ועדת התכנון קבעה מיקום חדש לתחנת כוח גרעינית עתידית

ועדת התכנון המחוזית דרום החליטה להעביר את מיקומה הצפוי של תחנת כוח גרעינית עתידית שתוקם, למתחם "רוגם" בנגב • בסוף השבוע שעבר, פורסם בגלובס כי משרדי הממשלה בוחנים הקמת תחנת כוח גרעינית, כדי לגשר על פערים במשק האנרגיה ביום שאחרי הגז

החשמל הגרעיני אמין, סביבתי ובטוח - אבל יקר / איור: Shutterstock
החשמל הגרעיני אמין, סביבתי ובטוח - אבל יקר / איור: Shutterstock

ועדת התכנון המחוזית דרום החליטה על העברת המיקום הצפוי לתחנת כוח גרעינית עתידית למתחם "רוגם" בנגב. הישובים הקרובים הם במרחק יותר מ-5 ק"מ מהתחנה, והיא הורחקה מהמיקום הקודם במתחם שבטה, מחשש לרעידות אדמה. משרדי הממשלה בוחנים הקמת תחנת כוח גרעינית בעתיד, כדי לגשר על פערים במשק האנרגיה ביום שאחרי הגז, אך טרם התקבלה על כך החלטת ממשלה. על־פי הודעת משרד האנרגיה, "הוועדה החליטה פה אחד להמליץ למועצה הארצית לתכנון ובנייה לקדם את המיקום ל'סימבול' (המיקום המתוכנן, ע"א) לאזור רוגם".

המיקום הקודם, 12 ק"מ דרומה יותר באזור שבטה (הנקרא גם "גבעת חיל"), נקבע בשנת 2000, בשל ריחוקו ממקומות ישוב. אך מאז, התגלו בו חשדות לשברים גיאולוגיים, שיחשפו אותו לסכנת רעידת אדמה, מה שחייב שינוי של המיקום. במקביל, אימוץ מקדמי הבטיחות המקובלים בבריטניה אפשרו בחינה של מספר אתרים חדשים, כולם בנגב, ולבסוף הוחלט על הקמת התחנה באתר "רוגם", שנמצא צפון-מערבית לרתמים, רביבים וביר הדאג'.

הקריטריונים הנדרשים למיקום היו ריחוק של 3 ק"מ משברים גאולוגיים ידועים, אפס אוכלוסיה ברדיוס של עד 5 ק"מ ו-10 ק"מ מרחק מגבולות המדינה ומאתרים אסטרטגיים נוספים. בנוסף, על־פי משרד האנרגיה, "הטכנולוגיות המקובלות שנמצאות בשלבי פיתוח בעולם, לכורי ייצור חשמל, מקפידות על רמת בטיחות גבוהה מאוד לאוכלוסייה במרחב התג"ר (תחנה גרעינית, ע"א)". בשל כך, לא עולה מגבלה מיוחדת גם לישובים בצפון הנגב, לרבות באר שבע ואף מספר ישובים בעוטף עזה, בטווח של 30 ק"מ מהתחנה, לכשתקום.

מיקומו של מתחם רוגם בנגב
 מיקומו של מתחם רוגם בנגב

"אנרגיה גרעינית היא העתיד של משק האנרגיה"

דוח ועדת דיין למדיניות הגז הטבעי קבע שהגז הטבעי בישראל צפוי לא להספיק לצורכי משק החשמל החל מעוד כ-20 שנה, מה שמחייב אותנו כבר עכשיו להתכונן ליום שאחרי הגז. על־פי הוועדה, זה יעשה באמצעות יבוא גז ואחסונו, כמו גם בחינת הקמת תחנת כוח גרעינית בישראל.

בשל העובדה שישראל אינה חתומה על האמנה לאי-הפצה של נשק גרעיני (NPT), על רקע מדיניות העמימות, עלולים לצוץ קשיים בהקמה של תחנה כזאת. אך גם הודו ופקיסטן, שאינן חתומות, הצליחו בעזרת תמיכה אמריקאית וסינית, בהתאמה, להקים תחנות כוח גרעיניות אזרחיות בשטחן. שר האנרגיה, אלי כהן, אמר לגלובס כי "אנרגיה גרעינית היא העתיד של משק האנרגיה. היא יכולה לסייע לגוון את מקורות האנרגיה, ולתת מענה לצרכים של הדורות הבאים. בחודשים הבאים, אפעל להניח בפני הממשלה עבודה מקצועית שתכריע בנושא הקמת מתקן אנרגיה גרעינית".