בהוראתו האחרונה לפני פרישתו מהממשלה, שר הפנים משה ארבל אישר פטור מהיתר בנייה למתקני אגירה עד 600 קוט"ש, במקום 100 קוט"ש כיום. הפטור מהיתר בנייה לסוללות בגודל בינוני יאפשר לבניינים ולמוסדות לאגור אנרגיה סולארית לשעת חירום עבור עצמם, ואפילו למכור אותה לרשת במחיר גבוה יותר בשיא הביקוש בערב. הדבר יאפשר הרחבה משמעותית של ההפקה הסולארית המבוזרת, אך עדיין צפויים חסמים לתושבי הצפון והדרום, שם כמות ההפקה הסולארית בשעות הצהריים גדולה יותר ממה שהרשת מסוגלת להכיל ולצרוך. על פי יזמים בתחום - בניינים ומוסדות באזור המרכז וירושלים צפויים להנות מאפשרות להימנע מהפסקות חשמל ומרווחים על מכירה לרשת.
● 14 שכבות של רגולציה: למה כל-כך מסובך להקים מתקנים סולאריים
● בענף האנרגיה מזהירים: אם לא ימצאו פתרון - מחסור בסולר כבר משבוע הבא
על פי מינהל התכנון "שר הפנים לשעבר, משה ארבל, חתם על צו חדש לפטור מהיתר בנייה למתקני אגירת חשמל קטנים - עד 5 מ"ר ועד להספק של 600 קילוואט-שעה". לדברי המינהל, הסוללות הבינוניות הן פתרון יעיל לבנייני מגורים בני 4-5 קומות, ויאפשרו גם לאגור חשמל בשעות הבוקר והצהריים בהן יש יותר צריכה מייצור, ולמכור אותו חזרה לרשת בשעות הערב, כשהביקוש בשיא. על פי יו"ר מטה התכנון הלאומי, הרב נתן אלנתן, קהל היעד הפוטנציאלי הוא ועדי בתים וחברות ניהול של בניינים, כמו גם מוסדות ציבור כמו בתי ספר ובתי כנסת.
אנתן מספר כי בעזרת אגירה באמצעות סוללות, ניתן לא רק לאגור ולמכור אנרגיה המיוצרת במקום, אלא אף לצרוך חשמל בבוקר ובצהריים, לאגור אותו לאורך היום ואז למכור אותו בלילה, ולהרוויח פער של בין 5 ל-10 אגורות לקוט"ש ביניהם. הוא אף מדגיש שהטכנולוגיה הולכת ומשתפרת, כך שבעתיד הקמת מתקני אגירה צפויה להיות זולה ויעילה עוד יותר.
"להוזיל את חשבון החשמל"
דניאל ביטון, בעלת חברת אי.די.איי אנרגיה, אומרת כי "בלי אגירה, לא נוכל לשלב ברשת מספיק אנרגיות מתחדשות. ולהיפך, אם תהיה מספיק תפוצה שלה - זה יאפשר בטווח הרחוק גם להוזיל את חשבון החשמל".
לדבריה, "התקנה החדשה פותרת תסבוכת רגולטורית. ללקוחות בעלי מערכת סולארית ביתית שכבר נהנים מפטור קודם ומייצרים לעצמם עצמאות אנרגטית עכשיו יתווספו גם לקוחות מסחריים שרוצים לסחור בחשמל ולייצר גם לעצמם ביטחון אנרגטי וכמובן שגם לרשת החשמל הארצית דרך התעריפים שרשות החשמל מציעה".
השלב הבא, אומר יו"ר מטה התכנון הלאומי אלנתן, הוא ביטול מלא של המגבלה על כמות האגירה המקסימלית להיתר בנייה, כך שהמגבלה היחידה תהיה הגודל שלהם (עד 5 מ"ר). לדבריו, "המהלך נועד לתת מענה לביקושים ההולכים וגדלים לחשמל בגוש דן ובאזורים צפופים נוספים. הקמת המתקנים יוצרת מציאות שבה גם הציבור נהנה מגיבוי אנרגטי איכותי, וגם המשק כולו נהנה מפתרון נקי, זול וחכם שמפחית את העומס מהרשת בשעות השיא".
המכשולים שנשארו
אך יש עדיין חסמים משמעותיים בדרך: מעבר למילוי דרישות כיבוי אש והגנת הסביבה, על פי ביטון מ-EDI נותר עדיין מכשול שלא יאפשר לחבר מתקני אגירה רבים במתח נמוך. חברת החשמל טרם יודעת לנהל מתקנים כאלו ולכן השוק עדיין לא יפתח לגמרי.
לדבריה, "גם אם יש פטור מהיתר בנייה, זה לא אומר שחברת החשמל תאשר מתקן כזה. בניגוד למתקני מתח גבוה, בהם יש אפשרות לניהול מרחוק, במתקני מתח נמוך שאינם מנוהלים יש עדיין חשש להזרמה בשעות שעלולות ליצור בעיות ברשת החשמל. לכן השוק עוד לא לגמרי נפתח לתחרות, כי המקום ברשת הוא עדיין חסם. המהלך מבורך והוא כן יאיץ שילוב של מתקני אגירה באזורים שאין בהם בעיית הולכה וחלוקה כמו אזור המרכז וירושלים. בשביל שבעיית הרשת תיפתר גם בדרום וגם בצפון וניתן יהיה לשלב מתקני אגירה במתח נמוך - רשות החשמל וחברת החשמל צריכות להסכים על פרוטוקול ניטור".
חברת החשמל אומרת מצידה שכבר היום כ-90% מהבקשות להוספת מתקני אגירה למערכות סולאריות קיימות מאושרות, ובהקמת מתקנים חדשים מאפס אין כרגע הזמנות. בנוסף, אומרים בחברת החשמל, בזמן שזו הייתה בעיה חמורה וצוואר בקבוק של ממש עד לפני כשנה וחצי, כיום הנושא ברובו נפתר. אך כמובן, האישור הוא תלוי אזור, וייתכן שגם מי שיודע שהוא נמצא באזור עם יותר ייצור סולארי מרשת שתתמוך בו לא מגיש בקשה מלכתחילה. בנוסף, אין צורך לאישור מיוחד מחברת החשמל כדי לאגור אנרגיה באופן עצמאי, והדבר נדרש רק כדי למכור את החשמל חזרה לרשת.
עופר אזולאי, מייסד פורום פא"י ומנכ"ל טריפל אס אנרגיה מתחדשת טוען ש"חברת החשמל לא ערוכה לניהול ושליטה מרחוק של אלפי מתקני ייצור וליישום ההחלטה" .הוא מספר שהפורום פועל להסרת החסם הזה, ברמה הפרקטית, אך מדגיש גם הוא ש"זהו צעד ראשון בשבירת החסמים והעברת האחריות ליזמים. הקהילות, העסקים והציבור כולו ייהנו ממאגרי אנרגיה נקיים ובטוחים".
לדברי מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח: "מתקני האגירה הביתיים הם חלק בלתי נפרד מהעתיד האנרגטי של ישראל - הם חוסכים למשק, מקלים על הרשת, מעניקים גיבוי לתושבים - וכל זאת בלי צורך בתשתיות מורכבות או תהליכי רישוי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.