הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא • מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock
דיפ פייק / צילום: Shutterstock

סרטון שנערך באמצעות תוכנת AI, ועלה בימים האחרונים לרשתות החברתיות, מציג באמצעות טכנולוגיית דיפ פייק תמונות מרציחתו (הפיקטיבית) של הרופא פרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא, רגע לפני שעמד לחשוף לציבור "תרופת פלא". מבית החולים שיבא נמסר כי ברגר חי, בריא ושלם, וכי הסרטון הוא הונאה מתחילתו ועד סופו.

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה
רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

בסרטון נראית דמות בלתי מזוהה יושבת על כיסא מחוץ לבית קפה כאשר דמות אחרת של אדם רעול פנים, יורה בה מטווח קצר. לאחר מכן מופיעה דמותה לכאורה של השדרנית יונית לוי מערוץ 12, שאומרת: "טרגדיה מזעזעת בתל אביב, הערב נרצח הרופא המפורסם פרופ' רענן ברגר ביריות במרפסת בית קפה בלב העיר. המשטרה מצאה כדורים מנשק המשמש מתנקשים מקצועיים. זו הייתה מתקפה מתוכננת היטב. עדת ראייה סיפרה בדמעות כיצד פרופ' ברגר נורה שלוש פעמים, וקרס מת על הכיסא. יום קודם לכן הוא חשף לכתב שלנו את האמת המזעזעת על המאפיה הפרמצבטית בישראל, שכנראה עומדת מאחורי מותו".

לאחר מכן מופיעה דמותו של פרופ' ברגר האומר: "אם אתם עדיין קונים תרופות בבתי מרקחת, תתכוננו ללוויה שלכם. תעשיית התרופות היא מאפיה מלוכלכת. פיתחתי משהו שמשמיד את העסק שלהם. בגלל זה הם מאיימים עלי. הקשיבו לי. במיוחד אם אתם מעל גיל 50, זה קליטי (הטעות במקור). אם אתם רואים את הסרטון הזה בפייסבוק, לחצו, קראו עוד וגלו איך לשנות את חייכם עם השיטה שלי. אם לא תאמינו לי, תמשיכו לסבול".

סרטון מזויף ושקרי: פרופ' ברגר חי, בריא ושלם

כתוביות הסרטון מלאות טעויות בעברית וכמה טעויות בביטוי מילים בעברית, מעידות גם הן כי מדובר בסרטון דיפ פייק שנוצר על ידי בינה מלאכותית. מבית החולים שיבא נמסר כי ברגר חי וקיים, וכי מעולם לא נתן ראיון שכזה.

לחיצה על קישור בסוף הסרטון מובילה לכתבה פיקטיבית ב"ישראל היום", לכאורה על אותה פרשה, כאשר כל הקישורים באתר מובילים לרכישת התרופה. מדובר לכאורה במוצר ללחץ דם של חברה בשם גרדיאן בונטיקלס, לה נוכחות נרחבת ברשת, בין היתר באתר אמזון, וול מארט ואיביי. ישנה אפילו הפניה למאמר מדעי העוסק באיכות המוצר, שפורסם לכאורה באתר ResearchGate, אך המאמר הוסר מן האתר.

בכתבה משנת 2024 בעיתון הניו זילנד הרלד, מוזכר אירוע דומה בכיכובו של אותו המוצר. אוניברסיטת אוקלנד דיווחה כי מודעה לפרסום המוצר של אותה החברה, הובילה למאמר פיקטיבי ובו ראיון מומצא עם חוקר מן האוניברסיטה, אשר אומר דברים דומים על תעשיית הפארמה ומציע את המוצר כחלופה. האוניברסיטה מסרה כי החוקר, ד"ר אשלי בלומפילד, לא נתן ראיון כזה ואין לו קשר לחברה או למוצר, וכי האוניברסיטה תפנה לייעוץ משפטי.

מבית החולים שיבא נמסר: "בימים האחרונים מופץ ברשתות החברתיות סרטון מזויף ושקרי, העושה שימוש בדמותו ובשמו של פרופ' רענן ברגר, מנהל המרכז לרפואת הסרטן ע״ש חוסידמן בשיבא. על פי הסרטון, פרופ’ ברגר "נרצח" לכאורה, רגע לפני שעמד לחשוף לציבור "תרופת פלא" - תרחיש מופרך ושקרי מיסודו.

"המרכז הרפואי שיבא מדגיש כי מדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה באמצעות טכנולוגיית בינה מלאכותית, כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מתחזים לרופאים ומפיצים מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות. הסרטון דווח לרשויות הרלוונטיות, ננקטו צעדים להסרתו, והוגשה תלונה רשמית בעניינו. אנו רואים בחומרה רבה את הפצת הסרטון ומגנים בכל תוקף את המעשה - מדובר בעליית מדרגה מסוכנת בתופעת הדיפ פייק והפצת תכנים כוזבים ברשת.

"עוד יצוין, כי אין כל אמת בדברים, פרופ’ ברגר בריא ושלם, והוא ממשיך בעבודתו החשובה למען מטופליו. אנו קוראים לציבור להפעיל שיקול דעת, לא לשתף תכנים חשודים ולהתעדכן רק במקורות רשמיים ואמינים".

משרד הבריאות: "מערך הסייבר הלאומי פעל להסרת חלק מהפרסומים"

משרד הבריאות פרסם לאחרונה מסמך הנחיות כיצד להימנע מקמפיינים של פישינג בתחום הרפואי. מהמשרד נמסר כי "קמפיין הונאה הפועל ברשתות החברתיות מפיץ מידע שגוי על מוצרים כגון תוספי תזונה לטיפול בסוכרת או בעיות רפואיות אחרות. במסגרת הקמפיין מופצים פוסטים מקודמים, לכאורה מפי רופאים בכירים במשרד הבריאות, שממליצים על המוצר - מדובר באתרי 'פישינג' שאינם מוכרים מוצרים.

"הפוסטים מופצים דרך פרופילים מזויפים ומשתמשים בתמונות אמיתיות של רופאים, בלוגו של משרד הבריאות, האגודה הישראלית לסוכרת, ואף בלוגו של חברות חדשות - מה שמקנה מראית עין של אמינות. פוסטים אלו לעיתים אף מופצים עם סרטונים שהופקו בבינה מלאכותית. הקישורים שבפוסטים מפנים לאתר מזויף שאוסף מידע אישי ופרטי תשלום מגולשים. לאחר פנייה של משרד הבריאות, מערך הסייבר הלאומי פעל להסרת חלק מהפרסומים, אך ייתכנו אתרים נוספים מתחזים.

"משרד הבריאות מדגיש כי הונאה זו עלולה לגרום לפגיעה בבריאות הציבור ולהטעייתו, וכי ההמלצות אינן של רופאי משרד הבריאות. הציבור נקרא לבדוק את המידע ואת המקור של אתרים שמציעים פתרונות רפואיים וכן לדווח בכל חשד למוקד משרד הבריאות או למוקד 119 של מערך הסייבר הלאומי".