אנליסטים | ניתוח

"נאיבי לחשוב שהדברים הסתדרו": בשוק מעריכים שהסערה בשווקים לא מאחורינו

הפיזור בתיקי ההשקעות של הציבור מוכיח את עצמו מתחילת השנה, עם תשואה חיובית במסלולים הכלליים • אנליסטים חוששים שהתנודתיות כאן כדי להישאר, ומציעים לנצל את העליות האחרונות לביצוע התאמות בתיק • "לא צריך להתרגש מתנודות של 10%–15%"

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

אם הייתם מתנתקים מהעולם לחודש ומתחברים אליו שוב כעת, כנראה שלא הייתם מעלים בדעתכם איזו דרמה התחוללה בשווקים. חודש אפריל, על התנודתיות שבו, הצליח להפתיע גם משקיעים מנוסים, כשברקע הכרזת תוכנית המכסים האגרסיבית של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ובהמשך הקפאתה כעבור שבוע בלבד למשך שלושה חודשים.

ניתוח | 3 תובנות מהדוחות של ענקיות הטק שפיזרו אופטימיות מפתיעה בשווקים
"מתמודדים עם סוג חדש של הלם": אחרי הראלי - מה צפוי בשווקים?

התוצאה: נפילה של 12% תוך ימים ספורים במדד S&P 500, רק כדי לתקן כל הדרך חזרה למעלה עד סוף החודש (עם קפיצה יומית של כמעט 10%). בדרך, השוק האמריקאי הספיק להיכנס לרגע ל"שוק דובי" (ירידה של יותר מ-20% מהשיא) וגם לצאת ממנו במהירות. מכאן שמי שלא נגע בתיק ההשקעות שלו בעת הנפילות, לא ראה פגיעה בתשואות.

אם כך, כיצד הושפעו החסכונות שלכם, מה צופים האנליסטים להמשך וכיצד כדאי לעדכן את תיק ההשקעות?

החוסכים לא נפגעו

די מרשים לראות כיצד חסכונות הציבור לא נפגעו מהתנודתיות בשווקים - כאשר בסיכום חודש אפריל רשמו המסלולים הכלליים והמנייתיים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות תשואה חיובית של 0.7%. מתחילת השנה סיפקו המסלולים הכלליים, על פי תחזית של אבי ברקוביץ, משנה למנהל השקעות ראשי במיטב גמל ופנסיה, עלייה של 1%. זו מצטרפת לשנתיים חזקות במיוחד עם עלייה מצטברת של יותר מ-20%. גם המסלולים המנייתיים מצליחים לשמור על יציבות וירדו רק ב-0.6% מתחילת השנה, וזאת אחרי שנתיים בהן השלימו זינוק של יותר מ-40%.

רק המסלולים שמחקים את מדד ה-S&P 500 מאכזבים מתחילת השנה, כשירדו ב-5.9%, אולם זאת, יש לזכור, אחרי ראלי של יותר מ-50%, כך שגם שם התשואה לטווחים הארוכים טובה מאוד. באפריל אמנם הפסידו מסלולים אלה כ-3% (בעיקר בשל היחלשות הדולר מול השקל) אך מתחילת חודש מאי השוק האמריקאי ממשיך לטפס, מה שמשפיע לחיוב על התשואות.

"בחודש האחרון ראינו מו"מ אגרסיבי במיוחד מצד טראמפ מול יתר מדינות העולם - עד כדי כך שהעולם הבין שהכללים השתנו" אומר אורי תובל, מנכ"ל תובל בית השקעות. "מדינות רבות שינו כיוון במהירות, כשהן קולטות שבעל הבית החדש לא משחק לפי הכללים הישנים.

"במקביל טראמפ הבין שהרחיק לכת, ושוק ההון שידר לו בצורה חדה וברורה שעליו להרפות מעט מהלחץ. הראלי האחרון בשווקים הונע על ידי כסף חכם וכסף טיפש גם יחד. הציבור קנה למטה בשיא הירידות, ואילו המוסדיים הגדולים דחפו את השוק למעלה בשבוע-שבועיים האחרונים, אחרי שהירידות נרגעו וטראמפ עצר ל-90 יום את המכסים".

האם הירידות יחזרו?

לאחר התיקון החד כלפי מעלה, נמוך עדיין מדד S&P 500 ב-7.5% מהשיא האחרון שקבע באמצע חודש פברואר. זה כמובן לא אומר דבר על ההמשך. מי שהציע להיכנס לפרופורציות בקשר לירידות שקדמו לכך הוא לא אחר מאשר וורן באפט, "האורקל מאומהה" שהתייחס בסוף השבוע בכנס המשקיעים השנתי שלו לירידות שהתרחשו בתחילת אפריל, כשאמר כי "זה לא היה שוק דובי דרמטי או משהו כזה" והציע למשקיעים שלא להתרגש גם מירידות של 15%.

עידן אזולאי, מנהל ההשקעות הראשי בבית ההשקעות סיגמא קלאריטי, נזהר מלתת תחזיות לגבי כיוון השווקים בהמשך, ובוחר לצטט שוב את באפט ש"אמר פעם כי 'תחזיות מאקרו כלכלה דומות להטלת מטבע'. מה שהיה בעבר חסר משמעות לגבי העתיד, וכל ניסיון לגזור מסקנות מנתונים עכשוויים לגבי מגמות עתידיות משול להימור. מקרואיסטים מדופלמים למדו בדרך הקשה שהתחזיות שלהם אינן מתממשות כי המציאות מורכבת, ומה שהיה רלוונטי בנקודת זמן מסוימת אינו דומה למה שעכשיו.

"מאז שהממשל החדש בארה"ב נכנס לתפקידו בינואר, האמירה של באפט אקטואלית מאוד", מוסיף אזולאי. "מדד S&P 500 עלה מנקודת השפל ב-8 באפריל בכמעט 14%, למרות שבמהלך כל התקופה הזו רוב החדשות, הן הכלכליות והן הפוליטיות, היו שליליות למדי. התנודתיות החריפה והשוק מגיב לכל ידיעה או אמירה באופן עצבני".

מתן שטרית, הכלכלן הראשי של חברת הביטוח הפניקס, טוען דווקא כי "המשקיעים חוזרים להתמקד בדוחות ובנתונים. בשבוע האחרון בוול סטריט, המשקיעים עיכלו שורה של דוחות כספיים כולל מענקיות הטכנולוגיה, לצד נתונים כלכליים חשובים, ביניהם נתוני שוק העבודה והצמיחה. הנתונים ממשיכים להצביע על כך שהכלכלה האמריקאית פתחה את הרבעון הראשון של השנה עם מומנטום חיובי יחסית, דבר שתמך במדדי המניות שסגרו עוד שבוע ירוק".

שטרית מוסיף כי "הדוחות הכספיים הפתיעו לחיוב אך התחזיות להמשך עדיין מצביעות על זהירות, לנוכח חוסר הוודאות לגבי מדיניות המכסים. כ-72% מהחברות ב-S&P 500 כבר פרסמו את תוצאותיהן, כאשר עד כה כ-76% מתוכן הפתיעו לטובה ברווח למניה ו-62% הפתיעו לטובה בשורת ההכנסות".

מי שחושש יותר לגבי ההמשך הוא תובל מתובל בית השקעות. לדעתו, "התגובה כלפי מטה הייתה חדה מדי, וכך גם התיקון המהיר כלפי מעלה. התנודתיות תלווה אותנו לאורך כל כהונתו של טראמפ. אנחנו עוד צפויים להתעורר לציוצים והצהרות שיגרמו לתנודות חדות.

"השוק האמריקאי עוד לא אמר את המילה האחרונה ל-2025. אני עדיין חושב שהוא לא סיים לעשות לנו התקפי לב השנה, והוא לא יסיים אותה בצורה חיובית. אבל, השוק רגיש כעת יותר לחדשות טובות מאשר חדשות רעות ומדד הפחד ירד בחדות. מי שמשקיע לטווח ארוך, מחזיק חברות יציבות ומבין את התמונה הרחבה - לא צריך להתרגש מתנודות של 10%-15%, אלא בעיקר לנצל זאת לטובת שיפור עמדות. אבל תחזיקו חזק".

כיצד להיערך להמשך?

גם אזולאי מסיגמא חושש מהעתיד הקרוב ומציין כי "התמחור של השוק האמריקאי אינו מגלם את העלייה במתח הגיאו-פוליטי והכלכלי בעולם. ההנחה שהנה, האמריקאים והסינים מתחילים לדבר והדברים יסתדרו מהר, היא נאיבית למדי. מלחמת הסחר היא רק חזית אחת מבין כמה חזיתות במאבק הבין גושי בין ארה"ב לבין סין ובמידה מסוימת גם במחלוקות שבין ארה"ב לבנות הברית שלה (לשעבר?)".

ההתאוששות המפתיעה של שוק המניות האמריקאי, לדברי אזולאי, "אמנם מרשימה מאוד, אך להערכתנו מתעלמת מהמציאות המורכבת שעתידה להשפיע על הדינמיקה הכלכלית בטווח הקצר והארוך. המציאות החדשה שנטוותה בחודשים האחרונים מחייבת את גיוונו של התיק, לאירופה למשל".

מאחר ש"השוק האמריקאי 'יקר' בהשוואה לשווקים אחרים", תובל ממליץ "לצמצם שם פוזיציות ולהגדיל בשווקים אחרים, בעיקר בישראל".

גם בבנק וולס פארגו הביעו ביום רביעי האחרון חשש לגבי כיוון השווקים ומעריכים כי המדד האמריקאי המוביל עלול לחזור ולרדת עד רמת השפל האחרון (כלומר ירידה של כ-12%). סקוט רן, אסטרטג שוק גלובלי בבנק, העריך שהמדד צפוי לנוע בטווח של 5000-5500 נקודות (כיום: 5,687 נקודות) וממליץ למשקיעים להיצמד לסקטורים בשוק האמריקאי עם "מאזנים חזקים ותזרים מזומנים חזק" - כמו הטכנולוגיה, שירותי תקשורת, פיננסים ואנרגיה.