ביום שלישי השבוע צפויים להתפרסם נתוני מדד המחירים לצרכן גם בישראל וגם בארה"ב. בישראל, בשוק מעריכים שמדד יוני ירשום עלייה חודשית של בין 0.1 ל־0.2% - מה שישאיר את האינפלציה השנתית מעל היעד העליון של בנק ישראל, 3%.
● שופרסל אאוט, טבע אין: שאלנו 14 מנהלי השקעות איפה לשים את הכסף
אבל בחודש האחרון השקל מאוד התחזק, אז למה שהמדד יעלה? אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, מסביר שלא תמיד התחזקות השקל מיתרגמת לירידה מיידית באינפלציה. ב־15 השנים האחרונות היו לדבריו ארבע אפיזודות של התחזקות משמעותית של השקל (לא כולל הנוכחית). כך, למשל, מאז קיץ 2012, השקל התחזק ב־15% במשך שנתיים, אך בשנה הראשונה האינפלציה כלל לא ירדה. גם בין 2017 ל־2018 השקל התחזק ב־11%, אך האינפלציה עלתה.
בשורה התחתונה, לדבריו, "הרבה גורמים משפיעים על האינפלציה ושער חוץ הוא רק אחד מהם ובוודאי לא הדומיננטי. התגברות הביקושים יכולה לגבור על השפעת ייסוף השקל על האינפלציה". מעבר לכך, גם השינוי במחירי הטיסות ביוני (בחצי ממנו נתב"ג היה סגור) שוב עלול להפתיע אותנו ולטלטל את המדד.
ומה בארה"ב? יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון אומרים שאומנם ההשפעה האינפלציונית של מלחמת הסחר בינתיים מתונה, אך לדעתם זה מוסבר על ידי הקדמת יבוא וחולשה בביקושים. בלידר סבורים ש"השפעת המכסים תורגש יותר במחצית השנייה של השנה. יחד עם זאת, אין לפסול הפתעה כלפי מעלה בארה"ב כבר במדד חודש יוני".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.