המיליארדרים שמהמרים נגד המניה הלוהטת והמשקיעה המפורסמת שמאמינה בחברת נשק ישראלית

וורן באפט שוב מוכר יותר מניות מאשר קונה, ביל אקמן ויתר על נייקי וקת'י ווד וג'ורג' סורוס משקיעים בחברות ישראליות • בדקנו את השינויים בתיקים של 6 מהמשקיעים הגדולים והמפורסמים בעולם. הנה המהלכים הגדולים שהם ביצעו ברבעון הראשון של השנה

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קת'י ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,
ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קת'י ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian, Andres Kudack, Nati Harnik,

שבועיים עברו מאז הודיע המשקיע האגדי וורן באפט על פרישה וטלטל את השוק. במידה רבה, האורקל מאומהה נחשב לכוכב הצפון של משקיעים בכל העולם שמחכים למוצא פיו, ועוקבים אחריו מהלכיו. ולא רק באפט מספק השראה למשקיעים. בסופו של כל רבעון מחוייבים המשקיעים הגדולים בארה"ב, שמנהלים מעל 100 מיליון דולר, לחשוף את המהלכים שלהם במהלך הרבעון. מאחורי השם האפרופי "דוח ההחזקות הרבעוני", או בכינויו המוכר יותר "F13", מסתתרת הצצה לאופן שבו רואים מנהלי ההשקעות הגדולים בעולם את שוק המניות, והלכה למעשה - היכן הם שמים את הכסף שלהם.

ההשקעות הישראליות החדשות של קת'י ווד
"כשאתה מתחיל להזדקן, זה הופך לבלתי הפיך": באפט בראיון פרישה בלעדי לוול סטריט ג'ורנל

בדקנו את השינויים בתיקים של 6 משקיעים בולטים: וורן באפט, ג'ורג' סורוס, ביל אקמן, קת'י ווד, ביל גייטס ומייקל ברי. הנה המהלכים הגדולים שלהם.

וורן באפט
מצמצם השקעות בפיננסים, מגדיל באלכוהול

זה הרבעון העשירי ברציפות שבו ברקשייר האת'ווי מכרה יותר מניות מאשר קנתה. ברבעון החולף רכשה ענקית ההחזקות בהובלתו של וורן באפט מניות בשווי של 3.2 מיליארד דולר, ומכרה מניות בשווי 4.7 מיליארד דולר - מה שהגדיל את הר המזומנים שלה ל־350 מיליארד דולר - שיא כל הזמנים.

ההחלטה הגדולה ביותר של ברקשייר הייתה לצאת לחלוטין מההשקעה בקבוצת הבנקאות האמריקאית סיטיגרופ. על פי דוחות ברקשייר האת'וויי, במהלך הרבעון הראשון של השנה היא מכרה את כלל מניותיה בבנק האמריקאי, מעל 14.6 מיליון מניות, שהוערכו בשווי כולל של מעל 1 מיליארד דולר. כך, בתוך שלוש שנים בלבד הגיע לסיומו שיתוף הפעולה בין באפט לסיטיגרופ.

סיטי אינה ההשקעה הפיננסית היחידה שבה מצמצם באפט את החזקתו. במהלך הרבעון הראשון של השנה מכר המשקיע האגדי מעל 48.6 מיליון מניות שמוערכות בכ־3.5 מיליארד דולר, במה שהיה למכירה הגדולה ביותר שלו הרבעון. בנק אוף אמריקה הוא אחד ההחזקות הוותיקות של ברקשייר, שהחלה בשנת 2011, אז קנה באפט מניות בכורה את הבנק בשווי 5 מיליארד דולר. במשך שנים באפט הגדיל בהדרגה את ההחזקות בבנק, אך כעת הוא כאמור מצמצם אותן.

מעבר על השינויים בתיק של באפט מרמז על צינון מסוים בסקטור הפיננסים:מלבד בנק אוף אמריקה צמצם באפט את השקעתו גם בבנק קפיטל וואן ובחברת הפינטק הברזילאית Nu Holdings. בקפיטל וואן החליט באפט למכור מניות בשווי של 46 מיליון דולר, מה שמשאיר אותו עדיין עם החזקות בשווי של 1.2 מיליארד דולר. לעומת זאת, בחברת הפינטק הברזילאית, אליה נכנס בסוף שנת 2021 במטרה להיחשף לסקטור הבנקאות הצומח באמריקה הלטינית, החליט באפט לחסל את כל החזקותיו. בכך, הוא השלים את המהלך אותו החל לפני כמה רבעונים, עם מכירה של מניות בשווי 416 מיליון דולר.

זו אינה הפעם הראשונה שבאפט מצמצם את החזקותיו בסקטור. בשנים האחרונות מכרה ברקשייר מספר רב של מניות פיננסיות, כולל ג'יי.פי. מורגן, גולדמן זאקס, וולס פארגו ועוד. לפני כשנתיים מתח באפט ביקורת חריפה על שורה של בנקים ומוסדות פיננסים אמריקאים, שלדבריו "לקחו סיכונים מיותרים והסוו את הפסדיהם". בראיון שהעניק לרשת CNBC טען באפט כי נחשף לכך שמספר בנקים ביצעו מניפולציות חשבונאיות כדי לנפח באופן מלאכותי את רווחיהם. "אני לא אוהב את זה שאנשים מתמקדים יותר מדי ברווחים ושוכחים עקרונות בנקאיים", אמר באפט.

בזמן שהוא מצמצם את אחזקותיו בסקטור הפיננסים, החליט באפט להגדיל את ההשקעה ביצרנית המשקאות קונסטליישן ברנדס. למעשה, ברבעון האחרון הכפיל באפט את השקעתו בחברה, המייצרת שורה של מותגים פופולריים כולל בירה קורונה, וכעת הוא מחזיק בכ־12 מיליון מניות בשווי כולל של 2.2 מיליארד דולר. זאת, לאחר שברבעון הקודם הוא רכש מניות בהיקף כולל של יותר מ־1 מיליארד דולר. חברה נוספת בה החליט להכפיל את השקעותיו היא משווקת ציוד השחייה Pool Corp, אליה נכנס גם כן בשנה שעברה. במקביל, ברקשייר הגדילה בכ־10% את אחזקותיה ברשת דומינוס פיצה.

ביל אקמן
מוותר על נייקי, ועובר לאובר והרץ

משקיע נוסף שביצע שינויים משמעותיים בתיק המניות שלו הוא ביל אקמן, שפרשינג סקוור שבניהולו החליטה להיפטר מכלל מניות נייקי שברשותה, בהיקף כולל של כ־1.4 מיליארד דולר. מכירת המניות של אקמן מגיעה לאחר שבשלושת הרבעונים האחרונים הוא רכש באופן עקבי מניות של יצרנית ציוד הספורט, למרות משבר מתמשך שנראה בחברה. מניית נייקי רחוקה בכ־67% מהשיא האחרון - שהיה ב־2021 ונראה שגם אקמן מרים ידיים. עם היציאה ממשבר הקורונה החברה נקלעה לקשיים, והמניה מקשה להתאושש מהמוממנטום השלילי, גם אחרי החלפת הנהלה לפני מספר חודשים.

בזמן שהוא מחסל את השקעותיו בנייקי, בחר אקמן להכנס לפוזיציה חדשה בחברת הרכב השיתופי אובר. במהלך הרבעון האחרון, רכש אקמן יותר מ־30 מיליון מניות אובר בהיקף כולל של יותר מ־2.2 מיליארד דולר.

במקביל, נכנסה פרשניג גם לחברת השכרת הרכב הרץ, בה היא רכשה מניות בהיקף של 59 מיליון דולר. ההשקעה של אקמן בחברה שנקלעה לסחרור בעקבות משבר הקורונה, הזניקה את מנייתה ביותר מ־50% ביום שלאחר הפרסום על כניסתו. בפוסט שפרסם לאחרונה בחשבון ה־X שלו, העריך אקמן כי מניית הרץ עשויה להגיע ל־30 דולר עד שנת 2029, זינוק של 400% ביחס למחיר ביום כתיבת הפוסט. להערכתו, ההנהלה החדשה של החברה בראשות המנכ"ל גיל ווסט, עשויה להוביל לשיפור תפעולי משמעותי בטווח הבינוני. אקמן גם השתעשע עם הרעיון של שת"פ בין אובר להרץ, שתי השקעותיו החדשות, כאשר צי הרכבים של הרץ המונה כ־500 אלף כלי רכב בפריסה גלובלית רחבה עשויים להתברר כנכס עבור חברת הרכבים השיתופיים.

קת'י ווד
מגדילה השקעות בישראל ויוצאת מטסלה

ARK Investment, קרן הגידור של המשקיעה קת'י ווד ידעה לא מעט עליות ומורדות בשנים האחרונות. מי שבשלב מסוים ניהלה את קרן הסל המנוהלת הגדולה ביותר בעולם, איבדה בשנים האחרונות לא מעט משקיעים. בניגוד לאקמן ובאפט, השינויים של ווד היו מינוריים יותר. ההשקעה הגדולה ביותר שלה ברבעון הייתה בחברת הבינה המלאכותית Tempus בה היא רכשה מניות בהיקף של 175 מיליון דולר.

מבט על ההשקעות החדשות של ווד מגלה שלא מעט מהן נעשו אצל חברות ישראליות, אם כי לא בסכומים גבוהים במיוחד. קרן הגידור של ווד משקיעה כבר מספר שנים בחברות ישראליות באמצעות קרן סל המיועדת להשקעה בחברות מקומיות. ההשקעה הגדולה ביותר של הקרן בישראל ברבעון החולף הייתה בחברת המרעומים ארית תעשיות, שמנייתה זינקה ביותר 2,000% בשלוש השנים האחרונות, בה היא השקיעה 2.6 מיליון דולר. מלבד ארית נכנסה ווד גם לפגאיאה, רדקום, וואלנס, איתורן, נאייקס, תאת, ישרוטל, אלוט וקומפיוגן.

מנגד, הקרן של ווד החליטה למכור 1% ממניות טסלה ברשותה בהיקף של 483 מיליון דולר. לווד יחסים ארוכים עם טסלה, שבמידה רבה הייתה אחראית להצלחה שקנתה את המוניטין של ווד במהלך משבר הקורונה. ובכל זאת, ברבעונים האחרונים היא החליטה לדלל את החזקותיה בחברה של אילון מאסק. בנוסף, הקרן החליטה להיפטר מכל מניות אפל שברשותה, אם כי מדובר בהיקף נמוך יחסית של מניות (מעט יותר מ־1,000).

מייקל ברי
מאמין רק בענקית הטיפוח אסתי לאודר

משקיע נוסף בעל פרופיל תקשורתי וציבורי גבוה הוא מייקל ברי, שנודע בעקבות התחזית שלו למשבר של 2008. במהלך הרבעון הראשון, פתחה קרן הגידור Scion Asset Management שבניהולו אופציית פוט - הצופה כי מחיר נייר הערך יירד - על מניית ענקית השבבים אנבידיה, בהיקף של 97.5 מיליון דולר. כלומר ברי מעריך שהתמחור של אנבידיה, שזינקה בשנתיים האחרונות במאות אחוזים, גבוה מדי.

פוזיציות דומות נפתחו על ידי ברי גם כנגד מניות סיניות שבהן הוא השקיע בעבר כמו ענקיות הקמעונאות והטכנולוגיה עליבאבא (26.4 מיליון דולר), באידו (9 מיליון דולר) ו־JD.com (16 מיליון דולר). פוזיציית הלונג היחידה שנותרה בתיק ההשקעות של ברי הייתה על מניות חברת הטיפוח אסתי לאודר.

ג'ורג' סורוס
יותר חברות ישראליות ופחות ענקיות טכנולוגיה

בזמן שברי דובי על מניית עליבאבא, איש העסקים ג'ורג' סורוס דווקא רכש מניות של ענקית הטכנולוגיה הסינית. ברבעון החולף, רכש איל ההון מניות החברה הסינית בשווי כולל של כמעט 24 מיליון דולר. השקעה גדולה נוספת של סורוס ברבעון החולף היא בחברת תשתיות הרשת Verisign בה השקיע כמעט 25 מיליון דולר ברבעון החולף. לצד שני אלו, הוסיף סורוס שתי השקעות ישראליות לתיק שלו - ענקית הנדל"ן ישרס ו־וויקס, בהן השקיע 15 ו־7 מיליון דולר (בהתאמה).

מנגד, סורוס בחר למכור במהלך הרבעון החולף מניות של שלוש מענקיות הטכנולוגיה - אמזון, אנבידיה ומטא. המכירה הגדולה ביותר מבין ענקיות הטק הייתה אמזון, ממנה מכר סורוס כמעט 190 אלף מניות בשווי של כ־29 מיליון דולר. באנבידיה, בחר סורוס להיפטר כמעט מכל מניותיו (92%) בהיקף כולל של כ־26 מיליון דולר. לבסוף, במטא מכרה הקרן של סורוס 14 אלף מניות תמורת 8 מיליון דולר.

ביל גייטס
מוכר את המניות של המנטור וורן באפט

בניגוד למרבית הקרנות של המיליארדרים, שמבצעים שינויים תכופים, הקרן של ביל ומלינדה גייטס משקיעה בצורה שמרנית יותר. הקרן, שמיועדת בעיקר לצרכים פילנתרופיים של בני הזוג לשעבר, ביצעה ברבעון החולף שני שינויים בלבד בתיק המניות שלה. במהלך הרבעון הראשון רכשה הקרן של גייטס 444 מיליון מניות בשווי של כמעט 100 מיליון דולר בחברת West Pharmaceutical Services המייצרת רכיבים למזרקים לתחום הרפואי.

מנגד, הקרן החליטה להקטין את החזקותיה במניית ברקשייר האת'וויי של וורן באפט, שגם נמנה עם המייסדים של קרן גייטס. במהלך הרבעון החולף מכרה הקרן כמעט 2.5 מיליון מניות ברקשייר בהיקף כולל של 236 מיליון דולר. עם זאת, גם לאחר המכירה ממשיכה הקרן להחזיק במעל 17 מיליון מניות ברקשייר בשווי כולל של 9.1 מיליארד דולר.