פועל, אזרח סין, נהרג הבוקר בנפילה מגובה באתר בנייה לבניית מלון שרונה של חברת נצבא בדרך מנחם בגין בתל אביב, בביצוע חברת אלקטרה בנייה. זהו הפועל הרביעי שנהרג באתרים בביצוע החברה מתחילת 2025.
● ערים של קונים, ערים של מוכרים: איך השתנה שוק הדירות בישראל?
● סקר מיוחד | 253 קבלנים דירגו: הערים שבהן הם הכי אוהבים לעבוד
בתחילת פברואר נהרגו שני פועלים סינים בתאונה באתר בבנייה של פארק הים בבת ים, לאחר שנפלו יחד לפיר מעלית. חודש לאחר מכן נהרג Zhou Pengcheng, אף הוא אזרח סיני, בנפילה מגובה באתר שמבצעת אלקטרה עבור חברת עזריאלי - הקמפוס של חברת סולאראדג' בגלילות.
ביוני אשתקד נהרג פועל באתר לבניית פרויקט לנדמרק, של היזמיות מליסרון ואפריקה ישראל, ובביצוע אלקטרה. הוא נהרג מפגיעת צינור של משאבת בטון.
מנצבא נמסר: "פרויקט הבנייה מנוהל על ידי חברת אלקטרה. מניסיוננו הרב בתחום, אלקטרה פועלת על פי הסטנדרטים הגבוהים ביותר כשזה נוגע לבטיחות".
מקבוצת אלקטרה נמסר: "קבוצת אלקטרה מקפידה הקפדה יתרה על נהלי הבטיחות בכל אתריה, ופועלת כל העת לשיפור ולחיזוק מערך הבטיחות, מתוך מחויבות עמוקה לשלום כלל העובדים.
"האירוע נמצא בחקירה ע"י הגורמים המוסמכים, והחברה משתפת פעולה באופן מלא עם כלל הרשויות לצורך בירור נסיבות המקרה. אנו משתתפים בצערה של המשפחה".
מתחילת השנה הנוכחית נהרגו 26 פועלים באתרי בנייה. לפי נתוני ארגון קו לעובד למחצית הראשונה השנה, שיעור ההרוגים בענף הבנייה עומד על 61% מתוך כלל ההרוגים (22 מתוך 36 עובדים), מדובר בגידול בהשוואה לשנים הקודמות (55% בשנת 2024, 50% ב-2023), והוא הגבוה ביותר מאז שנת 2019.
בתחילת החודש הוצגו בוועידת נצרת החמישית לקידום הבטיחות בעבודה והבריאות התעסוקתית בחברה הערבית נתונים, שלפיהם מעל 45% מההרוגים בענף הבנייה בישראל הם מהחברה הערבית, בעוד שיעורם באוכלוסייה נמוך משמעותית. הוועידה נערכה ביוזמת המוסד לבטיחות ולגהות, שמפעיל את "קו החיים", קו החם לדיווח על תאונות בנייה, ומסר כי מאז תחילת 2025 התקבלו במוקד למעלה מ־12,000 דיווחים על ליקויי בטיחות.
התקנות בנושא יידחו למושב הבא של הכנסת
ברקע למכת התאונות, בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת מקודמות כבר כמה שנים תקנות שאמורות להרחיב את האחריות לתאונות גם למזמיני העבודה, ולא רק למבצעים בפועל. דיון נוסף בתקנות אמור היה להתקיים בשבוע שעבר אולם נדחה, ובינתיים התפטר יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר. בשבוע הבא מסתיים מושב הקיץ של הכנסת ולא סביר שהתקנות יאושרו עד אז, אלא שאישורן יידחה למושב הבא.
במכתב ששלחו בשבוע שעבר ד"ר הדס תגרי, מייסדת הקבוצה למאבק בתאונות בנייה ותעשייה, ועו"ד דיאנה בארון, מנהלת המדיניות הציבורית בארגון קו לעובד, לשר העבודה והרווחה וליו"ר הוועדה בכנסת, הן פנו בבקשה דחופה לאשר את התקנות עוד לפני סיום המושב, וכתבו: "תיקון זה הוא המהלך הרגולטורי החשוב ביותר שמקדמים מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית ומשרד העבודה בשנים האחרונות".
ד"ר תגרי מסרה לגלובס: "עיקר חשיבותה של הרפורמה המוצעת במתן ביטוי לשני עקרונות מרכזיים: הראשון - הרחבת האחריות לבטיחות העובדים המוטלת על הגורמים הבכירים השולטים ומנהלים את אתר הבנייה: החברות היזמיות, החברות הקבלניות, ובעלי תפקידים בכירים בהן (כאלה המוגדרים כיום בחקיקה ובתקנות, וכאלה הנוספים בתיקון המוצע), השני - הגדרת בעל תפקיד שיעסוק באופן מלא ובלעדי בבטיחות העובדים באתרי בנייה, במטרה שכלל משאבי הזמן של בעל תפקיד זה יוקדשו לבטיחות העובדים בלבד, ובמטרה למנוע ממנו להימצא במצב של ניגוד עניינים בין חובתו לבטיחות העובדים לבין משימות ביצוע הבנייה".
"יש לצפות משר העבודה יואב בן צור ומיו"ר הוועדה ישראל אייכלר, שאף שהתפטרו מתפקידיהם מטעמיהם הפוליטיים, שלא יזנחו את המחויבות שנטלו על עצמם מתוקף תפקידם ויפעלו באופן מיידי ככל הנדרש כדי להבטיח את אישור התקנות כנדרש, בין עד תום המושב ובין בפגרת הכנס", אמרה תגרי לגלובס. "זאת, כדי להביא סוף סוף את השיפור המיוחל במצב בטיחותם הרעוע של העובדים בענף הבניין, ובפרט בתקופה זו בה חלה עלייה מתמדת בהיקף הפעילות ועמה בהיקף הקטל בעובדים".
ממשרד העבודה לא נמסרה תגובה לדברים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.