בהתפתחות מדהימה במערכת היחסים בין ארה"ב ואוקראינה, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ קרא לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי להגביר ולהרחיב את התקיפות בעומק שטח רוסיה. על פי הדיווח, טראמפ שאל את זלנסקי אם אוקראינה תוכל לפגוע במטרות במוסקבה אם ארה"ב תספק לה את הנשק המתאים לכך.
● המדינה המפתיעה ששולחת לישראל חלקים למטוסי F-35
● טראמפ מאיים להטיל מכסים של 100% על שותפות הסחר של רוסיה
● מול צרפת וטורקיה: האם ישראל תזכה במכרז הענק למכירת לוויין?
על פי הדיווח היום (ג') ב"פייננשל טיימס", טראמפ העלה את הדברים בשיחה עם זלנסקי ב-4 ביולי, יממה לאחר ששוחח עם ולדימיר פוטין - בשיחה שעל פי דיווחים נוספים גרמה לטראמפ לתסכול רב. השיחה מסמלת מהפך של 180 מעלות בעמדותיו של טראמפ, שמתח בתחילת כהונתו ועד לשבועות האחרונים ביקורת על כך שאוקראינה תוקפת ברוסיה ומסרבת לכאורה לסיים את המלחמה. כזכור, לפני חזרתו לבית הלבן הצהיר טראמפ כי יוכל לסיים את המלחמה בתוך 24 שעות.
שיחה דרמטית בין טראמפ לזלנסקי
השיחה, שהתרחשה לאחר שיחה של טראמפ עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ביום שלפני כן, מצביעה על שינוי דרמטי בעמדותיו של טראמפ בנוגע למלחמת רוסיה-אוקראינה. לפי מקורות הבקיאים בפרטי השיחה, טראמפ שאל את לזלנסקי אם אוקראינה תוכל לפגוע בעומק שטחה של רוסיה, בדגש על הבירה מוסקבה, אם ארה"ב תספק לה נשק ארוך-טווח.
"טראמפ שאל את זלנסקי אם אוקראינה תוכל לפגוע במוסקבה, ובסנט פטרסבורג", סיפקו המקורות. "זלנסקי ענה בתשובה חיובית: 'בהחלט, אנחנו יכולים אם תספקו לנו את הנשק'".
נראה שטראמפ לא רק שמסכים למהלך, אלא רואה בכך כעת אפשרות להגביר את הלחץ על רוסיה לגלות צעדים חיוביים לשיחות המשא-ומתן להפסקת האש. עוד נכתב בדיווח כי טראמפ אמר שהוא רוצה שאוקראינה "תגרום לרוסיה להרגיש את הכאב" באמצעות תקיפות איכותיות בעומק שטחה ובכך להביא את הקרמלין לשולחן המשא-ומתן.
המהפך במדיניות טראמפ
המהלך הזה מייצג שינוי בעמדותיו של טראמפ, שמאז שחזר לבית הלבן הציג עמדות רכות כלפי פוטין ורוסיה, וסירב להציג צעדים מוחשיים וברורים נגדה. טראמפ, שבאופן קבוע מדגיש את הצורך לסיים את המעורבות האמריקאית במלחמות זרות, מתייצב כעת באופן מובהק כמעט לחלוטין לצידו של זלנסקי בשדה הקרב.
בזמן שעדיין לא ברור אם ארה"ב אכן תספק לאוקראינה את הנשק המבוקש, השיחה בין טראמפ לזלנסקי מעידה על תחושת תסכול גוברת מצידו של טראמפ כלפי נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, בשל סירובו לשבת לשיחות הפסקת אש. טראמפ אף הודה שהשיחה עם פוטין, שהתקיימה יום לפני השיחה עם זלנסקי, הייתה "רעה".
אתמול דווח ב"אקסיוס" כי פוטין אמר לטראמפ בשיחתם ב-3 ביולי כי הוא מתכוון להגביר את המתקפות על אוקראינה ב-60 הימים הבאים, ולנסות לכבוש עוד שטחים בארבעת המחוזות הכבושים באוקראינה (רוסיה כבר הודיעה לאחרונה שהשתלטה סופית על מחוז לוגנסק). עוד דווח באקסיוס כי טראמפ חש תסכול רב בעקבות השיחה, על רקע חוסר נכונותו של פוטין להתקדם בשיחות.
אספקת נשק ארוך-טווח לאוקראינה
מקור מערבי סיפר שהשיחה שיקפה רצון עז בקרב בעלי בריתה של אוקראינה במערב לספק לה נשק ארוך-טווח "שיכול להביא את המלחמה למוסקבאים". השיחה בין טראמפ לזלנסקי הובילה את אוקראינה לערוך רשימה של נשקים אפשריים שקייב הציגה בשבוע שעבר בפגישה בין זלנסקי לשליח המיוחד של טראמפ, קית' קלוג. במהלך הפגישה ברומא, שנכחו בה גם גורמים נוספים מנאט"ו, זלנסקי קיבל רשימה של נשקים ארוכי-טווח שעשויים להישלח לאוקראינה דרך מדינות שלישיות.
בין המערכות שהוזכרו היו טילים בעלי טווח ארוך יותר, כמו מערכות ה-ATACMS, שאוקראינה כבר קיבלה בעבר והשתמשה בהן, גם לתקיפות בעומק שטח רוסיה, בצעד שנחשב פורץ דרך מצידו של הנשיא הקודם ביידן. בנוסף, אוקראינה ביקשה לקבל גם טילי שיוט מתקדמים מסוג טומהוק - אותם טילים שצבא ארה"ב שיגר לעבר מתקני הגרעין באספהאן ובנתנז בחודש שעבר.
נשקים אלה עשויים לעבור לאוקראינה דרך מדינות שלישיות, כך שארה"ב תוכל לעקוף את הקפאת הסיוע הצבאי הישיר לאוקראינה שמתקיימת בקונגרס האמריקאי . אתמול הודיע טראמפ כי יספק לאוקראינה נשק הגנתי והתקפי, כולל סוללות הגנה אווירית מסוג פטריוט. בנוסף, טראמפ איים על רוסיה כי אם לא יהיה הסכם לסיום המלחמה בתוך 50 יום - הוא יטיל עליה מכסים בשיעור של 100% וסנקציות משניות קשות על כל מדינה שתרכוש ממנה נפט.
התגובה הרוסית
דמיטרי מדבדב, סגן יו"ר מועצת הביטחון הרוסית ומי שמשמש כדובר האגרסיבי והלא רשמי של הקרמלין, אמר כי רוסיה לא מתרגשת מהצעדים האמריקאים, והאשים את טראמפ בניסיון להפעיל אולטימטום מעושה כלפי הקרמלין. עם זאת, רוסיה איימה לא אחת בתגובה צבאית רחבה יותר במקרה של החמרה במצב או אם המערב יספק לאוקראינה מערכות נשק מתקדמות . היום אמר מדוודב כי לרוסיה "לא אכפת" ממה שטראמפ אמר.
בפועל, רוסיה מאיימת על המערב מאז תחילת המלחמה באוקראינה בתגובות קשות בעקבות אספקת הנשק לאוקראינה. מאז תחילת כהונתו של טראמפ בינואר, רוסיה ריככה את העמדות בעקבות הגישה החיובית של טראמפ למוסקבה. לפי שעה לא ניכרת תגובה יוצאת דופן מצידה של רוסיה.
הלילה אמר בכיר בבית הלבן לפוליטיקו: "טראמפ לא שינה את עמדתו בנוגע למלחמה באוקראינה, הוא עדיין חושב שאין לזלנסקי את הקלפים ושלרוסיה יש כלכלה וצבא גדולים יותר ויותר גופות לזרוק למטחנת הבשר, אבל הוא מתוסכל מהסירוב של פוטין ומוכן לקחת חלק פעיל יותר במלחמה, הוא פשוט רוצה לסיים את ההרג". הבכיר קשר את המהלך של טראמפ לחימוש אוקראינה בתפיסת "אמריקה תחילה", והדגיש את החשיבות שבמכירת הנשק למדינות אירופה.
הידיעה פורסמה לראשונה ב-N12
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.