בנק לאומי סוגר רבעון עם רווח של 2.4 מיליארד שקל. גם הוא יחלק דיבידנד ענק

הרווח הנקי של הבנק עלה ב-12% ל-2.4 מיליארד שקל ברבעון הראשון, אך זאת אם מנטרלים עסקת נדל"ן שביצע בשנה שעברה • התשואה על ההון נשחקה מעט ועמדה על 15.4%, גם כן בנטרול אותה עסקה • הקיטון בהוצאה להפסדי אשראי הודות לבניית "כרית משמעותית בגין סיכוני מאקרו"

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי
מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

בנק לאומי מפרסם הבוקר (ג') את התוצאות לרבעון הראשון של השנה. הבנק מציג עלייה של 12% בשיעור הרווח הנקי לכדי 2.4 מיליארד שקל, זאת במידה שמנטרלים מהלך של מכירת משרדי המטה שלו בשנה שעברה, שהקפיצה באופן חריג את הרווח הנקי. ככל שלא מנטרלים מהלך זה, הרי שהרווח הנקי של הבנק נשחק ב-14% ביחס לנתון שנרשם ברבעון הראשון אשתקד.

ניתוח | חמישה כשלים שחושף דוח המפקח על המערכת הבנקאית
הריבית סייעה, אך גם הפסדי האשראי גדלו: הרווח הנקי של בנק הפועלים עלה ב-25%
רווח נקי של מיליארד שקל ברבעון לדיסקונט: מהרבעון הבא יוכל לחלק מחצית מהרווח הנקי כדיבידנד
הדוח שמגלה: שכר הבכירים בבנקים זינק בחדות - אלה הנתונים

הבנק, בניהולו של חנן פרידמן, מציג תשואה על ההון בשיעור דו-ספרתי של 15.4%, גם כאן, ככל שמנטרלים את עסקת הנדל"ן. מדובר בירידה קלה, למול תשואה של 15.6% ברבעון המקביל אשתקד. בלי נטרול של הנתון, מדובר בירידה מול תשואה על ההון של 20.2% ברבעון הראשון בשנה שעברה. נזכיר כי את שנת 2024, סיים הבנק עם תשואה על ההון בשיעור של 16.9%.

הבנק יחלק דיבידנד בסך של 40% מהרווח הנקי לרבעון - סכום של 961 מיליון שקל. מתוכו, 721 מיליון שקל יחולקו כתשלום במזומן לבעלי המניות, והיתרה תבוצע בדרך של רכישה עצמית. בתוכנית שהציג לאומי לשנתיים הקרובות מוקדם יותר השנה, הוא ציין כי הוא מתכנן לחלק 50% מהרווח הנקי כדיבידנד. יצוין כי לצורך הגדלת שיעור החלוקה של הרווחים יהיה צורך לקבל אישור מהמפקח על הבנקים.

הכנסות הבנק מריבית (נטו) עלו ב-6.6% בתוך שנה והסתכמו ברבעון ב-4 מיליארד שקל. בבנק ציינו כי ההכנסות גדלו כתוצאה מגידול בתיק האשראי של הבנק, אך קוזזו בחלקן משחיקה במרווחי האשראי וכן מתשלומי הריבית בגין הפקדונות. בדומה למגמה בבנקים האחרים, גם בלאומי נרשם גידול בעמלות התפעוליות ואחרות לסך של מיליארד שקל - עלייה חדה יחסית של 9% בתוך שנה. העלייה נבעה מעמלות בניירות ערך (זינוק של 16% בתוך שנה), כרטיסי אשראי (14%) וגידול בעמלות מעסקי המימון (11%), וכן מהפרשי המרה (16%) כתוצאה מצמיחה בפעילות העסקית.

באשר לעסקיו, לאומי רשם צמיחה מתונה יותר מזו שהציגו פועלים ודיסקונט אתמול, בהיקף הצמיחה של תיק האשראי. שני האחרונים הציגו צמיחה של מעל ל-2%, ואילו לאומי רשם עלייה של 1.6% בתיק האשראי שלו. בבנק הגדירו אותה בתור "צמיחה אחראית ושמרנית בתיק האשראי תוך התמקדות בסגמנטים האסטרטגיים". עם סיום הרבעון, מציינים בבנק, תיק האשראי העסקי (כולל נדל"ן) גדל בשיעור של 4.2%, התיק המסחרי גדל בשיעור של 0.8% ותיק המשכנתאות גדל בשיעור של כ-1.2%. בתוך שנה גדל האשראי לציבור נטו ב-8% והסתכם ב-462.8 מיליארד שקל.

יש לציין שבחלוקה לסגמנטים, לאומי ממשיך להציג תיאבון מוגבר לשוק המשכנתאות. האשראי לדיור (משכנתאות) זינק ב-10.4% בתוך שנה והיקפו עמד על 148.3 מיליארד שקל. אחריו, עלה האשראי למגזר העסקי בשיעור של 9.9% והסתכם ב-143.1 מיליארד שקל. האשראי ללקוחות הפרטיים צמח בתוך שנה בשיעור הנמוך ביותר (3.4%+) ועמד על 30.4 מיליארד שקל.

נתון חשוב לא פחות הוא ההוצאות בגין הפסדי אשראי. אלה הצטמצמו דרמטית (75%-) ביחס לרבעון המקביל, ועמדו על 55 מיליון שקל. זאת, בניגוד למגמה שעלתה מדוחות הבנקים המתחרים פועלים ודיסקונט אתמול, בסעיף זה.

ההוצאות בגין הפסדי הסתכמו ברבעון הראשון ב-0.05% מהיתרה הממוצעת של האשראי לציבור, שיעור נמוך ביותר. ברבעון המקביל, עמד שיעור זה על 0.21%, והיה אז דומה לשיעור שמוצג כיום (0.2%-0.3%) בקרב הבנקים המתחרים. בלאומי ציינו כי ההוצאה בגין הפסדי אשראי, הייתה כולה קבוצתית וקוזזה בחלקה מהכנסות מגבייה (ריקברי של חובות). בבנק ציינו כי הקיטון בהפרשה הקבוצתית הושג הודות לבניית "כרית (הון) משמעותית בגין סיכוני מאקרו בתקופות דיווח קודמות". אך מנגד, שיעור הגידול באותה כרית נמוך יותר בתקופת הדוח. כמו כן, הושג הקיטון בהוצאות להפסדי אשראי מקיצור משך החיים הממוצע (מח"מ) של ההלוואות.

זאת ועוד, ברבעון המקביל אשתקד, נרשמה השפעה של גידול בהפרשות על רקע המלחמה שפרצה באוקטובר 2023. "על אף השיפור במדדי איכות האשראי של התיק, ההפרשה להפסדי אשראי ממשיכה לשקף את המשך חוסר הוודאות הביטחונית והכלכלית על רקע ההתפתחויות הגלובליות והמקומיות", ציינו בלאומי.

מניות הבנקים הפכו לפופולריות ביותר בשנים האחרונות, כאשר רק מתחילת השנה, עלו בשיעור של מעל ל-20%. מניית לאומי עלתה ב-2025 ב-26% לשווי שוק של כ-81 מיליארד שקל. הבנק השני במונחי שווי שוק הוא פועלים (74 מיליארד שקל). בשנה החולפת, מניית בנק לאומי הכפילה את עצמה (97%+), כאשר מניית הפועלים עלתה "רק" ב-78%. שתי מניות הבנקים הגדולים היו שיאניות התשואה בקרב מניות הבנקים בבורסה בתל אביב.