טראמפ מתרחק מישראל וזו עדות נוספת לכך

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נושאת המטוסים הארי טרומן חזרה לארה"ב, בסעודיה אופטימיים לגבי ה"ריסט" שטראמפ עשה למדיניות החוץ האמריקאית ויו"ר הרשות הפלסטינית הגיע ללבנון במטרה לפרק את ארגוני הטרור הפלסטיניים מנשק • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

האיראנים מאשימים: נשיא סוריה הוא סוכן מוסד
שאלות ותשובות | תקיפה באיראן? טיל השיוט האמריקאי שעשוי לסייע לישראל

1נושאת המטוסים שתגברה את ישראל חזרה לארה"ב

נושאת המטוסים הארי טרומן, שתגברה במשך יותר משמונה חודשים את ישראל במזרח המזרח התיכון מול איראן והמורדים החות'ים בתימן, חצתה בסוף השבוע החולף את תעלת סואץ - לאחר שהשלימה את משימתה. כך פורסם באתר הספרדי Zona militar. הצי האמריקאי ניצל את הקלת הפעילות האמריקאית בעקבות ההסכם של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם החות'ים, כדי להשתתף בתרגיל "נפטון סטרייק" של ברית נאט"ו, בטרם חזרתו לבסיס נורפולק בווירג'יניה.

נושאת המטוסים הגיעה למרחב בספטמבר 2024, שבועות ספורים בטרם מתקפת הטילים השנייה של איראן. את ההצבה במזרח התיכון של הארי טרומן יעדיפו לשכוח משום שכבר בסמוך לחופי מצרים היא התנגשה בספינה אזרחית, ופנתה לעבודות תחזוקה ביוון. בעקבות זאת, הוחלט להזיז מתפקידו את המפקד, קפטן דייב סנודן. בשטח עצמו, הארי טרומן ויתר הכוחות האמריקאיים נכשלו במטרתם להפסיק את מתקפות החות'ים, שנעצרו בשל הסכם.

במהלך פעילותה הממושכת באזור הים האדום, הארי טרומן איבדה שלושה מטוסי F -18 בשווי כולל של כ־70 מיליון דולר. בתקרית הראשונה שהתרחשה בדצמבר, מטוס יורט בשל "אש ידידותית" מספינת הצי USS גטיסבורג. לאחר מכן, מתקפה חות'ית גרמה בחודש שעבר לנושאת המטוסים לבצע תמרון שהוביל לנפילת המטוס השני. ולבסוף, כשל בנחיתת מטוס על הספינה הביא לאיבוד של מטוס שלישי.

מתוך ZM. לקריאת הכתבה המלאה.

2טראמפ עשה "ריסט" למדיניות החוץ האמריקאית במזרח התיכון

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בחר לדלג על ישראל במסגרת סבב הביקורים הראשון שלו במזרח התיכון שכלל את ערב הסעודית, איחוד האמירויות וקטאר, כשבמיוחד בריאד מסמנים את המסע שלו כמוצלח במיוחד. בעיתון המוביל של הממלכה בשפה האנגלית ערב ניוז אף מגדירים את הביקור של טראמפ במזרח התיכון בתור "ריסט ברור" למדיניות החוץ האמריקאית, זו שבתקופת ממשל ביידן הובילה למתיחות עם המפרציות.

סיר ג'ון ג'נקינס, דיפלומט בריטי ותיק ששימש, בין השאר, כשגריר בערב הסעודית, בעיראק ובסוריה, וכן קונסול בירושלים, אמר לעיתון הסעודי, כי הוא חושב שהביקור יהפוך לתפנית משמעותית. "בדמוגרפיה שלאחר האביב הערבי", הוא מסביר, "צעירים רבים רוצים חיים טובים יותר וממשל טוב יותר, אך לא מעוניינים להשיג זאת בעזרת אידיאולוגיה או מהפכה - וכך מוחמד בן סלמאן, טראמפ וסוריה התאחדו יחדיו". מול איראן, אומר ג'נקינס כי גוש מלוכד של מדינות סוניות, כולל סוריה, יגביר את השגשוג ויקל על ההתמודדות מול משטר האייתוללות.

לעומת זאת, השגריר לשעבר מתח ביקורת קשה על ישראל, על רקע המדיניות האזורית שלה. "ואז יש את ישראל עצמה. האם היא מעוניינת בשכנות סוניות חזקות ויציבות, או לא?" הוא תוהה. "כדאי לה, אבל אני לא בטוח אם בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר חושבים כך. יש כאב ראש לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו". בסיכומו של דבר, הסעודים גם סיקרו בהרחבה כיצד טראמפ פועל במזרח התיכון תוך עקיפת ישראל, הן בהסכם עם החות'ים והן בשחרור עידן אלכסנדר.

מאת ג'ונתן גורנאל, מתוך ערב ניוז. לקריאת הכתבה המלאה.

3אבו מאזן הגיע ללבנון כדי לפרק את ארגוני הטרור הפלסטיניים מנשקם

יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן החל אתמול (ד') ביקור בן שלושה ימים בלבנון, הראשון מזה שמונה שנים, נכתב באל־מוניטור. ביקורו משתלב במדיניות של נשיא לבנון ג'וזף עאון לפירוק ארגוני הטרור השונים מנשקם, כהיעד של אבו מאזן הוא להשפיע על החמושים, שנמצאים במחנות הפליטים, לחדול מפעילותם. זהו נדבך אחד מתוך כמה יעדים של ממשלת לבנון שמעוניינת להשיב את הסמכות שלה בכל חלקי ארץ הארזים.

הביקור של אבו מאזן כולל פגישות עם הנשיא עאון, ראש הממשלה נוואף סלאם, ויו"ר הפרלמנט נביה ברי. הציפייה היא כי ראש הרשות הפלסטינית יודיע על הנחת הנשק של הפת"ח בלבנון, וכן יסכים לכינון ועדה שתעסוק בהעברת האמל"ח לממשלת לבנון. בביירות כבר הזהירו את חמאס כי לא יקבלו "שום פעולה שעלולה לפגוע בריבונות המדינה ובביטחון הלאומי".

הרקע לאותה הצהרה היו שיגורי רקטות משטח לבנון לישראל שחמאס ביצעו, אבל ניסו להתנער ממנו. אלו היו "פעולות של יחידים", ניסה לטעון בכיר חמאס בלבנון, אחמד עבד אל־האדי. בניסיון להרגיע את הרוחות ולא להסתבך יתר על המידה עם עאון ואנשיו, חמאס העבירו בתחילת החודש למודיעין הצבאי הלבנוני שלושה פלסטינים שחשודים כי ביצעו שיגורי רקטות לישראל לפני כחודשיים.

מאת ביאטריס פרחאת, מתוך אל־מוניטור. לקריאת הכתבה המלאה.

4הפרלמנט האיראני תומך בהעשרת אורניום לרמות גבוהות

איראן וארה"ב צפויות להתכנס לסבב שיחות הגרעין החמישי ברומא בימים שבת-ראשון, אך בזמן שעוסקים בתהייה האם משטר האייתוללות יוציא משלחת לשיחות - הפרלמנט האיראני הוציא הצהרה שמגנה על תוכנית הגרעין המקומית. במסגרת אותה הצהרה, חברי הפרלמנט מסרו כי לאיראן יש זכות להעשיר אורניום בשטחה, כולל ליותר מ־20%, והנושא לא פתוח למשא ומתן. כך נכתב באיראן אינטרנשיונל.

העשרת האורניום באיראן היא סלע המחלוקת העיקרית בין הצדדים. בוושינגטון כבר הביעו הסכמה לתוכנית גרעין אזרחית איראנית, אבל רק עד לשיעור 3.67% וללא העשרת אורניום באיראן, ואילו משטר האייתוללות לא מוכן להתפשר על העשרה בשטחו. בכורים גרעיניים אזרחיים, להפקת חשמל למשל, משתמשים באורניום מועשר ל־3%־5%, כאשר עבור כורים מתקדמים נדרשת העשרה של עד 20%. לטובת פצצות גרעיניות, נושאות מטוסים וצוללות דרוש מלאי אורניום שמועשר לרמות גבוהות של 85%־90%.

כיום, איראן היא המדינה היחידה בעולם ללא נשק גרעיני שמעשירה אורניום לשיעור של 60%, כשברמה המקצועית העשרתו ל־90% לא נחשבת מסובכת במיוחד. למרות זאת, בהצהרה שהוביל חבר הפרלמנט מוחמד ראשידי נכתב כי איראן לא תגביל את העשרת האורניום לפחות מ־20%, וקבלת ההחלטות תושפע דווקא "מצרכי שלום מקומיים". לטענתו, אותה העשרה נדרשת לתחומים כמו רפואה, חקלאות ואנרגיה.

מתוך איראן אינטרנשיונל. לקריאת הכתבה המלאה.