להגדרות הציונים לחצו כאן
נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד
הסוגיה הבוערת ביותר על סדר היום הישראלי היא הצורך לשחרר את החטופים שנמצאים יותר מ־20 חודשים בשבי חמאס. אלא שהמשא־ומתן בנושא מרגיש תקוע. האם יכול להיות שהחלפת הצוות העוסק בנושא הביא לכך?
לפי ראש הממשלה בנימין נתניהו, התשובה שלילית: "ההפך הגמור קרה", הוא אמר באחד הסרטונים עם דוברו טופז לוק. "אחרי ששיניתי את צוות המשא־ומתן, אנחנו השגנו 25 חטופים, לפני זה לא השגנו את זה. במשך חודשים ארוכים לא היה כלום". האם זו הכרונולוגיה הנכונה?
● המשרוקית | נתניהו הורה להדיח את רוב חברי הוועדה שבוחנת מינויים בכירים. זו המשמעות
● המשרוקית | האם תחת בנט גדל הסיוע הקטארי לחמאס והחלה כניסת הפועלים מעזה
נתחיל עם סדר שחרור החטופים: ב־15 בינואר, יותר משנה לאחר עסקת החטופים הקודמת, דווח על השגת הסכמות לגבי עסקה נוספת. זו נחתמה בלילה שלאחר מכן, ואז אושרה בהחלטת ממשלה.
לפי ההסכם, המלחמה תוכננה להיכנס להפסקת אש בת שישה שבועות, במהלכה 33 חטופים, חיים וחללים, ישוחררו במספר פעימות. חלק זה נקרא "שלב א'", במסגרתו היו אמורים לדון על תנאי כניסה לשלב ב' כדי לשחרר חטופים נוספים.
פעימת השחרור הראשונה התקיימה ב־19 בינואר, יום לפני השבעת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שנחשב לכוח מניע מאחורי ההסכם הזה. עוד שמונה פעימות נעשו בין 25 בינואר ל־27 בפברואר, במהלכן שוחררו חטופים חיים - אזרחים וחיילים - וגם גופות. בנוסף, ומחוץ לעסקה זו, ב־12 במאי שוחרר החייל עידן אלכסנדר כמחווה לארה"ב.
ואיפה החלפת צוות המשא־ומתן נכנסת לטיימליין הזה? לפי הודעת ראש השב"כ רונן בר מאפריל, שבאה בעקבות פיטוריו, הוא זומן לפגישה בה נתניהו בישר לו על הדחתו מהצוות ב־29 בינואר. מדובר בארבעה ימים אחרי הפעימה השנייה ויום אחד בלבד לפני השלישית. לפי דיווחים בתקשורת, נתניהו מינה לראשות הצוות במקום בר וראש המוסד דדי ברנע (שהמשיך להיות מעורב במשא־ומתן) את רון דרמר, וצירף אליו את גל הירש וסגן ראש השב"כ לשעבר מ', ב־18 בפברואר. בשלב הזה היינו כבר שלושה ימים אחרי הפעימה השישית ויומיים לפני השביעית.
עקרונית, בשבע הפעימות שיצאו לפועל לאחר הדחת בר מצוות המשא־ומתן שוחררו 26 חטופים, בהתאם לדברי נתניהו. אלא שההסכם הושג 10 ימים לפני כן, וכחודש לפני יצירת ההרכב החדש. בזמן אמת, "גורם בכיר הבקיא בפרטים" סיפר כי השינוי הזה הצליח לאחד שתי פעימות לאחת. ייתכן, אך מספר החטופים ששוחררו בסך־הכול לא שונה ממה שנקבע בהסכם המקורי. בנוסף, נזכיר, צוות המשא־ומתן החדש לא הצליח להגיע להסכמות שיאפשרו מעבר לשלב ב' של העסקה.
מראש הממשלה נתניהו לא נמסרה תגובה.
בשורה התחתונה: דברי נתניהו לא נכונים. השינוי בצוות המשא־ומתן על החטופים הגיע לאחר החתימה על ההסכם ותחילת קיומו בשטח. בסופו של דבר, גם לאחר שינוי הצוות לא היה הבדל בין מספר המשוחררים בפועל לבין המספר עליו הוסכם מלכתחילה.
תחקיר: יובל אינהורן
לבדיקה המלאה לחצו כאן
שם: בנימין נתניהו
מפלגה: הליכוד
מקום פרסום: רשתות חברתיות
ציטוט: "אחרי ששיניתי את צוות המשא־ומתן השגנו 25 חטופים, לפני זה לא השגנו את זה, במשך חודשים ארוכים לא היה כלום"
תאריך: 26.5.25
ציון: לא נכון
בסרטון שפרסם ראש הממשלה בנימין נתניהו ברשתות החברתיות, הוא התבקש על־ידי דוברו להתייחס לטענה לפיה לא חזרו חטופים מאז ששונה הרכב צוות המשא־ומתן לעסקת שחרור חטופים.
על כך השיב נתניהו: "ההפך הגמור קרה. אחרי ששיניתי את צוות המשא־ומתן, אנחנו השגנו 25 חטופים, לפני זה לא השגנו את זה. במשך חודשים ארוכים לא היה כלום - רק כששינינו את צוות המשא־ומתן ונתנו מכה חזקה מאוד צבאית - אז קיבלנו את התוצאה".
בדקנו האם אכן שינוי הרכב צוות המשא־ומתן הביא לשחרור חטופים, לאחר שבמשך תקופה ממושכת הדבר לא קרה.
נתחיל מציר הזמן של שחרור החטופים השנה. לאחר שעברה למעלה משנה מאז עסקת שחרור החטופים הראשונה (שהפעימה האחרונה בה יצאה לפועל ב־30 בנובמבר 2023), ב־15 בינואר 2025 דווח שהושגה הסכמה על פרטי עסקת החטופים - ובכיר ישראלי ובכיר אמריקאי עדכנו ש"יש הסכם".
בלילה שבין 16 ל־17 בינואר, נציגי ישראל, חמאס, ארה"ב וקטאר חתמו רשמית על עסקת החטופים בדוחא (בירת קטאר). בהמשך הממשלה התכנסה לדון על אישור מתווה שחרור החטופים שהוסכם, ובלילה היא אישרה אותו בהחלטת ממשלה 2689.
לפי המתווה, במשך שישה שבועות (42 ימים), ישוחררו מרצועת עזה בחזרה למדינת ישראל 33 חטופים חיים וחללים שהם אזרחים או תושבי מדינת ישראל. כניסת המתווה לתוקף - וגם הפעימה הראשונה של שחרור החטופים - נקבעה ל־19 בינואר.
ואכן, הפעימה הראשונה נערכה ב־19 בינואר - אז שוחררו 3 חטופות; הפעימה השנייה נערכה ב־25 בינואר - אז שוחררו 4 חטופות; הפעימה השלישית ב־30 בינואר - עם שחרור של 3 חטופים ישראלים (באותו יום שוחררו גם 5 חטופים תאילנדים שלא במסגרת העסקה); הפעימה הרביעית ב־1 בפברואר - עם שחרור 3 חטופים; הפעימה החמישית ב־8 בפברואר - שחרור 3 חטופים; הפעימה השישית ב־15 בפברואר - שחרור 3 חטופים; הפעימה השביעית ב־20 בפברואר - קבלת גופותיהם של 3 חטופים; הפעימה השמינית ב־22 בפברואר - בה שוחררו 6 חטופים חיים, והתקבלה גופה אחת; ב־27 בפברואר הפעימה התשיעית והאחרונה - בה התקבלו 4 גופות.
בסך־הכול, בין 19 בינואר ל־27 בפברואר הוחזרו 33 חטופים ישראלים: 25 חיים ו־8 חללים. לאחר מכן, ב־12 במאי, שלא במסגרת העסקה וכמחווה לארה"ב, שוחרר עידן אלכסנדר. נציין כי ב־5 ביוני חולצו במבצע צבאי שתי גופות.
ואיפה זה עומד ביחס לשינוי הרכב צוות המשא־ומתן? לפי הודעה של ראש השב"כ רונן בר, ב־29 בינואר 2025 הוא זומן לפגישה בהולה בלשכת ראש הממשלה, בה ראש הממשלה מסר לו כי הוא מודח מצוות המשא־ומתן להשבת החטופים. ב־18 בפברואר כבר דווח כי נתניהו מינה לראש צוות המשא־ומתן את השר רון דרמר - שהחליף בהובלת המגעים את בר ואת ראש המוסד דדי ברנע (כשהאחרון ימשיך להיות מעורב במשא־ומתן). פורסם כי הצוות החדש יכלול גם את מתאם השבויים והנעדרים במשרד ראש הממשלה, גל הירש, וכן את סגן ראש השב"כ לשעבר מ'.
אם כן, ייתכן שאפשר להבין מאין לקח נתניהו את הטענה על מספר החטופים ששוחררו מאז ששונה הרכב צוות המשא־ומתן. אם נקודת הזמן של השינוי היא מועד הדחתו של ראש השב"כ מצוות המשא־ומתן - כלומר, 29 בינואר - אז אפשר לראות ששוחררו מאז 26 חטופים: 18 חטופים חיים ו־8 חללים.
ואולם שינוי צוות המשא־ומתן התרחש רק לאחר שכבר נחתמה העסקה ובעיצומה של הוצאתה אל הפועל. היות שהעסקה נחתמה כחודש לפני הפרסום על שינוי הצוות (ו־10 ימים לפני הדחת ראש השב"כ ממנו), הדבר מפריך את טענת נתניהו שלפני שינוי הרכב הצוות "במשך חודשים לא היה כלום" בעניין שחרור החטופים.
חלקה השני של טענת נתניהו - לפיו מאז שינוי הצוות שוחררו 25 חטופים - מתעלמת מכך ששחרור מספר זה של חטופים הוסכם מראש במסגרת העסקה שנחתמה. כן היו טענות שהפיץ לתקשורת "גורם בכיר הבקיא בפרטים", לפיהן הקדמת הפעימה השביעית ושחרורם בפעימה אחת של ששת החטופים החיים האחרונים בשלב זה של העסקה (הפעימה השמינית) - הם "תוצאה של החלטת ראש הממשלה לשנות את הרכב צוות המשא־ומתן". ואולם בסופו של דבר שוחרר אותו מספר חטופים שסוכם מראש בעסקה - וגם בטענות אלה של אותו "גורם בכיר" אין אמירה שעצם שחרור החטופים הוא תולדה של שינוי הרכב הצוות.
מראש הממשלה בנימין נתניהו לא נמסרה תגובה.
לסיכום, בניגוד לטענתו של נתניהו, העסקה האחרונה בה שוחררו לבסוף 33 חטופים הושגה עוד לפני שינוי צוות המשא־ומתן. לפני השינוי כבר החל שחרור חטופים, ואחריו שוחרר מספר החטופים שסוכם מראש בעסקה. לכן דבריו של נתניהו לא נכונים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.