מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע • לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח • אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock
אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

גל הפיטורים שהיה צפוי באינטל בחודשים האחרונים יצא היום לפועל - גם בישראל. לגלובס נודע כי עשרות רבות של עובדים קיבלו במהלך היום הזמנות לשימועים, מספר שעשוי לתפוח לכמה מאות מתוך כ-9,300 עובדי אינטל ישראל.

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך
אינטל תפטר עד 20% מעובדי הייצור בעולם, גם בקריית גת

בשבוע הבא ייערכו שיחות השימוע ואז יתברר כמה מהם פוטרו בסופו של דבר, כמה קיבלו הצעות פרישה, וכמה הצליחו לשמר את משרתם או לעבור לתפקיד אחר. על פי ההערכה וכפי שהיה צפוי מראש- אינטל צפויה לפטר בין 15% ל- 20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח בשכבות הנהלת הביניים, זאת כחלק מהמהלך של המנכ"ל החדש ליפ-בו טאן להפוך את אינטל לחברה רזה ויעילה, לפחות כמו מתחרותיה.

בתום המהלך, צפויה אינטל ישראל לרדת לאזור שנמוך מ- 9,000 עובדים ואולי אף להתייצב על 8,500 איש - מספר עובדים דומה לזה שהעסיקה אינטל בישראל ב-2012, מתוכם פחות מ- 4,000 עובדי מפעל הייצור בקרית גת.

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל
 ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

פגיעה במפעלי הייצור

השונה בגל הפיטורים הנוכחי משאר הגלים של השנה שעברה וזו שלפניה הוא הפגיעה המהותית במפעלי הייצור של אינטל בעולם, גם במפעל בקרית גת. עובדים בישראל מספרים כי "זהו הגל הקיצוני ביותר במפעל בקרית גת מאז ומעולם", שמעסיק לפי ההערכה כ-4,000 איש.

בין העובדים שזומנו לשימוע או שהודיעו לחבריהם שהם מחפשים עבודה ניתן למצוא רבים העוסקים בהיבטים שונים של ייצור כמו מנהלי משמרות, תפעול, בטיחות ואנשי לוגיסטיקה ומעבדות בחיפה. כמה מהנדסים מירושלים גם הם פוטרו.

חבילות פרישה מוגדלות ובונוסים

העובדים זומנו לפגישות שבהן מוצעים להם מעין בונוסים, חבילות פרישה מוגדלות בני כמה משכורות על מנת לעודד אותם לפרוש מרצון. אם הם אינם מעוניינים בכך, הם זכאים לקבל הליך שימוע כמקובל לפני הליך פיטורים. זאת, בניגוד לסבבי הפיטורים הקודמים באינטל בהם הוצע לכלל העובדים תוכניות פרישה מרצון, מבלי לסמן מראש את אלה המיועדים לתהליך שימוע.

כנהוג בסבבי הפיטורים בשנים האחרונות באינטל, היא מציעה בין מספר בודד של משכורות עד 19 משכורות בחבילת הפרישה, ביחס ישיר לוותק העובד - אם כי הממוצע לחבילת פרישה בחברה עומד על 8 משכורות לעובד ותיק, בנוסף לתשלום הפיצויים. תאורטית, עובד שמרוויח 40 אלף שקל בחודש ומועסק בחברה 20 שנה, יוכל לקבל כ-760 אלף שקל לפני מס מענק פרישה. עובדים המבקשים שימוע בכל זאת, נערך שימוע סטנדרטי ואם אינטל איננה משתכנעת להותיר את העובד בתפקידו - הוא מפוטר ללא חבילת פרישה מיוחדת.

גל הפיטורים הוא, כאמור, גלובלי ומקיף את מתקני אינטל בכל העולם. בפולסום שבקליפורניה יפוטרו 54, בסנטה קלרה - מטה אינטל בדרום מפרץ סן פרנסיסקו - יפוטרו 217 איש. באירלנד, מפעל הייצור המרכזי של אינטל היום מחוץ לארה"ב, יפוטרו 194 עובדים. שיעור המפוטרים במפעל של אירלנד יעמוד על 4% בלבד, נמוך בהשוואה לרף הגלובלי, ככל הנראה בשל החשיבות הגדולה של המפעל לאינטל והעובדה שהוא מייצר את השבבים החדישים ביותר של החברה - שבבי 3 ו-4 ננומטר.

המפעל בישראל נחשב גם הוא למפעל דגל, אך הייצור בו נמצא במגמת ירידה ואינטל מייצרת בו בטכנולוגיה ותיקה מעט יותר: 7 ו- 10 ננומטר. המפעל בקרית גת זכה לשבחים על ידי בכירי אינטל בחודש אפריל האחרון, וככל שנודע לאחרונה אף צויד במכונות הייצור המאפשרות לייצר בטכנולוגיה המתקדמת ביותר - אך לפי מחקר שערכה חברת המחקר רייז (RISE), עולה כי אחרי שהגיע לשיא של כל הזמנים במכירות בהיקף של 8 מיליארד דולר ב- 2022, ירדו מכירות מפעלי השבבים בקרית גת למתחת ל- 6 מיליארד דולר ב- 2023. אינטל טרם פרסמה נתונים על הייצור שלה בישראל בשנה שעברה. עוד על פי הדוח של רייז, עולה כי מספר העובדים בקרית גת הגיע לשיא ב- 2019 ועמד על 4,500, ומאז ירד בהדרגה לכ- 4,000 ב- 2023.

מהלך הפיטורים מגיע על רקע כוונתו של טאן, המנכ"ל החדש בחברה להשטיח את ההררכיה בחברה, ולקצץ בשכבת מנהלי הביניים, וברקע חוסר הבהירות של אינטל בתהליך הייצור החדש שלה - שבבי 1.8 ננומטר ובהמשך, 1.4 ננומטר, והמאמץ המתמשך לצרף כלקוחות את ענקיות השבבים כמו אנבידיה, קוואלקום ואמזון. מאינטל לא התקבלה תגובה.