דגל התורה פורשת מהממשלה: "נוסח החוק חורג ממה שסוכם"

מאחר שאדלשטיין לא צפוי להיענות לאיום החרדי ולהציג נוסח חדש לחוק הפטור מגיוס היום, הרבנים הורו לדגל התורה לפרוש מהממשלה • עם זאת, בקואליציה, שאיבדה ארבע אצבעות - שומרים על אופטימיות • כעת האפשרויות שניצבות בפני נתניהו הן: לשכנע את החרדים לחכות, לגרום לאדלשטיין להציג נוסח - או לפטר אותו • במקביל, היועמ"שית פנתה במכתב לרה"מ והבהירה: עלייך להתערב באכיפת ההשתמטות

ח''כ משה גפני ממפגלת יהדות התורה / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת
ח''כ משה גפני ממפגלת יהדות התורה / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

בפעם השנייה הערב, הודיעה מפלגת דגל התורה על פרישתה מהממשלה ומסרה: "לאחר שנוסח החוק שהוצג הערב לחברי הכנסת החרדים חורג ממה שסוכם וממה שהתחייבו בליכוד ובקואליציה - דגל התורה תעזוב את הקואליציה ואת הממשלה".

מוקדם יותר היום, כאמור, הודיעה מפלגת דגל התורה הודיעה הערב (שני) כי היא פורשת מהקואליציה והממשלה. אחרי שהחרדים איימו הבוקר כי אם לא יוצג נוסח חדש לחוק הפטור מגיוס עוד היום הם יתפטרו מהממשלה, יושב ראש ועדת החוץ והביטחון חבר הכנסת יולי אלדשטיין לא צפוי להיענות לכך - ועשוי להציג מתווה חדש מחר.

בשל כך, הרבנים לנדו והירש הודיעו במכתב כי על חברי הכנסת מטעם דגל התורה "לסיים מיידית את ההשתתפות עם הממשלה והקואליציה, ובכלל זה לפרוש מכל התפקידים הכרוכים בזה". זאת, "היות ורשויות השלטון מגלים את כוונתם להגביר את הצרת חייהם של לומדי התורה בכמה אופנים ובניסיונות להשפילם ולדורסם". בשעה זו מתכנסים חברי דגל התורה אצל גפני לקראת חתימה על מכתבי התפטרות. לנתניהו יהיו עוד 48 שעות לשכנע אותם לחזור.

המשמעות של הודעת דגל התורה היא שסגן השר מקלב יעזוב את הממשלה, חה"כ ברוכי ייפלט החוצה מהכנסת בגלל החוק הנורווגי - והקואליציה תאבד ארבע אצבעות.

במקביל, מקיים הערב ראש הממשלה בנימין נתניהו שורת שיחות על מנת לבלום את המשבר, בהן גם אחת עם אדלשטיין. כעת, האפשרויות שניצבות בפני נתניהו הן לשכנע את אדלשטיין בכל זאת להגיש חוק היום, לשכנע את החרדים לחכות עם הפרישה - או לפטר את אדלשטיין. בקואליציה שומרים על אופטימיות וסבורים כי הלחץ של החרדים יעשה את שלו ושהערב יוצג בכל זאת נוסח.

מוקדם יותר הערב, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה שלחה מכתב לנתניהו ובו הבהירה כי הממשלה לא באמת פועלת לאכוף את ההשתמטות מצה"ל - וכי עליו להתערב באירוע.

"הממשלה לא נוקטת באמצעים להגברת האכיפה מול משתמטים מצה"ל ובכך פוגעת באופן קשה בשוויון ובזכויות המשרתים", כתבה בהרב-מיארה. "פניות קודמות אל הממשלה בנושא לא נענו - ונדרשת התערבותך. על המדינה להגיש תצהיר תשובה לבג"ץ בנושא ולפרט את הצעדים שבהם היא נוקטת לאכיפת חובת הגיוס לאחר שהוצא צו על תנאי".

דבריה של היועמ"שית מגיעים אחרי שבשבוע שעבר הודיע צה"ל כי ישלח זימונים במהלך החודש ליתר בני הציבור החרדי שחייבים בגיוס - עד להשלמת זימון כלל 54,000 הצווים הייעודיים. כמו כן, ל-N12 נודע כי בצה"ל מתכוונים לאכוף את הצווים באופן מוגבר, הן באמצעות קיצור ההליכים להגדרת המשתמטים בחוק - והן דרך הקמת מחסומים ונקודות ביקורת בכניסה לאזורים מיושבים ברחבי המדינה.

ישנו ספק אם הרבנים יסכימו לשינויים נוספים בחוק הפטור מגיוס ממה שהושג ערב התקיפה באיראן. מדובר במתווה שכולל יעדי גיוס של 50 אחוזים תוך חמש שנים, כשלמעשה, לב העניין הוא ההטבות שנשללו מהחרדים - ויחזרו באופן מיידי. הסנקציות שחשובות לחרדים, ובעיקר לרבנים, הן ההטבה במעונות והפגיעה בתקציב הישיבות, שיחזרו בצורה הדרגתית אם יעמדו ביעדי הגיוס - חלק תוך חצי שנה, חלק עוד שנה, ויהיו כאלה שגם אחרי.

אדלשטיין כאמור עוד לא הציג נוסח של ממש, אלא עקרונות - וגם הבהיר אז שהוא היה רוצה להכניס שינויים. בינתיים, החרדים דוחפים לכך שהעברת חוק הפטור מגיוס תקרה כבר במושב הכנסת הזה, כך שכל התוכנית של צה"ל לאכיפה לא תהיה רלוונטית.

הכתבה פורסמה לראשונה ב-N12