אישור תיקון חוק הוותמ"ל החדש בוועדת השרים לענייני חקיקה יידחה, ככל הנראה, במטרה לאפשר הידברות בין הצדדים - כך נודע לגלובס. החוק עלה היום (א') לדיון בוועדה בראשות שר המשפטים יריב לוין. גורמים מתוך הישיבה סיפרו כי לוין קרא למשרד הפנים, המקדם את החוק, להידבר עם הגורמים השונים, בעקבות התנגדות רבה שנשמעה סביב החוק, והפכה חריפה במיוחד לקראת הדיון בוועדת השרים היום.
● חדשות השבוע בנדל"ן | אחרי כמעט 80 שנה: במינהל התכנון מסדירים את שטחי התפעול בנמל חיפה
● "קניבליזם מטורף": היא הייתה אחת הערים הגדולות בישראל והידרדרה
התיקון לחוק הוותמ"ל מציע כמה שינויים בחוק הקיים, הקובע את דרך עבודתה של הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור, כאשר שלושה מהם נחשבים משמעותיים במיוחד: הפיכת עבודת הוועדה מזמנית לקבועה; הרחבת סמכויות הוועדה, כך שתהיה רשאית להרחיב את שטחו של מתחם פינוי־בינוי בהיקף של עד 50%, לעומת השטח שהוכרז כמתחם מועדף לדיור; וקביעה כי התייעצות באשר להכרזה על מתחם מועדף לדיור, לא תהיה עוד גם עם הרשות המקומית וגם עם ראש הרשות, אלא רק עם הרשות המקומית.
לתיקונים אלו בעיקר קמה התנגדות רבה, אשר באה לידי ביטוי, בין היתר, בכמעט 150 הערות מטעם הציבור לתזכיר החוק, מאז פורסם בתחילת ינואר. לקראת הדיון היום בוועדת השרים לענייני חקיקה, ההתנגדות החריפה, ושורה של ארגונים הגישו מכתבים לחברי ועדת השרים, בהם הם מביעים את התנגדותם לתיקונים המוצעים.
"תוכניות הוועדה מייצרות מציאות תכנונית ללא איזונים ובלמים"
עיקר ההתנגדות היא מעצם היותה של הוועדה, בעיני המתנגדים, ועדה בעלת כוח רב - בין היתר, משום שהיא יכולה לקדם תוכניות גם ללא הסכמת הרשות שבתחומיה התוכנית מקודמת. המתנגדים טוענים כי משבר הדיור, אותו אמורה הוותמ"ל לפתור, כגוף תכנוני עוצמתי, אינו תכנוני: "כיום, יש מלאי תכנוני של יותר מ־1,200,000 יחידות דיור מאושרות שאינן ממומשות, המספיקות ל־17 שנות בנייה", כך נטען. "מלאי זה לא הצליח להוריד את מחירי הדיור או להאיץ בנייה בפועל". עוד נטען, כי "לוועדה סמכויות קיצוניות ונרחבות. היא גוברת על תוכניות מתאר מחוזיות וארציות, ותוכניותיה מייצרות מציאות תכנונית ללא איזונים ובלמים".
נראה שמשהו מהביקורת הזו, לפחות, הגיע לאוזניהם של חברי ועדת השרים לענייני חקיקה. המשרד להגנת הסביבה ומשרד החקלאות עצמם התנגדו, עוד לפני הדיון, לסעיפים בהצעה, ובדיון עצמו הביעו התנגדות לאישור החוק חברי הממשלה הבאים: שר המשפטים, יריב לוין, השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, שר החקלאות, אבי דיכטר, שר התפוצות והמאבק באנטישמיות, עמיחי שיקלי, וכן זאב אלקין, השר במשרד האוצר, שהיה שר הבינוי והשיכון בממשלה הקודמת.
כעת, כבר כשנה וחצי לאחר שהחוק עלה לכותרות בפעם הראשונה, הוא יידחה בתקופה מסוימת. דחיית אישורו כעת לא מסמלת על "קבורתו", אך נראה כי יעברו כמה שבועות לפחות עד שיועלה שוב, אם וכאשר, בוועדה, ובזמן זה ינסו הצדדים להגיע להסכמות כלשהן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.