הנשיא טראמפ איים ביום שני להגביר את הלחץ הכלכלי על מוסקבה אם לא יהיה הסכם שלום עם אוקראינה בתוך 50 יום. הוא התווה עסקה לשליחת נשק לאוקראינה והדגיש את כעסו הגובר על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. ארה"ב תטיל "מכסים חמורים מאוד אם לא תהיה לנו עסקה בתוך 50 יום", אמר טראמפ.
● המהפך של טראמפ: ביקש מזלנסקי להגביר את התקיפות ברוסיה, כולל במוסקבה
● טראמפ מאיים להטיל מכסים של 100% על שותפות הסחר של רוסיה
שר המסחר הווארד לוטניק אמר מאוחר יותר שטראמפ יכול לבחור להטיל מכסים או סנקציות על מדינות שעושות עסקים עם רוסיה. "אלה שני כלים שנמצאים בארגז הכלים שלו", אמר לוטניק.
לא ברור אם פוטין יתייחס ברצינות לאיום של טראמפ. טראמפ הבטיח שוב ושוב לפעול נגד רוסיה בתוך שבועיים אם יראה שפוטין אינו רציני בנוגע לחתימה על הסכם שלום. קיימת גם אפשרות שטראמפ ידחה את ענישת המדינות שסוחרות עם רוסיה, כמו הודו וסין, כאשר יגיע המועד האחרון של 50 הימים ב־2 בספטמבר.
הסכם עם נאט"ו
האיומים באו לאחר שטראמפ אמר כי ארה"ב הגיעה להסכם עם ארגון האמנה הצפון אטלנטית נאט"ו, ובמסגרתו ארה"ב תשלח נשק והגנה אווירית לאוקראינה בתוך ימים ספורים.
ההחלטה למכור נשק אמריקאי למדינות נאט"ו לשימוש באוקראינה היא שינוי מדיניות משמעותי בעבור ארה"ב, אשר בתקופת ממשל ביידן תרמה נשק לקייב.
"היום הגענו להסכמה שלפיה אנחנו נשלח להם נשק והם ישלמו בעבורו", אמר טראמפ, בעת שישב ליד מזכ"ל נאט"ו מארק רוטה בחדר הסגלגל. "אנחנו לא קונים את זה, אבל אנחנו נייצר את זה, והם ישלמו על זה".
רוטה הסביר כי הנשק יישלח לאוקראינה. הוא אמר שאוקראינה תקבל טילים ותחמושת, הנחוצים נואשות כדי לסייע בהגנה על המדינה מפני ההתקפות של רוסיה.
חבילת הנשק לאוקראינה עשויה להיות שווה כ־10 מיליארד דולר, לדברי שני אנשים המעורים בהעברות הנשק.
"תודה לך, אמריקה!"
טראמפ חזר והדגיש כי הוא ירש את מלחמת רוסיה־אוקראינה, אך הוא נוקט צעדים הולכים וגוברים כדי לשאת באחריות עליה באמצעות הפעלת לחץ גלוי על פוטין ותמיכה באוקראינה, בתקווה להגיע להסכם שלום.
טראמפ ביטא בימים האחרונים את חוסר שביעות רצונו מפוטין, שפתח בהפצצות רחבות היקף ובתקיפות כטב"מים על ערים ותשתיות באוקראינה. ההכרזה מיום שני היא הפעם הראשונה שבה נקט טראמפ פעולה ישירה כדי להתמודד עם התוקפנות של פוטין לאחר כמעט שישה חודשים בתפקיד.
"אני מדבר איתו הרבה על כך שצריך לעשות את הדבר הזה. ואחרי שאני מנתק אני תמיד אומר, 'ובכן, זו הייתה שיחת טלפון נחמדה'. ואז טילים משוגרים לקייב או לאיזו עיר אחרת", אמר טראמפ על יחסיו עם פוטין. "ואחרי שזה קורה שלוש או ארבע פעמים, אתה מבין שלדיבורים אין משמעות", אמר.
"בסופו של דבר הדיבורים אינם מספיקים. חייבים מעשים. חייבים תוצאות", אמר טראמפ.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר כי שוחח עם טראמפ ביום שני על מאמצים "לספק לאנשים הגנה טובה יותר מפני התקפות רוסיות ולחזק את עמדותינו". "תודה לך, אדוני הנשיא! תודה לך, אמריקה!", כתב ב־X.
שוּתפוֹת בהגנה
בקונגרס הגיש הסֵנָטוֹר הרפובליקני ובעל ברית נאמן של הנשיא לינדזי גראהם (המייצג את דרום קרוליינה) הצעת חוק שלפיה יוטלו מכסים של 500% על מדינות הסוחרות עם רוסיה, אם הקונגרס יאשר וטראמפ יחתום על ההצעה.
טראמפ אמר כי משלוח הנשק שעומד לצאת לאוקראינה בימים הקרובים כולל מערכות 'פטריוט' להגנה מפני טילים מכמה מדינות אירופאיות. לאחר מכן ארה"ב תשלים את המלאי של המדינות התורמות. עוד הוא אמר שכמה סוללות פטריוט יגיעו לאוקראינה בתוך ימים ספורים.
רוטה, מזכ"ל נאט"ו, ציין את גרמניה, פינלנד, דנמרק, שבדיה, נורבגיה והולנד בין המדינות שיוכלו לספק תרומות למערכות פטריוט ב"גל הראשון". "יהיו עוד", אמר רוטה.
זמן קצר לאחר הפגישה בבית הלבן, קיבל שר ההגנה פיט הגסת את פני שר ההגנה הגרמני בוריס פיסטוריוס בפנטגון. בחילופי דברים שקדמו לפגישה שבין שני הצדדים, הודה הגסת לפיסטוריוס על הגדלת הוצאות הביטחון של גרמניה, ואמר שהוא מצפה ל"שותפויות נוספות", כולל בנושא מערכות פטריוט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.