מדי שבוע נבאר מושגים מקצועיים מעולמות הממשל והמדיניות, המופיעים בהקשרים אקטואליים, במטרה להעמיק את הידע וההיכרות של הקוראים עם המערכת הציבורית והאופן שבו היא משפיעה על חייהם. המוניטור הוא שיתוף פעולה של גלובס והמרכז להעצמת האזרח. מדור המוניטור שעוקב אחר יישום החלטות ממשלה וחקיקות מתפרסם אחת לשבועיים בימי חמישי באתר גלובס
המושג
פיקוח פרלמנטרי: אחד מתפקידי הליבה של הכנסת, שמטיל עליה את האחריות לוודא שהחלטות הממשלה מבוצעות ומשרתות את הציבור.
● הפרסום החשוב שלא שמעתם עליו: אלה תוכניות הממשלה לשנה הקרובה
● הכותרות בתקשורת חגגו ירידה בנתוני האבטלה. מה בעצם עומד מאחוריהם?
הרשות המפקחת
הכנסת היא הרשות המחוקקת, את זה כולם יודעים. אבל התפקיד של הכנסת לא מסתיים בחקיקה, ומוטלת עליה גם אחת ממשימות הליבה של הדמוקרטיה: פיקוח על הממשלה.
הפיקוח של הכנסת, או בשמו הרשמי: "הפיקוח הפרלמנטרי", נועד להגן על המשטר הדמוקרטי על ידי הבטחת קיומם של סדרי שלטון ומינהל תקינים. איך עושים את זה?
כלי הפיקוח של הכנסת
לרשות הכנסת עומדים מספר כלים שמשמשים אותה להשגחה על הממשלה, לשיקוף פעולותיה לציבור ולחיוב הממשלה לנמק את מעשיה.
באילו אמצעים מדובר? נמנה כמה מהם: שאילתות רשמיות שחברי הכנסת מפנים לשרים, והם חייבים להשיב עליהן; הצעות לסדר יום שמזמינות דיון פומבי במליאה; דיוני ועדות בהם שרים וגופי ממשל נדרשים לתת דין וחשבון; דרישת דיווחים לפי חוק - חובה שניתן להטיל על משרדי הממשלה להעביר דיווחים שוטפים לכנסת; דו"חות מעקב וביקורת - שמנתחים יישום חוקים והחלטות.
חלק מרכזי בעבודת הפיקוח נעשה בעזרת מרכז המחקר והמידע של הכנסת (ממ"מ) - גוף מקצועי עצמאי שמספק לחברי הכנסת מחקרים, סקירות וניתוחים שמבוססים על נתונים והשוואות בינלאומיות, כדי לאפשר פיקוח מושכל ומעמיק יותר.
מגבלות הפיקוח
ולמרות ארגז הכלים הזה, הפיקוח הפרלמנטרי בישראל חלש. רוב השאילתות נענות בתשובות חלקיות או אמורפיות וועדות הכנסת לעיתים נגררות אחרי סדר היום של הממשלה ופועלות ללא "שיניים", גם לא באשר לזימון גופי ממשל. גם הקשב של חברי הכנסת נמוך עקב הפיצול שלו בין ריבוי הוועדות - שמרוכזות רק בשלושה ימי פעילות בשבוע.
דוגמה מצוינת לאנמיות של הפיקוח היא סיפורה של יחידת כת"ף. כנראה לא שמעתם עליה - ולא בכדי. כדי לחזק את הפיקוח הפרלמנטרי, הוחלט ב-2017 להקים את "יחידת הכנסת לתיאום הפיקוח הפרלמנטרי" - ובקיצור: כת"ף.
תפקיד היחידה היה להפעיל כלי פיקוח על עבודת הממשלה, לעקוב אחר יישום חוקים, להגביר את שיתוף הציבור בעבודת הפיקוח על הממשלה באמצעות שיתוף ושקיפות וכן לספק לחברי הכנסת ידע וכלים לפיקוח יעיל ומקצועי. היחידה לא האריכה ימים, והיא פורקה כעבור שלוש שנים, בלי להשאיר חותם משמעותי במיוחד.
ועדיין, הכנסת השתפרה משמעותית בשנים האחרונות בהנגשת מידע לציבור. היום אפשר לגשת למאגר ייחודי שמרכז את כל הדיווחים שהממשלה מחויבת להעביר לכנסת, לצד שפע דו"חות ונתונים באתר הכנסת.
לקריאה נוספת:
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.