMD דיווחה כי היא צופה פגיעה כספית משמעותית בעקבות הגבלות חדשות מצד ארה"ב, והתוצאות הכספיות שפרסמה השבוע ענקית השבבים הדנית ASML פספסו את תחזיות האנליסטים.

בגזרת ענקיות הטכנולוגיה, טסלה , אמזון , מיקרוסופט , מטא וגוגל , סיימו את היום בטריטוריה שלילית. כך, מבין "שבע המופלאות", רק אפל מסיימת את יום המסחר בטריטוריה חיובית, עם עלייה של כ-1.4%.

נטפליקס פרסמה את תוצאותיה הכספיות לרבעון הראשון של 2025, ועקפה את התחזיות. החברה דיווחה על הכנסות של 10.54 מיליארד דולר, ובכך עקפה את תחזיות האנליסטים, שעמדו על 10.51 מיליארד דולר. מדובר בעלייה של 13% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. בשורת הרווח למניה, החברה דיווחה על 6.61 דולר למניה, ובכך עקפה את תחזיות האנליסטים, שעמדו על 5.71 דולר למניה. בעקבות הדוחות, המניה עולה במסחר המאוחר בכ-4%.

מניית יונייטד הלת' התרסקה היום בכ-23%, ומחקה איתה בדרך למטה עשרות מיליארדי דולרים משווי השוק של החברה, לאחר שפרסמה דוחות רבעוניים מאכזבים. ענקית ביטוחי הבריאות, שנחשבת לאחת החברות החזקות בארה"ב, גררה איתה למטה גם את מדד הדאו ג'ונס, ומניות ביטוח בריאות גדולות נוספות, ביניהן הומנה וסי.וי.אס הלת' . ב-CNBC אף דווח כי קרן הסל iShares US Healthcare Providers, העוקבת אחר מניות בתחום ביטוח הבריאות, נפלה בכ-6.8%, ורשמה את היום הגרוע ביותר שלה מאז 2020.

הדוחות של יונייטד הלת' חשפו פער מדאיג: בעוד ששורת הרווח למניה, 7.27 דולר, אכן תאמה את ציפיות השוק, ההכנסות עמדו על 109.6 מיליארד דולר - כשני מיליארד דולר פחות מהצפי. מכה רצינית אף יותר הייתה בתחזית הרווח העתידית העדכנית שפרסמה החברה, כאשר יונייטד הלת' קיצצה את צפי הרווח השנתי לטווח של 26-26.5 דולר למניה - מה שמהווה ירידה תלולה של כ-3.5 דולר (יותר מ-10%) למניה - בעוד התחזית שקדמה לדוחות עמדה על טווח של 29.5-30 דולר למניה.

מניית חברת התרופות איליי לילי זינקה בכ-15%, לאחר שדיווחה כי הגלולה היומית שהיא מפתחת נגד השמנה עמדה ביעדי החברה בכמה ניסויים שנמצאים בשלב מתקדם. במקביל, ענקית התרופות הדנית נובו נורדיסק , המתחרה בה בשוק התרופות נגד השמנה, נפלה בכ-7%.

לפני תחילת יום המסחר, הנשיא דונלד טראמפ אמר כי סיום כהונתו של יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, לא יכול להגיע מהר מספיק, בטענה שהפד כבר היה צריך להוריד את הריבית, ובכל מקרה - עליו לעשות זאת כעת. טראמפ, שכינה בלעג את פאוול - אותו מינה בעצמו במהלך כהונתו הראשונה - בשם 'מאחר מדי' (Too Late), כתב בפוסט שפרסם בבוקר יום חמישי בפלטפורמה שלו, Truth Social, כי 'סיום כהונתו של פאוול לא יכול להגיע מהר מספיק!'. בערב, בוול סטריט ג'ורנל פורסם כי הנשיא טראמפ דן בחדרי חדרים בפיטורי יו"ר הפד, ג'רום פאוול, כבר מזה מספר חודשים, אך לא קיבל עדיין החלטה סופית בעניין (ראו הרחבה מטה).

כמו כן, לאחר שהבנק המרכזי האירופי הודיע על החלטתו להוריד את ריבית ב-25 נקודת בסיס לרמה של 2.25%, על רקע מדיניות המכסים של טראמפ, אמר בערב טראמפ בפגישה בבית הלבן כי תהיה לו "מעט מאוד בעיה" לסגור עסקה עם האיחוד האירופי, במסגרתה יופחתו מכסים ומחסומי מסחר אחרים. עוד אמר טראמפ כי לארה"ב "יש משהו שכולם רוצים", בהתייחסו לגישה לשוק הצרכנים האמריקאיים.

22:10

בשעה זו, הנאסד"ק עולה בכ-0.1%, ה-S&P 500 מתקדם בכ-0.5% והדאו ג'ונס נופל בכ-1%.

מניית נטפליקס עולה כעת ב-1%, לקראת פרסום הדוחות הרבעוניים שלה, בשעה 23:00 שעון ישראל.

מניית חברת הפינטק גלובל פיימנטס נופלת במעל 15%, בדרך לנפילה היומית הגדולה ביותר שלה מאז 2020, לאחר שהחברה הודיעה על רכישת חברת הפינטק WorldPay.

בשוק הקריפטו, הביטקוין עולה כעת בכ-1% ומחירו נע סביב 85 אלף דולר.

21:50

בוול סטריט ג'ורנל פורסם כי הנשיא טראמפ דן בחדרי חדרים בפיטורי יו"ר הפד, ג'רום פאוול, כבר מזה מספר חודשים, אך לא קיבל עדיין החלטה סופית בעניין. לפי הפרסום, גורמים המעורים בעניין אמרו כי טראמפ שוחח עם סטיב ווארש, מושל פד לשעבר, לגבי האפשרות לפטר את פאוול לפני סוף כהונתו ולבחור בו כמחליף. ווארש ייעץ לטראמפ להימנע מלפטר את פאוול וטען כי נכון שייתן לו להשלים את כהונתו ללא הפרעה.

עוד פורסם כי טראמפ התייחס היום לעניין בפגישה בחדר הסגלגל, ואמר: "אם אני רוצה אותו בחוץ, הוא יהיה מחוץ לשם מהר מאוד, תאמינו לי". הנשיא הוסיף כי הוא לא מרוצה מפאוול, והאשים אותו בכך שהוא "משחק בפוליטיקה" עם רמות הריבית.

21:25

המגמה המעורבת בוול סטריט נמשכת, אם כי העליות בנאסד"ק וב-S&P 500 מתחזקות מעט: הנאסד"ק מתקדם בכ-0.5%, ה-S&P 500 עולה בכ-1%, והדאו ג'ונס יורד בכ-0.7%.

בוול סטריט ג'ורנל פורסם מוקדם יותר כי הנשיא טראמפ אמר היום שתהיה לו "מעט מאוד בעיה" לסגור עסקה עם האיחוד האירופי, במסגרתה יופחתו מכסים ומחסומי מסחר אחרים. עוד אמר טראמפ כי לארה"ב "יש משהו שכולם רוצים", בהתייחסו לגישה לשוק הצרכנים האמריקאיים.

20:40

מגמה מעורבת בוול סטריט: מדד הנאסד"ק נסחר ביציבות, ה-S&P 500 מתקדם בכ-0.6% והדאו ג'ונס נופל בכ-0.9%.

על רקע ההצלחה עליה דיווחה חברת התרופות איליי לילי בניסויים עם הגלולה נגד השמנה שלה, אוון דייוויד סייגרמן, אנליסט של חברת הפיננסים BMO Capital Markets, הוריד את ההמלצה שלו למתחרה שלה, נובו נורדיסק , לנייטרלית.

סייגרמן ציין בעוד שנובו נורדיסק פתחה פער בהתחלה מול איליי לילי, כעת היתרון שלה מול החברה הצטמצם. "אנו מאמינים שהמתחרה בשוק ההשמנה, איליי לילי, עשתה כמה התקדמויות משמעותיות בפורטפוליו הקליני והמסחרי שלה, מה שהוביל אותה לעקוף את נובו נורדיסק, שהיה לה יתרון מוקדם". סיגרמן חתך את מחיר היעד למניה ל-64 דולר, מה שמשקף לה אפסייד של פחות מ-2%, ביחס למחירה בסוף יום המסחר ביום רביעי, שעמד על 62.88 דולר.

19:50

בשעה זו, הנאסד"ק יורד בכ-0.1%, ה-S&P 500 מתקדם בכ-0.5% והדאו ג'ונס נופל בכ-1%.

בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח ממשיכות לעלות: התשואה לעשר שנים עולה כעת בכ-6 נקודות בסיס ועומדת על 4.34%; התשואה לשנתיים עולה בנקודת בסיס אחת ועומדת על כ-3.8%.

מחירי הנפט עולים כעת במעל 3%: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד על כ-64.7 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-68 דולר.

19:20

המגמה מעורבת בוול סטריט נמשכת: בשעה זו, מדד הנאסד"ק עולה בכ-0.2%, ה-S&P 500 מתקדם בכ-0.6% והדאו ג'ונס משיל מערכו כ-0.6%.

18:45

נעילה שלילית באירופה: הדאקס ירד בכ-0.5%, הקאק נסוג בכ-0.6%, והפוטסי ננעל מעט מתחת לאפס.

בשוק הסחורות, מחירי הנפט ממשיכים לעלות, על אף החששות מהאטה כלכלית שתוביל לירידה בביקושים. המחירים עולים כעת בכ-2.5%, בעקבות סנקציות שהטילה ארה"ב על נפט איראני. בשעה זו, מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד על כ-64.3 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-67.6 דולר. המחירים נמצאים בשיא של כשבועיים.

בשוק החוב האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית לעשר שנים ממשיכה לעלות. התשואה עולה כעת בכ-4 נקודות בסיס ועומדת על 4.32%.

18:30

מגמה מעורבת בוול סטריט: הדאו ג'ונס נופל בכ-1.3%, הנאסד"ק נסוג בכ-0.3% וה-S&P 500 מתקדם בכ-0.3%.

בעקבות ההצלחה עליה דיווחה חברת התרופות איליי לילי בניסויים המתקדמים עם גלולת ההרזיה היומית שלה, המתחרה שלה, ענקית התרופות הדנית נובו נורדיסק , נופלת כעת בכ-6%.

גוגל הפסידה בתביעה הפדרלית שהגישה נגדה ארה"ב ב-2023, בגין הפרה של חוקי התחרות. השופטת המחוזית ליאוני ברינקמה פסקה כי גוגל פעלה בשווקים באופן בלתי־חוקי כמונופול בתחום המודעות. התביעה טענה כי גוגל השתמשה בטקטיקות קלאסיות של בניית מונופולים, שכללו הדחת מתחרים על־ידי רכישות, הסללת לקוחות להשתמש רק במוצרים שלה, ושליטה באופן בו התרחשו עסקאות בשוק המודעות המקוון.

הפסיקה עשויה לאפשר לתובעים לדרוש פירוק של מוצרי הפרסום של גוגל. מחלקת המשפטים האמריקאית אמרה כי גוגל תצטרך למכור לפחות את Google Ad Manager, שכולל את שרת הפרסום למפרסמים ואת בורסת הפרסום של החברה.

רק אתמול, פורסם כי הוגשה נגד גוגל בבריטניה תביעה על סך של מעל 6.6 מיליארד דולר בנזקים פוטנציאליים, בטענה כי ענקית הטכנולוגיה ניצלה את "הדומיננטיות הכמעט־מוחלטת" שלה בשוק החיפוש, כדי להקפיץ מחירים. בתביעה, שהוגשה לבית הדין לתחרות בבריטניה, נטען כי גוגל ניצלה את עמדתה כדי להגביל מנועי חיפוש מתחרים, להגדיל את אחיזתה בשוק ולבסס עצמה כמוצר היחיד שנכון להשתמש בו בעבור פרסום באתרי אינטרנט.

17:45

המסחר בוול סטריט עבר למגמה שלילית: הדאו ג'ונס נופל בכ-1.6%, ה-S&P 500 נסוג בכ-0.1% והנאסד"ק משיל מערכו כ-0.4%.

ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט , אמזון , טסלה ואלפאבית רושמות כעת ירידות של עד 2%. מנגד, מטא ואפל רושמות עליות קלות.

מניות השבבים רושמות בעיקר ירידות: אנבידיה מאבדת מערכה כ-4%, כאשר ברודקום , AMD , אינטל , סופר מיקרו קמפיוטר ומארוול נמצאות גם הן בטריטוריה שלילית. מניות TSMC ו-ASML עולות קלות.

סקטור השבבים ממשיך להיחלש, לאחר שאנבידיה דיווחה מוקדם יותר השבוע כי מגבלה חדשה של ממשל ארה"ב על יצוא שבבים לסין, צפויה לגרום לה לפגיעה בהיקף של 5.5 מיליארד דולר ברבעון. גם AMD דיווחה כי היא צופה פגיעה כספית משמעותית בעקבות הגבלות חדשות מצד ארה"ב, והתוצאות הכספיות של ענקית השבבים הדנית ASML פספסו את תחזיות האנליסטים.

בשוק החוב האמריקאי, האג"ח הממשלתיות נסחרות במגמה מעורבת: התשואה לעשר שנים עולה בכ-2 נקודות בסיס ועומדת על 4.29%, בעוד התשואה לשנתיים יורדת בכ-2 נקודות בסיס ועומדת על כ-3.76%.

17:00

מגמה מעורבת בוול סטריט: הנאסד"ק מתקדם בכ-0.3%, ה-S&P 500 עולה בכ-0.4% והדאו ג'ונס נופל בכ-1.2%.

באירופה, הדאקס יורד בכ-0.5%, הפוטסי נסוג בכ-0.1% והקאק משיל מערכו כ-0.7%.

קרן הסל iShares US Healthcare Providers, העוקבת אחר מניות בתחום ביטוח הבריאות, נופלת בכ-6.5%, בדרך ליום הגרוע ביותר שלה מאז 2020. כאמור, הירידה במניות ביטוח הבריאות באה בעקבות התוצאות הכספיות של ענקית הביטוח האמריקאית יונייטד הלת', שפספסו את התחזיות. החברה גם הנמיכה את תחזית הרווח שלה לשנת 2025. ברבעון הראשון הרוויחה החברה 7.2 דולר למניה, בחצי דולר פחות מהתחזית; הכנסותיה עמדו על 109.6 מיליארד דולר - 10% יותר משנה שעברה - אך בכ-2 מיליארד פחות מהצפי.

מניית חברת השכרת הרכב הגלובלית הרץ מזנקת במעל 20%. זאת, לאחר שאתמול היא המריאה במעל 50%, בעקבות דיווח על כך שקרן הגידור של ביל אקמן רכשה 12.7 מיליון מניות בחברה, בשווי כולל של כ-46.5 מיליון דולר. בכך, הגדילה הקרן את הפוזיציה שלה בחברה ל-19.8%.

מניית חברת התרופות איליי לילי מזנקת כעת בכ-16%, לאחר שדיווחה כי הגלולה היומית שהיא מפתחת נגד השמנה עמדה ביעדי החברה בכמה ניסויים שנמצאים בשלב מתקדם.

16:30

פתיחה מעורבת בוול סטריט: הדאו ג'ונס נופל בכ-1.1%, בהובלת ענקית ביטוח הבריאות יונייטד הלת' , שנופלת בכ-17%; הנאסד"ק מתקדם בכ-0.1% וה-S&P 500 עולה בכ-0.3%.

במסיבת העיתונאים שמתקיימת בשעה זו בעקבות הורדת הריבית באירופה, נשיאת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד, אמרה כי "אי־ודאות יוצאת־דופן" מעיבה על התחזית הכלכלית לתקופה הקרובה. "יצואנים באזור האירו עומדים מול מחסומים חדשים למסחר, אך ההיקף שלהם נותר לא ברור. הפרעות למסחר הבין-לאומי, מתחים בשווקים הפיננסיים וחוסר־ודאות גיאופוליטי מכביד על ההשקעות בעסקים", אמרה לגארד. לגארד הוסיפה כי צרכנים עלולים להיות יותר זהירים באשר להוצאת כספים, בשל אי־הוודאות.

לגארד ציינה גם כי "הכלכלה בגוש האירו בנתה לעצמה מידה של חסינות למול הזעזועים הגלובליים", ואמרה שהכלכלה כנראה צמחה ברבעון הראשון של 2025. באשר להחלטה להוריד את הריבית ב-25 נקודות בסיס, לגארד ציינה כי ההחלטה התקבלה פה אחד.

15:50

בשעה זו, בורסות אירופה רושמות ירידות קלות: מדד הדאקס יורד בכ-0.4%, הפוטסי נסוג גם הוא בכ-0.3% והקאק משיל מערכו כ-0.7%.

בעקבות ענקית ביטוח הבריאות יונייטד הלת' , שנופלת במסחר המוקדם בוול סטריט בכ-20% אחרי שפספסה את תחזיות האנליסטים, גם המניות של חברות ביטוח הבריאות סי.וי.אס הלת' והומנה נופלות כעת, בכ-7.5% ובכ-13%, בהתאמה.

בשוק הסחורות, מחירי הנפט רושמים כעת עליות של עד 2%: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד על כ-63.5 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-66.8 דולר.

בשוק הקריפטו, הביטקוין עולה כעת בכ-1%, ומחירו נע סביב 84 אלף דולר.

15:15

כצפוי, הבנק המרכזי האירופי (ECB) ביצע לפני דקות אחדות הפחתת ריבית נוספת של 0.25%, על רקע אי-הוודאות הנרחבת שנגרמה בשל סחרור המכסים העולמי והחששות בנוגע לצמיחה הכלכלית בגוש היורו. המהלך כזה הוריד את הריבית המרכזית של הבנק, לרמה של 2.25%, לאחר שבשיא, באמצע 2023, עמדה על 4%.

המשקיעים יעקבו בדריכות אחר כל התייחסות לנושא המכסים בהצהרה של מועצת המנהלים של ה-ECB, וכן בדבריה של נשיאת הבנק, כריסטין לגארד, במסיבת העיתונאים שלאחר הפגישה.

תשומת הלב של השוק תתמקד גם בשאלה האם הבנק המרכזי ישנה את לשונו בנוגע לרמת ההגבלות של המדיניות המוניטרית, והאם יינתנו רמזים כלשהם בנוגע למה שמכונה "הריבית הניטרלית" - כלומר, הרמה שבה הריבית אינה מעודדת ואינה מעכבת את הכלכלה, ולכן נחשבת לנייטרלית.

למרות שציפו להפחתת ריבית, "מה שחשוב יותר לשווקים יהיה האופן שבו הבנק המרכזי יבחר לתקשר את הערכתו לריבית הניטרלית, והאם המדיניות המוניטרית עשויה להפוך למרחיבה - כלומר לרדת מתחת לריבית הניטרלית - בטווח של שישה עד 12 חודשים", כתב ז'וליאן לפארג, אסטרטג שווקים ראשי בברקליס.

14:45

הנשיא דונלד טראמפ אמר היום כי סיום כהונתו של יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, לא יכול להגיע מהר מספיק, בטענה שהפד כבר היה צריך להוריד את הריבית, ובכל מקרה - עליו לעשות זאת כעת.

טראמפ, שכינה בלעג את פאוול - אותו מינה בעצמו במהלך כהונתו הראשונה - בשם 'מאחר מדי' (Too Late), כתב בפוסט שפרסם בבוקר יום חמישי בפלטפורמה שלו, Truth Social, כי 'סיום כהונתו של פאוול לא יכול להגיע מהר מספיק!'. לא ברור האם טראמפ מתכוון לסיום המתוכנן של כהונתו של פאוול, או שהוא מבקש להדיח אותו מתפקידו. הבית הלבן לא הגיב מיד לבקשה לתגובה.

המסר הזה של טראמפ כלפי הפד מזכיר את הביקורת החריפה שהטיח בפאוול במהלך כהונתו הראשונה, וייתכן שיחיה מחדש את הדיון בוושינגטון לגבי עצמאותו של הבנק המרכזי מהבית הלבן. מהלכיו של טראמפ להגביר את המכסים על שאר מדינות העולם עוררו חשש מהאטה בצמיחה הפנימית ועליות מחירים - מה שהופך את קבלת ההחלטות של הפד למורכבת אף יותר.

כנראה שהציוץ של טראמפ הוא תגובה לדברי פאוול אתמול. האחרון נשא דברים בשיקגו, הוא אמר כי הפד ימתין לנתונים נוספים על כיוון הכלכלה לפני שיבצע הפחתת ריבית, התייחס להשלכות המכסים וטען כי הוא לא רואה סיבה כרגע להתערב בשוק.

פאוול אמר כי הפד נמצא במלכוד, שכן המכסים דוחפים את האינפלציה מעלה בזמן שהכלכלה ושוק העבודה מראים סימני האטה. פאוול נשאל לגבי היעד של הפד - הורדת האינפלציה אל מתחת ל-2% - והשיב כי "אני חושב שנתרחק מיעדים אלה, כנראה למשך יתרת השנה. או לפחות לא נעשה כל התקדמות״. הסיבה לדבריו היא השלכות תוכנית המכסים של טראמפ.

בנוסף, הוא נשאל על הסיכויים שהפד יתערב ויסייע לשווקים במקרה של סחרור, וסיפק תשובה חד משמעית - לא. "השווקים מתמודדים עם הרבה אי-ודאות וזה אומר תנודתיות. אבל לאחר שאמרתי זאת, השווקים מתפקדים. הם מסודרים והם מתפקדים בערך כפי שהיית מצפה שיתפקדו״, אמר פאוול.​​​​​​​​​​​​​

החוק האמריקאי קובע שהיו"ר של הפדרל ריזרב ממונה לכהונה של 4 שנים, אך נבחר מתוך חברי מועצת המושלים של הפד, שלהם כהונה של 14 שנים. מתי אפשר לפטר את יו"ר הפד? על פי חוק הפדרל ריזרב (Federal Reserve Act), חברי מועצת המושלים, כולל היו"ר, יכולים להיות מודחים על ידי הנשיא "for cause" - כלומר, "מטעמים מוצדקים", כמו עבירה אתית חמורה, מחדל בתפקיד, או חוסר כשירות. אבל זה לא כולל אי הסכמה מדינית או קצב פעולה שלא מוצא חן בעיני הנשיא.

ג'רום פאוול מונה לראשונה ליו"ר הפדרל ריזרב על ידי הנשיא דונלד טראמפ , והוא נכנס לתפקידו בפברואר 2018. במאי 2022 - הנשיא ג'ו ביידן מינה אותו מחדש לכהונה שנייה כיו"ר, לאחר שפאוול סיים את כהונתו הראשונה. כך שפאוול מכהן כיו"ר הפד מאז פברואר 2018 , ונכון לעכשיו, הוא בעיצומה של כהונתו השנייה (2022-2026).

13:52

מניית יונייטד הלת' צונחת ב-20% במסחר המוקדם לאחר שדוח הרבעון הראשון של ענקית שירותי הבריאות החמיצו את תחזיות האנליסטים, והחברה הנמיכה את תחזית הרווח שלה לשנת 2025. ברבעון הראשון הרוויחה החברה 7.2 דולר למניה, בחצי דולר פחות מהתחזית, הכנסותיה היו 109.6 מיליארד דולר, ב-10% יותר משנה שעברה אך בכ-2 מיליארד פחות מהצפי.

הפספוס הזה - במיוחד מצד חברה בסדר גודל כזה - הוביל לחששות כבדים בקרב המשקיעים, במיוחד לאור ההורדה בתחזיות לעתיד, מה שמעיד על אתגרים צפויים להמשך השנה וב-2025.

הירידה במניה מורידה גם מדד דאו ג'ונס בכ-1% במסחר המוקדם בעוד המדדים האחרים, נאסד"ק ו-S&P 600 עולים בעד 0.8%.

12:56

מניית הרמס , יצרנית תיקי בירקין הצרפתית, אשר הוכתרה לאחרונה כחברת היוקרה הגדולה בעולם יורדת ב-2.3% בעקבות פספוס קל בתחזית המכירות. המכירות של הרמס ברבעון הראשון נפגעו בעקבות האטה בסין, מה שמעיד על כך שגם ספקית מוצרי היוקרה הזו לא חומקה מהירידה בביקוש בשוק היוקרה.

עונת הדוחות: בלקסטון , אמריקן אקספרס וצ'ארלס שוואב יפרסמו דוחות לפני פתיחת המסחר, ונטפליקס לאחר הסגירה.

12:36

בניו יורק, למרות העלייה בחוזים העתידיים על המדדים, תשואות האג"ח הממשלתיות במדינה עולות, מה שאומר שהמשקיעים נותנים משקל לדבריו אתמול של יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, אשר הביע דאגה מהשפעת המכסים של הבית הלבן על האינפלציה והצמיחה הכלכלית. פאוול הוסיף שהפד עשוי להיקלע לדילמה מורכבת של ניסיון לשלוט באינפלציה ובמקביל לתמוך בצמיחה הכלכלית."

בשוק לכן מבקשים ריבית גבוהה יותר - תשואת האג"ח ל-10 שנים עולה בכ-4 נקודות בסיס לרמה של 4.319% , בעוד ש- תשואת האג"ח ל-2 שנים עולה ביותר מ-2 נקודות בסיס לרמה של 3.815% .

11:28

השווקים באירופה נסחרים בירידות בעוד המשקיעים ממתינים להחלטת הריבית הקרובה של הבנק המרכזי האירופי (ECB), 15:15 שעון ישראל.

מדד Stoxx 600 ירד ב-0.3% בפתיחה, כאשר רוב הסקטורים רשמו ירידות. מדד דאקס הגרמני פתח בעלייה קלה אך עבר במהרה לירידה מתונה.

מניית סימנס אנרג'י מזנקת ב-12% לאחר שעדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח לשנת הכספים 2025.

10:33

בורסות אירופה נסחרות במגמה מעורבת, פרנקפורט נסחרת בעלייה של 0.1%, בורסות פריז ולונדון יורדות ב-0.4%.

יצרנית השבבים הטייוואנית TSMC פרסמה היום תוצאות רבעוניות טובות מהצפוי, בזכות המשך הזינוק בביקוש לשבבים עבור בינה מלאכותית. הרווח הנקי של החברה זינק ב- 60.3% לעומת השנה שעברה, בעוד שההכנסות נטו ברבעון שהסתיים במרץ עלו ב- 41.6% לעומת השנה שעברה.

TSMC, יצרנית השבבים לפי חוזה הגדולה בעולם, נהנית מפריחת שוק ה-AI, שכן היא מייצרת מעבדים מתקדמים ללקוחות אמריקאיים כמו אנבידיה. עם זאת, החברה מתמודדת עם רוחות נגד מצד מדיניות הסחר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ , אשר הטיל מכסים נרחבים על טייוואן וכן החמיר את הגבלות היצוא על לקוחותיה המרכזיים של TSMC, כגון אנבידיה ו-AMD.

טייוואן מתמודדת כעת עם מכס כולל של 10% מצד ממשל טראמפ, אשר עלול לעלות ל- 32% עם תום תקופת ההקפאה של 90 הימים על ה"מכסים ההדדיים" - אלא אם תושג עסקה עם ארצות הברית.

במסגרת מאמציה לגוון את שרשראות האספקה שלה , חברת TSMC משקיעה מיליארדים בהקמת מתקנים מעבר לים, אם כי מרבית הייצור שלה עדיין ממוקם בטייוואן. ככל הנראה בתגובה למדיניות הסחר של טראמפ, TSMC הכריזה בחודש שעבר על כוונה להשקיע עוד 100 מיליארד דולר בארה"ב , בנוסף ל-65 מיליארד דולר שכבר התחייבה להשקיע בשלושה מפעלים במדינה.

למרות האיום ממכסים ייעודיים לשוק השבבים שיוטלו במהלך השבועות הקרובים על ידי ממשל טראמפ, הגבלות ייצוא שבבי ה- AI מתקופת ממשל ביידן והלחצים שמפעיל טראמפ על החברה לבנות מפעלים בארה"ב ולהתמזג עם אינטל, ב-TSMC משדרים עסקים כרגיל והיא חוזה צמיחה של 25% בממוצע בהכנסות עד סוף השנה, וההכנסות משבבי AI יכפילו את עצמם עד סוף השנה.

בחברה מדווחים על השלמת בניית מפעל שני בארה"ב, באריזונה, ועל כוונה להתחיל בנייה של מפעל שלישי עד סוף השנה. הרווח הגולמי מהמפעלים בארה"ב צפוי לרדת לאזור ה- 55%, כאשר ההוצאות ההוניות לכל השנה יעמדו על בין 38 ל- 45 מיליארד דולר, מה שמסביר את החלטתה של החברה מאמש להעלות מחירים ללקוחות המפעלים בארה"ב בכ - 30%, לפי דיווח של אתר ארינה פון.

"ב- TSMC מסבירים שאין שינוי בהתנהגות הלקוחות בעקבות המכסים האמריקאיים", אומר אוראל לוי, ממייסדי קרן הגידור ANEK קפיטל. "בחברה מבינים שעלולה להיות השפעה, אך מכיוון שאינם רואים זאת ברגע זה, הם החליטו להשאיר את התחזית כפי שהיא".

את מה שטראמפ למד כעת, מנהיגים בכל העולם יודעים כבר שנים

08:06

למרות הירידות אתמול בוול סטריט, המדדים המרכזיים באסיה מתנהלים הבוקר במגמה חיובית: הניקיי בעלייה של 1%, ההנג סנג מטפס ב-1.6%, והקוספי עולה בכ-0.7%.

אסיה שאבה אולי עידוד מדבריו של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, שאמר כי הושג "קידום משמעותי" במהלך פגישה עם משלחת הסחר היפנית בוושינגטון אתמול, "כבוד גדול היה לי להיפגש עם המשלחת היפנית בנושא סחר. קידום משמעותי!" כתב טראמפ ברשת Truth Social, מבלי לספק פרטים נוספים על תוכן הדיון. השיחות לא הובילו להפסקה מיידית של המכסים, אך מתקיימות הכנות לסבב שני של שיחות בהמשך החודש. ראש צוות המשא ומתן של יפן, ריוסיי אקזאווה, אמר כי שני הצדדים שואפים להגיע להסכם בהקדם האפשרי, כאשר ארצות הברית מבקשת לסכם עסקה עוד לפני סיום תקופת ההקפאה בת 90 הימים של המכסים ההדדיים .

מנגד, נשיא סין, שי ג'ינפינג, קידם את רעיון "המשפחה האסייתית" וקרא לאחדות אזורית במהלך סיור בדרום-מזרח אסיה - במהלך שנראה כניסיון למנוע מהמדינות באזור להיענות ללחץ האמריקאי לצמצם את קשרי הסחר עם בייג'ינג.

עוד באסיה, הבנק המרכזי של דרום קוריאה הותיר את הריבית ללא שינוי בחודש אפריל, במהלך שנחשב לצפוי, כאשר הוא לוקח פסק זמן לצורך בחינה של הדרכים הטובות ביותר לתמוך בכלכלה המקומית - שניצבת מול פגיעה קשה עקב המכסים שהטילה ארצות הברית.

06:15

המדדים המרכזיים באסיה מתנהלים הבוקר במגמה חיובית: הניקיי בעלייה של 0.9%, ההנג סנג מטפס ב-1.3%, והקוספי עולה בכ-0.7%.

התנודתיות החריפה בשווקים חזרה אמש בגדול לאחר מספר ימים של רגיעה יחסית. וול סטריט ננעלה בירידות חדות, בהובלת ענקית השבבים אנבידיה שאיבדה קרוב ל-7%. הנאסד״ק איבד 3.1% וחזר לטריטוריה של ״שוק דובי״ - ירידה של 20% לפחות מהשיא האחרון. ה-S&P 500 איבד 2.2%.

עם זאת, החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר בעליות שערים קלות: הדאו ג'ונס עולה בכ-0.4%, ה-S&P 500 בעלייה של 0.5% והנאסד"ק עולה בכ-0.6%.

מאחורי הטלטלה הנוכחית עומדת שוב מלחמת הסחר, ובפרט הצעדים שנוקט ממשל טראמפ. זה התחיל עם אזהרת הרווח של אנבידיה, בעקבות מגבלות חדשות על יצוא שבבים לסין והמשיך עם מסרים סותרים בין שתי המעצמות ומסר ניצי ששיגר יו״ר הבנק הפדרלי ג'רום פאוול.

ראשית, הגבלות השבבים. כפי שדיווחה אנבידיה, בוושינגטון קבעו דרישות חדשות בנוגע למכירות לסין של שבבי הבינה המלאכותית H20 של נבידיה ו-MI308 של AMD. אנבידיה הודיעה שהמהלך יעלה לה 5.5 מיליארד דולר ברבעון, והסנטימנט השלילי הורגש במניות השבבים בפרט ובבורסות ברחבי העולם בכלל. מדד MSCI העולמי ירד בכ-1.5%.

שנית, היה זה יו״ר הפד שנשא דברים וסיפק למשקיעים סיבות לדאגה.
הוא אמר כי הפד ימתין לנתונים נוספים על כיוון הכלכלה לפני שיבצע הפחתת ריבית, התייחס להשלכות המכסים וטען כי הוא לא רואה סיבה כרגע להתערב בשוק.

פאוול תיאר כי הפד נמצא במלכוד, שכן המכסים דוחפים את האינפלציה מעלה בזמן שהכלכלה ושוק העבודה מראים סימני האטה. פאוול נשאל לגבי היעד של הפד - הורדת האינפלציה אל מתחת ל-2% - והשיב כי "אני חושב שנתרחק מיעדים אלה, כנראה למשך יתרת השנה. או לפחות לא נעשה כל התקדמות״. הסיבה לדבריו היא השלכות תוכנית המכסים של טראמפ.

בנוסף, הוא נשאל על הסיכויים שהפד יתערב ויסייע לשווקים במקרה של סחרור, וסיפק תשובה חד משמעית - לא. "השווקים מתמודדים עם הרבה אי-ודאות וזה אומר תנודתיות. אבל לאחר שאמרתי זאת, השווקים מתפקדים. הם מסודרים והם מתפקדים בערך כפי שהיית מצפה שיתפקדו״, אמר פאוול.​​​​​​​​​​​​​

האג״ח והמניות חזרו לנורמליות

בשבוע שעבר, טרם הודעת טראמפ על הקפאת תוכנית המכסים, החלו תשואות האג״ח לעלות במהירות במקביל לנפילת שוק המניות. מדובר באירוע שנחשב חריג יחסית, שכן בתקופות משבר אגרות החוב הממשלתיות של ארה״ב נחשבות לנכס בטוח המהווה מקלט למשקיעים. הבריחה של המשקיעים מהאג״ח הארוכות גרמה לדאגה בממשל ועל פי מספר דיווחים הייתה בין הסיבות העיקריות להקפאה הזמנית.

הפעם התשואות הארוכות חזרו ל״נורמליות״ וירדו במקביל למניות. תשואת האג"ח ל-10 שנים עולה כעת ב-2 נקודות בסיס ל-4.3%.

מי שממשיך לשדר חולשה חרף היותו באופן מסורתי מפלט למשקיעים הוא הדולר האמריקאי. מדד הדולר האומר את כוחו מול סל המטבעות (DXY), ירד לרמה הנמוכה ביותר מאז אפריל 2022. מנגד, הין היפני והפרנק השוויצרי, הנחשבים גם לנכסים בטוחים בזמן תהפוכות שוק, התחזקו בכ-0.8% ו-1.2%, בהתאמה. הין נסחר סביב הרמה הגבוהה ביותר מאז ספטמבר בעוד שהפרנק היה ברמתו הגבוהה ביותר מזה 10 שנים.

הזהב שובר שיא, הביטקוין שומר על יציבות

על רקע אי הוודאות הגדולה הזהב שובר שיא נוסף. מחיר המתכת הגיע ל-3,351 דולר לאונקיה, עלייה יומית של 3.9%.

הביטקוין משדר יציבות ושערו עומד על קרוב ל-85 אלף דולר למטבע - כמעט ללא שינוי בניגוד לירידות החדות בבורסות אמש.

חרף החשש מהאטה כלכלית שתוביל לירידה בביקושים, מחירי הנפט עלו אמש לשיא של שבועיים. מחירה של חבית מסוג ברנט עומד על כ-66 דולר ומחיר חבית WTI עומד על 63 דולר. הסיבה העיקרית: חששות לשיבושי אספקה עולמית בעקבות סנקציות חדשות של ארה״ב על נפט איראני. ‏

מה צפוי בבורסה בתל אביב

בבורסה בתל אביב, צפויה להיות גם כן מגמה שלילית, למרות שהבורסה הפגינה בשבועיים האחרונים עמידות יחסית לנפילות החדות מעבר לים. על המסחר צפויות להעיב בעיקר המניות הדואליות ובראשן מניות השבבים, נובה, קמטק וטאואר. גם נייס וטבע חוזרות עם ארביטראז שלילי.