רשת 13 | פרשנות

רשת 13 נואשת לתוכנית הצלה, אבל המשקיעים ה"סודיים" הם בעוכריה

החתימה על ההסכם המחייב להעברת 74% ממניות ערוץ רשת 13 למנכ"ל אמיליאנו קלמזוק הייתה אמורה לפזר את סימני השאלה • במקום זאת, היא ממשיכה את חוסר הוודאות ואת אי-הבהירות ביחס להתנהלות הערוץ - ומרחיקה את הסיכוי לתוכנית ההבראה שהוא כה זקוק לה

בניין רשת 13 ברמת החייל בתל אביב. בעיגול: אמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל הערוץ / צילום: יח''צ ו-Shutterstock
בניין רשת 13 ברמת החייל בתל אביב. בעיגול: אמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל הערוץ / צילום: יח''צ ו-Shutterstock

חודש אחרי החתימה על מזכר הבנות כללי, בעלי המניות ברשת 13, החברות אקסס (בבעלות לן בלווטניק) והאחים וורנר חתמו על הסכם מחייב להעברת 74% ממניות הערוץ למנכ"ל המכהן בשנתיים האחרונות, אמיליאנו קלמזוק. אלא שבמקום שהמהלך יפזר את סימני השאלה סביב קיומו של הערוץ, הוא רק מגדיל אותם.

ההסכם נחתם: 74% ממניות רשת 13 יועברו למנכ"ל הערוץ אמיליאנו קלמזוק
קבוצת המשקיעים המסתורית ומה יקרה לעובדים: השאלות הפתוחות ברשת 13
בלעדי | הבור של רשת 13: בשנה החולפת הפסיד הערוץ בכל חודש 12-14 מיליון שקל

בתחילה דווח כי לקמלזוק מצטרפת "קבוצת משקיעים ישראלים ובינלאומיים מתחומים שונים, בהם המדיה, הבידור והטכנולוגיה". על-פי גורמים הבקיאים בפרטים, הפסדי רשת 13 לשנת 2024 עמדו על כ-200 מיליון שקל, כך שעל פניו, הפתרון הזה אמור היה להציל את החברה.

אבל גם ברשת 13, גם בסביבת קלמזוק וגם בסביבת אקסס, אף אחד לא מוכן לספר מיהם אותם משקיעים שמוכנים לשים כסף בערוץ שרק טובע ובולע משאבים. כך שלמעשה ההודעה על חתימת ההסכם ממשיכה את חוסר הוודאות ואת אי-הבהירות ביחס לעסקה.

הזרמת חמצן

בסביבת קלמזוק חוזרים ומבטיחים שישנם משקיעים, וכעת רק מחכים לזמן הנכון כדי להכריז עליהם - מתוך חשיבה שחשיפה של השמות "תסנדל" את העסקה. בסביבתו לא מבינים את הבעייתיות הקשה במסר הזה: או שמדובר במשקיעים בעייתיים, שידיעה עליהם מבעוד מועד תוביל לסערה שתפגע בעסקה - או שאין באמת משקיעים, וההתנהלות נועדה "למרוח זמן" עד החתימה, אם בכלל תהיה כזו.

בשנה החולפת אמר בלווטניק לא פעם כי הוא אינו מוכן להשקיע יותר בערוץ. באופן אבסורדי, גם ההבטחה הזו "נכשלה" - על-פי מידע שפרסמנו בגלובס, בלווטניק מוכן להזרים כספים לערוץ על-מנת לאפשר לקלמזוק ולקבוצת המשקיעים את החמצן ואת האפשרות לשרוד.

גורמים ששוחחו עם גלובס בזמנו אמרו כי ההערכות הן שתתבצע הזרמת כספים עד לטווח זמן של שנה, כדי "שיהיה ניתן לעבוד בלי לדאוג ממימון". אבל אם בלווטניק לא מוכן להשקיע בערוץ ולכן מחפשים משקיעים נוספים, מדוע הוא יוצא מגדרו בנושא? ייתכן כי עבורו זה "מחיר קטן לשלם" כדי לוודא שכישלון רשת 13 וקריסת הערוץ לא יהיו רשומים ברקורד המקצועי שלו.

"הגיעו מים עד נפש"

מאחורי הרכישה המסתורית עומד מנכ"ל ציוני שהגיע מחו"ל והוצג כמי שאמור להושיע את רשת 13. אחרים טענו כלפיו שאינו מבין מספיק את השוק הישראלי, מה שהוביל לטעויות "הרות-גורל". אחת מהן היא המינוי של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13, שנדחה לאחר התקוממות עובדי הערוץ ותוך סערה ציבורית.

עד כה, קלמזוק לא התראיין לתקשורת הישראלית, ולציבור אין באמת מושג מיהם אותם משקיעים שרוצים להשפיע על דעת הקהל בישראל באמצעות החזקה בערוץ טלוויזיה.

ברשת 13 מדממים לפתרון. כשהדירקטורים של חברת החדשות קוראים לה "חולנית" ואף אינם מסוגלים להחליט על מינוי קבע של מנכ"ל, וכשטאלנטים של הערוץ עוברים לערוצים אחרים - האחרון שבהם הוא כתב הספורט טל שורר, שעבד בערוץ 20 שנה - המצב רק מידרדר מיום יום.

כל הדברים הללו גם מעידים עד כמה הערוץ איבד את הזהות שלו. ברור שהוא זקוק לתוכנית הבראה דחופה, אבל עם מהלכים כה סודיים ומלאי סימני שאלה, מה הסיכוי לכך? נראה כי מדובר במתכון להריסת החברה, לא להצלתה. או כפי שנאמר בסביבת בלווטניק על הבגידה שחש מצד העובדים והדברים הרעים שנאמרו עליו: "הגיעו מים עד נפש".