אחרי שפלטפורמת המסרים המיידיים טלגרם הפכה בשנה החולפת לבמה לגיטימית עבור מפרסמים, לאחרונה היא השיקה בישראל גרסת בטא למערכת פרסום חדשה, שבה המפרסמים יכולים לשלם אך ורק באמצעות מטבע הקריפטו ששייך לה, TON.
● הדיגיטל לא נספר, החישוב הדמוגרפי לא ברור: הנתון השנוי במחלוקת שמנהל את תעשיית הטלוויזיה
● בלי צורך באישור מרשות התחרות: ההסכם בין פרטנר ו־yes יוצא לדרך
הפרסום מבוסס הקריפטו בטלגרם הושק בעולם לפני כשנה, והמודל הכלכלי הוא שהמפרסם רוכש את המטבע (שכיום ערכו עומד על 11 שקל), וכך למעשה "קונה" תקציב מדיה ובוחר מהם הערוצים שבהם הוא מעוניין לפעול. הערוצים מקבלים 50% מההכנסות של טלגרם מהפרסום, כך שיצרני התוכן נהנים מההכנסות - וזאת בניגוד למקובל בפייסבוק, למשל.
אחת המגבלות הבולטות היא שלא ניתן להוציא את המשתמשים מתוך הפלטפורמה לאתרים חיצוניים של מותגים. במקום זאת, יש ליצור ערוץ עבור המותג המבוקש ולייצר בו תכנים, ואת הערוץ הזה לפרסם בערוצים כמו "אבו עלי אקספרס", "חדשות מהשטח" או "דניאל עמרם" למשל - ובכך להשיג לו עוקבים וחשיפה.
זינוק בשימוש בישראל
נכון ל־2024, לטלגרם היו 500 מיליון משתמשים בעולם, בעוד בישראל 70% מהאוכלוסייה נמצאת בפלטפורמה. למעשה, בדוח האינטרנט של yes ופלאפון שפורסם בסוף 2024 נמצא כי זו האפליקציה הצומחת ביותר בישראל - עלייה של 42% יותר מאשר 2023. שיאי השימוש נרשמו בזמן המתקפות האיראניות - ב־14 באפריל וב־1 באוקטובר, כשחוסר הוודאות היה גדול ורבים חיפשו שביבי מידע.
הצמיחה של טלגרם לא נעלמה מעיני המפרסמים, ושחקנים גדולים כמו סופר־פארם, דניה סיבוס, הום סנטר ואיילון מוטורוס (יבואנית BMW) כבר מפרסמים בפלטפורמה. כיום מדובר בפרסומות פשוטות מאוד, שאינן כוללות סרטוני וידאו מתקדמים, אך ניתן לראות בכך תחילת מגמה.
נכון לעכשיו, המפרסמים הישראלים יכולים לפרסם בעברית במטבע הקריפטו רק לישראלים בחו"ל, אולם מצב זה עשוי להשתנות בקרוב.
"מכבדים את הפרטיות"
טלגרם הוקמה ב־2013 על־ידי האחים דורוב, במטרה להציע למשתמשים פרטיות וביטחון. לפי האתר שטלגרם הקימה ל־TON, כיום עומד שווי השוק של המטבע על כ־7.9 מיליארד דולר.
"לטלגרם אין מידע על הגולשים מלבד דברים כלליים, זו רשת שמאוד מכבדת את הפרטיות של המשתמשים שלה", אומר גיא ירושלמי, מנכ"ל ומייסד משותף משרד הפרסום הדיגיטלי Alios. "הטרגוט מאוד בסיסי: אנדרואיד או אייפון, עברית או אנגלית וטווח גילאים.

גיא ירושלמי, מנכ''ל משותף בחברת הפרסום Alios / צילום: רמי זרנגר
"לכן, כמפרסם אני אבחר לשים את הכסף בערוצים חזקים שיש להם הרבה עוקבים, כמו 'אבו עלי אקספרס'. הפרסום הוא לא באמצעות תמונות אלא כותרת, טקסט ו־URL של הערוץ שפתחתי למותג. הגולשים שילחצו עשויים להפוך לעוקבים שלי, הם יקבלו תכנים ומידע, וילחצו על לינקים".
במה עדיפה טלגרם על פני האחרות? "כמפרסם אני חושב שאנחנו בעולם של 'נו בולשיט', יותר תוכן אמיתי ולא באנרים", אומר ירושלמי. "זה מתאים בדיוק לפלטפורמה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.