כלי ה-AI שיודע לנבא הישרדות של חולי סרטן לפי תמונת סלפי

הישראליות בסקטור הביומד בנאסד"ק מפרסמות דוחות וזוכות לתגובה צוננת מהשוק • חברת Somite.AI מגייסת עשרות מיליוני דולרים • ענקית התרופות מרק מצטרפת לחממת אינסנטיב של קרן פרגרין • וחברת משאפי הקנאביס סאיקי משתפת פעולה עם המשרד לענייני משוחררי צבא באוסטרליה • השבוע בביומד

השבוע בביומד / עיצוב: נטלי פורטי
השבוע בביומד / עיצוב: נטלי פורטי

פותח כלי AI שיודע לנבא הישרדות חולי סרטן מתמונת סלפי

חוקרים מבית החולים Mass General Brigham פיתחו כלי בינה מלאכותית בשם FaceAge, שיודע לנבא את סיכויי ההישרדות של חולים בסרטן. המאמר פורסם ב-"The Lancet Digital Health".

חזית המדע | החוקר שיודע איך להפוך אותנו לחכמים יותר
גל החצבת בישראל: החשש מהילולה במירון ואיך תדעו אם נדבקתם?
17 דרכים למנוע דמנציה: חלקן מוכרות, וחלקן עשויות להפתיע

הכלי פותח כך שיוכל להעריך את גילו הביולוגי של אדם על-פי תווי פניו. גיל ביולוגי הוא מדד לבריאותו של אדם, שתלוי רק באופן חלקי בגילו הכרונולוגי. במחקר הנוכחי, בו השתתפו 6,000 נבדקים, אבחנה המערכת גילאים ביולוגיים גבוהים ב-5 שנים בממוצע לחולי סרטן.

עד כאן - לא מפתיע. הגיוני שאנשים המתמודדים עם מחלה, ייראו מעט מבוגרים מגילם האמיתי. אולם בשלב הבא הסתבר כי כאשר המכונה אבחנה גיל ביולוגי גבוה יותר, היה לכך מתאם עם תוחלת החיים של המטופלים אחרי הבדיקה.

אולי תאמרו - גם את חומרת המחלה אולי אפשר לראות על פני המטופל בעין עירומה. אולם המחקר הראה שהמכשיר מנבא את מספר חודשי ההישרדות של אנשים עם סרטן סופני, טוב יותר מאשר רופאיהם אשר הכירו היטב כל פיסה בתיק הרפואי שלהם. כאשר שולבו התובנות של הרופאים והמערכת הרובוטית, עלה כושר הניבוי פי כמה.

ניבוי הישרדות הוא משמעותי גם להתאמה של טיפול רפואי, וגם לקבלת החלטות סוף חיים על-ידי המטופל.

ד"ר ריימונד מאק, אחד מכותבי המאמר, אמר בהודעה לעיתונות שפרסם "מאס ג'נרל" כי "נפתחה כאן דלת לעולם שלם של גילוי סמנים ביולוגיים מתמונות. הפוטנציאל הוא מעבר לטיפול בסרטן או ניבוי גיל. ככל שאנחנו מזהים יותר מחלות כרוניות כמחלות של התבגרות, ברור כי חשוב לנבא היטב את וקטור ההזדקנות של אדם. אנחנו מקווים כי נוכל להשתמש בכלי הזה לגילוי מוקדם במגוון הזדמנויות".

אולם מאק גם רמז לבעיה האתית האפשרית. צילום פניו של אדם זמין לכל סביבתו, ואם ניתן יהיה לחשוף כך סמנים רפואיים, ניתן יהיה אלי לנצל זאת כדי לגלות מידע רפואי על אדם ללא הסכמתו. "עלינו להמשיך לפתח מערכות גילוי מוקדם בתוך מסגרת רגולטורית ואתית חזקה, כדי להציל חיים", אמר.

עונת הדוחות: קמהדע, בריינסווי, דריו

רשימת הישראליות בסקטור הביומד בנאסד"ק כבר מתאפיינת, בניגוד לעבר, בלא מעט חברות עם הכנסות משמעותיות. השבוע פרסמו כמה מהן דוחות כספיים, ובדרך-כלל זכו לתגובה צוננת מן האנליסטים, אך אלה מתייחסים בעיקר למצב המאקרו של השוק, אי-הוודאות, המכסים והורדות המחירים שעלולות להגיע מכיוון ממשל טראמפ - ולא לאיכות החברות הספציפיות.

קמהדע , המפתחת ומשווקת תרופות על בסיס הפלזמה האנושית, רשמה הכנסות של 44 מיליון דולר, גידול של 17% ברבעון, ורווח של 4 מיליון דולר, לעומת 2.4 מיליון בתקופה המקבילה. החברה מאשררת תחזיות להכנסות של 178-182 מיליון דולר ו-EBITDA של 38-42 מיליון דולר, גידול של 12% ו-17% בהכנסות וב-EBITDA בהתאמה. שיעור הרווח הגולמי עלה מ-44% ל-47%.

עוד מסרה החברה כי היא מחפשת הזדמנויות לרכוש חברות, מוצרים או זכויות למוצרים נוספים כדי להגדיל את הפורטפוליו שלה. עד סוף 2025 צפויה החברה לקבל תשובה מניתוח Futility במוצר ה-AAT באינהלציה שלה, אשר יקבע האם התוצאות חזקות מספיק כדי להמשיך בניסוי.

עוד הודיעה קמהדע כי המוצר שלה לטיפול ב-CMV נמצא יעיל גם בטיפול בחצבת. קמהדע אינה מתכוונת לרשום את המוצר לשיווק באופן רשמי, אולם ניתן להשתמש בו מחוץ להתוויה במקרים מסוימים, והחברה עשויה לרשום הכנסות מוגבלות מכך ככל שהמגיפה תמשיך להתפתח.

בריינסוויי , המפתחת ומשווקת קסדה לגרוי מגנטי של המוח לטיפול במחלות נוירולוגיות או פסיכיאטריות, הודיעה על הכנסות של 11.5 מיליון דולר, גידול של 27% לעומת הרבעון המקביל, עוד רבעון של צמיחה עבור המנכ"ל הדר לוי, שנכנס לתפקיד בפברואר 2023 והצמיח אותה משמעותית. מאז כניסתו לתפקיד עלתה מניית בריינסוויי ב-400%, והחברה נסחרת לפי שווי של 688 מיליון שקל. גם רווחיות כבר אינה נדירה עבור החברה, והפעם היא רושמת רווח של 1.1 מיליון דולר, לעומת 0.1 מיליון בתקופה המקבילה. החברה שלחה ללקוחותיה 81 מערכות חדשות ברבעון, גידול של 42% לעומת התקופה המקבילה. בריינסווי מאשררת את התחזיות שלה ל-2025, להכנסות של 49-51 מיליון דולר.

הכנסות חברת דריו , המספקת מערכות תוכנה לניהול חולים ומחלות, עמדו על 6.75 מיליון דולר, גידול של 17%, אך ירידה של 11% לעומת הרבעון הרביעי של 2024. הרווחיות הגולמית עלה ל-57.5%, לעומת 42.2% ברבעון המקביל. החברה עדיין רושמת הפסדים, וברבעון הנוכחי הם עמדו על 9.2 מיליון דולר. החברה ביצעה מחזור חוב וגייסה הון, כך שכעת יש לה 28 מיליון דולר בקופת המזומנים. ברבעון האחרון הרחיבה את המענה שלה לטיפול בנוטלי תרופות ממשפחת ה-GLP1 ושילבה פתרון זה במערכת המטפלת במחלות כרוניות.

גיוס של 47 מיליון דולר ל-Somite.AI

חברת Somite.AI הודיעה על גיוס של 47 מיליון דולר בהובלת Koshla Ventures. סומייט מפתחת מודלי תשתית מבוססי בינה מלאכותית לייצור תאים ורקמות אנושיות, במטרה לטפל במחלות כמו סוכרת, ניוון שרירים ומחלות דם באמצעות רפואה רגנרטיבית, על-ידי שיקום, תיקון או החלפה של תאים פגועים.

בגיוס השתתפו SciFi Ventures של היזם מקס לבצ'ין, פיוז'ן פאנד, אג'ינומוטו, פיטנגו הלת'טק, טק-אביב של ירון סמיד, הרפון, the Chan Zuckerberg Initiative וכן אנג'לים מובילים כמו ד"ר ר' מרטין צ'אווז (לשעבר יו"ר Recursion) ופידג'י סימו (מנכ"לית אפליקציות ב-OpenAI).

Somite AI נוסדה באוקטובר 2023 בידי היזם הסדרתי ד"ר מיכה בריקסטון, אשר ייסד בין היתר את Chorus.ai שנרכשה ב-575 מיליון דולר, יחד עם המדען הישראלי פרופ' אלון קליין מבית הספר לרפואה של הרווארד וכן חוקר הבינה המלאכותית המוביל מ-MIT ד"ר יונתן (ג'וני) רוזנפלד וחוקרים מובילים נוספים. החברה גייסה עד כה כ-60 מיליון דולר.

הגיוס מאפשר ל-Somite AI לפתח ולקדם תוכניות טיפוליות, בכלל זה ייצור תאים לטיפול בסוכרת, מחלות שריר ומחלות דם וכן סחוס מפרקי עבור טיפולים אורתופדיים. בנוסף יאפשר הגיוס להרחיב את היכולות של פלטפורמת DeltaStem שפיתחה החברה.

לדברי בריקסטון, "באמצעות יצירת מאגר הנתונים הגדול מסוגו בעולם של תאים אנושיים, ביעילות הגבוהה פי 1,000 מהשיטות הקיימות, אנו מאמנים את פלטפורמת הבינה המלאכותית DeltaStem לפיתוח פרוטוקולים מדויקים ואמינים לייצור תאים אנושיים. השיטה שלנו מאפשרת האצה משמעותית בייצור תאים בהיקפים נרחבים ובמהירות חסרת תקדים". ברקסטון מציין כי מדובר בפריצת דרך שתנגיש משמעותית את הטיפול באמצעות תאים אנושיים.

"טיפולים קונבנציונליים באמצעות תאים נחשבים יקרים, דורשים זמן רב לפיתוח וקשים לניבוי. בינה מלאכותית יכולה לפתור את האתגרים הללו בצורה שיטתית", אמר וינוד קוסלה (Vinod Khosla), מייסד Khosla Ventures. "מרגע שיפותחו מודלי התשתית של Somite AI ויאומתו, לא זו בלבד שהם ייצרו ערך עבור הפתרונות שהחברה מפתחת, יש להם פוטנציאל לשנות את כל תחום הרפואה הרגנרטיבית".

מרק הגרמנית מצטרפת לחממת אינסנטיב של קרן פרגרין

חברת מרק הגרמנית הודיעה על הצטרפותה כשותפה אסטרטגית בחממה הטכנולוגית אינסנטיב שבשליטת קרן פרגרין. מהחברות נמסר כי מרק תקבל גישה מוקדמת להתפתחויות חדשניות ולהזדמנויות של סטארט-אפים בתחומי הפארמה ומדעי החיים ותסייע בקידומם ובהצלחתם. שיתוף-הפעולה עשוי לכלול גם השקעות, תמיכה רגולטורית ועסקית ותכנון ניסויים קליניים בשלבים מוקדמים.

שיתוף-הפעולה ייתן חשיבות מיוחדת ליוזמות בתחום הביוקונברג'נס - שילוב בין הנדסה לביולוגיה, אשר מקודם ומתועדף על-ידי רשות החדשנות הישראלית, השותפה למימון החממה.

בחממת אינסנטיב, המנוהלת על-ידי ליאור שחורי, כבר שותפים לצד פרגרין גם חברת התרופות בריסטול-מאיירס סקוויב (Bristol-Myers Squibb) וחברת הציוד הרפואי בקטון דיקינסון (Becton Dickinson), אלביט מערכות, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בן גוריון ומרכז רפואי שערי צדק.

מרק הגרמנית משתפת פעולה עם אקוסיסטם הביומד הישראלי מזה שנים רבות. היום היא מפעילה את מרכז המו"פ אינטרלאב וכן רכשה וממשיכה להחזיק כישויות נבדלות את החברות QLight Nano ו-Versum. היא אחת הזכייניות בסטודיו AION. אלה רק חלק מהפעילויות ושיתופי-הפעולה של מרק בישראל לאורך השנים.

בפברואר הודיעה מרק על מינויו של ד"ר דני בר-זוהר הישראלי לראש חטיבת הבריאות בחברה, אחד התפקידים הבכירים בה.

הסכם באוסטרליה לחברת משאפי הקנאביס סאיקי

חברת Syqe Medical, המפתחת טכנולוגיות שאיפה למתן מינון מדיד ועקבי של קנאביס רפואי, הודיעה על שיתוף-פעולה עם המשרד לענייני משוחררי צבא באוסטרליה. המשרד יסבסד לסייקי באופן מלא את המשאף של החברה.

האישור מגיע על רקע שיתוף-פעולה קודם של סאיקי עם משרד הביטחון בישראל, במסגרתו מסופק המשאף לאלפי מטופלים, נכי כוחות הביטחון, הסובלים מכאב כרוני ומהפרעת דחק פוסט-טראומטית.

לסאיקי כבר יש גם הסכם קודם באוסטרליה, במסגרתו מסופק המשאף שלה לנפגעי תאונות עבודה.

סאיקי הוקמה ב-2011 על-ידי פרי דוידסון, איש הייטק שאחר-כך היה אחד העובדים הראשונים בחברת גידול ושיווק הקאנביס, תיקון עולם. הוא הקים את החברה כדי לפתור את אחת הבעיות המשמעותיות בתחום הקנאביס, חוסר האחידות בין מנות שונות. גם אם הקנאביס עצמו יהיה הדיר, כלומר הצמחים יהיו תמיד זהים ויעובדו באופן זהה, הרי שאפילו שאיפה עמוקה יותר יכולה לשנות את האופן שבו משפיע החומר, ואז ההשפעה הופכת להיות בלתי צפויה עבור המטופלים, מה שיכול לפגוע באיכות הטיפול.

המשאף של סאיקי פותח כך שיאפשר מנה מדויקת ומדודה, ובתוך כך הצליחה להגיע ליעילות גם במינונים נמוכים. לדברי חגית קמין, מנכ"לית יחידת SyqeAir בסאיקי, "טכנולוגיית המינון הנמוך שפיתחנו מהווה בסיס לטיפול מותאם אישית, אפקטיבי ובטוח, תוך מזעור תופעות לוואי ושמירה על רמה גבוהה של איכות, עקביות ובטיחות קלינית".

מחסנית המשאף מכילה בתוכה 60 מנות אחידות של תפרחת קנאביס של חברת Bedrocan ההולנדית.