האם כבר כעת החרדים נענשים על אי־גיוס? כן, אבל לא כמו שח"כ סעדה חושב

ח"כ משה סעדה טען כי כל בית אב חרדי יש לו שני ילדים במעונות - ולא מתגייס - מפסיד 5,000 שקל נטו לחודש". האומנם? • המשרוקית של גלובס

משה סעדה, הליכוד בוקר טוב ישראל, גלי צה''ל, 10.7.25 / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
משה סעדה, הליכוד בוקר טוב ישראל, גלי צה''ל, 10.7.25 / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

להגדרות הציונים לחצו כאן

נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד

מה הדרך הכי טובה להביא את החרדים אל הבקו"ם? חלק סבורים כי יש לאכוף את צווי הגיוס ולשלוח את העריקים למאסר, אבל יש מי שסבורים כי זו לא הדרך. "אי־אפשר לעצור 80 אלף אנשים", אמר ח"כ משה סעדה בגלי צה"ל. "הדרך היא לגרום להם להתגייס באמצעות סנקציות". סעדה לא הסתפק בדיבורים אמורפיים, וגם נתן דוגמה לסנקציה שמיושמת כבר כעת: "כל בית אב חרדי היום (ש)יש לו שני ילדים במעונות, הוא מפסיד 5,000 שקל נטו לחודש". האומנם?

המשרוקית | איום בלי שיניים? המספרים שמאחורי הסנקציות במתווה לגיוס חרדים
המשרוקית | האם חוק הגיוס של לפיד מ־2014 נפסל בבית המשפט העליון?

סעדה מתכוון כאן לסבסוד למעונות יום, עליו צריך להרחיב. כפי שהסבירה לנו עו"ד שלומית רביצקי טור־פז, ראשת התוכנית לדת ומדינה במכון הישראלי לדמוקרטיה, "למשרד העבודה יש תקנות להנחות למעונות ופעוטונים רק כאשר שני בני הזוג עובדים או לומדים. כמעט כל הקריטריונים ללימודים - מלבד אחד - מקדמים עבודה: אולפן עברית לעולים, לימודים אקדמיים והכשרות מקצועיות. החריג היחיד הוא לימודים תורניים, שאינם מקדמים תעסוקה".

לפי נתוני המכון הישראלי לדמוקרטיה, כ־55% מתקציב הסבסוד למעונות הלכו לחברה החרדית, בעיקר משום היות המשפחות האלה מרובות־ילדים, ומשום שהכנסה נמוכה מהווה קריטריון בזכאות לסבסוד.

במקביל, יש להבין גם מה קרה עם גיוס החרדים: ב־2015 הממשלה שהוקמה זה עתה העבירה את תיקון מספר 21 לחוק שירות ביטחון, שלמעשה עיקר משיניו את חוק הגיוס שחוקק בממשלה הקודמת (תיקון 19). מסיבות שונות, תוקף התיקון נקבע ל־1 ביולי 2023. ב־2017 החוק נפסל בבג"ץ, אבל תוקפו הוארך שוב ושוב כדי למצוא הסדר אחר. כך, עד שלבסוף הגיע אותו 1 ביולי 2023, והחוק פקע מעצמו. בשלב הזה, אומרת רביצקי טור־פז, הוגשו עתירות לבג"ץ שאחת מדרישותיהן הייתה "לקבוע שכל עוד הם לא מתגייסים, למדינה אין סמכות לממן את חייבי הגיוס בישיבות בשל הזיקה שיש בין תקנות התמיכה בישיבות למעמד דחיית השירות". בג"ץ נעתר.

איך זה קשור למעונות? רביצקי טור־פז מסבירה כי בעקבות פסיקת בג"ץ, המשנה ליועמ"שית, ד"ר גיל לימון, קבע כי הדבר תקף גם לסבסוד מעונות. לאחר סאגה שלמה בה שר העבודה יואב בן צור ניסה בכל זאת להמשיך במימון המעונות גם לאברכים, בסופו של דבר הוא נעצר במרץ 2025.

עד כאן ההיסטוריה. אבל כמה בפועל משק בית חרדי עם שני ילדים מפסיד בחודש בגלל שהסבסוד למעונות פסק? גם לפי הערכה של ד"ר גלעד מלאך, עמית מחקר בתוכנית חרדים במכון הישראלי לדמוקרטיה, וגם לפי דוח של המכון לאסטרטגיה ומדיניות חרדית מ־2021, הסכום עומד על כ־3,500־3,600 שקל בחודש. לא 5,000 שקל, אבל עדיין משמעותי.

עם זאת, ד"ר מלאך מציע לא להסתנוור מהפגיעה הזו: "הסנקציה הזו מופעלת כלפי אחוזים בודדים מתוך כ־100 אלף מלש"בים חרדים בגילאי 18-28. כלומר, השפעת הסנקציה בפועל מוגבלת מאוד."

מח"כ סעדה לא נמסרה תגובה.

בשורה התחתונה: דברי סעדה נכונים ברובם. משק בית חרדי עם שני ילדים אכן נפגע באלפי שקלים בחודש בגלל הפסקת סבסוד המעונות, אך לא מדובר ב־5,000 שקל, וגם הפגיעה היא באחוז קטן מסך המלש"בים החרדים.

תחקיר: עדין קליין

לבדיקה המלאה לחצו כאן

שם: משה סעדה
מפלגה: הליכוד
תוכנית: "בוקר טוב ישראל", גלי צה"ל
ציטוט: "כל בית אב חרדי... (ש)יש לו שני ילדים במעונות, הוא מפסיד 5,000 שקל נטו לחודש"
תאריך: 10.7.2025
ציון: נכון ברובו

גיוס חרדים הוא נושא שנמצא על סדר היום. לאחר שהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה קבעה כי יש לעצור כל משתמט משירות צבאי, ח"כ משה סעדה מהליכוד הביע הסתייגות מהגישה הזו והסביר: הדרך היא לגרום להם להתגייס באמצעות סנקציות, הטבות למשרתים, להניע אותם להתגייס. זאת הדרך להתגייס. לא שירת - לא קיבלת". סעדה אף נותן דוגמה וטוען על סנקציה יעילה: "יש עליהם (החרדים) סנקציות קשות. אני מזכיר לך, כל בית אב חרדי היום יש לו שני ילדים וילדים במעונות, הוא מפסיד 5,000 שקל נטו לחודש". אך האם זה באמת גובה ההפסד?

איך נקבעו סבסוד למעונות יום? עו"ד שלומית רביצקי טור־פז, ראשת התכנית לדת ומדינה במכון הישראלי לדמוקרטיה, מסבירה: "למשרד העבודה יש תקנות הנחות למעונות ופעוטונים רק כאשר שני בני הזוג עובדים או לומדים. התקנות נועדו לעודד תעסוקה. כמעט כל הקריטריונים ללימודים - מלבד אחד - מקדמים עבודה: אולפן עברית לעולים, לימודים אקדמיים והכשרות מקצועיות. החריג היחיד הוא לימודים תורניים, שאינם מקדמים תעסוקה. כל שאר מסלולי הלימוד מוגבלים בזמן, ואילו לימודים תורניים יכולים להמשיך עד גיל הפנסיה.

"לפני המשבר הנוכחי סביב חוק הגיוס, כבר בשנת 2022, מתוך תקציב של 1.2 מיליארד שקל להנחות סבסוד מעונות, מעל 700 מיליון שקל הוקצו לחברה החרדית אף על־פי שהיא מהווה רק כ־14% מהאוכלוסייה ובערך אותו אחוז בגילאי שוק העבודה. לפי הנתונים שהראה חוקר המכון גבי גורדון, 55% ממקבלי הסבסוד למעונות היו חרדים. הסיבה לכך היא הקריטריון העיקרי הוא הכנסה לנפש. ברגע שלמשפחה יש ילדים רבים והכנסה נמוכה - כמו אצל משפחת אברך - משפחה שכזאת תקבל קדימות למעונות, אפילו לפני משפחות חרדים ששניהם עובדים".

יש לתת גם מעט רקע חוקתי־משפטי: כפי הראינו בבדיקות עבר במשרוקית, ב־2014, התקבל תיקון 19 לחוק שירות ביטחון, שניסה לייצר איזונים שוויוניים יותר בין גיוס חרדים לצבא ולשירות אזרחי לבין הלימודים בישיבה וקבע יעדי גיוס הולכים וגדלים לחרדים. ב־2015, לאחר שהתקיימו בחירות, הממשלה ה־34 (בראשות נתניהו ומפלגות החרדיות) העבירה את תיקון 21 לחוק, שהחליש את תיקון 19, החזיר את הפטור לחרדים וקבע לעצמו תאריך פקיעה בסוף יוני 2023. החוק נפסל בבג"ץ בשנת 2017 בטעמים של פגיעה עמוקה בעיקרון השוויון, אבל תוקפו הוארך משנה לשנה כדי לאפשר לכנסת לחוקק חוק שוויוני יותר. הכנסת לא חוקקה חוק כזה, ותיקון 21 פקע ב־1 ליולי 2023.

מאותו רגע, לחרדים אין יותר פטור או דחייה מגיוס, והם חייבים בשירות צבאי כמו כל אזרח אחר. אולם, חמישה ימים לפני פקיעת החוק, הממשלה החליטה כי שר הביטחון דאז, יואב גלנט, ינחה את צה"ל לא לגייס את החרדים עד סוף מרץ 2024 אף על־פי שלא היה לכך הסדר חוקי. ההנחיה ניתנה מתוך כוונה לגבש חוק גיוס חדש בהקדם. על כך, מסבירה עו"ד רביצקי טור־פז: "הוגשו עתירות לבג"ץ שביקשו שני צווים: האחד, לחייב את המדינה לגייס את החרדים בהיעדר פטור בחוק. והשני, לקבוע שכל עוד הם לא מתגייסים, למדינה אין סמכות לממן את חייבי הגיוס בישיבות בשל הזיקה שיש בין תקנות התמיכה בישיבות למעמד דחיית השירות, מעמד שנעלם מן העולם עם פקיעת הפטור בחוק שירות הביטחון. בג"ץ קיבל את העמדה, ובאפריל 2024 הופסק התקצוב לישיבות. בהמשך לכך, עו"ד גיל לימון, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, קבע שגם סבסוד מעונות נחשב חלק מאותו מימון שכן גם מבחני הסבסוד קשורים במעמד הדיחוי והפטור - ולכן חייבי הגיוס אינם זכאים להנחות.

"שר העבודה יואב בן צור קיבל את ההוראה שצריך להפסיק את סבסוד המעונות, אך עדיין חיפש פתרונות לחרדים. משרד העבודה מפרסם קריטריונים לזכאות לסבסוד במעונות לשנת הלימודים הבאה בסוף כל שנת לימודים. אך בסוף שנת הלימודים התשפ"ד, בן צור לא פרסם וניסה להשאיר את הקריטריונים של תשפ"ד תקפים לעוד שנה בהוראת שעה, כדי שאברכים חייבי גיוס יקבלו סבסוד. היועמ"שית הסכימה להארכה כוללת עד נובמבר 2024, גם לאברכים, אך הזהירה שאחרי תאריך זה אי אפשר יהיה שלא להבחין יותר בין משתמטים לכלל האוכלוסייה. אך בספטמבר הממשלה ניסתה להאריך את ההסדר לכולם.

"בנובמבר, כשעדיין לא פורסמו הקריטריונים החדשים, הוגשו שלוש עתירות בנושא: על־ידי ארגון אמת ליעקב, שביקש להמשיך את ההנחות לאברכים לפחות לשנה נוספת, על־ידי התנועה לאיכות השלטון שביקשה לבטל את ההנחות מיידית ללא ההארכה שאישרה היועמ"שית ל־3 חודשים ועל־ידי קרן ברל כנצלסון שדרשה קריטריונים מיידיים לשנה שלמה. בג"ץ דן בשלוש העתירות יחדיו ולמרות שביקר את הממשלה, ניסה להגיע לפשרה: שר העבודה חויב לפרסם תבחינים חדשים לשנה שלמה תוך חודש, אך זכאות האברכים חייבי הגיוס הוארכה בשלושה חודשים נוספים". לכן, בפועל, סבסוד המעונות לחרדים הופסק רק בתחילת מרץ 2025.

אז מה גובה הסנקציה בפועל? לפי המספרים שמשרד האוצר העביר ל־N12 לשנת הלימודים תשפ"ד, המדינה העבירה כ־200 מיליון שקל לסבסוד מעונות לחרדים עבור כ־10 אלף פעוטות ממשפחות חרדיות שבהן הגבר לא התגייס. עם זאת, למשרד האוצר אין מספרים יותר עדכניים לגבי הארכות שנעשו מאז.

ד"ר גלעד מלאך, עמית מחקר בתוכנית חרדים במכון הישראלי לדמוקרטיה, מראה: "הסבסוד הממוצע עומד על כ־2,300 שקל לחודש, לא 5,000 שקל. גם לשני ילדים מדובר בסבסוד של כ־3,500 שקל ולא 5,000. אין כאן ניכויי מס, ולכן 'נטו' אינו המונח המתאים - אך כן מדובר בסכומים נקיים".

גם לפי דוח שפרסם המכון לאסטרטגיה ומדיניות חרדית בשנת 2021, רוב משפחות האברכים זכאיות לסבסוד מקסימלי, שזה 1,800 שקל לחודש לילד. כלומר, סבסוד לשני ילדים עמד על כ־3,600 שקל.

ד"ר מלאך מוסיף: "הסנקציה הזו מופעלת כלפי אחוזים בודדים מתוך כ־100,000 מלש"בים חרדים בגילאי 18-28. מדובר בכ־7,000 אברכים מלש"בים שזכאים לסבסוד מעונות - כלומר, השפעת הסנקציה בפועל מוגבלת מאוד".

מטעם ח"כ משה סעדה לא נמסר תגובה.

לסיכום, סכום הסנקציה בפועל נמוך מכפי שטען סעדה: לא מדובר ב־5,000 שקל בחודש אלא בכ־3,500. יתרה מכך, הסנקציה שהוא מציין לטובה היא אחת שמשרד היועמ"שית קידמה והממשלה עיכבה. גם חשוב לזכור שהסנקציה רק מופעלת כלפי חלק קטן מהמלש"בים החרדים. לכן, טענתו של ח"כ סעדה נכונה ברובה