היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, עלתה הבוקר (ב') לנאום בכנס השנתי של לשכת עורכי הדין באילת. בפתח דבריה אמרה כי היא מצרה על כך שהפצ"רית, האלופה יפעת תומר-ירושלמי נעדרת מהכנס. אתמול אסר שר הביטחון, ישראל כץ, על תומר-ירושלמי להשתתף בכנס, וזאת חרף האישור שנתן לכך הרמטכ"ל, רב אלוף אייל זומר. היועמ"שית אמרה על הפצ"רית: "אין מתאימה ממנה להדוף את הטענות נגד ישראל במישור הבינלאומי".
● הרמטכ"ל נגד כ"ץ: "אישרתי את נאום הפצ"רית, שחשוב להסברה"
● שאלות ותשובות | מינוי ראש השב"כ: האם נתניהו פועל בניגוד עניינים?
בהתייחסה לסוגיית גיוס החרדים, אמרה היועמ"שית כי "חוק גיוס שטרם נולד אינו תכנית עבודה והוא לא פוטר מהחובה לגייס ולהתגייס". לדבריה, "סנקציות אפקטיביות צריכות להיות אישיות ולפגוש את הפרט בחייו האישיים, בשדה התעופה, בחשבון הבנק ובשימוש ברכב. הנחת המוצא היא בשנת הגיוס הקרובה שתחל ביולי יישלח הצבא צווי גיוס לכל המגויסים הרלבנטיים, כולל עשרות אלפים ששירותם נדחה בעבר. סטייה מכך תדרוש טעמים כבדי משקל".
היועמ"שית עמדה על כך שנדרשת הגברת האכיפה והסנקציות על מי שאינו מתגייס בניגוד לדרישה, ומתחה ביקורת על הממשלה על הימנעותה מנקיטת צעדים בנושא.
לדבריה, שיתוף הפעולה בין הייעוץ המשפטי לבין הממשלה מתקיים "מניעה משפטית נקבעה במקרים בודדים בלבד, והטענה כי אנחנו לא משתפים פעולה עם הממשלה מנותקת מהמציאות", אמרה והדגישה כי הייעוץ המשפטי מחויב לשלטון החוק ולטובת החוק. "השינוי המשטרי הואץ מאוד, והזלזול בחוק וההתרסה כלפיו נוכחים ומורגשים. זוהי לא אזהרה לעתיד, זו המציאות בפועל. שיטת המשטר משתנה לנגד עינינו בקצב מהיר. ישנה החלשה שיטתית של המוסדות הדמוקרטיים. מסוכנת במיוחד היא הפגיעה המתמשכת ברשות השופטת ובעצמאותה. אין לאזרח שנפגע כתובת אפקטיבית אחרת לקבלת סעד. השינוי המשטרי מתמקד בגלל זה בבית המשפט".
בהרב-מיארה הצביעה על הקיפאון במינויים במערכת המשפט, המוביל לעומס. "לכך מצטרפת הפוליטיזציה של בחירת נציב תלונות הציבור על שופטים ושל הליך בחירת השופטים. רידוד ערך המקצועות והפיכת השיקולים הפוליטיים למכריעים תשנה את אופייה של המדינה כמערכת דמוקרטית, אולי באופן בלתי הפיך. המשמעות היא מערכת משפט מוחלשת, התלויה במערכת הפוליטית ונושאת את עיניה אליה. שופט המבקש להתקדם ידע שקידומו תלוי במערכת הפוליטית".
היועמ"שית: "המוסדות הדמוקרטיים זקוקים להגנה"
היועמ"שית הדגישה, כי הנושא אינו קשור למתח שבין שמרנות לאקטיביזם. "דווקא תפיסה שמרנית אמורה להזדעק מול הפגיעה במערכת המשפט", אמרה. היא הדפה את הטענות כי בית המשפט מצוי בניגוד עניינים כי הוא מגן, לכאורה, על עצמו מפני הניסיונות להחלישו. "בית משפט הבוחן חקיקה אנטי-דמוקרטית לא מגן על עצמו. הוא מממש את חובתו כלפי כולנו. אין מוסד אחר שיכול לקיים את החובה הזו".
בהרב-מיארה הקדישה חלק מנאומה לרפורמת השידורים שמקדם שר התקשורת, שלמה קרעי. הרפורמה, המקנה כוח חסר תקדים לדרג הפוליטי בשליטה על גופי השידור והחדשות, אושרה לאחרונה בוועדת השרים לחקיקה. "לא נשלים עם פגיעה קשה בתפקודה התקין של התקשורת החופשית בישראל", אמרה היועמ"שית.
"המוסדות הדמוקרטיים שלנו אינם חזקים כפי שהם עשויים להיראות - והם זקוקים להגנה", קבעה בהרב-מיארה. היא בירכה את מפכ"ל המשטרה, דני לוי, על הבהרתו כי המשטרה תציית לחוק ולבית המשפט. "העובדה שנדרשת הבהרה כזו מדאיגה", הוסיפה.
"פסק הדין בנושא ראש השב"כ מחזיר אותנו למושכלות יסוד ומסיר את המיסוך: ראש השב"כ אינו משרת אמון אישי. פסק הדין הוא מצפן עבור כל אחד מראשי המערכות הציבוריות. החלטת ממשלה חייבת הליך תקין ללא שיקולים זרים. פגמים בהליך וניגוד עניינים מטילים צל כבד", הדגישה.
בהרב-מיארה מתחה ביקורת על הטענות שהעלה שר המשפטים לוין במסגרת הניסיונות להדיחה. לוין טען, כי ניכר "חוסר שיתוף פעולה" בין הייעוץ המשפטי לבין הממשלה. "הציפייה שניתן יד להפרת הדין היא לא לגיטימית. תפקידנו איננו לשרת צורך פוליטי כזה או אחר של הממשלה, שאינו עולה בקנה אחד עם הדין. הממשלה מבקשת צייתנות. האמירה 'לא נבחרתם ע"י העם' לא יכולה להכשיר פגיעה בשלטון החוק. כולם כפופים לשלטון החוק".
נשיא העליון עמית: הציבור צריך לשאול האם אנחנו רוצים שופטים בשליחות הדרג הפוליטי
גם נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, עלה הבוקר (ב') לנאום בכנס השנתי של לשכת עורכי הדין באילת לתשואות הקהל. "ריגשתם", הפטיר עמית לפני שפתח את נאומו.
עמית הקדיש חלק ניכר מדבריו להתקפות מצד הממשלה על מערכת המשפט. "צר לי לומר כי מזה תקופה שהרשות השופטת ניצבת מול ניסיונות חוזרים ונשנים לערער את עצמאותה, להחלישה ולהגביל את יכולתה לפעול בעצמאות וללא תלות. העצמאות השיפוטית נתונה למתקפה בזירה הציבורית והפוליטית, ולעתים אף במהלך דיונים בבתי המשפט. אנו עדים לניסיונות לפגוע ברשות השופטת ובשופטים, בין היתר בדרך של שינוי תנאי העסקתם וחסינותם, וליוזמות אשר מגלמות פגיעה במעמד המוסדי של בית המשפט העליון".

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
עמית מתח ביקורת על סירובו של שר המשפטים, יריב לוין, לכנס את הוועדה לבחירת שופטים כדי למלא את התקנים החסרים במערכת. לדבריו, "העומס בבתי המשפט פוגע בראש ובראשונה בציבור הרחב - הלוא הם המתדיינים ובעלי הדין. אין מקום להמתין לנקודה שבה נדרש איושם של עשרות תקנים על מנת לכנס את הוועדה". עמית ציין, כי לוין לא ענה לפנייה ששלחו אליו עמית והשופטים נועם סולברג ודפנה ברק-ארז, החברים בוועדה לבחירת שופטים, בקריאה לכנס את הוועדה.
"הימנעותו של שר המשפטים מכינוס הוועדה מגבירה את העומס שבו מצויים בתי המשפט, והיא פוגעת כאמור בראש ובראשונה בציבור הישראלי. אין כל הצדקה לשיתוקה של הוועדה ולשחיקה של המערכת. יש לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ללא דיחוי ולאפשר לה לבצע את תפקידה.
עמית קרא ללוין "שלא לזנוח את חובותיו המיניסטריאליות; לכנס את הוועדה לבחירת שופטים; לפעול לפרסום הפרוטוקולים של דיוניה; ולשוב ולקיים פגישות עבודה סדירות עם נשיא בית המשפט העליון".
לדברי נשיא העליון, "הניסיון לחתור תחת עיקרון העצמאות השיפוטית לא יצלח. הרשות השופטת תמשיך לעמוד איתן בפני ניסיונות לשחיקת חוסנה ותמשיך להגן על המרקם הדמוקרטי, ללא חשש וללא מורא".
בהתייחסו לצורך לשמור על המשטר הדמוקרטי אמר עמית, כי "יש צורך בחוקה משוריינת או לכל הפחות בחוק יסוד: החקיקה שתגדיר את כללי המשחק הדמוקרטי; בשומרי סף - יועצים משפטיים, רגולטורים, מבקרים פנימיים ואחרים שתפקידם לוודא שפעולות השלטון נעשות כחוק; וכמובן, ברשות שופטת עצמאית ובלתי תלויה, אשר עומדת על משמר שלטון החוק וזכויות האדם".
עמית הוסיף בהקשר זה: "העצמאות השיפוטית נועדה לשרת את הציבור הישראלי כולו ואינה קיימת לטובת הרשות השופטת עצמה... פגיעה בעצמאות הרשות השופטת, והפיכתה לרשות הנתונה ללחצים חיצוניים, תסכן את האפשרות להגן על זכויות הפרט מפני פגיעה שלא כדין. שופטים שאינם עצמאיים יתקשו להציב גבולות ולהעניק סעד לציבור מפני פעולה שלא כדין. ללא העצמאות השיפוטית, תחדל הרשות השופטת מלשמש כגורם מאזן לרשויות האחרות - והיא עלולה להפוך לכלי בידיהן".
בפנייה ישירה לציבור בישראל קרא נשיא העליון: "על הציבור לשאול עצמו - איזו דמוקרטיה אנו רוצים לקיים במדינת ישראל. איזו רשות שופטת אנו מבקשים שתשמור על עקרונות הדמוקרטיה? האם אנו רוצים רשות שופטת ששופטיה פועלים בשליחות הדרג הפוליטי - או שופטים שיהיו נאמנים לערכי הדמוקרטיה, לציבור בכללותו ולערכי הצדק והדין? הבחירה היא בין מערכת שיפוטית מקצועית, עצמאית ומגוונת - שבה שופטים מתמנים ומתקדמים בהתאם לכישוריהם ולעשייתם המקצועית - לבין מערכת הנתונה להשפעות ולאינטרסים שהינם זרים לעשייה המשפטית".
עמית בחר להתייחס בדבריו גם לשימוש הגובר בקרב עורכי דין בכלים של בינה מלאכותית. באחרונה מתח בית המשפט העליון ביקורת נוקבת על עורכי דין, אשר שילבו בכתבי הטענות טענות כוזבות ועובדות מומצאות ששאבו מתוכנות בינה מלאכותית. "הפוטנציאל הרב שיש בכלי הבינה המלאכותית טומן בחובו גם סיכונים ואתגרים משמעותיים", אמר נשיא העליון. "האתגרים שנלווים לטכנולוגיה בסוגיות כמו הגנה על פרטיות, שמירה על אתיקה מקצועית, ואמינות המידע - מחייבים לאמץ גישה שקולה ומבוססת ושימוש אחראי. חשוב שנדע לא רק להשתמש בכלים החדשים, אלא גם להציב להם גבולות ברורים".
עמית הדגיש, כי "תפקידם של עורכי הדין לא יכול להיות מוחלף, ואסור שיהיה מוחלף בבינה מלאכותית - שכידוע לנו, עדיין מתקשה להתמודד עם מציאות משפטית מורכבת; ולעתים 'נופלת' להמצאות פרי הרהורי לבה. לא בכדי בית המשפט העליון הזהיר בחודשים האחרונים את ציבור עורכי הדין מפני שימוש בלתי מבוקר בבינה המלאכותית. אל לעורך הדין להתפרק משיקול דעתו ולהעבירו לידי הבינה המלאכותית".
בכר: "נפעל להביא למינוי שופטים גם מול סרבנות שר המשפטים"
ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר, אמר בכנס: "פניתי לאלוף זיני וביקשתי שיודיע כי לא יקבל על עצמו את תפקיד ראש השב"כ בניגוד לעמדת היועמ״שית ופסק הדין של בג"ץ. כתבתי לו שהליך המינוי שבו הוא לוקח חלק לוקה במספר פגמים בולטים - בהליך עצמו, בהתעלמות מחוות הדעת, ובניגוד עניינים מובהק של ראש הממשלה. לא יעלה על הדעת שמועמד לתפקיד שומר סף חשוב ימונה בהליך בלתי חוקי תוך רמיסת המוסדות הדמוקרטיים שעל שמירתם הוא מופקד".

ראש לשכת עורכי הדין, עו''ד עמית בכר
לדברי בכר, "הממשלה בראשות נתניהו לא יכולה לעשות שינויים במערכת המשפט, נקודה. הם לא חוקיים ודינם להתבטל. כל עוד ראש הממשלה נאשם ומשפטו מתנהל, וכל שכן כשהוא בניגוד עניינים אישי, אסור לאפשר לו לגעת במערכת".
בהתייחסו להפרה אפשרית של צו בג"ץ ע"י הממשלה, התחייב בכר כי "אם חלילה נגיע לכך שהממשלה מפרה במפורש פסק דין - לשכת עורכי הדין תוביל מאבק ציבורי בלתי מתפשר, לרבות השבתה של מערכת המשפט, ונרתום לצורך כך את עמוד השדרה של החברה הישראלית: את מובילי המשק, הכלכלה, האקדמיה, החינוך, הרפואה".
עוד ציין, כי "נפעל להביא למינוי שופטים גם מול סרבנות שר המשפטים. ככל שהוועדה לא תתכנס - הלשכה תעתור לבג"ץ".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.