AOL זרקה כפפה

האם המיזוג ימריץ את מיקרוסופט להשיב מלחמה, האם בעקבותיו תפסיק AOL להשתמש באקספלורר, מה זה אומר לגבי משפט המונופול נגד מיקרוסופט, והאם לא מתהווה לו כאן בעצם מונופול חדש * כמה תהיות בעקבות המיזוג בין AOL לנטסקייפ

"לא חשוב דרך איזה פורטל (שער כניסה) אתה נכנס לאינטרנט, העיקר שרוב הסיכויים הם שהוא שלי". זה הרעיון העומד מאחורי הגישה הרב-מותגית של AOL, אמריקה און-ליין, והיא בהחלט פועלת לפיו. כך נרכשו קומפיוסרב ו-ICQ (מיראביליס, מיראביליס). כך נרכשה עכשיו נטסקייפ.

תמורת 4.2 מיליארד דולר מוזג בתחילת השבוע בית התוכנה ויצרן הדפדפן נביגטור אל תוך ספקית שירותי האינטרנט המובילה בעולם.

מה רב כוחה של אמריקה און-ליין אפשר לראות בתוצאות מחקר של חברת הייעוץ מדיה מטריקס, לפיו בחודש אוקטובר ביקרו באתריה של אמריקה און-ליין %48 מגולשי האינטרנט - 30 מיליון משתמשים. נטסקייפ דורגה מס' 5 ברשימה עם כ-21 מיליון מבקרים בנטסנטר, אתר הבית שלה. עכשיו, בעקבות העסקה הנוכחית, צפויות שתיהן יחד להיות חזקות יותר ממה שאפשר היה לדמיין עד לפני שנים בודדות.

קית' בנג'מין, אנליסט האינטרנט המוביל מבנק ההשקעות האמריקאי רוברטסון סטיבנס, מסביר את ההיגיון האסטרטגי שמאחורי העסקה: בעוד רוב המשתמשים בשירותיה של אמריקה און-ליין הם לקוחות פרטיים שנוהגים לגלוש בשעות הערב, רבים מלקוחותיה של נטסקייפ, הכוללים תאגידים ומוסדות, נוטים להיכנס לרשת דווקא בשעות היום. לכן, רכישת נטסקייפ תאפשר לאמריקה און-ליין להתחרות עם יאהו, אקסייט וכמובן עם מיקרוסופט על קהל גולשי שעות היום.

למעשה, לצד יתרון הגודל, החיסרון הבולט בהפיכתה של אמריקה און-ליין למעצמת אינטרנט הוא שהיא עשויה לעורר את הענק מרבצו. נכון לעכשיו אמריקה און-ליין עדיין עובדת בשיתוף פעולה עם מיקרוסופט, ומעניין יהיה לראות כיצד הסיטואציה תתפתח. סנונית ראשונה לגבי תסריט אפשרי היא הודעתה של אמריקה און-ליין, לפיה בעוד שישה שבועות, כאשר יפוג תוקפו של הסכם הבלעדיות שחתמה לגבי השימוש בדפדפן האקספלורר של מיקרוסופט, בכוונתה להשתמש בשני הדפדפנים במקביל.

השאלה שרבים שואלים היא כמה דפדפנים כבר צריך באינטרנט. האם יש סיכוי לראות דפדפן שלישי שמסוגל להתחרות בשני הגדולים? אנליסטים רבים סבורים ששוק הדפדפנים לא יצטמצם לאחר מיזוג אמריקה און-ליין ונטסקייפ. מצד שני, יש הסבורים כי הוא כנראה גם לא יתרחב. לדבריהם, מאחר שהדפדפנים מחולקים חינם, אין תמריץ משמעותי לנסות לכבוש את השוק הזה מידי שתי המתחרות העיקריות - נטסקייפ ומיקרוסופט. "הרי ממילא אין הכנסות ממכירת דפדפנים, אז למי בכלל אכפת?", שאל אנליסט של בית השקעות גדול.

רק לפני שנתיים עוד היו כ-12 סוגי דפדפנים שונים, לרבות של חברות כמו I.B.M אורקל וסאן מיקרוסיסטמס. רובם נזנחו, חלקם עדיין מתקיימים - בקושי - ומתמקדים בשוקי נישה, כמו ההוטג'אווה של סאן.

סאן בונה על ההנחה שבעוד אמריקה און-ליין ומיקרוסופט ישתמשו בדפדפנים שלהן ככלי שיווקי, חברות אחרות הבונות אתרי סחר אלקטרוני יהיו מעוניינות בדפדפן עצמאי, של חברה שאינה מתחרה בהן. בינתיים, קמעונאי אינטרנט שאינו פועל בשיתוף עם מיקרוסופט או אמריקה און-ליין גוזר על עצמו התאבדות, למעשה.

עוד מעניין לראות כיצד תשפיע עסקת AOL-נטסקייפ על המשפט המתנהל כעת נגד מיקרוסופט, בו טוען משרד המשפטים האמריקאי כי מיקרוסופט ביססה לעצמה מונופול בתחום מערכות ההפעלה (כגון "חלונות 98") וניצלה אותו כדי להתחרות באופן לא הוגן נגד הדפדפן של נטסקייפ.

עורכי הדין של מיקרוסופט כבר מיהרו לטעון שעסקת המיזוג מוכיחה שאפשר לשמור על איזון ותחרות באינטרנט מבלי להזדקק לפיקוח ממשלתי: "תביעת משרד המשפטים נגד מיקרוסופט מיועדת לסייע למתחרותיה של מיקרוסופט, לאו דווקא לצרכנים", הצהיר עורך הדין ויליאם ניוקום. "העסקה מראה את חוסר נחיצות התביעה מאחר שלמתחרותיה של מיקרוסופט יש היכולת והמשאבים להתחרות. השוק נמצא תמיד חמישה צעדים לפני הממשלה".

ואולם, כלכלן שהעיד מטעם המימשל, הצהיר בבית המשפט כי הוא מצטער לראות חברה כמו נטסקייפ נבלעת בגלל שלא עמדה בתחרות מול מיקרוסופט. הכלכלן המשיך לציין כי הוא אינו צופה שאמריקה און-ליין תפסיק להשתמש באקספלורר בגלל שכמות המשתמשים בו רבה מדי. לדבריו, אם אכן אמריקה און-ליין לא תעבור להשתמש בלעדית בנביגטור לאחר שרכשה את נטסקייפ, זו תהיה ההוכחה האולטימטיבית שמיקרוסופט היא מונופול.

אשר לגולשי האינטרנט עצמם, הם אינם מרוצים מעסקת המיזוג. בדומה לתגובות שהתעוררו לפני כחצי שנה, כשאמריקה און-ליין רכשה את מיראביליס, גם הפעם הוצפו עיתוני האינטרנט השונים בתגובות נזעמות של גולשים רבים, המביעים חשש מפני השתלטותה של אמריקה און-ליין על האינטרנט. יחד עם זאת, לא מעט גולשים הביעו תמיכה בעסקה בטענה שכעת יהיה כוח מאזן לעוצמתה של מיקרוסופט.

בינתיים, המרוויחה הגדולה מהעסקה, לפחות לטווח הקצר, היא אקסייט, בעיקר בזכות יכולתם של עורכי הדין שלה. נטסקייפ הבטיחה לאקסייט ש-1.5 מיליון גולשים יעברו לאתר שלה מאתר הנטסנטר במשך שלוש שנים, ועורכי הדין של אקסייט דאגו להכניס סעיף בחוזה ביניהן שקובע שאסור לנטסקייפ להירכש על ידי אמריקה און-ליין מבלי שזו תקבל את התנאי הזה. קית' בנג'מין מעריך כי נטסקייפ תגיע לכמות הזו מהר מאוד, והוא מבסס את הערכתו על הכוח השיווקי האדיר של אמריקה און-ליין והשפעתה על גולשיה הרבים.

מה יקרה כעבור 3 שנים? לא מעט אנליסטים גורסים כי אקסייט תירכש על ידי מיקרוסופט הרבה לפני כן.