המימושים בביטוח נמשכים: כלל רכשה ממשפחת המבורגר מניות הראל ב-200 מיליון שקל

לאחר שמכרה 1% מהחברה, משפחת המבורגר לא מתכננת למכור מניות נוספות • גם שלמה אליהו מימש בשנה האחרונה במגדל כמעט 16% ממניות החברה תמורת כמיליארד שקל • בנוסף, בעלי השליטה בהפניקס עד השנה שעברה עשו אקזיט ברווח גדול

יאיר המבורגר, יו''ר קבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: גבע טלמור
יאיר המבורגר, יו''ר קבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: גבע טלמור

אחרי זינוק של כמעט 190% בשנה האחרונה ו-98% מתחילת השנה, חברת הביטוח כלל החליטה לרכוש 1% ממניות חברת הביטוח המתחרה הראל תמורת 200 מיליון שקל. המוכרת היא משפחת המבורגר, בעלת השליטה, שתרד להחזקה של 45.3% ממניות הראל.

ההנפקה הכי טובה בתל אביב מתחילת השנה כמעט הכפילה את הכסף בחודשיים
לאחר עלייה של כמעט 200% בשנה: טכנופלס של תומר אבנון פוזלת לתחום ביטחוני לוהט

ככל הידוע משפחת המבורגר, שכבר מכרה בסוף שנת 2024 למוסדיים האחרים 2.5% ממניות החברה תמורת 250 מיליון שקל, לא מתכננת למכור כעת מניות נוספות. האם יש לסקטור הביטוח עוד לאן לעלות? לפחות כלל ביטוח חושבת שכן.

בעקבות העסקה הנוכחית סקטור הביטוח ממשיך לזנק גם בשעה זו בבורסה ומדד הביטוח עולה ב-2%. הסקטור כולו ממשיך ליהנות מהעליות החדות בשוק המניות המקומי בשנה האחרונה, חברות הביטוח הן אחת הנהנות העיקריות משלל סיבות. הראשונה היא שחברות הביטוח נחשבות כאופציה על השוק עצמו - מרוויחות יותר בעסקי הנוסטרו (התיק העצמי שלהן) שמושקע בשוק ההון, וגם מהעלייה בשווי תיקי הנכסים שהם מנהלים עבור הציבור ולכן גם בסכום דמי הניהול שהן גובות.

בנוסף, התקן החשבונאי החדש (IFRS 17) הוביל לכך שחברות הביטוח יכולות להכיר כעת מוקדם יותר ברווחים העתידיים שלהן בתחומי הביטוח השונים, מה שגם הקפיץ את תוצאותיהן ברבעונים האחרונים וגם את התשואה להון שהן מציגות, מה שגם סייע לראלי במניות. עוד סייע להן העלאות המחירים, בדגש על ביטוחי הרכב, בשנים האחרונות, שהעבירו את התחום חזרה לרווחיות משמעותית מצרפית של 1.7 מיליארד שקל לכל החברות יחד.

המימושים הגדולים לאחרונה בתחום הביטוח

רכישות בין חברות ביטוח בסכומים גדולים הן לא אירוע שקורה הרבה וזאת מכיוון שכבר כיום כל חברות הביטוח מחזיקות בכל חברות הביטוח האחרות. באתר הבורסה, מאיה, ניתן לראות רק חלק מההחזקות מאחר ששם מוצגות רק ההחזקות שהן מעל ל-5%.

מיעוט המקרים של ההחזקה הצולבת בין חברות הביטוח נובע מכך שללא אישור רשות שוק ההון לחברת ביטוח מותר להחזיק רק ב-5% מחברת ביטוח אחרת ועם אישור רשות שוק ההון המגבלה היא 7.5%.

כזכור, גם שלמה אליהו, הבעלים של מגדל ביטוח , ביצע מכירות של מגדל שבשליטתו בהיקף גדול. בסוף 2024 מכר 6% ממניות מגדל תמורת 412 מיליון שקל ונתן אופציה למוסדיים לרכוש עוד 6.16% תמורת כ-420 מיליון שקל נוספים.

כפי שעולה מדיווחיה של מגדל, המוסדיים מימשו את האופציות הללו בסוף חודש יוני האחרון. נזכיר כי המכירה בוצעה לאחר שבאמצע השנה שעברה מכר לאלטשולר שחם מניות בהיקף של 163 מיליון שקל כך שבתוך שנה אליהו ירד מהחזקה של 64.3% ל-48.6% במגדל תמורת כמיליארד שקל.

עוד לפני כן, בעלי השליטה עד לאחרונה בהפניקס , החברות גלאטין פוינט וסטנרברידג', מכרו גם הן את החזקותיהן בחברה ברווח גדול. אם כי הן עשו זאת ביולי אשתקד, רגע לפני הזינוק הגדול במניות הביטוח, כך שאם היו מחכות שנה נוספת הן היו נהנות מרווח גדול עוד הרבה יותר.