לקראת הדדליין לכניסת המכסים לתוקף בשבוע הבא, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז על הסכם סחר עם יפן. אסיה, "בסיס הייצור של העולם", מסתמנת כזירה פעילה במיוחד במדיניות הסחר של טראמפ - וההסכם עם יפן מצטרף להסכמים אחרים שכבר נחתמו באזור, ולעוד הסכמים שאולי בדרך.
● כותרות העיתונים בעולם | "ישראל הורידה אותה לברכיים": האנליסט שחושף את הנזק לאיראן
● המבחן הגדול של וול סטריט מתחיל הלילה: אלפאבית וטסלה במוקד
● טראמפ יפרוש מאונסק"ו: "הטיה מתמשכת נגד ארה"ב וישראל"
השווקים מסמנים שבעולם עוקבים מקרוב אחרי ההתפתחויות במזרח, ובינתיים שואבים אופטימיות. חוץ ממדד ניקיי היפני שעלה ב־3.51%, בפתיחת המסחר הדאקס הגרמני עלה ב־0.91% ו־FTSE 100 הבריטי שבר שיא חדש של כל הזמנים. אז מה קרה עד כה באסיה שהקפיץ את הציפיות, ומה עכשיו עומד על הפרק?
יפן: "העסקה הגדולה ביותר אי פעם"
הסכם המכסים הטרי ביותר הוא ההסכם בין ארה"ב ליפן. בפוסט שפרסם טראמפ ברשת החברתית Truth Social, הוא אמר שההסכם הוא "אולי העסקה הגדולה ביותר שנעשתה אי־פעם". במה מדובר?
במסגרת ההסכם, יוטלו מכסים בגובה 15% על סחורות מיפן, הקלה ביחס לאיום על מכס בשיעור של 25% שתוכנן להיכנס לתוקפו בשבוע הבא. הדבר כולל גם את תעשיית הרכב היפנית - המשמעותית במיוחד למדינה - שאף עליה המכס יֵרֵד מ־25% ל־15%.
העסקה כוללת התחייבות יפנית למימון קרן בשווי 550 מיליארד דולר שתשקיע בפרויקטים בארה"ב. לפי טראמפ, ארה"ב תקצור 90% מרווחי הקרן. לפי שעה טרם סוכמו הפרטים הסופיים של פעולת הקרן. אולם אפשרות אחת שעלתה היא שהנשיא יבחר פרויקט שיוכל להיות ממומן מהכספים היפנים, ישכיר אותו לחברות תפעול - והרווחים שיתקבלו מההשכרה יחולקו בין ארה"ב ליפן ביחס של 90־10 לטובת הראשונה.
נוסף על כך, יפן הסכימה לרכוש 100 מטוסי בואינג, להגביר את יבוא האורז ולבצע רכישות בשווי של 8 מיליארד דולרים של תוצרת חקלאית ומוצרים אחרים. כמו כן, יפן תשתתף בפרויקט של צינור הגז הטבעי הנוזלי באלסקה.

סין: מחכים לשבוע הבא
הפעלתנות האמריקאית באסיה העלתה את הציפיות לקראת החזית העיקרית: סין. התפתחויות בעניין צפויות בשבוע הבא, אז שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמור לפגוש בשטוקהולם את הסינים לסבב שיחות שלישי בין הצדדים. המטרה, כך נראה, תהיה להאריך את השהיית המכסים ולהעמיק את השיחות. בעולם מקווים שהדבר יגרום למגמה של ייצוב הקשרים בין המדינות להימשך, לאחר שארה"ב הקלה את מכירות השבבים לסין, וסין מצידה חזרה בה מהפסקת יצוא היסודות הנדירים.
מדינות באסיה: בין התקדמות למבוי סתום
לפני יפן, ארה"ב הגיעה להסכם מכסים עם הפיליפינים. לפי ההסכם, המכס על הפיליפינים יעמוד על 19%, במקום האיום של טראמפ על מכס של 20%. בתמורה, הפיליפינים יטילו "מכס אפס" על רכבים אמריקאיים ויגבירו את היבוא של סויה, מוצרי חיטה ותרופות.
מכס בשיעור דומה כנראה יוטל גם על אינדונזיה - שותפת הסחר המדינתית ה־23 בגודלה של ארה"ב (ישראל נמצאת במקום ה־24). אמש ארה"ב ואינדונזיה הסכימו על מסגרת להסכם סחר, שלפיה על אינדונזיה יוטל מכס של 19% - במקום 32% שעליהם הכריז טראמפ ב"יום השחרור" בתחילת אפריל. אינדונזיה מצידה תסיר כמעט את כל המכסים על יבוא מארה"ב.
על וייטנאם, שותפת הסחר השמינית בגודלה, ארה"ב כנראה תטיל מכס דומה אך מעט גבוה יותר - 20%. זאת לעומת מכס של 46% שהוכרז ב"יום השחרור". גם כאן טרם סוכמו הפרטים הסופיים, אך טראמפ כבר הצהיר שוייטנאם תעניק לארה"ב "גישה חופשית" לשוק שלה.
בצד ממתינה המדינה בעלת האוכלוסייה הגדולה בעולם. לפי דיווחים, השיחות בין הודו לארה"ב עלו על שרטון כשהמשא ומתן בין הצדדים הגיע למבוי סתום: הודו מסרבת לפתוח ליבוא סקטורים רגישים כמו חקלאות ומוצרי חלב - בעוד שארה"ב מתנגדת לדרישת הודו להקלה במכסים על פלדה, אלומיניום ומכוניות.
שיחות הסחר צפויות להימשך גם עם טייוואן, אחרי שחברי משלחת המשא ומתן שלה נחתו בארה"ב. טייוואן היא שותפת הסחר השביעית של ארה"ב, כשהאחרונה נמצאת מולה בגירעון מסחרי של כמעט 74 מיליארד דולר. בהתאם, טראמפ איים עליה במכסים של 32%. בכירים בטייוואן הביעו רצון עז להגיע להסכם - והגדירו את השיחות כ"קונסטרוקטיביות".
האיחוד האירופי: לחץ להגיע להסכם
כעת מוקד תשומת הלב עובר לאיחוד האירופי, והשיחות עם ארה"ב אמורות להימשך. בשבוע הבא אמורים להיכנס לתוקפם מכסים בשיעור של 30%, ובארה"ב משדרים את המסר שהפעם לא יהיו התגמשויות: "זה דדליין קשיח, כך שהחל מ־1 באוגוסט שיעורי המכס החדש ייכנסו לתוקפם", אמר שר המסחר הווארד לוטניק.
המשא ומתן בין ארה"ב לאיחוד האירופי עדיין מתקיים - ובארה"ב לא שללו את האפשרות שהשיחות יימשכו גם אחרי שהמכסים כבר ייכנסו לתוקף. ואולם, באיחוד האירופי עדיין מקווים להשיג הסכם בדקה ה־90. השאיפה שם היא להגיע לעסקה שדומה במהותה לזו שסוכמה עם בריטניה - על מכס בסיסי של 10%, לצד החרגות של תעשיות מסוימות כמו רכב ופלדה.
היום (ד'), דימפלוטים של האיחוד מסרו כי האיחוד האירופי וארה"ב מתקרבים להסכם סחר במסגרתו ארה"ב תטיל מכסים של 15% על יבוא אירופי, בדומה להסכם שדונלד טראמפ חתם עליו עם יפן. עוד דווח כי בריסל עשויה לחתום עם ארה"ב על הסכם "מכסים הדדיים" כדי להימנע מאיום נשיא ארה"ב להעלות אותם ל-30% החל מ-1 באוגוסט. על פי מקורות, שני הצדדים יוותרו על מכסים על מוצרים מסוימים, כולל מטוסים, משקאות חריפים ומכשירים רפואיים. המכסים על מכוניות יישארו אך עתידים לרדת מ-27.5% ל-15%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.