החברות הזרות מבטלות טיסות, והישראליות מתקשות לעמוד בעומס

יותר ויותר חברות תעופה מודיעות על הארכת ביטולי הטיסות, אבל יש גם כאלה שחוזרות או מאותתות על חזרה אפשרית • בינתיים, הנוסעים נמצאים בחוסר וודאות, וזה משחק לידיהן של החברות הישראליות • חדשות התעופה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

מאז נפילת הטיל של החות’ים בנתב"ג, נוסעים רבים מוצאים את עצמם מבולבלים, ובצדק. חלקם מקבלים הודעות ביטול, אחרים מגלים שהטיסה שלהם עדיין מופיעה כמתוכננת אך עלולה להתבטל בכל רגע. כל חברת תעופה מתנהלת אחרת: אחת מחדשת את הטיסות, שנייה דוחה שוב, אחרת שוקלת את צעדיה. מבדיקת חברת הביטוח "טריפ גרנטי", עולה כי בהשוואה לשבוע שלפני והשבוע שאחרי פגיעת הטיל בנתב״ג נרשם גידול של 54% בהזמנות טיסות של ישראלים בחברות הישראליות, כאשר בהזמנות לחודשי הקיץ נרשם גידול של 33%. דבר המעיד על הרצון של הישראלים בביטחון ביציאת הטיסה בחודשים הקרובים.

חברת הלואו קוסט הודיעה רשמית: לא חוזרת לישראל גם ביוני
ענקית הלואו קוסט תחזור רק בחודש הבא. המחירים כבר קפצו פי שלושה

חברת הלואו קוסט הבריטית איזי ג'ט שהייתה אמורה לחזור לישראל בתחילת יוני, חסמה את האפשרות להזמין כרטיסים דרך האתר והאפליקציה בכל חודש יוני. הבוקר נוסעים החלו לדווח על כך שקיבלו הודעות על ביטולים, מאוחר יותר החברה אישרה רשמית כי היא מאריכה את הביטולים עד ה-30 ביוני. בכך היא מצטרפת לשורת חברות שהודיעו על הארכת ביטולי הטיסות, בהן בריטיש איירוויס שהודיעה על ביטול הטיסות עד אמצע יוני ואייר קנדה שהודיעה על הביטול הכי ארוך טווח עד כה - עד ספטמבר, ובכך מוותרת על עונת השיא בישראל.

בה בעת, יש גם חברות שמתנדנדות. אמש, קבוצת התעופה הגרמנית לופטהנזה, הכוללת את חברות התעופה לופטהנזה, SWISS, אוסטריאן איירליינס, בריסל איירליינס ויורווינגס, הודיעה על הארכת השהיית טיסותיה לישראל עד ל-31 במאי. אף שהודיעה על ביטול הטיסות, החברה עדיין בוחנת את האפשרות להחזיר את הטיסות שמתוכננות לשעות היום בין התאריכים 19 ל-31 במאי, בעוד שטיסות הלילה מבוטלות. חברה נוספת שהודיעה על הארכת הביטולים, אך שוקלת להחזיר את הטיסות לפני המועד היא אייר פראנס. החברה הודיעה רשמית כי לא תשוב לישראל לפני ה-20 במאי, אך בוחנת את האפשרות להקדים את חזרתה החל ממחר (ה').

וויזאייר, הצטרפה אמש לאייר אירופה, אתיופיאן איירליינס ואזרבייג'ן איירליינס והודיעה שתשוב לישראל מחר (ה'). בדומה לגלי ביטולים קודמים, וויזאייר, שהיא גם החברה הזרה הפופולרית ביותר בישראל הקפידה להיות מהראשונות שחוזרות. החברה מתכננת חזרה ללוח הטיסות המלא שכולל למעלה מ-100 טיסות שבועיות ל-17 יעדים.

החברה הישראלית שמגבירה את תדירות הטיסות לארה"ב

נכון לעכשיו, חברות התעופה האמריקאיות לא ממהרות לחזור לישראל. כנהוג בכל גל ביטולים, הן היו הראשונות להודיע על השהיית הטיסות - כחברות ענק שנדרשות ללוגיסטיקה מורכבת יותר מאחרות והלנת צוותים, הן רגישות יותר לכל שינוי במצב הביטחוני. תחילה הביטולים נמשכו לימים בודדים, ולאחר מכן עמוק אל אמצע מאי.

בינתיים, חברות התעופה הישראליות מתקשות לעמוד בעומס. באל על בחודש מאי כבר לא ניתן למצוא טיסות זמינות, כך גם בשבוע הראשון של חודש יוני, המצב משתפר בהמשך החודש. הבוקר (ד'), חברת התעופה הישראלית ארקיע שתגביר את תדירות הטיסות לארה״ב לחמש טיסות שבועיות החל משבוע הבא. עד כה הפעילה שלוש טיסות שבועיות, והיא תחכור את השתיים שנוספו מחברת נאוס האיטלקית. המטוס החדש שבו יופעלו הטיסות יכלול גם מחלקת ביזנס, בשונה מאלו שהופעלו בטיסות אלו עד כה.

בשבוע שעבר הודיעה ארקיע כי טיסותיה בקו תל אביב-ניו יורק יתבצעו עם עצירה תפעולית באתונה, בשל אילוץ תפעולי. מאחורי ההגדרה "אילוץ תפעולי" עומדת מציאות מורכבת, ולפי ההערכות האילוץ המדובר הוא שצוותי אוויר זרים האמונים על הפעלת הקו מסרבים לבלות את הלילה בישראל. בעקבות כך, בארקיע מצאו פתרון ביניים. הטיסות הלוך ושוב יבצעו עצירה באתונה, שם תתבצע החלפת צוותים ומטוס באופן שמאריכים את משך הטיסה בשעה. לפי הודעת החברה, מדובר בשינוי זמני בלבד, וכבר היום ארקיע מתכננת לחזור להפעיל את הקו כטיסה ישירה ללא עצירות ביניים.

חברת ארקיע הודיעה על תגבור קו הטיסות מתל אביב לניו יורק, ותפעיל מעתה חמש טיסות שבועיות במקום שלוש. שתי הטיסות הנוספות יופעלו בחודשים מאי ויוני 2025 באמצעות מטוס בואינג 787-900 דרימליינר של חברת נאוס האיטלקית. הטיסות החדשות ימריאו מתל אביב בימים רביעי ושישי בשעה 01:00 בלילה (בלילה שלפני), ויחזרו מניו יורק בימים חמישי וראשון בשעות לילה. מדובר בתוספת שבועית מרשימה של למעלה מ-1,000 מקומות ישיבה מדי שבוע, שעדיין רחוקה מלמלא את החלל שהשאירו האמריקאיות.

במקביל, ארקיע השיקה מחלקת עסקים חדשה בקו, הכוללת 18 מושבים הנפתחים למיטת שינה באורך שני מטרים, ערכות נוחות, שירות VIP מלא, ותוספת כבודה. נוסעי מחלקת העסקים ייהנו מגישה לטרקליני דן בנתב"ג וב-JFK , וכן מתפריט קולינרי המוגש בכלי חרסינה, כולל אלכוהול וקינוחים. מחיר הכרטיסים יתחיל מ-3,000 דולר הלוך ושוב.

רשימה מתעדכנת של ביטולים רשמיים של חברות התעופה:

עד 18 במאי: לוט (נוסעים קיבלו הודעות ביטול למשך שבוע נוסף), יונייטד

עד 19 במאי: ITA, דלתא איירליינס ואג'יאן

עד 20 במאי: אייר פראנס, אייר בלטיק

עד 25 במאי: אייר אינדיה

עד 31 במאי: קבוצת לופטהנזה הכוללת את לופטהנזה, סוויס איירליינס, אוסטריאן, בארסלס איירליינס ויורווינגס (יתכן כי יחדשו את טיסות הבוקר עוד לפני כן), איבריה

עד 3 ביוני: ריינאייר

עד 14 ביוני: בריטיש איירוויז

עד 30 ביוני: איזי ג'ט

עד 8 בספטמבר: אייר קנדה