ביום שני שברה מניית מטא את שיא כל הזמנים כשהגיעה לשווי של 1.86 טריליון דולר והשלימה עלייה של כ־23% מתחילת השנה. אבל ההישגים עלו למארק צוקרברג לא פחות מ־14 מיליארד דולר. תמורת הסכום הזה, מטא הודיעה לפני כשבועיים שהיא תרכוש 49% ממניות Scale AI, חברה שמספקת נתונים מותאמים לאימון מערכות בינה מלאכותית.
● המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א
● WSJ | לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט
אבל יותר מהרכישה שמקנה ל־Scale שווי של מעל 30 מיליארד דולר, צוקרברג מנסה לתפוס את האיש שמאחוריה. ניסיון לגייס מישהו שיוכל להוביל מאבק עיקש בחברות הענק המתחרות במירוץ ה־AI, לגייס את החוקרים המובילים בעולם, ולהביא למטא מקום של כבוד במהפכה הטכנולוגית. המישהו הזה, הוא אלכסנדר ואנג שנבחר להוביל את המעבדה החדשה של מטא ל־AI "סופר אינטלג'נס".

ואנג צפוי ליהנות משכר שנתי שמוערך בכלי תקשורת בעשרות עד מאות מיליוני דולרים, בעיקר באמצעות מניות חסומות (RSUs) שיחולקו על פני מספר שנים ותלויות בעמידה ביעדים. בנוסף, פורסם גם כי ואנג יקבל מענק של יותר ממיליארד דולר, סכום המשקף את שווי המניות שהחזיק בעצמו ב־Scale AI, ואשר נמכרו במסגרת העסקה עם מטא.
אלכסנדר ואנג
אישי: בן 28 מניו מקסיקו. בן לזוג פיזיקאים מסין
מקצועי: מייסד ומנכ"ל Scale AI. מגיל 17 עבד בעמק הסיליקון בחברות כמו Addepar ו-Quora. שוויו מוערך ב-3.6 מיליארד דולר
עוד משהו: בגיל 24 היה המיליארדר הצעיר בעולם. נרשם לתואר ב-MIT אך פרש אחרי סמסטר אחד
המיליארדר הצעיר בעולם
ואנג נולד ב־1997 בעיירה לוס אלאמוס, ניו מקסיקו. הוריו, מהגרים מסין, עבדו כפיזיקאים במעבדת הגרעין הלאומית של ארה"ב, וסביבת ילדותו הייתה רוויה במדע, נוסחאות ולוחות זמנים של ניסויים.
כבר בתיכון התבלט ביכולותיו החריגות: הוא העפיל לתוכנית האולימפית במתמטיקה של ארה"ב (USA Mathematical Olympiad Program), היה בנבחרת הפיזיקה הלאומית (US Physics Team), ופעמיים הגיע לגמר של אולימפיאדת המחשבים היוקרתית USACO, הישגים שממקמים אותו בצמרת הכישרונות של תלמידי המדעים בארה"ב.
אבל הוא לא הסתפק בתחרויות. בגיל 17 כבר עבד בחברות בעמק הסיליקון כמו Addepar ו־Quora. תואר, אגב, אין לו. הוא אמנם התקבל ל־MIT והחל ללמוד מתמטיקה ומדעי המחשב, אך פרש אחרי סמסטר אחד. בגיל 19 הוא כבר הקים את Scale AI, יחד עם היזמת לוסי גואו. ב־2021, כשהוא בן 24 בלבד, החברה שלו הוערכה ביותר מ־7 מיליארד דולר, וואנג הפך למיליארדר הצעיר בעולם בזכות עצמו לפי פורבס. נכון ליולי 2025, הונו מוערך ב־3.6 מיליארד דולר. אגב, גם השותפה גואו נהנתה מהתואר המיליארדרית הצעירה בעולם, בגיל 30.
"הרעיון היה פשוט: לקחת תהליכים אנושיים, ידניים, ולהפוך אותם לאוטומטיים בעזרת דאטה", סיפר ואנג לבלוג של YC כבר ב־2016. מה שהתחיל כמיזם לעולם הרכבים האוטונומיים הפך עד מהרה לספק דאטה קריטי עבור מודלי שפה ובינה מלאכותית של שחקנים כמו OpenAI, מיקרוסופט הפנטגון וגם כמובן מטא עצמה. "אנחנו התשתית התפעולית של כל מי שבונה מודלי שפה גדולים", אמר ואנג בשנה שעברה.
עוף מוזר בתעשייה
ואנג אינו חוקר בינה מלאכותית מהסוג הקלאסי. הוא לא פיתח מודלים פורצי דרך, לא מחזיק בתארים מתקדמים, ואינו נחשב לאיש אלגוריתמים. אך דווקא בשל כך, אומרים מקורביו, יש לו יתרון: הוא רואה את התמונה הרחבה, מתמקד בבנייה של תשתיות, יודע לזהות מגמות מוקדם, ולהפעיל מנופי גיוס והשפעה בין אקדמיה, תעשייה וממשל. "הוא בונה בריתות עמוקות בסיליקון ואלי ובוושינגטון", אמר לפיינשל טיימס דן לוין, שותף בקרן ההון סיכון Accel ואחד המשקיעים הראשונים בסקייל. "יש מעט מאוד גופים עם קשרים עמוקים לכל קבוצת מחקר מובילה כמו סקייל, אולי אנבידיה".
הדרך של ואנג לפסגה כוללת חברים ושותפים מוכרים: סם אלטמן, המנכל וממייסדי ענקית הבינה המלאכותית OpenAI, איתו ואנג אף חלק דירה בתקופת הקורונה. הוא נחשב מקורב גם למירה מורטי (בעברה בכירה ב־OpenAI) ומייקל קראציוס, היועץ לתחום המדע של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ, כך בין היתר לפי הפיננשל טיימס. "הוא יודע לקרוא לא רק את השוק, אלא גם את הרוח הפוליטית", אמר לעיתון משקיע שמכיר אותו. "אלכס רוצה שהשם שלו יהיה על כל דבר, גם כשלא באמת היה מעורב", טען עובד לשעבר בראיון לאותו הדיווח ואחר הוסיף כי "בעיניו, תמיד הוא במרכז".
לפי דיווחים, מטא מנסה לגייס שורה של בכירים בולטים לעבודה תחת ואנג בהם דניאל גרוס, ממייסדי חברת הבינה המלאכותית SSI (שהקים עם איליה סוצקבר), ונייט פרידמן, שותף של גרוס בקרן השקעות ובעצמו יזם ותיק. התנאים שמוצעים להם מרחיקי לכת: "זה מרגיש כמעט כמו שוד מאורגן", אמר גורם המעורה במהלך לפייננשל טיימס. עם פרידמן, לפחות, נראה כי המאמצים השתלמו: ביממה האחרונה פרסם ואנג ב־x כי הוא "נרגש לעבוד לצידו".
אפל ויתרה על שדרוג Siri בעצמה. אז למה המשקיעים מרוצים?
אחרי שנים של פיתוחים פנימיים וניסיון להדביק את התחרות במירוץ ה־AI, אפל שוקלת לראשונה להפקיד את Siri בידיים חיצוניות, ולשלב את ChatGPT של OpenAI או את קלוד של אנתרופיק בעוזרת הקולית שלה. אם המהלך ייצא לפועל, מדובר במהפך עמוק באסטרטגיה של החברה, שנמנעה בעקביות מהסתמכות על טכנולוגיות שאינן מתוצרתה.
לפי דיווח בבלומברג, אפל בודקת אפשרות להריץ את מודלי הבינה של ChatGPT או Claude על שרתי ענן פרטיים שבבעלותה, תשתית סגורה המבוססת על שבבים מתוצרתה, בשונה מרוב מודלי ה־AI כיום, שפועלים על עננים ציבוריים של חברות כמו מיקרוסופט ואמזון. המטרה: לאפשר קפיצה טכנולוגית מבלי להתפשר על פרטיות המשתמשים, ערך ליבה באסטרטגיה של אפל. אלא שמאחורי הקלעים המהלך יוצר מתיחות: מהנדסים בחברה חוששים למעמדם, בכירים עוזבים, ומתחרות כמו מטא ו־OpenAI כבר מחזרות אחר הטאלנטים של אפל. בין האפשרות לפגר מאחור במירוץ ה־AI לבין המחירים הללו, נראה שהמשקיעים העדיפו את האפשרות השנייה, שכן המניה עלתה ב־2% לאחר הדיווח.
Scale AI תשלם מחיר?
הכניסה של מטא כבעלת מניות משמעותית ב־Scale AI הדליקה נורות אזהרה בקרב לקוחותיה. לפי דיווחים, גוגל ו־OpenAI כבר החלו להתרחק, בטענה ששיתוף פעולה עם חברה הנמצאת בשליטה חלקית של מתחרה ישירה מהווה ניגוד אינטרסים מובהק.
"מהרגע שהעסקה נחתמה, הבנו שלא נוכל להמשיך לעבוד עם מרבית שוק מודלי הבינה הגדולים", אמר לאחרונה אחד ממשקיעי Scale לביזנס אינסיידר. אבל במטא מנסים להרגיע, ומקור ב־Scale אמר אף כי "הלקוחות לא באמת יכולים לעזוב אותנו, אנחנו סוחרי הנשק במלחמה הזו". במכתב ששלח לעובדי Scale ביום המעבר, כתב ואנג כי "הרעיון שלא אהיה יותר חלק מ־Scale היה בלתי נתפס, אבל הרגשתי שזה רגע חד־פעמי, לא רק עבורי אלא גם עבור החברה".
כעת, ההערכה היא כי עובדי Scale ייהנו מהשקעת מטא בדמות תגמולים משמעותיים. אבל לא ברור מה יישאר מהמותג עצמו, אולי בלי הלקוחות הגדולים וכאמור בלי האיש שעמד מאחוריו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.